Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που είναι τώρα στο επίκεντρο

Τα απόνερα του rebalancing περιμένει η αγορά. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τις τράπεζες και τα δεικτοβαρή blue chips. Οι μετοχές στα mid caps που μπορεί να προσφέρουν εκπλήξεις. Αργία σήμερα στη Wall Street.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που είναι τώρα στο επίκεντρο

Καλό μήνα, και χρηματιστηριακά. Με αργία στη Wall Street οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά εκκινούν από υψηλότερη θέση τον Σεπτέμβριο.

Σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο οι long με το πλεονέκτημα του Αυγούστου ετοιμάζονται για έναν ιδιαίτερο Σεπτέμβριο. Στο επίκεντρο Παρίσι, κυρίως Βερολίνο, μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα σε Θουριγγία, Σαξονία. Από τις 18.906,92 μονάδες ο DAX, μετά το συν 2,02% του Αυγούστου. Από χαμηλότερη θέση εκκίνησης οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 1.431,19 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 3.473,66 ο FTSE 25, στις 1.205,62 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 2.320,72 μονάδες ο FTSE Mid Cap.

Με το «καλημέρα» στα ενδιαφέροντα, για αυτή την πρώτη εβδομάδα, καθώς σήμερα θα φανούν τα «απόνερα» της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με τη Motor Oil εύλογα να συγκεντρώνει την προσοχή και βραχυπρόθεσμων παικτών. Στα 21,70 ευρώ, μετά από εβδομαδιαία ανοδική αντίδραση 2,65% και θεαματική αύξηση συναλλαγών, στα 8,64 εκατ. τμχ. την τελευταία συνεδρίαση.

Η προσοχή και στον ΟΠΑΠ, λόγω της ανακοίνωσης μεγεθών 6μήνου, αύριο Τρίτη, με την κοινότητα να συνεκτιμά το (δυνητικό) μέρισμα που θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα τη στάση πωλητών-αγοραστών. Στα 15,64 ευρώ η μετοχή, με αρνητική έκπληξη το μείον 2,01% στα 15,64 ευρώ.

Επίσης αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της Attica Bank, στο πλαίσιο της διαδικασίας συγχώνευσης με την Παγκρήτια. Τις Γ.Σ. των δύο τραπεζών ακολουθεί το αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ». Εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο ο κλάδος, με τον Σεπτέμβριο να προοιωνίζεται «καυτός», σύμφωνα με όσα αναλυτικά αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος. Το placement της Εθνικής, η (επαν)είσοδος της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ, η αλλαγή... πίστας για τη Eurobank διαμορφώνουν περιβάλλον προϋποθέσεων μόχλευσης στον κλάδο, όπου ούτως ή άλλως είναι ενεργότατη η παρουσία-συμμετοχή και «γρήγορου χρήματος».

Αναλυτές περιμένουν αυξημένη μεταβλητότητα κυρίως για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών, συνεκτιμώντας τα νεότερα από το «καυτό» 2ήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου. Συνεδρίαση των μελών της ΕΚΤ -με την κοινότητα να θεωρεί σχεδόν «κλεισμένη» τη δεύτερη μείωση επιτοκίων (κατά 25 μ.β.) την προσεχή Πέμπτη, αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's την αμέσως επομένη. Ως προς τη θέση του ισχυρότερου οίκου αξιολόγησης, προοίμιο ενδέχεται να αποτελέσει η ετυμηγορία της DBRS στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Μήνας με ενδιαφέρον και για τον κλάδο της ενέργειας, με τη «μάχη» των τιμολογίων στο προσκήνιο. Ο Γιώργος Φιντικάκης αναλύει τα δεδομένα, μετά την κίνηση της ΔΕΗ να μειώσει το κόστος του «πράσινου» τιμολογίου. Σεπτέμβριος με ενδιαφέρον για αρκετούς κλάδους, τομείς δραστηριότητας όπου κυοφορούνται διεργασίες, «τρέχουν» εξελίξεις σε αρκετά επιμέρους μέτωπα.

Fourlis-Trade Estates, Profile, Optima Bank, ΚΡΙ ΚΡΙ, Intralot, Ideal Holdings είναι ενδεικτικές περιπτώσεις mid caps που ενδέχεται να «κρύβουν» εξελίξεις.

Συνέχεια στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων 6μήνου σήμερα με τη Sarantis, αύριο με την Trade Estates.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v