Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τέλος κρίθηκε το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Οριακά θετικό το κλείσιμο με τις συναλλαγές να φτάνουν τα 89 εκατ. ευρώ (15 εκατ. πακέτα). Αντίδραση για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και Jumbo. Πωλήσεις σε Motor Oil, Lamda.

Στο τέλος κρίθηκε το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

Με θετικές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα κέρδη που δημοσίευσε η Nvidia, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και τόνωσαν την ψυχολογία των αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα, η Nvidia ανέφερε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street και παρείχαν ισχυρότερη από την αναμενόμενη καθοδήγηση για το τρέχον τρίμηνο. Η Εταιρεία ενέκρινε επίσης μια επιπλέον αγορά μετοχών ύψους $50 δισ. Παράλληλα, η πρόβλεψη της Nvidia για έσοδα $32,5 δισ. το γ' τρίμηνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά οι traders ήλπιζαν σε ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Από την άλλη, η Αμερικανική Οικονομία ανέβασε ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αναπτυσσόμενη με ρυθμό 3%, έναντι 2,8% της αρχικής μέτρησης και 1,6% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 2,8%. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,9%, από 2,5% το προηγούμενο τρίμηνο (εκτίμηση 2,3%). Ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης κατηφόρισε στο 2,8%, από 3,7% το πρώτο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν 2,9%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών Τροφίμων και Ενέργειας βρίσκεται στο 2,3%.

Στο “ίδιο έργο θεατές”, όσοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα δρώμενα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που συνεχίζει να δείχνει εγκλωβισμένο στις χαμηλές καθαρές συναλλαγές και στην αδύναμη εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, την ώρα που ο Γερμανικός DAX “φλερτάρει” με την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών.

Με χαρακτηριστική ευκολία, η Εγχώρια Αγορά προσπερνά τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες, προχθές Cenergy, χθες Motor Oil, σήμερα μετά την λήξη των συναλλαγών Ελ. Πετρέλαια (αύριο αναμένεται να ανακοινώσει αποτελέσματα η Intralot) και όλοι οι traders περιμένουν το rebalancing της Παρασκευής, λόγω των αναδιαρθρώσεων των δεικτών MSCI (η εφαρμογή των νέων αλλαγών και σταθμίσεων στις 2/9). Υπενθυμίζεται ότι τον δείκτη MSCI Standard Greece θα απαρτίζουν οι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo, μετά την αποχώρηση της Motor Oil.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις που κάνουν τον γύρο της Αγοράς και οι οποίες διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και στο ταμπλώ, δεν αποκλείεται στο αυριανό rebalancing, εκτός από την Motor Oil, να σημειωθούν εκροές και σε άλλους τίτλους, κυρίως Τραπεζικούς και αυτό ίσως δικαιολογεί την αδύναμη εικόνα στον κλάδο, με τον Τραπεζικό δείκτη να αθροίζει τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Μένοντας στο rebalancing, με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις της Millennium International Management LP η οποία, σύμφωνα με τις σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών, διατηρεί την καθαρή αρνητική της θέση στην Motor Oil, στο 1,02730%.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου, που αρνούνται να δεχτούν αυτό που βλέπουν στο Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον ερχόμενο μήνα, ευελπιστώντας σε τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, ποντάροντας στις προγραμματισμένες παρουσιάσεις στο εξωτερικό από Citigroup (5 – 6/9 στις ΗΠΑ) και BofA (23 – 26/9 στο Λονδίνο), στο αναμενόμενο placement μετοχών της Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ, στην επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. (23/9), αλλά και στις εξελίξεις, όσον αφορά την συγχώνευση Τρ. Αττικής – Παγκρήτια.

Σε αντίθετη περίπτωση και αν συνεχιστεί η ανακύκλωση της ίδιας ρευστότητας, η ασύμμετρη συμπεριφορά του Χ.Α., σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Αγορές, η “σιγή ασυρμάτου” για πιθανά deals και η συναλλακτική απαξίωση για το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από τις επόμενες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, μέχρι το τέλος του 2024, που είναι προγραμματισμένες: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί η σημαντική “επέμβαση” των αγοραστών, όταν ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε σήμερα την πρώτη στήριξη στις 1420 μονάδες.

Όλα τα παραπάνω, ενώ απομένει μόλις μία συνεδρίαση για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού μήνα, αλλά και του χρηματιστηριακού 8μηνου.

Σταθεροποιητικά, ή ελαφρώς καθοδικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,86% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,83% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,267% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1428,7 (+0,23%) και 1420,4 μονάδων (-0,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1426,27 (+0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1426,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,11%.

