Χρηματιστήριο: Coca Cola και Εθνική «μασκάρεψαν» την πτώση

Μόλις τέσσερα blue chips έκλεισαν με θετικό πρόσημο αλλά η Coca Cola διέσωσε τους δείκτες. Πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές, Aegean, Jumbo και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Χαμηλός ο καθαρός τζίρος.

Χρηματιστήριο: Coca Cola και Εθνική «μασκάρεψαν» την πτώση

Ακόμα μία συνεδρίαση που έβαλε σε δοκιμασία την υπομονή όσων έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, επι καθημερινής βάσεως, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την καθαρή αξία συναλλαγών να παραμένει στα επίπεδα απελπισίας των τελευταίων ημερών, τους περισσότερους από τους Δεικτοβαρείς τίτλους να ταλαιπωρούνται με κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος και τις μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης να παραμένουν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στο περιθώριο ενδιαφέροντος και συναλλαγών.

Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν σχετικά χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν έλειπαν οι βοήθειες που έδωσε σήμερα ο τίτλος της ΕΕΕ, ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αρνητικός πρωταγωνιστής και σήμερα ο Τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -1,06% του Τραπεζικού δείκτη.

Από εκεί και πέρα και σήμερα την τελευταία “πινελιά” την έβαλαν οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) και μαζί με αυτούς και 12 τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (αναλυτική αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Με τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο σε φάση πτωτικής αναμονής, τις Διεθνείς Αγορές να αλλάζουν πρόσημα σχεδόν επί καθημερινής βάσεως και τους περισσότερους από τους παράγοντες της Αγορές απογοητευμένους με αυτό το οποίο βλέπουν εδώ και πολλές συνεδριάσεις, ασφαλώς και δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει το συναλλακτικό καθεστώς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η χαμηλή ορατότητα όσον αφορά την τιμή στην οποία θα διενεργηθεί το αναμενόμενο placement της Εθνικής και πολύ περισσότερο η ‘φτωχή’, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, Πρωθυπουργική ομιλία στην ΔΕΘ, ασφαλώς και δεν έδωσαν κίνητρο εισόδου νέου χρήματος στο Χ.Α.”, σύμφωνα με αναλυτές.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι όλα τα βλέμματα θα παραμείνουν επικεντρωμένα στις 13 τρέχοντος μήνα το βράδυ, όταν και είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση από τη “δύσκολη” Moody’s.

Με αρνητικά πρόσημα και αυξανόμενες απώλειες, κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, καθώς οι περισσότεροι traders έχουν επιλέξει να μην πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες, περιμένοντας τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για την πορεία των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed θα συνεδριάσει 17 - 18 Σεπτεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση της ECB στις 12/9. Μια μέρα νωρίτερα (11/9) θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ.

Σε επιτόπιο βηματισμό οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,67% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,71% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,208% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1441,27 (+0,50%) και 1427,24 μονάδων (-0,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1428,21 (-0,42%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1426,07 (-0,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1426,10 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,56%.

