Πού κρίνεται η τάση για το χρηματιστήριο

Πρώτο ζητούμενο για την εγχώρια αγορά η αύξηση των συναλλαγών. Οι όμιλοι που ανακοινώνουν αποτελέσματα και η «σιγή ασυρμάτου» στο χώρο της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Πού κρίνεται η τάση για το χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές οι κύριοι δείκτες στην Wall Street (Dow Jones +0,16%, S&P 500 -0,32%, Nasdaq -0,85%, Russell 2000 0,03%), με τον Dow να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά. Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό.

Σε στάση αναμονής οι άλλοι δείκτες, καθώς οι traders περιμένουν τα αποτελέσματα της Nvidia (ο τεχνολογικός Κολοσσός που πρωταγωνιστεί τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά του αύριο Τετάρτη, μετά την λήξη των συναλλαγών στο NYSE), ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένονται και τα τριμηνιαία αποτελέσματα των Dell, η Salesforce, η Dollar General και η Gap.

Σύμφωνα με Διαχειριστές, “ η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί σήμερα στα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και η αναθεωρημένη μέτρηση του Αμερικανικού ΑΕΠ. Την Παρασκευή, θα ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό. Αυτή θα είναι η τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού, πριν τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Οι Αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αν και ο Πάουελ δεν ανέφερε πότε πιστεύει ότι θα αρχίσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής”.

Μικτή η εικόνα και ήπιες μεταβολές σήμερα το πρωί στις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την δημιουργία έντασης μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, μετά την είσοδο Κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον Ιαπωνικό εναέριο χώρο. Το κλίμα επιβαρύνεται και από την απόφαση του Καναδά να επιβάλει επιπλέον δασμούς 100% στις εισαγωγές Κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων και 25% στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου από την Κίνα.

Για οριακά θετικό ξεκίνημα, προϊδεάζουν τα futures στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές. Η προσοχή των traders και στις τιμές Πετρελαίου, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης να διακόψει την παραγωγή και ενώ η αναζωπύρωση της σύγκρουσης Ισραήλ - Χεζμπολάχ είχε ήδη αυξήσει το επίπεδο ανησυχιών και τιμών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και πρώτο ζητούμενο παραμένει η σταδιακή αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, αν και η μεγάλη επιστροφή των παραθεριστών είναι προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. “Η συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα είναι ξανά το επικρατέστερο σενάριο για την ημέρα, καθώς οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής ενόψει των επερχόμενων αποτελεσμάτων”, αναφέρει στις πρωινές εκτιμήσεις της η Beta Sec.

Στα υπόλοιπα αξιοσημείωτα της τρέχουσας εβδομάδας, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου από Cenergy (σήμερα μ.σ. και στις 28/8 η ενημέρωση των αναλυτών), Motor Oil (την Τετάρτη 28 Αυγούστου μ.σ., ενώ στις 29/8 θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών). Υπ' όψιν ότι στις 29 Αυγούστου (π.σ.) θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα α' εξαμήνου η Helleniq Energy.

Το rebalancing του MSCI στις 30/8 και η εφαρμογή των νέων αλλαγών και σταθμίσεων στις 2/9. Υπενθυμίζεται ότι τον δείκτη MSCI Standard Greece θα απαρτίζουν οι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo, μετά την αποχώρηση της Motor Oil.

Από την άλλη, οι επόμενες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου, μέχρι το τέλος του 2024, είναι προγραμματισμένες: DBRS 6 Σεπτεμβρίου, Moody’s 13 Σεπτεμβρίου, Standard and Poor’s 18 Οκτωβρίου, Fitch 22 Νοεμβρίου και Scope Ratings 6 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με τις σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών: η Millennium International Management LP αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση στην Motor Oil από 0,58211%, σε 0,75931%.

Μένει να φανεί αν θα συνεχιστούν και σήμερα οι τοποθετήσεις γνωστού εφοπλιστικού κεφαλαίου, όπως υποστηρίζουν οι φήμες, σε Ελλάκτωρα και Motor Oil, όπως και η ανοδική κίνηση σε Ιντρακόμ και Intralot, ενώ “σιγή ασυρμάτου” επικρατεί στο μεγαλύτερο κομμάτι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Από σήμερα, οι μετοχές της ΕΥΑΘ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,0276 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,02622 ανά μετοχή).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v