Σε σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο, οι αντίρροπες δυνάμεις

Τα σενάρια για την επικείμενη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ εξετάζουν (και) οι εγχώριοι παίκτες, εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων. Ηπιες πιέσεις στο ξεκίνημα για τη Motor Oil.

Σε σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο, οι αντίρροπες δυνάμεις

Σε αναμονή των αποφάσεων της Fed και των ανακοινώσεων Πάουελ οι επενδυτές όπου γης. Πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. αλλά και των 50 μ.β να είναι πάνω στο τραπέζι, με ό,τι μπορεί να σημαίνει ξεχωριστά το κάθε σενάριο.

Από 0,16% υψηλότερα τα futures του S&P 500, «τσιμπάει» λίγο ο CBOE/VIX, αλλά σταθερά χαμηλότερα του ορίου 20 μονάδων, στα 69,61 $/βαρέλι το WTI, στο 3,654% το US10Y. Κατάσταση απόλυτης αναμονής.

Από υψηλότερη θέση εκκίνησης οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, από τις 1.429,79 (0,43%) για τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τράπεζες πλην Eurobank η άνοδος του Δείκτη Τραπεζών στις 1.230,31 (0,46%), με ισχυρά blue chips ο FTSE25 στις 3.466,04 (0,44%), με την αξία συναλλαγών στα 99,1 εκατ. ευρώ -τα 23,23 εκατ. αφορούν σε προσυμφωνημένες εντολές και τα περίπου 40 εκατ. συγκεντρώνονται σε μόλις 2 μετοχές, των Eurobank (1,9685), Εθνικής (7,46).

Συσσώρευσης συνέχεια στο χρηματιστήριό μας, με τις εκτιμήσεις των ειδικών αντικρουόμενες ως προς την κατεύθυνση που μπορεί να πάρει και για τον λόγο που το τελευταίο διάστημα σημαντικό μέρος θέσεων περνά μέσω προσυμφωνημένων εντολών. H προσοχή και στη Motor Oil, μετά τη φωτιά που ξέσπασε χθες στις εγκαταστάσεις της. Στο ξεκίνημα καταγράφονται ήπιες πιέσεις. 

Short vs long έχουν ο καθείς τις εκτιμήσεις και μετοχικές θέσεις, τα επιχειρήματα, τα συν και τα μείον τους, με τους δεύτερους να προσβλέπουν σε τραπεζική αντίδραση.

Θα μπορούσε όντως, καθώς τόσο οι εξελίξεις όσο και οι εισροές αφορούν κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, όπου «τρέχουν» από την επικείμενη (επαν)εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου, η διάθεση ισχυρού μειοψηφικού ποσοστού της Εθνικής, η διαδικασία συγχώνευσης Attica Bank - Παγκρήτιας.

Παράλληλα οι διάφοροι κύκλοι παρουσίασης σε διεθνείς αγορές, η συμμετοχή σε road shows, η αξιοποίηση του κάθε... παράθυρου ευκαιρίας που διανοίγεται, προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά. Ενδεικτική η κίνηση-αστραπή της Eurobank να βγει με green bond σχεδόν ταυτόχρονα με την αναβάθμιση (μαζί με την Εθνική)
από τον Moody's. Στα 4 δισ. οι προσφορές, η διοίκηση άντλησε 850 εκατ. με καλή τιμολόγηση.

Σε αυτή τη συγκυρία -την τόσο ρευστή διεθνώς-, στην Αθήνα ενεργούν προσεκτικά σε αυτό το πλαίσιο και η νέα προγραμματισμένη έκδοση εντόκου από τον ΟΔΔΗΧ.

Σε αυτόν τον επενδυτικό χρόνο, οι εισηγμένες ανακοινώνουν θετικά μεγέθη 6μήνου, διεργασίες σε επιμέρους τομείς συνεχίζονται, με χρηματιστές να σημειώνουν πως ναι μεν λείπει η «μεγάλη είδηση», πλην όμως «ισχυρά χέρια» παίρνουν θέσεις.

Από αυτή την άποψη εξηγείται η διακριτή στοχευμένη εισροή σε συγκεκριμένα blue chips προς το κλείσιμο της συνεδρίασης. Cenergy Holdings (9,83), TCI (32,95), Metlen (33,78), Jumbo (24,72), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17,38), Lamda Development (7,25) οι κύριες επιλογές, με σχεδόν πανομοιότυπη διαγραμματική απεικόνιση στο τελευταίο 15λεπτο -τυχαίο; Θα φανεί σύντομα.

Σήμερα έως Παρασκευή οι επενδυτές θα έχουν πιο σαφή εικόνα και οι traders περισσότερα στοιχεία για να ενεργήσουν ενόψει και της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE/Russell, της λήξης σειράς Σεπτεμβρίου στα Παράγωγα.

Με νέα αύξηση -για δεύτερη σερί συνεδρίαση- των Συμβολαίων με premium. Στα 1.815 τα ΣΜΕ του δείκτη, με premium 0,52% στην τρέχουσα σειρά και 2.096 με 0,44% στην επόμενη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v