Ακόμα μία συνεδρίαση που κούρασε και έβαλε σε δοκιμασία την υπομονή όσων έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ “day by day”, με τους λίγους αγοραστές να περιορίζουν τις τοποθετήσεις τους σε μικρό αριθμό τίτλων, τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές να συνεχίζουν την αδύναμη εικόνα των τελευταίων ημερών, ενώ στην απόλυτη εγκατάλειψη βρίσκονται μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ελάχιστες πωλήσεις, μπορεί να διαμορφώσουν έως και ακραίες ημερήσιες μεταβολές.
Και η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει ότι τόσο οι Ξένοι Επενδυτές, όσο και οι Εγχώριοι κωδικοί λιανικής έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, ενώ τα Εγχώρια Θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν περιορίσει τις κινήσεις τους στο ελάχιστον δυνατόν και όλοι περιμένουν το rebalancing της Παρασκευής, λόγω των αναδιαρθρώσεων των δεικτών MSCI (η εφαρμογή των νέων αλλαγών και σταθμίσεων στις 2/9). Υπενθυμίζεται ότι τον δείκτη MSCI Standard Greece θα απαρτίζουν οι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo, μετά την αποχώρηση της Motor Oil.
Από την άλλη, μένει να φανεί αν θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις από τα αποτελέσματα που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται (χθες Cenergy και σήμερα η ενημέρωση των αναλυτών, σήμερα Motor Oil μ.σ. και στις αύριο η ενημέρωση των αναλυτών, ενώ αύριο π.σ., θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα α΄ εξαμήνου τα Ελ. Πετρέλαια), σε μία Αγορά που δείχνει να έχει χάσει τα αντανακλαστικά της.
Κοιτώντας λίγο πιο μακριά και αν η συναλλακτική δραστηριότητα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και στις πρώτες συνεδριάσεις του Σεπτέμβρη, το σύνολο των traders θα εναποθέσει τις ελπίδες του στις επόμενες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, μέχρι το τέλος του 2024, που είναι προγραμματισμένες: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τις σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών: η Millennium International Management LP αύξησε, για τέταρτη φορά, την καθαρή αρνητική της θέση στην Motor Oil από 0,87725%, σε 1,02730%.
Σαφώς προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, που συνεχίζουν να εκτιμούν πως το επόμενο ορόσημο για το Χ.Α., εκτός από τις “ετυμηγορίες” των Ξένων Οίκων αξιολόγησης που αναφέρθηκαν παραπάνω, αποτελεί το χρονοδιάγραμμα για το placement μετοχών της Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες και ενδείξεις συντείνουν στο συμπέρασμα ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει μεταβληθεί. Στόχος παραμένει η διάθεση να διενεργηθεί τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με χρηματιστές, “η διάθεση αναμένεται να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα των Τραπεζικών τίτλων, όπως συνέβη με τα προηγούμενα placements Εθνικής και Πειραιώς. Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, σε συνεργασία με τους Συμβούλους της, επιδιώκουν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χ.Α. πριν το placement και πιο συγκεκριμένα στις 23/9. Την ίδια ημέρα ξεκινά στο Λονδίνο το ετήσιο event της BofA για τον Χρηματοοικονομικό κλάδο, που θα διαρκέσει ως τις 26 Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί, στις 5 – 6 Σεπτεμβρίου το event, με Διοργανωτή την Citi, στις ΗΠΑ”.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και παραμένει ζητούμενο η περαιτέρω πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και πολύ περισσότερο η συναλλακτική του δραστηριότητα και η επιστροφή στην “κανονικότητα”, αν συνυπολογιστεί ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού μήνα, αλλά και του χρηματιστηριακού 8μηνου.
Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι οι σημερινές πιέσεις συνοδεύτηκαν από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 8 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/8 με 109,7 εκατ., ενώ αν δεν υπήρχαν οι σημαντικές βοήθειες από την ΕΕΕ (+3,74%) τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,86% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,82% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,278% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1439,51 (+0,49%) και 1426,54 μονάδων (-0,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1427,3 (-0,36%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1424,99 (-0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1425,36 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,50%.
Ο τζίρος στα 85,8 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ), ενώ οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΜΟΗ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 85,8 εκατ., τα 80,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Εμφανίζεται αγοραστικό ενδιαφέρον μέσω επιλεκτικών κινήσεων, ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα αποτελέσματα της Nvidia αργότερα εντός της ημέρας”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
“Νέες ειδήσεις που σχετίζονται με την εταιρική κερδοφορία ενδέχεται να αυξήσουν το ενδιαφέρον. Το κλίμα από το εξωτερικό επίσης μπορεί να επηρεάσει καθώς η Nvidia ανακοινώνει σήμερα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Οι μετοχές της Cenergy θα είναι στο επίκεντρο, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα και τις προοπτικές που ανακοίνωσε”, εκτιμά η Beta Sec.