Ο τζίρος στα 89 εκατ., από τα οποία τα 15 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 89 εκατ., τα 83,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η εταιρική κερδοφορία μπορεί να προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον και να εξισορροπήσει την Αγορά”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Διεθνώς, τα αποτελέσματα της Nvdia ήταν και πάλι εξαιρετικά, αλλά η καθοδήγηση της Εταιρείας για το επόμενο τρίμηνο δεν ανταποκρίθηκε στις εκτιμήσεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα ο τίτλος να υποχωρεί στις μετασυνεδριακές συναλλαγές. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα της ΜΟΗ κινήθηκαν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεών μας, με τα προσαρμοσμένα EBITDA β’ τριμήνου να ανέρχονται στα 289 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 231 εκατ. ευρώ από την Διύλιση. Στα 359 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου, έναντι 276 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό. Παραμένουμε σταθερά αγοραστές στον τίτλο”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Οι επενδυτές αξιολογούν τις Παγκόσμιες προοπτικές, ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που δημοσιεύονται αύριο, ενώ η Nvidia δημοσίευσε κέρδη που απέτυχαν να εντυπωσιάσουν”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Η Helleniq Energy ανακοινώνει σήμερα τα εξαμηνιαία αποτελέσματά της. Στις 1423 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη του ΓΔ, στο σενάριο συνέχισης της πτωτικής κίνησης και της ασύμμετρης συμπεριφοράς του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε σχέση με τις Διεθνείς Αγορές”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με συνολικά αρνητικό πρόσημο και με ένα ‘κραχ’ θα έχει να θυμάται ο Γενικός Δείκτης τον Αύγουστο, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Πλέον αναζητά τους "καταλύτες" που θα του επιτρέψουν να διασπάσει την επί 2 εβδομάδες παραμονή του σε στενό εύρος διακύμανσης. Εκτιμούμε ότι η ώρα της διάσπασης δεν θα αργήσει, καθώς τα τρέχοντα, εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας, δεν μπορούν να συνεχιστούν επί μακρόν.

Από βδομάδα αναμένουμε νέες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 2ου τριμήνου, αλλά αυτές μάλλον θα επηρεάσουν το “rotation” των εμπλεκόμενων "χαρτιών" και όχι τη συνολικότερη εικόνα της Αγοράς.

Άλλωστε η “μεγάλη εικόνα” των μέχρι τώρα δημοσιευμένων εταιρικών αποτελεσμάτων είναι εξαιρετική και δημιουργεί προσδοκίες για υψηλότερες τιμές - στόχους αναλυτών και ταμπλώ.

Ίσως η νέα μεγάλη κίνηση του ΧΑ "επιβληθεί" από τα Ξένα Χρηματιστήρια, με το πρόσφατο “κραχ” της 5ης Αυγούστου, αλλά και το εντυπωσιακό rebound που ακολούθησε, να υπογραμμίζουν την υψηλή συσχέτιση μεταξύ των Παγκόσμιων δεικτών.

Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος (αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, γεωπολιτικά, προσδοκώμενες μειώσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ) αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Θα συνεχίσει να είναι η Αγορά επιλεγμένων τίτλων του Χ.Α. στις διορθώσεις (dips) προσοδοφόρα, ή το μεγάλο ‘bull market’ των τελευταίων 4 ετών ‘κουράστηκε", διερωτάται ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής).

Η πτωτική πορεία των αποδόσεων των ομολόγων αποτελεί προεξόφληση, όπως συμβαίνει πάντα, για τις μελλοντικές ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, καθώς οι επενδυτές είναι πλέον σίγουροι ότι μια πρώτη προσπάθεια μειωτικού κύκλου ξεκινά άμεσα. Εξάλλου, και τα μακροοικονομικά των ΗΠΑ (με έμφαση σε πληθωρισμό και Αγορά εργασίας) δικαιολογούν εν μέρει κάτι τέτοιο, καθώς μολονότι δεν επετεύχθησαν ‘ανεκτά τεχνικά όρια’, μολαταύτα η τάση τους είναι μια καλή αφορμή για απευθείας παρέμβαση στην επιτοκιακή πολιτική, σύμφωνα με την άποψη που εκφράζει ο Συμεών Μαυρουδής.

Έτι περαιτέρω, δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός ότι οι παράγοντες που έως πρότινος ταλαιπωρούσαν την επενδυτική ψυχολογία “σιωπούν”. Με κυριότερο την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, και παρακάμπτοντας το τραγικό του θέματος από ανθρώπινης πλευράς, προς το παρόν δεν δείχνει να απειλεί τις Χρηματαγορές. Χωρίς φυσικά να αποκλείεται ανάφλεξη, κάτι που θα προκαλέσει άμεσα την άνοδο της τιμής του Πετρελαίου. Η οποία αρνείται να το κάνει σε αυτήν τη φάση και κινείται εντός εύρους τιμών, αμβλύνοντας τους επενδυτικούς φόβους.