Ο τζίρος στα 89,8 εκατ., από τα οποία τα 20,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 89,8 εκατ., τα 85,6 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Στο ταμπλώ πολλές Εταιρείες έχουν ‘story’ και μπορούν να στηρίξουν μία κίνηση, με την Αγορά να συνεχίζει να περιμένει τον ‘Γκοντό’ που δεν έρχεται. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το trigger για ανοδική κίνηση, μιας και στην παρούσα οι συμμετέχοντες φοβούνται τις Ξένες Αγορές που είναι σε διόρθωση, με τον ΓΔ απλά να τηρεί στάση αναμονής μέχρι να δει την συνέχεια. Χρειάζεται ένας λόγος που μπορεί να προσεγγίσει ένα νέο κύμα αγοραστών αν θέλουμε να πιάσουμε τον στόχο του έτους που απέχει 10% από τα τρέχοντα επίπεδα. Τα τελευταία 2 χρόνια η Αγορά μας συνήθισε να υπέρ-αποδίδουμε έναντι των Άλλων. Να θυμίσουμε ότι είμαστε σε τελείως διαφορετικές φάσεις από τους Ξένους, με την Οικονομία να τρέχει με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο. Αυτό κάποια στιγμή θα φανεί και στο ταμπλώ. Ο ΓΔ έχει πατήσει φρένο στο επίπεδο του 1430 - 1450 χωρίς να μας δείχνει κατεύθυνση. Χρειάζεται κατοχύρωση ενός εκ των δύο επιπέδων για να δούμε volatility. Άλλωστε όσοι ήταν να πουλήσουν, ή να αγοράσουν σε αυτό το επίπεδο το έκαναν. Οι Τράπεζες είναι ο κλάδος που συγκεντρώνει και την συντριπτική πλειοψηφία του τζίρου, ενώ συνεχίζει να ‘ψυχορραγεί’ ψάχνοντας στήριξη στο 1237. Το 1252 κοντινή αντίσταση, που σε πρώτη φάση χρειάζεται κατοχύρωση για να δοκιμάσει το 1272. Μία κατοχύρωση του 1237 μπορεί να δώσει συνέχιση προς χαμηλότερα επίπεδα. Το 1432 και το 1442 του ΓΔ είναι τα δύο κοντινότερα επίπεδά μας στην παρούσα, όπου κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 1420, ή το 1462, θυμίζοντας ότι το 1450 είναι σε ημερήσιο κλείσιμο το πολύ βασικό μας επίπεδο. Ο τζίρος σε επίπεδα αποσύνθεσης, με τους εν δυνάμει αγοραστές και πωλητές να περιμένουν μία λύση - διάσπαση για να πάρουν αποφάσεις. Σήμερα σωματοφύλακας της Αγοράς η ΕΕΕ”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η ασύμμετρη συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με τη συναλλακτική καθίζηση, αναζητεί μια πειστική εξήγηση, καθώς οι εξελίξεις στα θεμελιώδη δεν έχουν μεταβληθεί”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Λόγω έλλειψης καταλυτών, θα περιμέναμε να συνεχιστεί η επιλεκτική κίνηση”, αναφέρει η Piraeus Sec.

Κάποιο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον δικαιολογείται, από τις ικανοποιητικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η μείωση του δείκτη παραγγελιών της Βιομηχανίας των ΗΠΑ για τον Αύγουστο, αλλά και οι λιγότερες των εκτιμώμενων νέες θέσεις απασχόλησης για τον ίδιο μήνα, ήταν αρκετά για να επαναφέρουν τα σενάρια επικείμενης επιβράδυνσης στην Αμερικανική Οικονομία, ενώ απογοήτευση προκάλεσαν και τα στοιχεία των Υπηρεσιών της Κινεζικής Οικονομίας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου κινείται με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,2%, με τον πληθωρισμό του Αυγούστου να διαμορφώνεται στο 2,2%, στοιχεία που, κατά πάσα πιθανότητα, θα οδηγήσουν την Κριστίν Λαγκάρντ σε μία ακόμη μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων κατά 25 μ.β. (στο 4,25% σήμερα το επιτόκιο αναχρηματοδότησης) στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12/9. Επιπλέον, ο Μάριο Ντράγκι συνέταξε τον “οδηγό επιβίωσης” για την Ευρώπη, που περιλαμβάνει ετήσιες επενδύσεις €800 δισ. περίπου και αμοιβαιοποίηση του νέου χρέους ώστε να πετύχει ουσιαστική ανάταση της Ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Ενόψει των παραπάνω, οι δείκτες των Ευρωπαϊκών Αγορών διατηρούν την ψυχραιμία τους, καθώς εκτιμούν ότι η συνεννόηση των Ευρωπαϊκών Χωρών θα καταστεί δυνατή, ώστε να εφαρμοστεί η συνταγή του Μάριο Ντράγκι, ή έστω κάποια παραλλαγή της.

Σενάριο που δεν φαίνεται να αποδέχεται, προσώρας τουλάχιστον, το Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι η Γερμανική Βιομηχανία και ιδιαίτερα η Αυτοκινητοβιομηχανία, υφίσταται ήδη σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας κυρίως του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η ασύμμετρη συμπεριφορά είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια είναι ο χειρότερος μήνας, με το ΓΔ να υποχωρεί στην περιοχή των 1430 μονάδων, σε συνέχεια διαδοχικών αποτυχημένων προσπαθειών να ξεπεράσει το όριο των 1450 μονάδων.

Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου έτρεξε με ρυθμό 2,3% σε ετήσια βάση, λόγω της αύξησης κατά 3,9% των επενδύσεων, προϊδεάζοντας για υψηλότερες επιδόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Η δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για το 2025 ήταν λελογισμένη και δεν απειλεί τη δημοσιονομική σταθερότητα, με την Κομισιόν να επιτρέπει αύξηση δαπανών κατά 3-3,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του επομένου έτους.

