Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τζίρος 211 εκατ. ευρώ και νέα διολίσθηση

Σημαντική αύξηση των συναλλαγών λόγω του rebalancing στους δείκτες FTSE. Ισχυρές πιέσεις για Motor Oil και Εθνική. Πτώση στο 1,15 ευρώ για την Intralot με τον τζίρο στα 9,5 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Τζίρος 211 εκατ. ευρώ και νέα διολίσθηση

Χωρίς διαθέσεις ουσιαστικής αλλαγής της επιφυλακτικής εικόνας, που εδώ και μέρες χαρακτηρίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν εξαιρεθεί το τελικό rebalancing, ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση, παραπέμποντας στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να εξαχθούν “ασφαλέστερα” συμπεράσματα, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι οι διαθέσεις, όχι μόνο δεν άλλαξαν και μετά την ολοκλήρωση του triple witching στην Αγορά Παραγώγων, κόντρα σε όσους εκτιμούσαν αλλαγή της εικόνας, μετά την τριπλή λήξη των συμβολαίων Σεπτεμβρίου, αλλά ο Δείκτης σημείωσε και νέα χαμηλά ημέρας.

Χωρίς να παραβλέπεται η ασύμμετρη συμπεριφορά που παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε σχέση με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όταν οι τελευταίες κινούνται προς υψηλότερα επίπεδα, ίσως αξίζει επισήμανσης ότι σήμερα το Χ.Α. δεν πήρε βοήθειες από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, αλλά και οι μειώσεις θέσεων σε μετοχές Αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη μετοχή της Mercedes-Benz να σημειώνει σημαντική υποχώρηση, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία κερδών, εσόδων και πωλήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι Dow Jones και S&P 500 ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ανεξάρτητα αν η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ειδικών συνθηκών” λόγω του rebalancing, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι ο προβληματισμός προέρχεται από όλο το εύρος του ταμπλώ, με τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές να δείχνουν εξαιρετικά αδύναμες στο να διεκδικήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση παραμένουν, πεισματικά, στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Ξεκινώντας από τον προβληματισμό που “αναδύεται” από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και σύμφωνα με παλαιούς παράγοντες της Αγοράς που διατηρούν “ανοιχτή γραμμή” με Ξένους Διαχειριστές “υπάρχει επιφυλακτικότητα για το πως οι Τράπεζες θα αυξήσουν τα έσοδα από τόκους, με την συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων και αυτό ίσως αρχίσει να φαίνεται από την επόμενη χρονιά στα λειτουργικά τους έσοδα. Αυτή ακριβώς η ‘χαμηλή ορατότητα’ είναι που φρενάρει την άνοδο των τιμών”.

Ευνόητο είναι ότι με την επιφυλακτικότητα παρούσα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία το roadshow της Bank of America στο Λονδίνο (23/9 – 26/9), όπου είναι τουλάχιστον σημαντικός ο αριθμός των ραντεβού, που έχουν κλείσει Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και Κύπρου.

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτή – συνεργάτη της στήλης, “η Εγχώρια Αγορά έχει μπροστά της ‘αντίρροπες δυνάμεις’. Από την μια θα αντλήσουν ρευστότητα από το Σύστημα το placement της Εθνικής, η πώληση του 4,81% της Τράπεζας Κύπρου (από τον Εκκαθαριστή της Λαϊκής), η Α.Μ.Κ. των Cenergy και Τρ. Αττικής, αλλά και τα αναμενόμενα placements των Trade Estates και Κρι Κρι. Με τα παραπάνω δεδομένα που αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου, εξαιρετικής σημασίας δείχνει η αναμενόμενη δημόσια πρόταση για την ΤΕΝΕΡΓ, που αναμένεται να αποδώσει στους μετόχους της περίπου 1 δισ. ευρώ”.

Σύμφωνα με μία τρίτη άποψη, “στην παρατεταμένη περίοδο συσσώρευσης του Χ.Α., ίσως αξίζει προσοχής η, συνεχιζόμενη, αυξημένη αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά Δεικτοβαρείς τίτλους και χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Το σε τι ‘χέρια’ οδηγούνται αυτά τα ‘πακέτα’ θα φανεί στην επόμενη ανοδική, ή καθοδική διαφυγή”.