Η επιφαινόμενη γεωστρατηγική κρίση στη Μ. Ανατολή έχει ιδιαίτερη σημασία, συγκρινόμενη με τις εν ισχύ τέτοιες σε Ουκρανία και Ερυθρά Θάλασσα. Και τούτο ισχύει υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης σε γεωγραφικό επίπεδο, με κυρίαρχη την εμπλοκή, ή όχι του Ιράν, που θα πυροδοτούσε άλλου είδους δυναμικές. Από την άλλη, τα προβλήματα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα και στις Αγορές Εμπορευμάτων έχουν απορροφηθεί και ήδη τιμολογηθεί στις Χρηματαγορές.

Τέλος, η νομισματική πολιτική των Ιαπώνων και η παρέμβαση της BoJ, μετά τις ιστορικές αποφάσεις για αύξηση επιτοκίων, παραμένει υπό εξέταση, αναλογιζόμενοι την επίδραση που τυχόν θα είχε ένα “ακριβό” Γιεν στην ανατροφοδότηση του πελώριου χρέους των ΗΠΑ.

Όλα τα παραπάνω στέκουν ως δικαιολογητική βάση στην αυξημένη πιθανότητα οι μετοχικές Αγορές να συνεχίσουν ανοδικά, ελλείψει κρίσιμης μάζας αρνητικών συνιστωσών. Ή έστω, ο κίνδυνος σημαντικής πτωτικής κίνησης απομακρύνεται αισθητά, ενώ παράλληλα επέρχεται μειωμένο κόστος Εταιρικού και Κρατικού δανεισμού που διευκολύνει τα πράγματα.

Τα συμπεράσματα επεκτείνονται και στην αγορά της Ευρώπης, με ειδοποιό διαφορά την πολιτική ασάφεια στη Γαλλία που επιβαρύνει την κατάσταση.

Κι έτσι, μένει να εστιάσει κανείς στους τίτλους που θα επιλέξει για να ακολουθήσει την πιθανή άνοδο. Οίκοθεν νοείται πως όλα κρίνονται από το προφίλ του επενδυτή, καθώς οι πιο αμυντικοί θα κινηθούν προς την πολύ ενδιαφέρουσα Αγορά ομολόγων και εντόκων, ενώ οι πιο επιθετικοί θα αγοράσουν μετοχικούς τίτλους”, όπως εκτιμά ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,5), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,1), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-0,29%) και ΠΕΙΡ (+0,55%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκαν ΕΤΕ (-0,53%) και ΕΥΡΩΒ (-0,58%).

Μεταξύ 1261,08 (+0,12%) και 1247,74 μονάδων (-0,94%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1255,69 (-0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1256,93 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,21%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1294 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1198 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1191 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “προ των πυλών βρίσκεται η υποβολή του αιτήματος από το Υπουργείο Οικονομικών προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) για αύξηση των Κρατικών εγγυήσεων του ‘Ηρακλή ΙΙΙ’. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, το Οικονομικό Επιτελείο έχει κάνει τη σχετική προεργασία και εντός Σεπτεμβρίου, όταν θα επαναλειτουργήσουν οι διευθύνσεις της DG Comp, θα κατατεθεί το σχετικό αίτημα, με στόχο την αύξηση των εγγυήσεων κατά 500 εκατ. ευρώ έως (το πολύ) 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό ποσό των Κρατικών εγγυήσεων του ‘Ηρακλή ΙΙΙ’ ανερχόταν σε 2 δισ. ευρώ. Η ανάγκη αύξησης προέκυψε από τον… συνωστισμό πακέτων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων προς ένταξη στον μηχανισμό στήριξης”.

Σχετικό πλεονέκτημα στους τίτλους με αρνητικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι BIO (+0,69%), ΔAA (+0,87%), ΔEH (+1,49%), EΛXA (+0,43%), MΠEΛA (+1,24%), OΠAΠ (+0,95%), OTE (+1,64%), TITC (+1,27%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΣΑΡ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση επεδίωξε ο τίτλος της Cenergy αναρριχόμενος μέχρι τα 9,86 ευρώ (+1,02%), στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε, για να υποχωρήσει στη συνέχεια μέχρι τα 9,65 ευρώ (-1,13%) και να κλείσει με απώλειες 0,61% Προσοχή θα χρειαστούν οι ανεπιβεβαίωτες φήμες, που θέλουν η αναγγελθείσα Α.Μ.Κ. να γίνεται υψηλότερα των 9,00 ευρώ, γεγονός που συμβάλλει στο κλείσιμο ανοιχτών θέσεων πώλησης. Στα 8,22 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) η πρώτη σημαντική στήριξη, για τον τίτλο, στα 10,18 ευρώ η τελευταία αντίσταση.

