Μικρή ανάσα για το χρηματιστήριο με βλέμμα στη Fed

Μεικτή εικόνα στον FTSE 25 και οριακή άνοδο για τον ΓΔ στις 1.429 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η καθαρή αξία συναλλαγών. Ξεχώρισαν Titan, ETE, Lamda, Alpha Bank.

Μικρή ανάσα για το χρηματιστήριο με βλέμμα στη Fed

Σαν σήμερα και ακριβώς πριν 25 χρόνια (17/9/1999), ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σημείωνε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 6.484,38 μονάδες και ολοκλήρωνε τις συναλλαγές στις 6355,04 μονάδες, που είναι και το υψηλότερο κλείσιμο στην ιστορία του, με τον τζίρο να ακουμπά στα 1,8 δισ. ευρώ (613,35 δισ. δρχ), σε μία συνεδρίαση για τα “παράξενα” της οποίας γράφτηκαν πολλά.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους (όπως λεγόταν τότε), στο κλείσιμο εκείνης της ημέρας έφθασε στα 69,382 τρισ. δραχμές, ή 203,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 182% του τότε ΑΕΠ.

Κατά το Σεπτέμβριο του 1999, περίπου 585000 Επενδυτές, σε σύνολο άνω του 1,5 εκατ. κωδικών, είχαν πραγματοποιήσει έστω και μία χρηματιστηριακή πράξη.

Πολύ αργότερα και συγκεκριμένα στις 6/11/2007, ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε το δικό του, ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο στις 1551614 μονάδες (προσαρμοσμένη τιμή κλεισίματος).

Από το 1999 και μετά και αφού οι κύριες Διεθνείς Αγορές ξεπέρασαν αρκετά μίνι “κραχ”, κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, αποτέλεσμα ενός πολυετούς πάρτι στο οποίο δεν είναι “καλεσμένο” το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το οποίο, σε επίπεδα ΓΔ, απέχει παρασάγγας από τα ιστορικά υψηλά του. Ούτε λόγος για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Μόνο ενθαρρυντικό, η χρηματιστηριακή συμπεριφορά επιμέρους τίτλων, που κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά, αλλά αυτό δεν φαίνεται στους βασικούς δείκτες toy X.A., λόγω του Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ημερομηνίες – καταλύτες η 7η Σεπτεμβρίου 1999, όταν στις 14.56 έγινε ο σεισμός της Πάρνηθας, με μέγεθος 5,9 – 6,00 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ, 145 νεκρούς και ζημιές δισεκατομμυρίων και η 19/9 για τους λόγους που θα αναλυθούν στη συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι στις 7/9 ο ΓΔΧΑ είχε κλείσει στις 5705 μονάδες και το Ελληνικό Χρηματιστήριο επέτρεψε σε συναλλαγές στις 10/9, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά την συνεδρίαση στις 5313,47 μονάδες (-6,86% - τότε το όριο ημερήσια διακύμανσης ήταν στο 8%) και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 5740,47 μονάδες (+0,62%), τρομάζοντας τους πάντες με την δυναμική που επέδειξε.

Τέλος στην ανοδική κίνηση και αρχή στην πτώση που ακολούθησε, σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, έβαλε η συνέντευξη Παπαδήμου στην “Καθημερινή” με τίτλο “σήμα κινδύνου προς επενδυτές”, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 19/9.

Για το πόσες μέρες πριν την δημοσίευση δόθηκε η συνέντευξη γράφτηκαν πολλά και ακούστηκαν ακόμα περισσότερα. Μόνο σίγουρο είναι ότι την Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση πριν το δημοσίευμα, οι περισσότερες ΑΧΕ έπαιρναν μόνο εντολές “market” και όχι με όριο τιμής.

Ακολούθησε μία σταθερά πλαγιοκαθοδική πορεία η οποία, σε αυτή τη φάση, ολοκληρώθηκε στις 11/2/2016, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 440,88 μονάδες, με τις μισές από τις Εταιρείες που είχαν μπει στο Χ.Α. την περίοδο της μεγάλης ευφορίας, να έχουν περάσει σε αναστολή διαπραγμάτευσης και πολλές ΑΧΕ και ΕΛΔΕ να έχουν βάλει λουκέτο.

