Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη τζίρου στα 378 εκατ., κερδισμένοι και χαμένοι

Στο κλείσιμο και το rebalancing έγινε όλο το «παιχνίδι» στη σημερινή συνεδρίαση. Ολοκληρώθηκε το πρώτο οκτάμηνο με την απόδοση του ΓΔ στο 10,68% και του δείκτη τραπεζών στο 19,22%.

Χρηματιστήριο: Εκτίναξη τζίρου στα 378 εκατ., κερδισμένοι και χαμένοι

Ακόμα μία συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού οκταμήνου, με την συντριπτική πλειονότητα των traders να έχει επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας να δει τα όσα θα λάβουν χώρα στις τελικές δημοπρασίες και στο rebalancing, λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI και το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον ερχόμενο μήνα και όχι αδικαιολόγητα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως ο μήνας που ολοκληρώθηκε στο Χ.Α. απογοήτευσε όλους όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, τόσο για την σημαντική συρρίκνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας (φαινόμενο που δεν είναι πρωτόγνωρο για τον μήνα που έχει συνδέσει το όνομά του με το peak των Καλοκαιρινών διακοπών) και περισσότερο για την αδυναμία του Χ.Α. να ακολουθήσει από κοντά την κίνηση – ανάδυση των Διεθνών Αγορών (Dow Jones και DAX καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά), μετά την σημαντική υποχώρηση που σημειώθηκε στις συνεδριάσεις 2 και 5/8.

Το “κερασάκι στην τούρτα” ήλθε να το βάλει η απόλυτα απογοητευτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τόσο όσον αφορά το όποιο ενδιαφέρον για τους “μικρομεσαίους” του ταμπλώ, όσο και για την ολοκληρωτική απόσυρση των αγοραστών, αλλά και των φημών για πιθανά deals.

Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, “η ατζέντα του μήνα που έρχεται είναι αρκετά φορτωμένη και αυτό ίσως βοηθήσει στην σταδιακή επιστροφή του ενδιαφέροντος”.

Αξίζουν υπενθύμισης οι προγραμματισμένες παρουσιάσεις στο εξωτερικό από Citigroup (5 – 6/9 στις ΗΠΑ) και BofA (23 – 26/9 στο Λονδίνο), το αναμενόμενο placement μετοχών της Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ, η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. (23/9), αλλά και οι εξελίξεις, όσον αφορά την συγχώνευση Τρ. Αττικής – Παγκρήτια. Στα υπ΄ όψιν και οι αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου από DBRS (6 Σεπτεμβρίου) και Moody’s (13 Σεπτεμβρίου), που φορτώνουν ακόμα περισσότερο την ατζέντα του ερχόμενου μήνα.

Αν όλα τα παραπάνω τα περάσει “ντούκου” η Εγχώρια Αγορά, ασφαλώς και οι εκτιμήσεις για κάτι καλύτερο μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μειωθούν δραματικά.

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζουν και σήμερα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη Ζώνη του Ευρώ, αυξάνοντας τις πιθανότητες για άλλη μία μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο (12/9).

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στο σύνολο της Ευρωζώνης υποχώρησε στον Αύγουστο στο 2,2% ετησίως, από το 2,6% του περασμένου μήνα, όσο προέβλεπε και η μέση εκτίμηση των αναλυτών. Σε επίπεδο μήνα ο δείκτης εμφάνισε μικρή αύξηση 0,2%, αφότου είχε διατηρηθεί σταθερός τον Ιούλιο (0%). Ο δομικός ΔΤΚ που δεν περιλαμβάνει Ενέργεια και Τρόφιμα, υποχώρησε στο 2,8% ετησίως τον Αύγουστο, από το 2,9%.

Από την άλλη, αμετάβλητος διατηρήθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης που θεωρεί πλέον κατατοπιστικό η Fed για τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης διατηρήθηκε τον Ιούλιο στο 2,5% ετησίως, όπως και τον μήνα που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ανέμενε μικρή αύξηση στο 2,6%. Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Ιουλίου - Ιουνίου έδειξε ότι ο PCE (Personal Consumption Expenditures) εμφάνισε ρυθμό αύξησης 0,2%, όσο και στη περασμένη σύγκριση και όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές.