“Η Motor Oil ανακοινώνει σήμερα τα μεγέθη της για το 1ο εξάμηνο. Ιστορικό ρεκόρ για το Dow Jones στις ΗΠΑ και χθες, ενόψει των αποτελεσμάτων της Nvidia, σηματωρού για τις μετοχές της Τεχνολογίας. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κίνηση του ΓΔ σε συνέχεια των αποτυχημένων προσπαθειών για αναρρίχηση πάνω από τις 1440 μονάδες”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Αδύναμοι να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο δείχνουν οι αγοραστές στο Χ.Α., ενώ καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν είχαμε και στους διεθνείς μετοχικούς δείκτες. Σήμερα η μακροοικονομική ατζέντα περιορίζεται στις εβδομαδιαίες αιτήσεις ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, ήτοι, στο επίκεντρο διεθνώς θα βρεθούν κυρίως τα αποτελέσματα της Nvidia, τα οποία ωστόσο δημοσιεύονται το βράδυ μετά την συνεδρίαση στο NYSE. Δεν αποκλείουμε τα αποτελέσματα να δώσουν κατεύθυνση στις Αγορές βραχυπρόθεσμα, καθώς η Εταιρεία αποτελεί μπροστάρη της πορείας της τεχνητής νοημοσύνης. Στο εσωτερικό, ανακοινώθηκαν χθες απόγευμα τα αποτελέσματα της Cenergy, τα οποία εμφάνισαν αύξηση 39% σε επίπεδο προσαρμοσμένων EBITDA εξαμήνου, στα 120 εκατ. ευρώ και αύξηση 54% στο Β΄ τρίμηνο, στα 65 εκατ. ευρώ. Η Εισηγμένη αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα ετήσια EBITDA στα 245 με 265 εκατ. ευρώ, ενώ θα εξετάσει την περίπτωση Α.Μ.Κ. κατά 200 εκατ. ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου. Σήμερα το απόγευμα, ανακοινώνει το Β΄ τρίμηνο και η ΜΟΗ με τις εκτιμήσεις μας για τα EBITDA να κινούνται στα 265 εκατ. ευρώ. Κατά την εκτίμησή μας, η χαμηλή αποτίμηση για τον Όμιλο αποτελεί ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας, στην εν εξελίξει διολίσθηση των περιθωρίων Διύλισης”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Η κατάσταση στην μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη, αυτή των ΗΠΑ, φαίνεται να ελέγχεται, διότι υπάρχει έστω και λίγο improvement. Ωστόσο μπορεί το σχοινί να φαίνεται λίγο τεντωμένο, αλλά η πρόοδος στην συνεργασία micro + macro economy, επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Τα money market funds είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα $6,2 τρισ. (2,5 retail + 3,7 institutional). Είμαστε στο σημείο όπου τερματίζεται η περίοδος αύξησης – υψηλών επιτοκίων και στην αρχή της αποκλιμάκωσης τους. Η κερδοφορία των Εταιρειών διατηρείται σε υψηλούς ρυθμούς και το Α.Ι δεν φαίνεται να είναι το high tech του 1999. Από την άλλη η Οικονομία της Κίνας δημιουργεί ερωτηματικά με την εξασθένηση της δυναμικής της. Επίσης ερωτηματικά δημιουργούν η γεωπολιτική αστάθεια και οι εκλογές στην Αμερική. Η στάση αναμονής συνεχίζει να είναι η καλύτερη τακτική την περίοδο που διανύουμε, καθώς πλησιάζει και η Φθινοπωρινή περίοδος των εκπτώσεων”, όπως υπενθυμίζει και το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.
“Σε ατασική φάση ο Γενικός Δείκτης για 8 διαδοχικές συνεδριάσεις, ‘κλειδωμένος’ εντός στενότατης ζώνης τιμών. Το δε επίπεδο των 1450 μονάδων δημιουργεί μία ‘άβολη’ αντίσταση, η οποία για την ώρα ‘κλείνει τη πόρτα’ και στο πολυετές υψηλό των 1500+, σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Πέτρου Στεριώτη.
Σε μακρύτερο ορίζοντα ο ΓΔ έχει συμπληρώσει 7 μήνες σε οριζόντιο ουσιαστικά διαγραμματικό εύρος "χωνεύοντας", θα λέγαμε, τα υπερκέρδη των τελευταίων 4 ετών.