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.), "οι ενεργοί κωδικοί που άλλοτε ανεβοκατέβαζαν Κυβερνήσεις, σήμερα δεν μπορούν εκλέξουν ούτε Δήμαρχο”.

Ερχόμενοι στο σήμερα, με θετικά πρόσημα οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να περιμένουν τις αποφάσεις της Fed, για τα επιτόκια, αύριο το βράδυ. Πλέον οι πιθανότητες για μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης είναι στο 65%, από 30% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Fed Monitor, που καταγράφει τις εκτιμήσεις της Αγοράς για την επόμενη κίνηση της Fed. Οι πιθανότητες για μια μικρότερη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης έχουν υποχωρήσει στο 35%. Αποφάσεις επιτοκίων έχουν μέσα στην εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας (19/9) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (20/9).

Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς και τα σχόλια που αφορούν την προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς, από τους κεντρικούς τραπεζίτες, αναμένεται να μπουν και να παραμείνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα “στοιχήματα” για πιθανή επικράτηση της Κάμαλα Χάρις, με το ενδιαφέρον να μεταφέρεται στις Εταιρείες της παραδοσιακής Οικονομίας και τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ολοκληρώνει τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Στο Χ.Α., τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Εθνική Τράπεζα και στο placement του ΤΧΣ που αναμένεται στις αρχές Οκτώβρη.

Εν τω μεταξύ, πρώτο ζητούμενο παραμένει η επιστροφή στην κανονικότητα της καθαρής αξίας συναλλαγών, όπως και του ενδιαφέροντος για μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, κάτι για το οποίο δεν προϊδέασε και η σημερινή συνεδρίαση, που κινήθηκε στην πεπατημένη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων.

Μέχρι τότε, οι Διεθνείς Αγορές θα έχουν ρόλο, στην διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α.

Όλα τα παραπάνω, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά την Παρασκευή, το triple witching Σεπτεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-Russel.

Στον δείκτη Large Cap (υψηλής κεφαλαιοποίησης) του οίκου FTSE Russell (για τα Χρηματιστήρια “αναπτυσσόμενων”, Emerging Europe) εισέρχεται η μετοχή της Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap, ενώ υποβαθμίζεται η μετοχή της Viohalco από τον Large Cap, στον Μid Cap.

Νέα προσθήκη στους δείκτες του FTSE Russell είναι η μετοχή της Intralot, στον δείκτη Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife. Αποχωρούν από τον εν λόγω δείκτη οι AustriaCard, Άβαξ, Dimand, Έλαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έλλειψαν και σήμερα τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) στα υψηλά ημέρας, όπως και οκτώ τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συνεχίζεται η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,55% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,60% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,053% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1421,15 (-0,17%) και 1428,5 μονάδων (+0,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1428,5 (+0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1429,79 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,43%.

Ο τζίρος στα 99,1 εκατ., από τα οποία τα 23,23 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (REALCONS, ΕΛΠΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 99,1 εκατ., τα 93,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η προσοχή είναι στραμμένη στην αυριανή απόφαση της FED, καθώς οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης συνεχίζουν να αυξάνονται”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής, ενόψει της απόφασης της FED για τα επιτόκια. Τα θετικά μακροοικονομικά και εταιρικά αποτελέσματα θα προκαλέσουν κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον”, όπως εκτιμά η Beta Sec.

