Χρηματιστήριο: Πόσο μπορεί να αυτονομηθεί στο διεθνές κλίμα short

Το «ρίσκο ύφεσης» στις ΗΠΑ πιέζει τις παγκόσμιες μετοχές εντείνοντας τη μεταβλητότητα. Σε στενό εύρος διακύμανσης η εγχώρια αγορά, αναζητά κατεύθυνση. Τα τεχνικά σήματα.

Χρηματιστήριο: Πόσο μπορεί να αυτονομηθεί στο διεθνές κλίμα short

Εβδομάδα "κρησάρα" η προηγούμενη, με σημαντική διόρθωση στα κύρια διεθνή και διακριτή διαφοροποίηση για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με 0,83% για τον Γενικό Δείκτη-στις 1.443,13 μονάδες- έναντι απωλειών 3,20% για τον DAX (18.301,90), κατά 2,71% για τον CAC40 (7.424,09), με 2,33% για τον FTSE100 (8.181,47) με τον S&P500 να χάνει 4,25% στις 5.408,42 μονάδες, το δείγμα γραφής της πρώτης εβδομάδας Σεπτεμβρίου ήταν ενθαρρυντικό.

Διαφοροποίηση απόρροια και της υποαπόδοσης του ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών, Wall Street τον Αύγουστο συνδυαστικά με την επανεργοποίηση μερίδας διαχειριστών ξένων funds από τα τέλη Αυγούστου σταδιακά στη συνέχεια. Στο 59,7% αυξήθηκαν οι συναλλαγές των ξένων τον Αύγουστο, μήνα που το ΧΑ διόρθωσε 3,18% σε σχέση με τον Ιούλιο.

Το 0,83% για τον ΓΔ ήταν αποτέλεσμα της ελεγχόμενης διολίσθησης των τραπεζικών και της υπεραπόδοσης συγκεκριμένων blue chips, με τον Δείκτη Τραπεζών να διορθώνει 0,90% στις 1.254,20 έναντι ανόδου 0,89% του FTSE25 στις 3.504,57 μονάδες.

Στα 94,1 εκατ ευρώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα, με σημαντικό μερίδιο να αφορά σε προσυμφωνημένες εντολές, σε σημαντικά πακέτα που θα φανεί στην συνέχεια εάν αφορούσαν σε "διανομή" (στην περιοχή των 1.450 μονάδων) ή "μαγιά" επενδυτών που προσβλέπουν σε μεγέθυνση των θέσεων τους.

Το διεθνές περιβάλλον υπέρ των short, μετά και το τεχνολογικό μίνι ξεπούλημα της Παρασκευής στην Wall Street. Για τον S&P500 ήταν η χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο 2023 (σχεδόν 18μηνου). Συνέπεια των νέων εκτιμήσεων για ενδεχόμενο κίνδυνο ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ- ανά εβδομάδα παίζεται το σενάριο "ύφεση"-"αποφυγή ύφεση" με τους traders να κερδίζουν τόσο από το long όσο από το short παιχνίδι.

Ωστόσο, όλο αυτό το σκηνικό της προηγούμενης εβδομάδας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι προβλέψεις για μείωση επιτοκίων από την FeD κατά 50 μ.β Ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την τελευταία του Αυγούστου και σε πλήρη αντίθεση πριν αναλάβει η Κάμαλα Χάρρις- τότε μέλη της DeD αναφέρονταν ακόμη και σε ενδεχόμενη αύξηση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει αυξημένη μεταβλητότητα για ακόμη μία εβδομάδα, ζητούμενο για το ΧΑ να βρουν τα "πατήματα" τους οι κερδισμένοι της προηγούμενης και να διατηρήσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα τους, βραχυπρόθεσμο μεν- ενθαρρυντικό δε.

Η επανάκτηση του κρίσιμου μεγέθους αποτίμησης 100 δισ. μόνο θετική ήταν, καθώς επιτεύχθηκε σε διάστημα που η διόρθωση σε Νέα Ευρώπη, ευρωπαϊκά είχε βάθος. Ειδικότερα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι με τις 2 ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης σε περιδίνηση και λόγω πολιτικών εξελίξεων.

Για τον CAC40 θα είχε ενδιαφέρον η συνέχεια, μετά τις τελευταίες αντιδράσεις των "αριστεροκεντρώων", το "κατέβασμα" και πάλι στους δρόμους ενός σημαντικού τμήματος του κόσμου.

Ομως, η συνέχεια έχει ενδιαφέρον και για τα καθ' ημάς, να φανεί στην πράξη το πως είδε η κοινότητα της εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Θα περιοριστώ στην δήλωση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών να κάνει λόγο για απουσία άμεσων μέτρων για τις ΜμΕπιχειρήσεις. Συμπληρωματικά του Γιάννη Χατζή, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων σε ανάλογο μήκος κύματος. Θα περιμένω με ενδιαφέρον την θέση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μετά την κοινή με πληθώρα φορέων, προειδοποίηση για το κόστος ρεύματος που απειλεί τις επιχειρήσεις.

