Εγκλωβισμένο στους δισταγμούς το Χρηματιστήριο

Διακριτή η επιφυλακτικότητα στην εγχώρια αγορά, με εξελίξεις σε επιμέρους θέματα να λειτουργούν ως γνώμονας της στάσης που τηρούν ορισμένοι ενεργοί επενδυτές, σε κλίμα αστάθειας διεθνώς.

Εγκλωβισμένο στους δισταγμούς το Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street. Στις 5.492,52 (0,45%) ο S&P500, με την προσοχή στο ντιμπέιτ Χάρις - Τραμπ που θα ακολουθούσε και σε αναμονή της ανακοίνωσης πληθωρισμού Αυγούστου στις ΗΠΑ.

Με την πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ (και) η Wall Street εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις αγορές.

Στα ευρωπαϊκά, επικράτηση πωλητών με προβληματική την κατάσταση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και λόγω της «κατηφόρας» της BMW. Πώς έπεσε στο καναβάτσο η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, κορυφή του παγόβουνου τα προβλήματα της Volkswagen, μένει να φανεί πώς θα αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά.

Δύναμη πυρός 500 δισ. για αμυντική θωράκιση της Ε.Ε ζητά ο Ντράγκι -μέσω της Εκθεσής του- σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, με το πρώτο «ΝΕΙΝ» να έρχεται από την πλευρά Λίντνερ -καθώς ο Γερμανός υπ.Οικ είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε σκέψη για έκδοση κοινού ευρω-χρέους.

Από τις 18.431,32 ο DAX, από τις 8.205,98 ο FTSE100 -με τα ζητήματα που αφορούν στην Coca Cola HBC να ενδιαφέρουν και την εγχώρια επενδυτική κοινότητα. Αναλυτικό το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Γκίτση, χρηματιστηριακά έχει ενδιαφέρον η στάση των επενδυτών στο Λονδίνο (κύρια αγορά διαπραγμάτευσης), μάλιστα μετά τη χθεσινή ισχυρή αντίδραση της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στα 34,10 ευρώ με άνοδο 2,03% σε νέα υψηλά, λειτουργώντας αντισταθμιστικά στις ρευστοποιήσεις/πιέσεις των πωλητών στα άλλα χαρτιά του FTSE25. Στις 3.455,85 (-0,74%) ο FTSE25, μόνο ElvalHalcor (1,816), Lamda Development (7,07) τα άλλα 2 blue chips με αγοραστές/θετικό πρόσημο.

Με τη μετοχή της Εθνικής στα 7,554 (0,11%) η έτερη αντιστάθμιση, ο Δείκτης Τραπεζών στις 1.232,14 (-1,06%) καθώς υπερίσχυσαν οι πωλητές σε Eurobank (1,98), Πειραιώς (3,898), Alpha Bank (1,52).

Δεύτερη συνεδρίαση μετά την πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ, διακριτή η επιφυλακτικότητα στην κοινότητα, θα έχει ενδιαφέρον η άμεση συνέχεια. Εξελίξεις σε επιμέρους θέματα εξακολουθούν να λειτουργούν ως γνώμονας της στάσης που τηρούν οι ενεργοί επενδυτές.

Συνέχεια με την ανακοίνωση μεγεθών 6μήνου από ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Autohellas. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα αλλά στα 7,738 (-0,38%) η μετοχή του ΔΑΑ, προσγειωμένη σταθερά χαμηλότερα της τιμής εισαγωγής τον Φεβρουάριο. Ομοίως για την Autohellas, που συνεχίζει να απογοητεύει χρηματιστηριακά, στα 11,20 ευρώ κατά 0,18% χαμηλότερα, με «χειρόφρενο» διαρκείας σε αυτές τις τιμές εδώ και καιρό.

Τοπίο στην ομίχλη με τη διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, άκαρπες και οι χθεσινές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Γιώργος Φιντικάκης. Στα 2,15 ευρώ με μικρό πλεονέκτημα αγοραστών, εύλογη κίνηση προσεκτικής προεξόφλησης μιας συμφωνίας που πάντως δεν επιτεύχθηκε εχθές.

Ενδιαφέροντα τα όσα ανάφερε ο Γιάννος Κοντόπουλος στην παρουσίαση της ΕΧΑΕ στην Ενωση Θεσμικών. Προσδοκίες του διευθύνοντος συμβούλου για κυβερνητικές παρεμβάσεις μέσα στο 2024, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη 6μήνου η διοίκηση της Aegean (στα 11,10, με προσγείωση 2,12% χαμηλότερα), αύριο η ενημέρωση των αναλυτών.

Επίσης αύριο αναμένεται -πιθανότατα- η υπογραφή για την Αττική Οδό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v