Ελαφρώς ανοδικά, μετά και τα τελευταία στοιχεία, κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,93% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,88% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,300% ανεβαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 52 εβδομάδων, ποσού 500 εκατ. ευρώ, θα διενεργηθεί την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, όπως ενημέρωσε ο ΟΔΔΗΧ. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, παράλληλα με τη δημοπρασία, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε Φυσικά Πρόσωπα (Ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα, ή ΑΧΕ, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ερχόμενοι στο rebalancing, υπενθυμίζεται ότι τον δείκτη MSCI Standard Greece θα απαρτίζουν οι: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Jumbo, μετά την σημερινή αποχώρηση της Motor Oil.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις της Millennium International Management LP η οποία, σύμφωνα με τις σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών, αύξησε εκ νέου την καθαρή αρνητική της θέση στην Motor Oil, από το 1,02730% στο 1,37745%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 και πριν τις τελικές δημοπρασίες, ο τζίρος ήταν στα 74,7 εκατ., από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”, ενώ η μετοχή της Motor Oil βρέθηκε στα 22,08 ευρώ (+3,18%), με όγκο 540590 τεμ.

Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 377,4 εκατ., πράγμα που σημαίνει ότι το 80% του τζίρου διακινήθηκε στο rebalancing, ενώ ο τίτλος της ΜΟΗ έκλεισε στα 21,7 ευρώ (+1,40%), με συνολικό όγκο 8641913 τεμ.

Να σημειωθεί ότι οι τελικές δημοπρασίες έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας 5 τίτλους του FTSE25 και στο υψηλό ημέρας επτά μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (αναλυτική αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1430,82 (+0,27%) και 1424,59 μονάδων (-0,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1428,43 (+0,11%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1431,33 (+0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1431,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,30%.

Ο τζίρος στα 377,4 εκατ., από τα οποία τα 17,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, DIMAND, ACAG, ΦΡΛΚ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΜΟΗ), ενώ ο τίτλος της ΜΟΗ απασχόλησε, περίπου, το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 377,4 εκατ., τα 365,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού οκταμήνου.

Η εβδομάδα διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 0,10%. Στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,26%.

Ο Αύγουστος ολοκληρώθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μηνιαίες απώλειες 3,18%% και τον Τραπεζικό δείκτη απώλειες 3,03%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 10,68% και ο ΔΤΡ κέρδη 19,22%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού οκταμήνου η DotSoft με κέρδη 208,96%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σήμερα όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μία ήπια προσγείωση της Οικονομίας, εν μέσω των προοπτικών για χαμηλότερα επιτόκια”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η εικόνα δεν καλλιεργεί ιδιαίτερες προσδοκίες για την άμεση συνέχεια, εν μέσω του θετικού κλίματος που επικρατεί στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Στις 1436 μονάδες η βραχυχρόνια αντίσταση του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Συνεχίζεται η στάση αναμονής στο Χ.Α., ενώ και η συνολική εικόνα των διεθνών μετοχικών δεικτών δεν διαφέρει ουσιαστικά, παρόλο που χθες δημοσιεύτηκε ένα ικανοποιητικό μίγμα μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων εσωτερικού, τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν λειτουργικά συγκρίσιμα EBITDA Β΄ τριμήνου στα 232 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 73 εκατ. ευρώ, τα οποία εν πολλοίς κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Ολοκληρώθηκαν οι μετοχικές αλλαγές στους δείκτες MSCI και ενδεχομένως να έχουμε αναζωπύρωση της μεταβλητότητας”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Σε χαμηλότερα επίπεδα ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, με περιορισμένο όμως τζίρο (εξαίρεση αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI). Αν και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των Εισηγμένων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά και με το κλίμα στο εξωτερικό να είναι θετικό, η Αγορά μας αδυνατεί να πιάσει ρυθμό, συνεχίζοντας να συσσωρεύει σε ένα στενό εύρος τιμών πάνω από τις 1420 μονάδες. Για την συνέχεια δεν αποκλείουμε επιλεκτικό ενδιαφέρον, αφού πέρα από τα οικονομικά, αρκετές Εισηγμένες είναι στο στάδιο ώστε να υλοποιήσουν σημαντικές συμφωνίες - επενδύσεις που θα τους δώσουν σημαντική δυναμική. Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου συνεχίζονται (ΟΠΑΠ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, QUEST, IDEAL) ενώ στις 6/9 περιμένουμε και την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από την DBRS. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1438 και 1490 μονάδες, ενώ ο ΚΜΟ βρίσκεται στις 1390 μονάδες”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ο Αύγουστος ήταν μήνας απωλειών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο επηρεάστηκε από την αύξηση της μεταβλητότητας στο εξωτερικό και την συνήθη εποχική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος, όπως εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα καλά μεγέθη εξαμήνου των Εταιρειών που ανακοινώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του μήνα, δεν στάθηκαν ικανά να αντιστρέψουν το επιφυλακτικό κλίμα, μεταθέτοντας έτσι το ενδιαφέρον για το Σεπτέμβριο, ο οποίος φαίνεται πολύ γεμάτος από οικονομικά γεγονότα τόσο εντός, όσο και εκτός των τειχών.