Η ΑΛΦΑ έχει και την καλύτερη εικόνα στην αντίδραση, με το 1,5830 να είναι κύρια αντίσταση και ‘stop’ στο ‘short’ σε ημερήσιο κλείσιμο”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η ΕΚΤ μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης τα παρεμβατικά επιτόκιά της αναφορικά με τις καταθέσεις και κατά 60 μ.β. εκείνα που αφορούν την αναχρηματοδότηση, ή την οριακή χρηματοδότηση των αντλουμένων κεφαλαίων. Ανταποκρίθηκε έτσι στις προσδοκίες για συμβολή της στην αποτροπή μιας περαιτέρω επιβράδυνσης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, που απειλείται με είσοδό της σε φάση ύφεσης, αν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα καταγραφεί αρνητική επίδοση στο ΑΕΠ και με τον πληθωρισμό να οδεύει προς το 2% και να μη συνιστά πλέον απειλή, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Την ίδια ώρα, ο Μάριο Ντράγκι ζητεί επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ ύψους €800 δισ. ετησίως, για να ανακτήσει η Ευρώπη τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της, προτείνοντας έκδοση κοινού Ευρωπαϊκού ομολόγου για τη χρηματοδότησή του, διαδικασία που είναι απίθανο να συζητηθεί από τους Γερμανούς που ήδη αλλάζουν μονομερώς τη μεταναστευτική τους πολιτική, για να φρενάρουν την πολιτική ανέλιξη των ακροδεξιών του AFD.

Ωστόσο, οι Ευρωπαϊκές Αγορές παραμένουν ψύχραιμες, με το δείκτη DAX να καταγράφει φετινά κέρδη κατά 11,5%, παρά τα δυστοπικά χαρακτηριστικά της Γερμανικής Οικονομίας, με το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου να καταγράφει αρνητικές επιδόσεις.

Από την άλλη πλευρά, το Ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί ψηλότερα από το 2,3% του 2ου τριμήνου, στα επόμενα τρίμηνα του 2024 και να φτάσει ενδεχομένως το 2,5% στο τέλος του έτους, αν επιταχυνθεί η διαδικασία συμβασιοποίησης επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα οι εξαμηνιαίες επιδόσεις των καθαρών κερδών των Εισηγμένων καταγράφουν αύξηση κατά 15% για το 1ο εξάμηνο.

Τα παραπάνω ωστόσο ελπιδοφόρα δεδομένα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των θεμελιωδών των Εταιρειών, δεν έπεισαν τη Moody’s να αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία την περασμένη Παρασκευή, περιοριζόμενη σε αναβάθμιση των προοπτικών της. Τηρώντας μάλιστα συντηρητική στάση, ο Οίκος ζητεί να δει περαιτέρω πρόοδο στο Τραπεζικό Σύστημα, υποχώρηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και αλλού και λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό, επιλέγοντας ωστόσο να αναβαθμίσει το outlook της Εθνικής και της Eurobank.

Ενόψει των ανωτέρω, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που καθοδηγείται από Ξένα κεφάλαια, κινήθηκε απειλητικά προς τις 1400 μονάδες, αλλά με περίτεχνο “rotation” στους Δεικτοβαρείς τίτλους πέτυχε να αναρριχηθεί πάλι πάνω από τις 1425 μονάδες.

Με τις συναλλαγές να συνεχίζουν να παραμένουν σε επίπεδα που αποκλείουν πιο φιλόδοξα εγχειρήματα, όπως την προσέγγιση των 1450 μονάδων.

Είναι σαφές ότι αποτελεί πλέον εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, η επέλευση ενός ισχυρού καταλύτη για να αλλάξει η επενδυτική ψυχολογία, όπως εκτιμάται ότι θα μπορούσε να είναι το επιτυχές placement μέρους, ή του συνόλου των μετοχών της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, μεταδίδοντας το μήνυμα της πλήρους Αποκρατικοποίησης της Τράπεζας.

Στο μεταξύ, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη Federal που καλείται να αποφασίσει για το μέγεθος της υποχώρησης των παρεμβατικών της επιτοκίων κατά 25, ή 50 μονάδες βάσης, διαχέοντας τα ανάλογα μηνύματα στις Αγορές για τις δικές της απόψεις, σε σχέση με την πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας το επόμενο διάστημα”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,8), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,4), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” (ΑΛΦΑ +1,42%, ΕΤΕ +1,03%, ΕΥΡΩΒ -0,58%, ΠΕΙΡ +0,26%).