Η Goldman Sachs αναβάθμισε τις τιμές - στόχους των συστημικών Τραπεζών, της Πειραιώς στα 5,90 ευρώ, της Εθνικής στα 11 ευρώ, της Eurobank στα 2,70 ευρώ και της Alpha Bank στα 2 ευρώ. Και η DBRS αναβάθμισε το outlook της Ελληνικής Οικονομία, λόγω της βελτίωσης των θεμελιωδών του Τραπεζικού Συστήματος.

Ωστόσο, τα συναλλακτικά δεδομένα του Σεπτεμβρίου που ελάχιστα διαφέρουν από εκείνα της Αυγουστιάτικης ραστώνης, δεν επιτρέπουν αλλαγή του σκηνικού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που χρειάζεται ισχυρούς καταλύτες για να επαναφέρει τη θετική ψυχολογία, με την πιθανολογούμενη απόδοση επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s μάλλον να μην αρκεί.

Θα χρειαστεί, ενδεχομένως, να ολοκληρωθεί ένα πετυχημένο placement για το 10% των μετοχών της Εθνικής, για να αναζωογονηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις πολλαπλές ελπιδοφόρες επενδυτικές επιλογές που προσφέρει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (6,9), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,9), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,2), TITC (2,5), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την έλλειψη διάθεσης για ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάποια αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (ΑΛΦΑ -1,30%, ΕΤΕ +0,11%, ΕΥΡΩΒ -1,59%, ΠΕΙΡ -2,06%).

Μεταξύ 1253,71 (+0,67%) και 1227,65 μονάδων (-1,42%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1231,75 (-1,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1232,14 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,06%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1209 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1196 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το placement των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ θα διατεθεί το 10% από το σύνολο του 18,3% που κατέχει το ΤΧΣ, με το υπόλοιπο ποσοστό να περνά στο Υπερταμείο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η ισχυρή ζήτηση δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μικρή αύξηση του ποσοστού διάθεσης (π.χ. στο 13%). Οι πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ αναφέρουν ότι το αίτημα για το buy back των μετοχών από το ποσοστό που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν αναμένεται να προχωρήσει και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ‘η Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε buy back από την Αγορά, όταν το κρίνει απαραίτητο η Διοίκησή της”.

Στις Αγορές βγήκε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, προχωρώντας σε έκδοση ομολόγου Tier 2 με ωρίμανση στην 11ετια και δικαίωμα ανάκλησης σε έξι έτη. Η Τράπεζα αντλεί τελικώς 650 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για 600 εκατ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα, με τις πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση (IPTs) να κινούνται στην περιοχή του 5,75% περίπου (MS + 340 μονάδες βάσης). Στη συνέχεια, το spread υποχώρησε στο ΜS + 315 μονάδες βάσης (5,5% περίπου) ενώ ήδη έχουν υποβληθεί προσφορές άνω των 2,7 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει tender και επαναγορά προηγούμενης έκδοσης Tier 2 ομολόγου της Πειραιώς που λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2030, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση του κόστους και παράλληλα για να βελτιωθεί η συνεισφορά της έκδοσης στα κεφάλαια. Όσοι ανταλλάξουν παλαιότερους τίτλους θα έχουν προτεραιότητα στην κατανομή των νέων.

Σαφές πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΕΕΕ (+2,03%), ΕΛΧΑ (+0,22%), ΛΑΜΔΑ (+0,43%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (+2,03%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 55 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 34,88 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 31,36 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Αντίθετα, ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Autohellas (-0,18% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Το ημερήσιο “stop long” στα 11,04 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 12,18 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,51 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+120,88%), MONTA (+108,38%), SOFTWEB (+102,33%), ΦΒΜΕΖΖ (+88,96%), ΚΟΥΑΛ (+86,18%), OPTIMA (+66,15%), ΒΙΟΣΚ (+61,43%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+56,56%), TITC (+50,35%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΤΟΠΛΕΡ (+2,90%), ΜΙΝ (+3,57%), ΝΑΚΑΣ (+1,43%), ΒΙΟΤ (+1,57%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+0,86%), ΙΛΥΔΑ (+0,30%), ΑΒΕ (+6,09%), ΜΑΘΙΟ (+2,60%), ΑΤΤ (+0,61%), ΛΟΥΛΗ (+0,81%), ΜΟΝΤΑ (+2,05%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 29/8 για ΚΛΜ (+0,97%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ιντεάλ (+1,57%), Μοτοδυναμική (+0,94%) και ΑΔΜΗΕ (+0,23%).

Βγήκε μικρό “bid” και αύξησε συναλλαγές η Προοδευτική (+1,85%).