Με όλα τα παραπάνω, αλλά και με την εικόνα που δίνει το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ επί καθημερινής βάσεως, είναι τουλάχιστον ευδιάκριτο, πως το σύνολο των ενεργών traders περιμένει από τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο να κάνει το “επόμενο βήμα”. Αξίζει υπενθύμισης ότι την Δευτέρα, 23/9, επιστρέφει στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ η μετοχή της Τρ. Κύπρου.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,60% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,73% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,183% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 28 Μαρτίου 2025. Δικαίωμα συμμετοχής σε Φυσικά Πρόσωπα, για ποσά έως 15000 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1432,23 (+0,27%) και 1422,93 μονάδων (-0,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1424,14 (-0,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1425,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Ο τζίρος στα 210 εκατ., από τα οποία τα 22,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΔΜΗΕ, ΠΡΟΦ, ΜΠΕΛΑ, ΒΙΟ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 210 εκατ., τα 191,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Ερχόμενοι στο τελικό rebalancing, υπενθυμίζεται ότι στον δείκτη Large Cap (υψηλής κεφαλαιοποίησης) του Οίκου FTSE Russell (για τα Χρηματιστήρια “αναπτυσσόμενων”, Emerging Europe) εισήλθε η μετοχή της Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap, ενώ υποβαθμίστηκε η μετοχή της Viohalco από τον Large Cap, στον Μid Cap.

Νέα προσθήκη στους δείκτες του FTSE Russell είναι η μετοχή της Intralot, στον δείκτη Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife. Αποχώρησαν από τον εν λόγω δείκτη οι AustriaCard, Άβαξ, Dimand, Έλαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρέθηκε στα 100,1 εκατ., ο τίτλος της ΒΙΟ στα 5,7 ευρώ (+1,79%) με όγκο 158592 τεμ., της CENER στα 9,85 ευρώ (-0,91%) με όγκο 194469 τεμ. και ο τίτλος της ΙΝΛΟΤ στα 0,48 ευρώ (-1,54%) με όγκο 1417349 τεμ.

Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 210 εκατ., την μετοχή της ΒΙΟ στα 5,62 ευρώ (+0,36%) με όγκο 188878 τεμ., της CENER στα 9,9 ευρώ (-0,40%) με όγκο 223211 τεμ. και την μετοχή της ΙΝΛΟΤ στα 1,154 ευρώ (-1,03%), με όγκο 8296902 τεμ.

Από εκεί και πέρα η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,42%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,29%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 10,21% και ο ΔΤΡ κέρδη 14,91%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σε ημερήσιο, η ΕΛΧΑ ψάχνει κλείσιμο πάνω από το 1,88 και σε εβδομάδα πάνω από το 1,92, με στόχο το 2,40 επίπεδο. Ο ταλαντωτής μας ήδη δείχνει ότι έχει ξεκινήσει ανοδική κίνηση, περιμένοντας και την πιστοποίηση από τιμές. Το 70% του ticker πήρε από τους πωλητές την προσφορά, αμέσως μετά την λήξη των Παραγώγων. Οι τζίροι σε αρκετούς τίτλους έχουν σχεδόν μηδενίσει, με την προσφορά να είναι μικρή, αλλά και χωρίς να υπάρχουν ακόμα αγοραστές που θα ωθήσουν τις αποτιμήσεις υψηλότερα. Στο auction οι όγκοι λόγω Russell”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Για τον ΓΔΧΑ, βραχυπρόθεσμο στοίχημα αποτελεί η ανοδική διάσπαση των 1450 μονάδων”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Στις Διεθνείς Αγορές, οι επενδυτές αφομοιώνουν την ανάγνωση της μεγάλης μείωσης επιτοκίων από τη FED”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Γενικότερα, στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον νομισματικής πολιτικής, θα περιμέναμε ότι οι Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας και οι Εταιρείες Ακινήτων, θα προσελκύσουν σταδιακά το ενδιαφέρον των επενδυτών”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Piraeus Sec.