Οι Αγορές αναμένουν πρωτίστως την στάση που θα κρατήσει η FED στην συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια και κυρίως την ταχύτητα με την οποία θα μειώσει το κόστος χρήματος ως το τέλος του έτους.

Στο εσωτερικό ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αξιολογήσεων, διάθεσης πακέτων μετοχών, αλλά και ολοκλήρωσης της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Γεγονότα αυξημένης σημασίας, που αναγκαστικά θα ενισχύσουν ενδιαφέρον και τζίρο τον οποίο η Αγορά, με εξαίρεση την “ειδική” συνεδρίαση της Παρασκευής, είδε να υποχωρεί κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ για εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις (19/8 – 29/8).

Κατά τα λοιπά, οι 24 Εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, κινούνται σε ρυθμούς αύξησης των λειτουργικών κερδών 18% και 15,6% στα καθαρά κέρδη, με την συμβολή του Τραπεζικού κλάδου (+26%) να κάνει φέτος την διαφορά.

Αν και το δείγμα φαίνεται μικρό, ενσωματώνει το 62% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., βάζοντας έτσι τις βάσεις για ένα εξάμηνο ρεκόρ, μετά από μια χρονιά που ήδη έχει περάσει στην ιστορία ως η καλύτερη όλων των εποχών. Παράλληλα η έλευση του Σεπτεμβρίου θα σημάνει την ολοκλήρωση διαδικασιών αυξήσεων κεφαλαίου, διάθεσης μετοχικών ποσοστών και νέων εισαγωγών στο Χ.Α., συνολικής αξίας 2,45 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις των Οίκων αξιολόγησης, καθώς και η ενδεχόμενη ένταξη του Χ.Α. στην λίστα παρακολούθησης των Ανεπτυγμένων Αγορών στο τέλος του μήνα, θα διανθίσουν ακόμα περισσότερο την ατζέντα, ενδυναμώνοντας το δυναμική των εγχώριων γεγονότων. Λόγοι επομένως ενδιαφέροντος υπάρχουν, αρκεί να μην χαλάσει κάτι στο εξωτερικό και δη από το μέτωπο του γεωπολιτικού παράγοντα που εξακολουθεί να παράγει αβεβαιότητες.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά την έντονη υποχώρηση της 5ης Αυγούστου (1320,77 μονάδες) ανέκαμψε ως τις 1450 μονάδες που ήταν και η πρώτη αντίσταση τιμών. Σε αυτή την διαδρομή ανακτήθηκε η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση (ΚΜΟ-200, 1382 μονάδες) παίρνοντας και ένα μικρό ανοδικό περιθώριο ασφαλείας. Επίσης έκλεισαν διαγραμματικές “εκκρεμότητες” με κυριότερες το καθοδικό “χάσμα” στις 5/8 (1430 - 1428) και το ανοδικό “χάσμα” στις 16/8 (1420 - 1430) κλείνοντας ένα κύκλο έντονων διακυμάνσεων και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι 1450 μονάδες πάντως “κρατάνε το κλειδί της αλλαγής” της βραχυπρόθεσμης τάσης, καθώς σε αυτή την ζώνη κινούνται τόσο ο κινητός μέσος όρος των 50, όσο και ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Ο MACD δίνει ελαφρύ προβάδισμα στους αγοραστές, όπως και οι ταλαντωτές που κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα. Η αποφόρτιση των ταλαντωτών είναι πλέον εμφανής και στα εβδομαδιαία διαγράμματα τιμών, με τον κινητό μέσο ωστόσο να εφάπτεται στην χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη για συνεχόμενες εβδομάδες, δείγμα της ισορροπίας δυνάμεων που επικρατεί σε αυτά τα επίπεδα.

Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα της Αγοράς έχει βελτιωθεί από τις αρχές του μήνα, ακόμα όμως δεν έχει γίνει η αποφασιστική κίνηση που θα επαναφέρει το Γενικό Δείκτη σε ανοδική τάση, λειτουργώντας ανασταλτικά σε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που αναζητούν καλύτερο συγχρονισμό με τα τεχνικά δεδομένα.

Η προοπτική θα αλλάξει με την διαφυγή και το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1450 μονάδες.

Σε ρυθμούς κανονικότητας επιστρέφει η Αγορά με αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς ατζέντας: Την Δευτέρα ανακοινώνει αποτελέσματα εξαμήνου η Σαράντης, την Τρίτη οι ΟΠΑΠ και Trade Estates, ενώ την Τετάρτη οι Quest και Ideal. Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά μεγέθη για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η DBRS θα ανακοινώσει την “ετυμηγορία της” για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Η Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου είναι αργία για τις Αμερικανικές Αγορές”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+208,96%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+110,99%), MONTA (+108,9%), SOFTWEB (+105,12%), ΚΟΥΑΛ (+90,79%), ΦΒΜΕΖΖ (+83,65%), OPTIMA (+66,67%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+53,7%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΑΣΤΙΧΑ (+7,46%), ΛΕΒΠ (+3,45%), SOFTWEB (+0,23%), ΕΛΙΝ (+0,47%), ΠΑΠ (+2,94%), ΤΖΚΑ (+2,77%), ΟΛΥΜΠ (+2,51%), ΙΚΤΙΝ (+1,45%), ΜΟΝΤΑ (+1,27%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Moda Bagno, “η πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε την Αττική και ιδιαίτερα στην Περιοχή του Χαλανδρίου που είναι και η έδρα της Εταιρείας, παρόλο που έφτασε σε πολύ κοντινό σημείο, δεν έπληξε τις εγκαταστάσεις της και ως εκ τούτου από την επομένη συνεχίζει κανονικά την εύρυθμη λειτουργεία της. Σε όμορο οικόπεδο - αποθηκευτικό χώρο, στον οποίο ήταν εμπορεύματά της, αξίας περίπου ενός εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού αποθέματός της, είναι πλήρως ασφαλισμένα και θα αποζημιωθούν”.

Αύξησε συναλλαγές ο ΟΛΠ (+2,66%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για OPTIMA bank (+2,36%), που ισοφάρισε το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο.

Σε υψηλά διμήνου η ΦΒΜΕΖΖ (+0,58%) και υψηλά τριμήνου η Fourlis (+3,46%).

Επιστροφή αγοραστών σε Foodlink (+3,77%), Profile (+1,78%) και ΚΛΜ (+1,36%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1479 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1420, 1400 - 1395 και 1390 - 1382 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1455 – 1463 (gap) και οι επόμενες στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3609 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3375 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3359 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Σε μικτά πρόσημα έχει γυρίσει η Ευρώπη, η ίδια εικόνα και για τους κύριους δείκτες στην Wall Street.