Κλάδος αιχμής παραμένει μεν ο τραπεζικός, με την Πειραιώς να κάνει την θετική διαφορά με εβδομαδιαίο συν 1,87% στα 3,981 ευρώ. Θετική διαφοροποίηση και για την Alpha Bank στα 1,559 (0,81%) έναντι Εθνικής στα 7,59 (-3,41%) και Eurobank στα 2,03 (-1,65%).

Σε ημερίδες παρουσίασης σε διαχειριστές ξένων funds οι επιτελείς των συστημικών τραπεζών, με τις νέες "καθαρές" εισροές περιορισμένες και στοχευμένες (κυρίως στην Πειραιώς). Σε εξέλιξη η διαδικασία για την διάθεση ποσοστού της Εθνικής από το 18,39% που έχει το ΤΧΣ, κοινή εκτίμηση πως η σχετική διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε εύλογο διάστημα πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ (5/11) δλδ μέχρι κάπου μέσα Οκτωβρίου (18/10;).

Επιλεκτικό το αγοραστικό ενδιαφέρον όσων είναι αγοραστές, μονόδρομος το stock picking σε μία αγορά "βάθους" 100 δισ. ευρώ.

Εισροές και τοποθετήσεις τόσο σε μετοχές εταιρειών που είχαν υποστεί σημαντική διόρθωση το προηγούμενο διάστημα, όσο σε τίτλους με σταθερά long τάση, προοπτική, υψηλή μερισματική απόδοση.

Χρήσιμες οι αναφορές του Γιώργου Α. Σαββάκη για τις δέκα μετοχές εταιρειών με δείκτη ev/ebitda που...κλείνει το μάτι, και στο τι αποκαλύπτουν τα διαγράμματα για Jumbo, Sarantis. Στα 24,82 με εβδομαδιαία άνοδο 8,48% και τα 11,10 ευρώ με 11,67% αντίστοιχα, περιπτώσεις ενδεικτικές της τακτικής των επενδυτών.
Σταθερά στο επίκεντρο και τα οικονομικά μεγέθη, με την διοίκηση του ΔΑΑ να ανακοινώνει την Τρίτη, με τη μετοχή στα 7,86 ευρώ- σταθερά χαμηλότερα της εισαγωγής τον Φεβρουάριο.

Την ίδια ημέρα ο Fourlis- με απώλειες 3,59% στα 3,89 ευρώ- μετά την βραχύβια αντίδραση λόγω της συμφωνίας με την Foot Locker. Την Τετάρτη η σειρά των ElvalHalcor (1,84 ευρώ), Aegean στα 11,44 ευρώ- από τις μετοχές του δείκτη με θετικό πρόσημο 4,76% αποτέλεσμα και της συμφωνίας με την Volotea.
Χωρίς τις χρηματικές διανομές αύριο ο ΑΔΜΗΕ (0,058 ευρώ/μετοχή) η Orilina Properties (0,023 ευρώ/μετοχή) στις 11 Σεπτεμβρίου και οι Εβροφάρμα (0,05 ευρώ/μετοχή) Unibios (0,02 ευρώ/μετοχή) την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου.

Τεχνικά, σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη αν και επιχειρήθηκε η υπέρβαση των 1.450 μονάδων ο ΓΔ επέστρεψε εκεί που ήταν στο ξεκίνημα της εβδομάδας. Η εν λόγω ζώνη τιμών δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτική, η προσφορά δεν μπορεί εύκολα να απορροφηθεί με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στο όριο των 100 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά ο νέος σχηματισμός συσσώρευσης που είναι σε εξέλιξη δεν έχει αλλάξει, το ΧΑ παραμένει σε στενό εύρος διακύμανσης από τις 16 Αυγούστου και αυτό έχει οδηγήσει σε σύγκλιση των κινητών μέσων και της χρονοσειράς του Γενικού Δείκτη.

Διήμερο ορόσημο Πέμπτη-Παρασκευή, με συνεδρίαση ΕΚΤ και αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's.

Σε ό,τι αφορά στην ΕΚΤ έχει προεξοφληθεί η μείωση επιτοκίων κατά 25 μ.β με ζητούμενο το πως θα ενεργήσει η Λαγκάρντ στη συνέχεια.

Για τον Moody's, η νέα αναβάθμιση από την DBRS (βράδυ Παρασκευής) θα μπορούσε εν μέρει να θεωρηθεί ως προοίμιο, το ενδεχόμενο βελτίωσης των προοπτικών/outlook σε "θετικό"-από "ουδέτερο"- θα αποτελούσε θετική εξέλιξη. Ελάχιστες οι πιθανότητες για απόδοση επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο θα είχε ενδιαφέρον το ενδεχόμενο εάν κάποιοι επιχειρήσουν να ενεργήσουν προεξοφλητικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v