Αυτή η εικόνα αδράνειας δεν είναι διατηρήσιμη και ίσως ανατραπεί με την επιστροφή των επενδυτών "στα θρανία" τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, για να "ξεκολλήσει το κάρο" θα απαιτηθούν πειστικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, "φρέσκο χρήμα" και ειδήσεις.
Σε επίπεδο μεμονωμένων τίτλων, ενώ ορισμένοι παραμένουν σε πολυετή υψηλά, άλλοι έχουν χάσει έδαφος το τελευταίο διάστημα, με ότι αυτό δείχνει για τις προτιμήσεις των χαρτοφυλακίων και για την επόμενη μεγάλη κίνηση των δύο αυτών "κατηγοριών" μετοχών.
Αναφορικά με τον συνολικό τζίρο της Λεωφόρου Αθηνών το έχουμε ξαναγράψει: δεν θυμίζει αναπτυγμένη Αγορά! Ευχής έργον να επιστρέψει τουλάχιστον σταθερά πάνω από το "κλασικό" ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ. Για το δε συναλλακτικό ενδιαφέρον στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση καλύτερα να μη μιλήσουμε...
Βραχυπρόθεσμα αναμένουμε τις άμεσες κινήσεις των Θεσμικών, ένεκα του rebalancing του MSCI, αλλά και λίγη ακόμη ‘ανακύκλωση τζίρου’ και στενό rotation μέχρι να ‘βγει’ ο μήνας”, τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών -IFTA- και της Βρετανικής Society of Technical Analysts).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,2), ΟΤΕ (6), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,1), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).
Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-1,60%) και ΠΕΙΡ (-1,96%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΕΥΡΩΒ (-1,81%), ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκε η ΕΤΕ (-1,85%).
Μεταξύ 1284,01 (+0,18%) και 1259,07 μονάδων (-1,77%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1261,93 (-1,55%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1259,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,73%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1294 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1197 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1190 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Σχετικά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΑΡΑΙΓ (+0,64%), ΒΙΟ (+0,17%), ΕΕΕ (+3,74%), ΣΑΡ (+1,39%), CENER (+1,56%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,34%) ήταν διαπραγματεύσιμες με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,57 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,25 ανά μετοχή στους μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: € 17,4600.
Θετική η πρώτη αντίδραση της Αγοράς, στις χθεσινές ανακοινώσεις της Cenergy (+1,56%, σήμερα η ενημέρωση των αναλυτών). Η Εισηγμένη ανακοίνωσε πρόβλεψη για φετινά EBITDA στα 245 - 265 εκατ. ευρώ, από προηγούμενη πρόβλεψη 230 - 250 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε σε μεσοπρόθεσμη επιδίωξη μεταξύ 380 και 420 εκατ. ευρώ, υψηλό ανεκτέλεστο 3,38 δισ. ευρώ, αλλά και το ότι θα επιχειρήσει να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα από τις Αγορές, μέσω Α.Μ.Κ., “για να υποστηρίξει την επέκταση στις ΗΠΑ και τις γενικές ανάγκες της Εταιρείας. Στην έκδοση θα έχουν προτεραιότητα οι υπάρχοντες μέτοχοι μειοψηφίας, ενώ για τους εκτός Ελλάδας και Βελγίου επενδυτές, οι νέοι τίτλοι θα διατεθούν με τη μέθοδο του book building”. Στο πρώτο εξάμηνο και λόγω επενδύσεων, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 494 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία στα 54,46 εκατ. ευρώ, στο +139% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 812 εκατ. ευρώ με βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και στους δύο κλάδους.
Στα 8,20 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) η πρώτη σημαντική στήριξη, για τον τίτλο, στα 10,18 ευρώ η τελευταία αντίσταση.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και σήμερα ο τίτλος της ΕΕΕ (+3,74%), δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες της Αγοράς. Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 34,00 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 31,60 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
H TITC ανακοίνωσε ότι “το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών το οποίο ξεκίνησε την 27η Νοεμβρίου 2023, έχει πλέον ολοκληρωθεί. Την περίοδο από 27 Νοεμβρίου 2023 έως και 27 Αυγούστου 2024, ο Όμιλος απέκτησε συνολικά 632120 μετοχές για ένα συνολικό ποσό ύψους €16.697.258. Σήμερα, η TITC διαθέτει (άμεσα, ή έμμεσα μέσω της Θυγατρικής της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ) 3.876.358 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,95% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους έως και €20 εκατ. και διάρκειας έως την 30η Ιουνίου 2025, ξεκινά σήμερα”.