Ενδείξεις ότι ξαναπροσέχεται η Δομική Κρήτης. Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (+3,14%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1447 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1432, 1420, 1400, 1398 - 1386 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1450, 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3394 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3368 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Σε αρνητικό βηματισμό η Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Επέστρεψαν δριμύτεροι οι πωλητές στο Πετρέλαιο, στο 1,1024 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η Παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,03 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο κατά 2,11 εκατ. βαρέλια. Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Πετρελαϊκού Καρτέλ για τη ζήτηση.

Η Morgan Stanley βλέπει το Ευρώ να διολισθαίνει προς ισοτιμία 1 προς 1 με το Δολάριο εντός μηνών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί προς μια πολιτική νομισματικής χαλάρωσης για να αντιμετωπίσει μια ασθμαίνουσα Οικονομία.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2540 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $28,7 προσπαθεί να αντιδράσει το Ασήμι.

Πάνω από τα $57000 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $2345 ανηφορίζει το Ethereum.

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση σε δολάρια ΗΠΑ τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Τελωνειακή Υπηρεσία. Αυτό ήταν υψηλότερο από την πρόβλεψη για αύξηση 6,5% σε ετήσια βάση σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,5%, λιγότερο από την αναμενόμενη αύξηση 2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε όρους δολαρίου ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, μετρούμενος ως η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), διαμορφώθηκε στο +1,9% τον Αύγουστο του 2024. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% τον Αύγουστο.

“Η Οικονομία της Γερμανίας έχει εισέλθει σε ύφεση για τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, πρόκειται για σχετικά ρηχή ύφεση, με πτώση του ΑΕΠ κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, ακολουθούμενη από στασιμότητα”, αναφέρει η Nomura.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 99,2 δισ. ευρώ.

Ανέβηκε στο 3% ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο ΔΤΚ τον Αύγουστο 2024, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2024, παρουσίασε αύξηση 0,3%.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 51,3, από 51 ευρώ δίνει η NBG Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “outperform”. H Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η Εισηγμένη θα εμφανίσει μέση ετήσια άνοδο των καθαρών κερδών έως το 2026 κατά 8%, τα οποία αναμένονται στα 781 εκατ. ευρώ το 2026.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 18,8, από 18,6 ευρώ δίνει η Euroxx Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση “overweight”. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η μερισματική απόδοση αναμένεται στο 10% - 11% έως το 2026, μοιράζοντας στους μετόχους μερίσματα της τάξεως των 1,6 - 1,7 ευρώ.

Αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τη Cenergy η Alpha Finance, εκτιμώντας ότι η Εταιρεία θα συνεχίσει να δημιουργεί ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές και υψηλούς δείκτες ROIC, με την ολοκλήρωση της αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας στις υπάρχουσες Μονάδες στην Ελλάδα, να αποτελεί καταλύτη για την αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου (€3,38 δισ. το εξάμηνο). Παράλληλα, η Χρηματιστηριακή αναθεωρεί προς τα πάνω την τιμή - στόχο για την Cenergy Holdings στα €12,30, από €8,35 προηγουμένως, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση “Buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό η ΟΤΟΕΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΕΕΕ και Autohellas και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Jumbo, TITC, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή.

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικούς τίτλους, έναντι 85 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.057 συμβόλαια).

Στα 3.821 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.811 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.266 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.266 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 254, 198 για τον Σεπτέμβριο και 56 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.455,25), κινήθηκε μεταξύ 3.452 και 3.497,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.229,25) κινήθηκε μεταξύ 1.229,25 και 1.237,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.286,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.494), Πειραιώς (7.272), Εθνική (1.500), Alpha Bank (10.004), Ιντρακόμ (215), ΔΕΗ (711), Αεροπορία Αιγαίου (186), Viohalco (165), ΑΔΜΗΕ (106), Μυτιληναίο (154), ΟΤΕ (112), Motor Oil (404).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.642, Πειραιώς 65.241, Eurobank 17.285, Τέρνα Ενεργειακή 19.611, ΑΔΜΗΕ 22.628, ΓΕΚ 11.829, ΔΕΗ 23.540, Εθνική 14.748.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.170.163 τεμ., (από 65.956.832 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 36.029.886 τεμ. (36.031.306), ΟΠΑΠ 1.678.557 τεμ. (1.677.765), Εθνική 13.087.094 τεμ. (12.085.166), ΟΤΕ 1.566.441 τεμ. (1.554.503), Πειραιώς 14.484.922 τεμ. (14.484.922), Optima bank 1.018.359 τεμ. (1.018.383), Motor Oil 770.954 τεμ. (1.196.647), Ελ. Πετρέλαια 1.281.546 τεμ. (1.227.500).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v