Χρηματιστήριο: Τα απόνερα του rebalancing καθορίζουν την τάση

Σημάδια κόπωσης τον Αύγουστο στην εγχώρια αγορά. Ποιοι εκτιμάται ότι θα είναι οι καταλύτες στις επόμενες συνεδριάσεις. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές και τα τεχνικά σημεία με σημασία.

Χρηματιστήριο: Τα απόνερα του rebalancing καθορίζουν την τάση

Από υψηλότερο σημείο εκκίνησης η πρώτη συνεδρίαση Σεπτεμβρίου στα ευρωπαϊκά, από χαμηλότερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με την Wall Street να αργεί αύριο Δευτέρα, η προσοχή των επενδυτών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και αλλού θα επικεντρωθεί στην ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων, εταιρικών αποτελεσμάτων, προβλέψεων για την στάση των κεντρικών τραπεζιτών.

Στο ΧΑ, η αρχή για τους επενδυτές γίνεται μετά από Αυγουστιάτικες απώλειες 3,18% με τον Γενικό Δείκτη στις 1.431,19 μονάδες. Από τις 1.265,62 (-3,03%) για τον Δείκτη Τραπεζών, από τις 3.473,66 (-3,69%) για τον FTSE25 και από τις 2.320,72 (συν 0,37%) για τον FTSE Mid Cap με ενδιαφέρουσα την θετική διαφοροποίηση mid caps-σηματωρών της κατηγορίας.

Με αρνητικό πρόσημο ο Αύγουστος παρά την ανακοίνωση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου 3μηνου από ισχυρούς ομίλους, κόντρα σε επί μέρους σημαντικές επιχειρηματικές διεργασίες, εξελίξεις με εμφανή την απουσία νέων επενδυτών.

Από τα χαρακτηριστικά της περιόδου η στάση αναμονής για την πλειονότητα των διαχειριστών ξένων χαρτοφυλακίων, η αποχή πολλών, η μερική κατοχύρωση θέσεων στην διάρκεια της ανοδικής διόρθωσης (από τα χαμηλά της 5ης Αυγούστου) κυρίως από Ελληνες θεσμικούς. Ωστόσο, προς το τέλος του μηνός καταγράφηκαν αγορές ιδίων μετοχών από 3-4 εισηγμένες αυξημένου ειδικού βάρους, στοιχείο που θα μπορούσε να «μετρήσει» τον Σεπτέμβριο.

Μήνας «κρησάρα» και για το ΧΑ ο τρέχων, με σημαντικά ορόσημα καθοριστικά για την στάση των πιο μεσοπρόθεσμων επενδυτών. Κατ' αρχήν, ανοίγει η αυλαία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας- με την DBRS την Παρασκευή (6/9)- και το ενδιαφέρον στην ετυμηγορία του οίκου Moody's (13/9) μία μέρα μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ. Εύλογα παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως σε αυτό το διάστημα θα κριθούν αρκετά, ικανά να διαμορφώσουν τάση είτε υπέρ των long είτε επ' ωφελεία των short.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θα επιδιώξει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης και σχετικών αιτιάσεων, αιχμή του δόρατος η πρωθυπουργική ομιλία στην ΔΕΘ. Ο Φίλιππος Πανταζής έχει τις πληροφορίες για τις παραμέτρους που κρίνουν το πακέτο, πλην όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφής ως προς τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια που έχει (άλλωστε πρέπει να στείλει και το ανάλογο μήνυμα στους αναλυτές του Moody's).

Εβδομάδα... κόλασης για την τελική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη Μαρίνα Μάνη, κοινός τόπος πως μία αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση δεν βοηθά την συνολικότερη πολιτική κατάσταση, και μάλιστα σε μία περίοδο που η Αγκυρα αυξάνει -και πάλι- την αναθεωρητική ρητορική της.

Αυτά, όπως και τα μεγέθη των εισηγμένων, οι επιχειρηματικές εξελίξεις συνεκτιμώνται από traders και επενδυτές. Κυρίως βραχυπρόθεσμοι οι πρώτοι, μένει να φανεί πως θα ενεργήσουν αύριο- πρώτη συνεδρίαση μετά το rebalancing της Παρασκευής.

Χρήσιμα όσα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος στο σχόλιο του, για τα 300 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 17.00'-17.16' και συγκεκριμένα «...στις 17.00' και πριν τις τελικές δημοπρασίες, ο τζίρος ήταν στα 74,7 εκατ., από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”, ενώ η μετοχή της Motor Oil βρέθηκε στα 22,08 ευρώ (+3,18%), με όγκο 540590 τεμ. Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 377,4 εκατ., πράγμα που σημαίνει ότι το 80% του τζίρου διακινήθηκε στο rebalancing, ενώ ο τίτλος της ΜΟΗ έκλεισε στα 21,7 ευρώ (+1,40%), με συνολικό όγκο 8.641.913 τεμ. Να σημειωθεί ότι οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας πέντε τίτλους του FTSE 25 και στο υψηλό ημέρας επτά μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης...».