Περισσότερο από ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στον τίτλο της TITC (-1,25%), που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η επόμενη στήριξη στα 31,05 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 33,75 ευρώ.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+208,96%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+113,19%), MONTA (+105,24%), SOFTWEB (+103,72%), ΚΟΥΑΛ (+92,43%), ΦΒΜΕΖΖ (+83,23%), OPTIMA (+61,03%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+51,79%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΥΠ (+2,05%), ΑΤΤΙΚΑ (+0,41%), ΑΒΕ (+1,55%), ΒΟΣΥΣ (+1,69%), ΚΛΜ (+1,01%), ΕΒΡΟΦ (+2,26%), ΜΟΥΖΚ (+2,48%), ΣΠΕΙΣ (+3,12%), ΛΕΒΠ (+4,50%), ΕΛΤΟΝ (+1,05%).
Επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+2,32%), Fourli (+3,59%), Performance (+1,52%) και Ιντρακάτ (+2,21%).
Σε νέα χαμηλά 7μηνου η Doppler (-4,93%).
Αύξησαν συναλλαγές οι Ευρωσύμβουλοι (+2,39%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 21/8 για Realcons (+2,18%) και ΦΒΜΕΖΖ (+0,94%).
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1479 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1388 - 1381 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1455 – 1463 (gap) και οι επόμενες στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.
Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3609 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3371 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3357 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, πιέζονται οι δείκτες στην Wall Street.
Συνεχίζονται οι πιέσεις για το Πετρέλαιο, στο 1,1130 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.
Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $2540 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $29,8 υποχωρεί το Ασήμι.
Κάτω από τα $59000 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2485 υποχωρεί το Ethereum.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση, ελαφρώς πάνω από το 3,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και έναντι του 3,8% τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας αποκάλυψαν ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Ο δανεισμός προς τις Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε λίγο τον Ιούλιο, παρά τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λίγες εβδομάδες πριν. Οι Τραπεζικές πιστώσεις προς τις Επιχειρήσεις επεκτάθηκαν κατά 0,6% τον Ιούλιο, μετά από 0,7% τον Ιούνιο, ενώ οι πιστώσεις προς τα Νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 0,5%, μετά από 0,3% τον προηγούμενο μήνα.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 99,5 δισ. ευρώ.
Νέες τιμές - στόχους δίνει για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες η JP Morgan, επικαιροποιώντας τα δεδομένα με βάση τα αποτελέσματα 2ου τριμήνου 2024 καθώς και άλλες πρόσφατες εξελίξεις. Ταυτόχρονα αλλάζει τον ορίζοντα, που πλέον εκτείνεται στον Δεκέμβριο του 2025, αντί τον Ιούνιο, προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση “overweight” και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες: Alpha Bank από 2,4 ευρώ, στα 2,3 ευρώ, Eurobank από 2,4 ευρώ, στα 2,8 ευρώ, Εθνική Τράπεζα από 8,3 ευρώ, στα 9,7 ευρώ και Πειραιώς από 5,35, ευρώ, στα 5,9 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και με το αρνητικό οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΑΑ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Lamda Development.
Δεν θεωρείται ικανοποιητική η τελική εικόνα με 40 ανοδικούς τίτλους, έναντι 88 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
----ΧΠΑ
Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να αυξάνονται στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.784 συμβόλαια).
Στα 3.879 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.812 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Στα 1.252 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.252 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 385, 307 για τον Σεπτέμβριο και 78 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.467), κινήθηκε μεταξύ 3.465 και 3.505 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.256).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.365).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.400 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (493), Πειραιώς (3.762), Εθνική (962), Alpha Bank (6.708), Motor Oil (177), Ελλάκτωρα (113), Cenergy (339), ΓΕΚ (189), ΔΕΗ (226), Τέρνα Ενεργειακή (159), Ελ. Πετρέλαια (171).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 158.662, Πειραιώς 65.708, Eurobank 16.491, Τέρνα Ενεργειακή 20.371, ΑΔΜΗΕ 21.995, ΓΕΚ 11.795, ΔΕΗ 25.219, Εθνική 13.609.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.835.374 τεμ., (από 65.888.695 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.719.484 τεμ. (3.719.484), Eurobank 57.980.082 τεμ. (57.980.082), ΟΠΑΠ 1.744.099 τεμ. (1.744.099), Εθνική 11.895.448 τεμ. (11.897.448), ΟΤΕ 1.594.806 τεμ. (1.579.636), Πειραιώς 13.569.246 τεμ. (13.569.246), Optima bank 1.037.141 τεμ. (1.039.727), Motor Oil 2.466.131 τεμ. (2.260.794), Ελ. Πετρέλαια 1.291.654 τεμ. (1.263.140).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Millennium International Management LP | Motor Oil | 1,02730% | 2024/8/27 |