Μεταξύ 1222,27 (-0,19%) και 1233,90 μονάδων (+0,76%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1231,42 (+0,55%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1230,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,46%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1213 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 1200 και 1197 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στις Αγορές βγήκε σήμερα η Eurobank. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα, με τις πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση (IPTs) να κινούνται στην περιοχή του 4,4% περίπου (MS + 210 μονάδες βάσης), με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ. Λόγω της ευρείας υπερκάλυψης, το κουπόνι κλείδωσε τελικώς στην περιοχή του 4% περίπου (MS + 180 μονάδες βάσης), με την Τράπεζα να αντλεί 850 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος ωριμάζει στις 24 Σεπτεμβρίου 2030, με δικαίωμα ανάκλησης στις 24/9/2029.

Μένοντας στον κλάδο, μετά τη λήψη της έγκρισης των μετόχων στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, η Επιτροπή Εισαγωγών Χ.Α. ενημέρωσε την Τράπεζα Κύπρου ότι ενέκρινε την αίτηση της Εταιρείας για την εισαγωγή της στο Χ.Α. Η διαπραγμάτευση των συνήθων μετοχών στο Χ.Α. αναμένεται να ξεκινήσει στις 10.15 (ώρα Ελλάδος) στις 23 Σεπτεμβρίου 2024. Η Εταιρεία υπέβαλε αίτηση στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για να τεθεί σε ισχύ η διαγραφή από τις 8.00 (ώρα Λονδίνου) στις 19 Σεπτεμβρίου 2024. Η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των συνήθων μετοχών στο LSE αναμένεται να είναι η 18 Σεπτεμβρίου 2024, όπου η αναστολή της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 16.30 (ώρα Λονδίνου).

Σχετικό πλεονέκτημα στους τίτλους με θετική μεταβολή, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υποαπέδωσαν οι ΔΑΑ (-0,13%), ΕΕΕ (-0,71%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,71%), ΕΛΠΕ (-0,07%), ΕΥΔΑΠ (-1,42%), ΜΟΗ (-0,09%), ΟΠΑΠ (-0,63%), ΟΤΟΕΛ (-0,18%), ΣΑΡ (-0,18%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει το σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη, σε συνεργασία με ισχυρούς Τεχνολογικούς Παίκτες, μεγάλων data centers στην Ελλάδα, ενδεχομένως και στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Ευρώπης, με στόχο να καλύψει τόσο δικές της ανάγκες, όσο και για την παροχή Υπηρεσιών σε Τρίτους. Η αρχή γίνεται με την Εμιρατινή ‘DAMAC’, σε έκταση που έκλεισε πρόσφατα στα Σπάτα, αφορά ένα small scale, για τα διεθνή δεδομένα, data center, ισχύος 25 MW και μέσω αυτού η Επιχείρηση μπαίνει στην ανάπτυξη και πώληση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης σε Πελάτες με μεγάλες ανάγκες δεδομένων. Η Εταιρεία που βάζει και επίσημα τη ΔEΗ στο παιχνίδι λέγεται “Data in Scale”, έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4 εκατ. ευρώ και ανήκει κατά 55% στην CAIO Holding Company Limited, Εταιρεία συμφερόντων της DAMAC με έδρα το Λονδίνο και κατά 45% στην ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, υπάρχει σχέδιο για δημιουργία, από κοινού με Ξένο Τεχνολογικό Κολοσσό, όνομα πολλαπλάσιου βεληνεκούς από την DAMAC, ενός data center, μεγέθους μεγαλύτερου από κάθε άλλο μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, στα πρώην Λιγνιτικά Πεδία της Δ. Μακεδονίας”.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+0,53%), που μόλις χθες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά, περίπου, ενάμιση μήνα. Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 11,65 ευρώ και ενδιάμεση αντίσταση στα 11,50 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 11,16 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Η Lamda Development ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο αγοραπωλησίας με την Εταιρεία “SKITI ENTERPRISES COMPANY LTD”, συμφερόντων της Οικογένειας του κ. Γεώργιου Προκοπίου, για την πώληση οικοπέδων εντός του Έργου του Ελληνικού, προς ανάπτυξη οικιστικών και γραφειακών χώρων, όπως επίσης και εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου €120 εκατ., ενώ η συνολική επένδυση της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €500 εκατ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΛΑΜΔΑ (+1,97%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 7,00 ευρώ και η επόμενη στήριξη στην ζώνη 6,93 – 6,89 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+123,63%), MONTA (+104,71%), ΚΟΥΑΛ (+95,07%), SOFTWEB (+92,44%), ΦΒΜΕΖΖ (+86,41%), OPTIMA (+66,67%), ΒΙΟΣΚ (+63,72%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+54,18%), TITC (+53,61%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΕΡΚΟ (+8%), ΜΙΝ (+4,63%), ΙΝΤΕΤ (+6,75%), ΕΒΡΟΦ (+1,33%), ΔΡΟΜΕ (+1,59%), ΚΥΡΙΟ (+1,40%), ΞΥΛΠ (+5,75%), ΕΥΑΠΣ (+0,32%), ΕΛΒΕ (+1,79%), ΒΟΣΥΣ (+3,57%).

“Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου συζήτησε και ενέκρινε σήμερα την πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης. Έχουν κλειδώσει τα δύο βασικά αιτήματα του ΑΔΜΗΕ (+0,22%), δηλαδή η έναρξη ανάκτησης από τον Φορέα υλοποίησης δαπανών για το έργο από το 2025 (συνολικά 125 εκατ. μέχρι Δεκέμβριο του 2029, με Κρατικά κονδύλια) και η επέκταση της παραχώρησης ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8,3%) στα 17 χρόνια, από τα 12 που είναι σήμερα” σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

Στην εξειδίκευση της απόφασης, ο Κύπριος Υπ. Ενέργειας, Γ. Παπαναστασίου, είπε ότι “το Υπουργικό άναψε το ‘πράσινο φως’ ως προς την ανάκτηση από τον ΑΔΜΗΕ συνολικού ποσού 125 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ) για τα 5 έτη της κατασκευής, από την 1/1/2025 ως τις 31/12/2029”, ωστόσο δεν έκανε καμία άλλη αναφορά στα επίμαχα ζητήματα. Δηλαδή τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου 50% - 50%, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο Πλευρών, αλλά και στην συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΓΕΒΚΑ (-0,37%) και τρεις για ΔΟΜΙΚ (-0,60%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,54%), ΦΒΜΕΖΖ (+2,09%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,72%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+2,05%), ανοδικό “καρέ” για Q&R (+1,37%) και Μουζάκη (+7,97%, με όχι και τόσο πειστικό “bid”).

Επιστροφή αγοραστών σε Unibios (+1,98%), Profile (+2,40%), Attica Group (+2,18%), ΞΥΛΚ (+0,68%).

Από το κακό στο χειρότερο και σε χαμηλά 8μηνου η Doppler (-9,42%, με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου τριμήνου).

Βγήκε μικρό “bid” στην Realcons (+1,60%), μετά το “πακέτο” 100000 τεμ. που πέρασε από το Χ.Α. στα 3,56 ευρώ.

Ακούραστοι οι πωλητές στην Τρ. Αττικής (-8,31% και νέα ιστορικά χαμηλά).

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Κρι Κρι (+1,92%). Ετοιμάζεται placement για αύξηση free float και εμπορευσιμότητας, ίσως και εντός του έτους.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1450 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1402 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1388 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3403 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3371 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα, Ταϊβάν και Ν. Κορέα.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Συνεχίζει ανοδικά το Πετρέλαιο, στο 1,1118 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Προς τα $2595 διορθώνει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,00 το Ασήμι.

Αναπήδηση προς τα $61000 από το Bitcoin, πάνω από τα $2380 το Ethereum.

Ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους $60 δισ. παρουσίασε η Microsoft, το οποίο αντιστοιχεί στη μεγαλύτερη έγκριση επαναγοράς που είχε ποτέ, ενώ αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά 10%. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, “η Εταιρεία λογισμικού δήλωσε ότι οι μέτοχοι, από τις 21 Νοεμβρίου, θα λαμβάνουν τριμηνιαίο μέρισμα 83 σεντς ανά μετοχή, σε σύγκριση με τα τρέχοντα 75 σεντς”.

“Η UniCredit πρόκειται να ζητήσει ρυθμιστική άδεια για τη δημιουργία μεριδίου έως και 30% στην Commerzbank, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel επιδιώκει μια πιθανή εξαγορά της Τράπεζας”, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Οικονομία της Γερμανίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου σχεδόν έτους. Ένας δείκτης προσδοκιών που καταρτίζεται από το Ινστιτούτο ZEW υποχώρησε στο 3,6 τον Σεπτέμβριο, από 19,2 τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση στο 17.

H βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ επέστρεψε σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,8% τον Αύγουστο, μετά τη βουτιά 0,9% του Ιουλίου. Η χρήση του παραγωγικού δυναμικού αυξήθηκε στο 77,2%, από 76,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε 0,9% τον Αύγουστο, μετά από πτώση 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 99,1 δισ. ευρώ.

Αύριο Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,375%, λήξης 15 Ιουνίου 2034, σε άυλη μορφή. “Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων”, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 250 εκατ. ευρώ

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, TITC και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΟΕΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Jumbo, Autohellas, Cenergy, TITC, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και στο χαμηλό η Eurobank.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 52 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νέα αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (210.005 συμβόλαια). Εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.094 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.453 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 1.019 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.248 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.931, 1.815 για τον Σεπτέμβριο, 2.096 για τον Οκτώβριο και 20 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.464,5), κινήθηκε μεταξύ 3.445,5 και 3.464,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 812, 401 για τον Σεπτέμβριο και 411 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.227,5), κινήθηκε μεταξύ 1.227,5 και 1.227,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 6, 3 για τον Σεπτέμβριο και 3 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.219), κινήθηκε μεταξύ 5.219 και 5.219 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.278 Viohalco, 15.000 Κρι Κρι), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.362), Πειραιώς (24.589), Εθνική (5.395), Alpha Bank (102.335), Ιντρακόμ (2.046), ΔΕΗ (9.306), Αεροπορία Αιγαίου (2.189), Τέρνα Ενεργειακή (13.183), ΑΔΜΗΕ (8.850), Άβαξ (107), Lamda Development (1.989), Motor Oil (1.687), Ελλάκτωρα (468), ΕΛΧΑ (2.137), ΓΕΚ (4.989), Ελ. Πετρέλαια (892), Viohalco (1.729), ΔΑΑ (610), Cenergy (5.719), ΕΥΔΑΠ (1.266), ΕΧΑΕ (2.494), ΟΤΕ (1.385), Ιντρακάτ (1.998), Μυτιληναίο (1.307), ΟΠΑΠ (1.000), TITC (275), ΕΕΕ (120), Fourli (194), Jumbo (217), Optima (108).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 133.918, Πειραιώς 56.521, Eurobank 13.959, Τέρνα Ενεργειακή 12.875, ΑΔΜΗΕ 20.667, ΔΕΗ 19.211, Εθνική 13.437.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.326.371 τεμ., (από 66.326.371 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 35.948.061 τεμ. (36.005.853), ΟΠΑΠ 1.679.371 τεμ. (1.673.557), Εθνική 13.108.274 τεμ. (13.080.729), ΟΤΕ 1.669.972 τεμ. (1.670.008), Πειραιώς 14.986.025 τεμ. (14.861.025), Optima bank 1.004.924 τεμ. (1.004.916), Ελ. Πετρέλαια 1.282.594 τεμ. (1.285.769), Intralot 1.216.477 τεμ. (1.216.477).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v