Χρηματιστήριο: Οι τίτλοι που είναι στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Με το κλίμα βαρύ σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ ξεκινά η συνεδρίαση. Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών. Πού εστιάζει η αγορά.

Χρηματιστήριο: Οι τίτλοι που είναι στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Διόρθωση χθες στη Wall Street και λόγω Nvidia. Από λίγο υψηλότερα επίπεδα η εκκίνηση της συνεδρίασης σήμερα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Τα μεγέθη της Nvidia δεν ενθουσίασαν τους επενδυτές, απεναντίας, όπως σημείωνε η Λία Δεληγιάννη, οι απογοητευτικές προοπτικές της εταιρείας απειλούν να περιορίσουν τη φρενίτιδα για τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης. Νωρίτερα στις αγορές της Ασίας ασκήθηκαν πιέσεις σε μετοχές εταιρειών τεχνολογίας.

Για το 3 στα 3 οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, μετά τη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, με «καύσιμο» κυρίως εταιρικά αποτελέσματα και ανακοίνωση μακροοικονομικών στοιχείων.

Σε διαφορετική κατεύθυνση οι ομόλογοί τους στο ΧΑ, μετά τη διόρθωση στις 1.425,36 (-0,50%), με μεγαλύτερη για τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την πλειονότητα των blue chips να ακολουθεί. Στις 1.259,63 (-1,73%) ο Δείκτης Τραπεζών, στις 3.464,73 (-0,76%) για τον FTSE 25.

Με υπερίσχυση πωλητών και στις 4 τραπεζικές μετοχές, με μείον στο ταμείο για τα 16 από τα 21 blue chips του δείκτη, σταθεροί ορισμένοι διαχειριστές ξένων funds όπως και εγχώριοι θεσμικοί. Προτελευταία συνεδρίαση Αυγούστου αλλά και 8μήνου σήμερα, με τα «βιβλία» να κλείνουν αύριο, ημέρα μίας μίνι αναδιάρθρωσης θέσεων λόγω rebalancing.

Στα 85,8 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, τα σχεδόν 26 εκατ. ευρώ σε μόλις τρεις μετοχές (Εθνική, Eurobank, Motor Oil), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη «ρηχότητα» της αγοράς. Πάντως, μεγαλύτερους τζίρους αναμένουν -σίγουρα- για αύριο χρηματιστές.

Σχεδόν αποκλειστικά επιχειρηματικές εξελίξεις κράτησαν ενεργούς αγοραστές στις 5 μετοχές που ξεχώρισαν θετικά στη χθεσινή συνεδρίαση. Κατ' αρχάς, η Cenergy Holdings στα 9,76 ευρώ (1,56%) συνδυαστικά με τη Viohalco στα 5,76 (0,17%), με εύλογο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην πρώτη.

Εδραία πλέον η προοπτική των ΗΠΑ για τη Cenergy Holdings, με τον ΧΑΜαιλέοντα να έχει -ως συνήθως- πλούσιο παρασκήνιο. Στην κοινότητα εκτιμούν ότι ο όμιλος Viohalco εισέρχεται -ουσιαστικά και τυπικά- σε νέα εποχή, με όσα αυτή μπορεί να φέρει και επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Στα 11 ευρώ η μετοχή της Aegean, με αρκετούς επενδυτές να θεωρούν πως τα 991 εκατ. αποτίμησης τη χρονιά των ρεκόρ μάλλον είναι υποτιμημένα, ενώ αναλυτές επικεντρώνονται στην προσεκτική αντίδραση από τα 9,85 ευρώ της 5ης Αυγούστου.

Για την Coca Cola HBC το 3,74% στα 33,28 ευρώ (με συναλλαγές 32,7 χιλ. τμχ.) ήταν απόρροια, σχεδόν αποκλειστικά, της σημαντικής ανόδου της μετοχής CCH στο Λονδίνο. Με ποσοστό 3,04% η εισηγμένη στο LSE (κύρια αγορά) είχε «ουρά» εντολών αγοράς και στο ΧΑ (δευτερεύουσα).

Διήμερο ανακοίνωσης μεγεθών δεύτερου 3μήνου/6μήνου για τους ομίλους διύλισης, εχθές της Motor Oil, σήμερα της HelleniQ Energy. Στα 21,62 (-0,83%) και 7,06 (-0,14%) αντίστοιχα, με την προσοχή της κοινότητας και σε ενδεχόμενες ανακοινώσεις Σιαμίσιη που θα αποσαφηνίζουν την τακτική της διοίκησης όσον αφορά στην Elpedison και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Στέλνεται το αίτημα για τον «Ηρακλή ΙΙΙ», με την Αναστασία Παπαϊωάννου να έχει πληροφορίες για το ποιους θα καλύψει. Δεδομένου ότι αφορά και την Attica Bank (όπως και την Παγκρήτια), ενδιαφέρον αποκτά η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης την προσεχή Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου.

Πέντε οι διεκδικητές στη μάχη για τη NOVA, εκτός ΔΕΗ και CVC, σύμφωνα με τη Μαρία Μόσχου, με τις εξελίξεις να έχουν και έμμεσο χρηματιστηριακό αποτύπωμα.

Ημέρα Fourlis η χθεσινή, από τα mid caps, με το συν 3,59% της μετοχής στα 3,895 ευρώ να δικαιολογείται από τα νέα δεδομένα για την εισηγμένη μετά την συμφωνία με τη Foot Locker, σύμφωνα με την Πέννυ Κούτρα.

Με ζητούμενη την ενεργότερη συμμετοχή επενδυτών, προς το κλείσιμο Αυγούστου/8μήνου και μέρος των επενδυτών να βλέπει προς την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's, βράδυ Παρασκευής 13ης Σεπτεμβρίου. Από τα σημαντικά ορόσημα των traders, με εκατέρωθεν στοιχήματα short vs long με προεξοφλητική διάθεση, ενδεχόμενο που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα αρχίσει να «ζεσταίνεται» από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, 2 Σεπτεμβρίου -πρώτη του νέου μήνα και τελευταίου 4μήνου 2024.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v