Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο rebalancing

Ο αυξημένος τζίρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών της Πέμπτης θεωρήθηκε προοίμιο κινήσεων αναδιάταξης. Τέλος μηνός και κλείσιμο 8μήνου για τους επενδυτές. Ανακοινώνει αποτελέσματα η Intralot.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο rebalancing

Για θετικό ταμείο ετοιμάζονται οι επενδυτές στη Wall Street, μετά και το χθεσινό κλείσιμο του S&P500 στις 5.591,96 μονάδες.

Με άνοδο 2,86% τον Αύγουστο και συνολικά 17,24% από την αρχή του έτους, η Νέα Υόρκη είναι αυτή που ωθεί υψηλότερα την πλειονότητα των διεθνών αγορών.

Σε long τάση DAX, CAC40 και FTSE100 τόσο σε διάστημα μηνός όσο και από αρχή 2024, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τελευταία «στροφή» του έτους, καθώς το τρίτο 4μηνο ξεκινά χρηματιστηριακά από Δευτέρα. Ανοδος 2,65% για τον DAX τον Αύγουστο, κατά 2,22% υψηλότερα για τον CAC40 και 1,27% υψηλότερα για τον FTSE100.

Τέλος μηνός και κλείσιμο 8μήνου που για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών αφήνει... πικρόγλυκη αίσθηση. Με απώλειες 2,30% ο μήνας αλλά με κέρδη 10,34% το 8μηνο, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.426,91 μονάδες. Απώλειες 1,63% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.256,93 έναντι 2,46% του FTSE25 στις 3.467,88 μονάδες.

Από τα τραπεζικά, απολογιστικά ο μήνας κλείνει με απώλειες για τρεις, μεγαλύτερες 6,36% για τη μετοχή της Alpha Bank στο 1,56 ευρώ, μικρότερες για Εθνική στα 7,83 ευρώ, Eurobank στα 2,05 ευρώ και η εξαίρεση να γίνεται για τον τίτλο της Πειραιώς. Στα 3,825 ευρώ με θετικό ταμείο 1,51% τον Αύγουστο.

Τελευταία συνεδρίαση η σημερινή, με τους χρηματιστές να την περιμένουν πιο νευρώδη, με μεγαλύτερη αξία συναλλαγών και ενδιαφέρον κλείσιμο, λόγω της αναδιάρθρωσης θέσεων σε μετοχές του δείκτη MSCI.

Ο αυξημένος τζίρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών της Πέμπτης θεωρήθηκε προοίμιο κινήσεων αναδιάταξης ενόψει rebalancing του MSCI, διαδικασία που προεξοφλείται πως θα έχει εκροές-εισροές.

Η έξοδος για τη μετοχή της Motor Oil προφανώς και τιμολογείται τις τελευταίες συνεδριάσεις, όπως και η δυνητική αλλαγή σε σταθμίσεις, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αφορά τα 4 τραπεζικά χαρτιά.

Στα 15 εκατ. ευρώ ο τζίρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών εχθές, μένει να φανεί σήμερα προς το τέλος σε ποιο ύψος θα φτάσουν.

Οικονομικά μεγέθη, επιχειρηματικές διεργασίες και εξελίξεις συνεκτιμώνται από την κοινότητα, σε μία συγκυρία που όπως εύστοχα σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης κυοφορούνται μετοχικές αλλαγές, placements και πακέτα.

Παράμετρος που συνδυαστικά με όσα ακολουθούν για τον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο προοιωνίζονται έναν, αν μη τι άλλο, ενδιαφέροντα Σεπτέμβριο. Ζητούμενη η ενεργοποίηση περισσότερων επενδυτών, η επάνοδος αγοραστών από την πλευρά των ξένων funds, αλλά και η ενδεχόμενη μόχλευση με γνώμονα ορόσημα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Για το οικονομικό επιτελείο, την αγορά, η 13η Σεπτεμβρίου-ημέρα αξιολόγησης της οικονομίας από τον οίκο Moody's- είναι ένα ισχυρό σημείο αναφοράς. Θα φανεί, κατ' αρχάς σήμερα με το rebalancing, κυρίως όμως από Δευτέρα, εάν «ισχυρά χέρια» θα επιχειρήσουν να προεξοφλήσουν την όποια ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης, που σημειωτέον τον Μάρτιο έβαλε «διπλό πάγο» (σε κλίμακα και προοπτικές).

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης μεγεθών 6μήνου, μετά τις Motor Oil (28/8), HelleniQ Energy (29/8), σήμερα είναι η σειρά της Intralot.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v