Έληξαν σήμερα τα Παράγωγα επί μετοχών και δεικτών του τρέχοντα μήνα, ενώ στις δημοπρασίες έγιναν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE – Russell (είσοδος της Cenergy στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, της Viohalco στο Mid Cap, από κοινού με την Intralot που αναβαθμίστηκε και στο Micro Cap η Interlife, ενώ 7 άλλες διεγράφησαν). Η υπέρβαση των 1431 μονάδων, ο άμεσος στόχος για το ΓΔ, ώστε να συντηρηθεί ο πήχης των προσδοκιών για ψηλότερα”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οριακά θετικά έκλεισε άλλη μια άτονη εβδομάδα για τον ΓΔ, με τον ημερήσιο τζίρο να ξεπερνά τα €100 εκατ. τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, κυρίως λόγω του κλεισίματος των Παραγώγων και του rebalancing. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά, με την ΚΡΙ ΚΡΙ όμως να ξεχωρίζει τόσο για τις εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις, όσο και για τις προοπτικές της, που παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στην ΕΘΕ. Για την επόμενη εβδομάδα ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων των ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ενώ την Δευτέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. Τεχνικά τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1447 και 1464 μονάδες, με τον ΚΜΟ200 να βρίσκεται στις 1405 μονάδες”, σύμφωνα με την Merit Sec.

Η έλλειψη δυναμικής στο Χ.Α. ήταν το κύριο χαρακτηριστικό την εβδομάδα που πέρασε, καθώς η Εγχώρια Αγορά έδειξε χαμηλό βαθμό συσχέτισης με τις Ξένες Αγορές και αυτονομήθηκε σε μια πλάγια κίνηση περιορισμένου εύρους, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Τα αντανακλαστικά της Αγοράς μοιάζουν αδρανοποιημένα και εκτονώνονται σε επιμέρους εξάρσεις δύο - τριών συνεδριάσεων, αποτυπώνοντας μια παρατεταμένη στάση αναμονής, ενόψει των διαθέσεων μετοχικών πακέτων σημαντικού συναλλακτικού μεγέθους.

Με το βασικό επιδραστικό κομμάτι των ανακοινώσεων εξαμήνου, Εταιρειών υψηλού “ειδικού βάρους” να αποτελεί πλέον παρελθόν και τις ημερομηνίες - σταθμούς (Moody’s και FED) να μην έχουν αλλάξει σημαντικά την εικόνα της Αγοράς, το Χ.Α. μπαίνει πλέον στους ρυθμούς της δημόσιας προσφοράς μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Ο εν λόγω καταλύτης ως τώρα έχει επιδράσει ανασταλτικά ως προς την εισροή κεφαλαίων, καθώς η διακράτηση ρευστότητας από την Θεσμική Κοινότητα εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς μιας καλύτερης κατανομής μετοχών, σε ενδεχόμενη υπερκάλυψη της προσφοράς, ανάλογη με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπό αυτό το πρίσμα, ως το τέλος του μήνα δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά πράγματα, οι διακυμάνσεις θα παραμείνουν σε στενό εύρος και οι κινήσεις τοποθετήσεων θα είναι αυστηρά επιλεκτικές, συναρτώμενες από οικονομικές επιδόσεις, ή σημαντικά νέα.

Στο εξωτερικό η εμπροσθοβαρής μείωση των επιτοκίων από την FED, κατά 50 μονάδες βάσης, κυριάρχησε στο χρηματιστηριακό προσκήνιο δίνοντας αφορμές στους Αμερικανικούς δείκτες να γράψουν νέα ιστορικά υψηλά και να απειλούν πλέον με σπάσιμο της αρνητικής παράδοσης των χρηματιστηριακών αποδόσεων του Σεπτεμβρίου.