Σήμερα το απόγευμα ανακοίνωσαν αποτελέσματα τα Ελ. Πετρέλαια (-0,85%), αλλά η μετοχή συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν συνεχίσει να κινείται “νότια”, επόμενη στήριξη στα 6,75 ευρώ, ενώ για να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, ο τίτλος πρέπει να αφήσει πίσω του τα 7,45 (ημερήσιο “stop short”) και 7,72 – 7,78 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+208,96%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+111,54%), MONTA (+106,28%), SOFTWEB (+104,65%), ΚΟΥΑΛ (+92,43%), ΦΒΜΕΖΖ (+82,59%), OPTIMA (+62,82%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+54,65%), ΒΙΟΣΚ (+50,22%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Realcons (-0,53%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,04 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,038 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα SOFTWEB (+0,46%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,59%), ΚΤΗΛΑ (+2,81%), ΣΕΝΤΡ (+1,83%), ΕΥΑΠΣ (+0,94%), ΝΑΥΠ (+1,56%), ΕΛΒΕ (+0,89%), ΜΟΝΤΑ (+0,51%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΞΥΛΚ (+3,44%, με αύξηση των συναλλαγών), Δομική Κρήτης (+5,12%), Μοτοδυναμική (+2,56%), Intralot (+1,39%), CPI (+2,61%), Frigoglass (+1,85%), Βιοκαρπέτ (+4,86%).

Συνεχίζει πλαγιοκαθοδικά η ΙΝΚΑΤ (-0,59%).

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και επτά πτωτικές, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις η ΛΑΒΙ (-1,65%).

Επέτρεψε στα πρόσφατα χαμηλά, που είναι και χαμηλά 45 μηνών η ΑΑΑΚ (-7,27%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1479 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1420, 1400 - 1395 και 1389 - 1382 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1455 – 1463 (gap) και οι επόμενες στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3609 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3373 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3358 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ανοδικές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, στο 1,10743 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2550 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου) και πάνω από τα $30 το Ασήμι.

Προς τα $61000 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $2580 το Ethereum.

Στο πιο χαμηλό της τελευταίας χρονιάς υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η άνοδος ήταν μικρότερη από τη μέση εκτίμηση του 2,5%, σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Η προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την έκθεση, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) αυξήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 96,6 στην Ευρωζώνη και κατά 0,4, στο 96,6, σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στο 2,0% υποχώρησε ο, εναρμονισμένος, Γερμανικός πληθωρισμός τον Αύγουστο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Destatis. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μέτρηση 2,3% για τον Αύγουστο.

Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2000, σε 231000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Αυγούστου, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 230000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 99,6 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό οι ΔΑΑ, ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η TITC.

Δεν θεωρείται ικανοποιητική η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 70 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.478 συμβόλαια).

Στα 3.840 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.879 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.252 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.252 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 497, 304 για τον Σεπτέμβριο και 193 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.471), κινήθηκε μεταξύ 3.453,25 και 3.474 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 16, 16 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.261,75), κινήθηκε μεταξύ 1.260 και 1.261,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.283,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.500 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.477), Πειραιώς (4.664), Εθνική (1.638), Alpha Bank (7.682), Motor Oil (404), Ελλάκτωρα (231), Cenergy (200), ΓΕΚ (189), ΔΕΗ (310), ΓΕΚ (219).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.762, Πειραιώς 66.875, Eurobank 16.360, Τέρνα Ενεργειακή 20.232, ΑΔΜΗΕ 21.995, ΓΕΚ 11.732, ΔΕΗ 25.173, Εθνική 13.456.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.835.374 τεμ., (από 65.835.374 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.719.484 τεμ. (3.719.484), Eurobank 57.980.082 τεμ. (57.980.082), ΟΠΑΠ 1.713.099 τεμ. (1.744.099), Εθνική 11.805.444 τεμ. (11.895.448), ΟΤΕ 1.592.230 τεμ. (1.594.806), Πειραιώς 13.511.647 τεμ. (13.569.246), Optima bank 1.014.896 τεμ. (1.037.141), Motor Oil 3.643.431 τεμ. (2.466.131), Ελ. Πετρέλαια 1.316.910 τεμ. (1.291.654).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer              NSP             Date

Millennium International Management LP

Motor Oil

1,02730%

 2024/8/27

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v