Επέστρεψαν οι πωλητές στο Πετρέλαιο, στο 1,10628 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2535 πιέζεται ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), κάτω από τα $29,30 το Ασήμι.

Υποχωρεί χαμηλότερα των $58500 το Bitcoin, προς τα $2450 διορθώνει το Ethereum.

Ο πληθωρισμός στο Τόκιο ενισχύθηκε στο 2,6% τον Ιούλιο, από 2,2% τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,4%, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να φτάσει το 2,2% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, η ανεργία στην Ιαπωνία αυξήθηκε στο 2,7%, επίσης ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για 2,5%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις στη Χώρα αυξήθηκαν 2,6% τον Ιούλιο, επιβραδύνοντας από την άνοδο του Ιουνίου κατά 3,8% και χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών στο Reuters για 2,9%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να πραγματοποιεί συναλλαγές σε Κρατικά ομόλογα στη Δευτερογενή Αγορά τον Αύγουστο, με στόχο να αποτρέψει την απότομη πτώση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων στις Αγορές χρέους της. Πρόκειται για την πρώτη άμεση παρέμβασή της εδώ και δεκαετίες για τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Συγκεκριμένα πούλησε ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας και αγόρασε ομόλογα βραχυπρόθεσμης, πράξεις που είχαν ως αποτέλεσμα την καθαρή αγορά 100 δισεκατομμυρίων Γουάν ($14 δισ.) χρέους τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της.

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τιμών κατοικιών από τα τέλη του 2022 κατέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Nationwide. Ο δείκτης τιμών κατοικιών της Nationwide αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μεγαλύτερη αύξηση, κατά 2,9% σε ετήσια βάση.

Στο 6,4% διαμορφώθηκε το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη Ζώνη του Ευρώ τον Ιούλιο, μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του προηγούμενου μήνα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6% τον Ιούλιο, σταθερό σε σχέση με την ανάγνωση του Ιουνίου και αμετάβλητο σε ετήσια βάση.

Η δεύτερη και τελευταία ανάγνωση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, για τον Αύγουστο, αυξήθηκε ελαφρά στο 67,9, από το προκαταρκτικό 67,8 που δημοσιεύτηκε προ ημερών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal περίμεναν ότι θα βελτιωθεί ελαφρά στο 68. Ο δείκτης ήταν 66,4 τον Ιούλιο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 99,8 δισ. ευρώ.

Κατά 3,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Χώρα μας σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ και ΣΑΡ και με το αρνητικό οι ΔΑΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΤΟΕΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Autohellas και στο χαμηλό οι Alpha Bank, TITC, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 73 ανοδικούς τίτλους, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.548 συμβόλαια).

Στα 3.870 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.840 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.263 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.252 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 256, 192 για τον Σεπτέμβριο και 64 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.483), κινήθηκε μεταξύ 3.458,75 και 3.483 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.261,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.290).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (701), Πειραιώς (1.208), Εθνική (1.137), Alpha Bank (6.120), Motor Oil (979), Ελλάκτωρα (454), Fourli (111), Μυτιληναίο (127), ΔΕΗ (167).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.037, Πειραιώς 66.410, Eurobank 16.798, Τέρνα Ενεργειακή 20.238, ΑΔΜΗΕ 22.008, ΓΕΚ 11.690, ΔΕΗ 24.996, Εθνική 13.897.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 65.835.374 τεμ., (από 65.835.374 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 3.719.484 τεμ. (3.719.484), Eurobank 57.980.082 τεμ. (57.980.082), ΟΠΑΠ 1.713.099 τεμ. (1.713.099), Εθνική 11.856.444 τεμ. (11.805.444), ΟΤΕ 1.595.447 τεμ. (1.592.230), Πειραιώς 13.511.647 τεμ. (13.511.647), Optima bank 1.014.896 τεμ. (1.014.896), Motor Oil 3.282.723 τεμ. (3.643.431), Ελ. Πετρέλαια 1.330.993 τεμ. (1.316.910).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer               NSP           Date

Millennium International Management LP

Motor Oil

1,37745%

 2024/8/29

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v