Η προοπτική για τα Αμερικανικά επιτόκια τιμολογεί μείωση 75 μονάδων βάσης ως το τέλος του έτους, ενώ η βασική εστίαση έχει φύγει από το ύψος του πληθωρισμού και έχει επικεντρωθεί στην απασχόληση, η οποία αποτυπώνει πιο αντιπροσωπευτικά τις τάσεις ζήτησης στην Οικονομία. Παράλληλα, οι ισχυρές διαβεβαιώσεις για μια ήπια προσγείωση της Οικονομίας, έδωσαν το έναυσμα που χρειάζονταν οι Αγορές, αυξάνοντας την διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Η τεχνική εικόνα του ΓΔΧΑ δεν άλλαξε την συνολική διαγραμματική οπτική της προηγούμενης εβδομάδας. Η εβδομάδα κινήθηκε σε ένα στενότερο εύρος διακύμανσης, σε μια πλάγια κίνηση, κατακτώντας ένα μικρό δικαίωμα στην άρνηση νέων τοπικών χαμηλών. Τόσο ο κινητός μέσος όρος των 30 όσο και ο κινητός μέσος όρος των 50 συνεδριάσεων βρίσκονται σε σύγκλιση με τον Γενικό Δείκτη τιμών, εντείνοντας την αναποφασιστικότητα που από τα μέσα Αυγούστου είναι κυρίαρχη στο βασικό διάγραμμα της Αγοράς.

Οι ταλαντωτές επίσης βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες, ωστόσο οι πωλητές πιθανότατα έχασαν μια καλή ευκαιρία να οδηγήσουν τις τιμές έξω από τα όρια της συσσώρευσης, δοκιμάζοντας τις αντοχές στήριξης του κινητού μέσου όρου των 200 συνεδριάσεων (1388 μονάδες).

Πλέον οι πιθανότητες δείχνουν να είναι μοιρασμένες, ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο Γενικός Δείκτης βραχυπρόθεσμα, αφού στο ζωτικό πεδίο δράσης μεταξύ 1410 – 1430 μονάδων, οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης δείχνουν ισορροπημένες.

Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Καθώς οδεύουμε προς το τέλος της προθεσμίας (30/9) ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου, η ατζέντα των ανακοινώσεων είναι πιο γεμάτη με μικρότερες και μεσαίες σε μέγεθος Εταιρείες.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν οι Profile (23/9) Εβροφάρμα (24/9), AS Company, ΑΔΜΗΕ (25/9), ΕΥΔΑΠ, Ιντερτέκ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Λούλης (26/09), Alumil, Trastor, Alpha Trust AM, ΟΛΠ, Revoil, Orilina ΑΕΕΑΠ, ΕΥΑΘ (27/9).

Την Πέμπτη 26/9 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση της Jumbo, με θέμα την αγορά ιδίων μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (6,6), ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,3), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και σήμερα δεν παρέλειψαν να αλλάξουν και τα δύο πρόσημα οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά για ασφαλέστερα συμπεράσματα από τη συνεδρίαση της Δευτέρας (ΑΛΦΑ +0,19%, ΕΤΕ -1,62%, ΕΥΡΩΒ -0,25%, ΠΕΙΡ -0,52%).

Μεταξύ 1230,35 (+0,34%) και 1218,29 μονάδων (-0,64%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1220,5 (-0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1219,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,51%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1215 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1198 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχετικά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,33%), ΕΥΔΑΠ (+2,66%) και Μυτιληναίος (+1,06%).