Στα τρία μέτωπα που κρίνουν την τάση στο ΧΑ αναφερόταν ο Στέφανος Κοτζαμάνης, θα σταθώ στην σημασία της αξιολόγησης από τον οίκο Moody's και τους ελκυστικότερους συντελεστές των εισηγμένων έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Στα πλεονεκτήματα των long το... μακρύ φθινόπωρο των τραπεζών, με παρουσιάσεις, νέες εισαγωγές (Τράπεζα Κύπρου), διεργασίες για placements (ΤΧΣ/Εθνική), διαδικασία συγχώνευσης Attica Bank- Παγκρήτιας, κινητικότητα σε Optima Bank, αλλά και εκτός ΧΑ (Τράπεζα Χανίων).

«Ταύροι» οι ξένοι στις αναλύσεις τους, μένει να αποτυπωθούν και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ομως, ειδικότερα για τις τέσσερις συστημικές, ο Αύγουστος ήταν θετικός μόνον για τους μετόχους της Πειραιώς (στα 3,908 ευρώ με οριακό συν 0,21%) και γεμάτος «μελτέμια» για της Alpha Bank (στα 1,5465 ευρώ με απώλειες 9,19%).

Σταθερά πίσω η μετοχή της Alpha Bank (μόλις 0,49% από αρχή έτους-έναντι 19,22% του ΔΤΡ) τελευταία και σε όρους αποτίμησης, στα 3,638 δισ έναντι 4,886 δισ της (τρίτης) Πειραιώς. Στα 7,563 δισ η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank, στα 7,187 δισ της Εθνικής.

Με γνώμονα και τα οικονομικά αποτελέσματα η τακτική των επενδυτών, σειρά έχουν από αύριο ο Sarantis, με ΟΠΑΠ και Trade Estates να ακολουθούν και Quest να έπεται.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη «... 24 εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη κινούνται σε ρυθμούς αύξησης των λειτουργικών κερδών 18% και 15,6% στα καθαρά κέρδη με την συμβολή του τραπεζικού κλάδου (+26%) να κάνει φέτος την διαφορά. Αν και το δείγμα φαίνεται μικρό ενσωματώνει το 62% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ βάζοντας έτσι τις βάσεις για ένα εξάμηνο ρεκόρ μετά από μια χρονιά που ήδη έχει περάσει στην ιστορία ως η καλύτερη όλων των εποχών...».

Παράλληλα, μέσα στο μήνα: οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις στο εξωτερικό από Citigroup (5 – 6/9 στις ΗΠΑ) και BofA (23 – 26/9 στο Λονδίνο), η ενδεχόμενη ένταξη του ΧΑ σε κατηγορία παρακολούθησης με προοπτική αναπτυγμένης αγοράς, όσα «ψήνονται» σε μετοχικές αλλαγές, placements και όσα ανάφερε αναλυτικά ο Στέφανος την Παρασκευή.

Βραχυπρόθεσμα, για αύριο στο επίκεντρο η Motor Oil μετά τις συναλλαγές-ρεκόρ 8,64 εκατ. τμχ (30/8) σε εύρος τιμών 21,46-22,18 και τελική στα 21,70 ευρώ, ο ΟΠΑΠ (μετά από διόρθωση 2,01% στα 15,64 ευρώ, την Παρασκευή) σε αναμονή των αποτελεσμάτων την Τρίτη, όπως και οι HelleniQ Energy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ με ανοιχτό το ενδεχόμενο εξελίξεων μέσα στο μήνα.

Παράλληλα, η ενθαρρυντική εικόνα συγκεκριμένων mid caps έχουν προσδώσει επενδυτικό ενδιαφέρον σε αυτή την κατηγορία εισηγμένων/μετοχών με τον όμιλο Fourlis στο προσκήνιο (μετά την σημαντική συμφωνία με την Foot Locker) αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Optima Bank, Intralot, Quest, Intrakat, Profile, Trade Estates, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ με ενδείξεις μόχλευσης.

Τέλος της εβδομάδος η ανακοίνωση του ΑΕΠ δεύτερου 3μηνου, με τη νέα αύξηση του πληθωρισμού να περιορίζει την αγοραστική δύναμη στην αγορά.

Τεχνικά, η επαναφορά για τον ΓΔ πάνω από τις 1.382 μονάδες (ΚΜΟ 200) επανεργοποίησε long δυνάμεις (πιθανότατα είχαν αρχίσει να τοποθετούνται από τα χαμηλά των 1.320 μονάδων- Δευτέρα 5 Αυγούστου), συμβάλλοντας στην κάλυψη σημαντικών κενών/gaps με αποτέλεσμα το «κλειδί» να είναι στα χέρια των long εάν καταφέρουν να υπερβούν την περιοχή των 1.450 μονάδων. Σημαντική καθώς παραμένει σημείο διέλευσης ΚΜΟ30 και 50 ημερών. Είτε στα χέρια των short εάν τους δοθεί περιθώριο για νέα διόρθωση χαμηλότερα των 1.410-1.405 μονάδων.

Μη ενδεικτική η εικόνα στα Παράγωγα, καθώς στο «κλείσιμο» της Παρασκευής (τέλος Αυγούστου και 8μηνου) ήταν σε διαπραγμάτευση μόλις 192 (!) ΣΜΕ με premium 0,14% και ακόμη λιγότερα 64 (!) επίσης οριακά υψηλότερα 0,17% στην επόμενη σειρά. Αυξημένες θέσεις σε ΣΜΕ μετοχών, της Motor Oil (949 στο συν 2,37%), της Πειραιώς (1.207 στο συν 1,30%) και της ΔΕΗ (166 στο συν 0,43%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v