Ψάχνει αντίδραση το Χρηματιστήριο μετά το σήμα από Fed

Το θετικό κλίμα στις αγορές μετά τη διπλή μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα καλούνται να αξιοποιήσουν οι επενδυτές. Ο στόχος των long, η αποχή των ξένων και οι τράπεζες.

Ψάχνει αντίδραση το Χρηματιστήριο μετά το σήμα από Fed

Τολμηρή κίνηση της Fed με μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, εξέλιξη που εκτιμάται πως θα τιμολογηθεί ανάλογα από τους επενδυτές.

Από μικρή διόρθωση ο S&P500 στις 5.618,26 (0,29%), μετά από πτωτική συνεδρίαση στις 18.711,49 (-0,10%) ο DAX, στις 7.489,85 (0,03%) ο CAC40 και από τις 8.253,68 (-0,68%) ο FTSE100.

Δεν θα μπορούσε να διαμορφωθεί διαφορετικά η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να έχουν τον έλεγχο της συνεδρίασης, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στις 1.419,50 (-0,72%), με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.219,19 (-0,90%) και τον FTSE25 στις 3.439,32 (-0,77%).

Με την αξία συναλλαγών στα 69,2 εκατ., τα 5,8 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 20 εκατ. σε μόλις 3 μετοχές, αυτές των Motor Oil (21,30), Εθνικής (7,334) και ΟΤΕ (15,15). Η μετοχή του Οργανισμού ήταν η μία από τις επτά με θετικό πρόσημο, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε εχθές.

Cenergy Holdings (9,89), Eurobank (1,97), ΕΥΔΑΠ (5,57), ΟΠΑΠ (15,90), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,50), Autohellas (11,20) οι άλλες έξι.

Χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η χθεσινή συνεδρίαση σε ένα «ρηχό» και κολλημένο στα «αβαθή» χρηματιστήριο, που σε μία ημέρα όπως η χθεσινή, η αξία συναλλαγών δεν ξεπερνά καν τα 70 εκατ.

Ελάχιστες οι νέες εισροές από την πλευρά διαχειριστών ξένων funds, παραμένουν θεατές καθώς είναι διακριτή η μεταρρυθμιστική κόπωση της κυβέρνησης, η απουσία νέων καταλυτών, συν τις αιφνιδιαστικές κινήσεις του οικονομικού επιτελείου με επιβολή έκτακτων εισφορών κ.λπ.

Η επενδυτική/χρηματιστηριακή κόπωση είναι συνέπεια της οικονομικής, σημειώνουν χρηματιστές, οι οποίοι δεν βλέπουν πώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσε να διαμορφωθεί αγοραστική τάση ικανή για πειστική υπέρβαση των 1.450 μονάδων.

Με αυτά τα δεδομένα, η στόχευση των long για τις 1.500 μονάδες παραμένει εξαιρετικά επισφαλής.

Κλάδος-κλειδί που μπορεί και λόγω «βαρύτητας» να τραβήξει και την υπόλοιπη αγορά παραμένει ο τραπεζικός, ωστόσο στα χαρτιά των συστημικών παραμένει σταθερός πωλητής. Ενδεικτικό το γεγονός πως μόνο στη Eurobank υπερίσχυσαν οι αγοραστές, απόρροια πιθανότατα της πολύ καλής έκδοσης του «πράσινου ομολόγου».

Μία εξήγηση για τη στάση των ξένων δίνουν παράγοντες της αγοράς «δημοσίου χρέους» που παρακολουθούν τη μεγάλη εικόνα της διαμόρφωσής του, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να μεταθέσει και άλλο πίσω χρονικά, λ.χ. την αναβάθμιση της οικονομίας, της τιμολόγησης του κόστους χρήματος και για τις επιχειρήσεις. Oύτως ή άλλως, το «φρένο» από την πλευρά των ξένων είναι διακριτό από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τις ευρω-εκλογές. Εξίσου διακριτή η αδυναμία των υπευθύνων της κεφαλαιαγοράς να διαμορφώσουν ένα ουσιαστικό πλαίσιο χρηματιστηρίου με προοπτική ένταξης στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει σε ενεργοποίηση νέων εισροών.

Κοινή εκτίμηση πως απαιτείται -και όχι μόνο για το χρηματιστήριο- ένα σοκ που προσώρας δεν διαφαίνεται, με συνέπεια τον εγκλωβισμό του σε αυτή την κατάσταση.

Μένει να φανεί εάν θα προκύψει κάτι θετικό από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου και κατά πόσον το μίνι rebalancing συνδυαστικά με τη λήξη στην αγορά Παραγώγων θα μπορούσε να δημιουργήσουν έστω μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον.

Συνδυαστικά ενδεχομένως και με τις εξελίξεις για το placement της Εθνικής. Αρκούν αυτά για την πειστική υπέρβαση των 1.450 μονάδων; Δύσκολα, σύμφωνα με χρηματιστές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v