Ευαίσθητη ισορροπία με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Αναζήτηση κατεύθυνσης. Μόνο η Alpha Bank ενισχύεται στο καρέ των συστημικών. Στοχευμένες εντολές στην Attica Bank ως και 20% υψηλότερα. Αναθέρμανση ενδιαφέροντος για mezzanines.

Ευαίσθητη ισορροπία με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

Αρνητικό «γύρισμα» στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, αλλαγή σκηνικού στα ευρωπαϊκά, «μάχη» για το πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο μείον 0,54% των futures του S&P500 απέδωσαν παράγοντες της αγοράς την επάνοδο των πωλητών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α., όταν μετά τις 11:15 επιβεβαιώθηκε η short φορά στη Wall Street.

Κυρίως στις εκτιμήσεις των αναλυτών για την τακτική που θα ακολουθήσει η Fed στο θέμα των επιτοκίων συνδυαστικά με την αναμονή για τη δημοσίευση στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ (την Παρασκευή) αποδίδεται η επιφυλακτικότητα που επικρατεί σε αυτή τη φάση των αγορών.

Την αλλαγή στάσης των επενδυτών στα ευρωπαϊκά ακολούθησαν ομόλογοί τους στο ΧΑ, με σχετική καθυστέρηση -ενδεικτικό το «γύρισμα» για τον DAX στις 10:50 και στις 11:55 για τον Γενικό Δείκτη.

Κοινή εκτίμηση των επαγγελματιών της αγοράς πως οι όποιες ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζιτών (ΕΚΤ στις 13/9, Fed στις 18/9) θα επηρεάσουν την τακτική κατ' αρχάς των πιο βραχυπρόθεσμων. Επίσης συμπληρώνουν ότι μέρος της προεξόφλησης για μειώσεις των 25 μ.β. έχει περάσει ήδη στις κινήσεις των traders την προηγούμενη εβδομάδα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε κάθε ενδεχόμενο.

Στο «ρηχό» ΧΑ εύκολα να διαμορφωθεί η τάση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση -αρκούν 1-2 μέτριου μεγέθους εντολές- για να ενισχυθεί ή διορθωθεί η αγορά.

Βραχυπρόθεσμα, οι long έχουν μεν μικρό προβάδισμα -φάνηκε στην χθεσινή συνεδρίαση-, πλην όμως αρκεί ένα «γύρισμα» στις διεθνείς για να βγουν περισσότερες πωλήσεις. Κυρίως στον τραπεζικό κλάδο η εστίαση των traders, με την Alpha Bank να αξιοποιεί τη συγκυρία και να προχωρά νωρίτερα στην έκδοση ομολόγου με στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ.

Τι πετυχαίνουν οι συστημικές τράπεζες στο asset managemant σύμφωνα με την Jefferies, σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με το εγχώριο banking να έχει περιθώριο σημαντικής βελτίωσης. Ωστόσο, η μέχρι τώρα ροή νέων κεφαλαίων είναι μάλλον μέτρια -σε διάστημα δύο εβδομάδων-, με τον ΔΤΡ οριακά μείον την προηγούμενη.

Στο 1,59 (0,89%) η μετοχή της Alpha Βank, η μόνη από το καρέ των συστημικών με θετικό πρόσημο σήμερα, με μικρό προβάδισμα πωλητών σε Πειραιώς που ξαναχάνει τα 4 ευρώ. Στα 7,964 (-0,16%) η μετοχή της Εθνικής, στα 2,059 (-0,25%) της Eurobank. Μέτρια προσφορά, μικρές απώλειες που εύκολα μπορεί να αλλάξουν πάλι φορά στην εξέλιξη της συνεδρίασης.

Οριακή διόρθωση και για τον FTSE25, στις 3.517 με υψηλό ημέρας περί τις 12 μονάδες πιο πάνω, χωρίς σαφή τάση και ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενδεικτική της αναμονής που επικρατεί.

Στα 21,74-22 ευρώ ο τίτλος της Motor Oil, δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση -μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI- που η προσφορά απορροφάται πάνω από τα 20,60 ευρώ. Στα 32,20 (0,31%) με αγορές στον ΤΙΤΑΝα, στο 1,878 (0,43%) στην ElvalHalcor, στα 7,23 (0,28%) στη HelleniQ Energy, στα 10,64 (3,91%) στη Sarantis την επομένη της ανακοίνωσης μεγεθών 6μήνου. Και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές (101 χιλ. τμχ. στις 14:20).

Από τις μετοχές του FTSEMidCap ξεχωρίζουν ΑΔΜΗΕ στα 2,215 (4,73%) με συναλλαγές 515 χιλ. τμχ. (14:22), αποτέλεσμα των εξελίξεων στο μέτωπο διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας. Ο Γιώργος Φιντικάκης είχε από νωρίς το σχετικό ρεπορτάζ, σημειωτέον ότι για τον συγκεκριμένο τίτλο οι εντολές είναι σταθερά στο συν από την... προσυνεδρίαση κιόλας. Στα 12,40 (1,64%) ο τίτλος της ΚΡΙ-ΚΡΙ, με ώθηση από τα νεότερα στις ΗΠΑ. Μόλις 0,20 ευρώ από νέο ιστορικό υψηλό με συναλλαγές 13,9 χιλ.

Στα mid caps λογίζεται η Attica Bank, από την αρχή στο επίκεντρο με στοχευμένες εντολές ακόμη και 20,5% υψηλότερα. Σε αναμονή ολοκλήρωσης της πρώτης πράξης (έκτακτης γ.σ.) και των όσων έπονται στην προοπτική δημιουργίας του 5ου πόλου.

Αναθέρμανση ενδιαφέροντος για mezzanines, περίοδος ανακοινώσεων γαρ, το 1,67 εκατ. τμχ. στο PhoenixVega και τα 62,5 χιλ. στο Galaxy ενδεικτικά της εξέλιξης.

Στα 42,1 εκατ. η αποτίμηση της DotSoft, που με συναλλαγές αξίας λίγων χιλιάδων ευρώ καθημερινά διαμορφώνεται χρηματιστηριακή αξία υπερπολλαπλάσια. Χρηματιστές σημείωναν πως η «έξοδος» (από το ΧΑ ) των Entersoft, EpsilonNet αφήνει ζωτικό χώρο για προοπτική νέων μετατάξεων εταιρειών του κλάδου από την ΕΝ.Α στην Κύρια Αγορά.

Στα 13,44 εκατ. ο τζίρος μέσω προσυμφωνημένων εντολών, υψηλός αναλογικά με τον «καθαρό» (χωρίς πακέτα).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v