Αν και ο τζίρος στο εξάμηνο της Viohalco υποχώρησε λίγο, το κέρδος αυξήθηκε σημαντικά και η καλή πορεία συνεχίστηκε μέχρι τα καθαρά κέρδη που ανήλθαν στα 68,8 εκατ. ευρώ, από 36,5 εκατ. ευρώ. Βοήθησε και η αποτίμηση των Μετάλλων. Σε αναπροσαρμοσμένο επίπεδο τα EBITDA αυξήθηκαν οριακά στα 273 εκατ. ευρώ, από 269 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 55 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 1.928 εκατ. ευρώ, ως επακόλουθο της εποχικότητας του κεφαλαίου κίνησης.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΒΙΟ (+0,36%), εδώ και αρκετές συνεδριάσεις ταλαιπωρείται με κλεισίματα χαμηλότερα, ή πέριξ των 5,60 ευρώ. Για να αλλάξει “πίστα” η μετοχή, πρέπει να αφήσει πίσω της τη ζώνη 5,74 – 5,82 (την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), αλλά και τα 6,06 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Σε νέα υψηλά 14 μηνών ο τίτλος του ΟΤΕ (+0,65%), ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 15,81 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 14,57 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+111,54%), SOFTWEB (+104,07%), MONTA (+103,66%), ΚΟΥΑΛ (+95,07%), ΦΒΜΕΖΖ (+82,59%), OPTIMA (+71,03%), ΒΙΟΣΚ (+57,82%), TITC (+53,85%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΕΛΤΟΝ (+0,36%), REALCONS (+0,28%), ΚΟΡΔΕ (+1,11%), ΕΒΡΟΦ (+1,32%), ΚΕΚΡ (+0,35%), SOFTWEB (+2,93%), ΝΑΥΠ (+1,17%), ΓΕΒΚΑ (+0,74%), ΣΙΔΜΑ (+0,63%), ΙΛΥΔΑ (+1,85%), ΤΖΚΑ (+3,86%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “την πρόθεση της Ideal Holdings (+1,67%) να προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε μια μεγάλη εξαγορά Ελληνικής Εταιρείας που δραστηριοποιείται σε κλάδο διαφορετικό από αυτούς στους οποίους έχει μέχρι σήμερα παρουσία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εισηγμένης, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ειδικότερα, έγινε αναφορά σε Εταιρεία που δεν δραστηριοποιείται στον χώρο των Πολυκαταστημάτων, ή της Πληροφορικής - Κυβερνοασφάλειας και για ύψος συναλλαγής άνω των 100 εκατ. ευρώ”.

Η Frigoglass (0%) ανακοίνωσε ότι προέβη στην υπογραφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας με τις Ισπανικές Εταιρείες Tricorporación, S.L. και World on - Premise España, S.L. (οι «Νέες Μέτοχοι»), Ιδιοκτήτριες της Ισπανικής Εταιρείας Provisiona Iberia, S.L. (η «Provisiona») και της Πορτογαλικής Εταιρείας Serlusa Refrigerantes, LDA (η «Serlusa Refrigerantes»), αντίστοιχα. Σύμφωνα με την ανωτέρω συμφωνία, η Provisiona και η Serlusa Refrigerantes, οι οποίες δραστηριοποιούνται με τη διακριτική επωνυμία “Interbeverage Services” στην Αγορά την Εμπορία και συντήρησης επαγγελματικών ψυγείων, θα καταστούν 100% Θυγατρικές της Εταιρείας, ενώ οι Νέες Μέτοχοι θα αποκτήσουν ποσοστό συμμετοχής στην Εταιρεία που θα κυμαίνεται μεταξύ 25% και 29,5% (η «Συναλλαγή»). Η Συναλλαγή θα υλοποιηθεί μέσω της εισφοράς σε είδος των μετοχών των Provisiona και Serlusa Refrigerantes από τις Νέες Μετόχους, έναντι της έκδοσης νέων ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας στο πλαίσιο σχετικής Α.Μ.Κ. που θα πραγματοποιηθεί χωρίς δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της. Κατόπιν ολοκλήρωσης της Συναλλαγής, η υφιστάμενη κύρια Μέτοχος της Εταιρείας, Truad Verwaltungs A.G., θα κατέχει έμμεσα ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 34,1% και 36,3% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, ενώ οι Νέες Μέτοχοι δεν θα ενεργούν συντονισμένα κατά την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου που θα απορρέουν από τις μετοχές που θα αποκτήσουν είτε μεταξύ τους, είτε με οποιονδήποτε άλλο υφιστάμενο μέτοχο της Εταιρείας.

Με πυκνές συναλλαγές στα 5,37 ευρώ, έκλεισε τελικά σε νέα ιστορικά υψηλά η Profile (+0,74%). Την Δευτέρα, 23/9, ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.

Η στήλη, μετά την χθεσινή ανοδική αντίδραση, ειδοποίησε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ρευστοποιήσεις στην Τρ. Αττικής (-5,17%).

Σε νέα χαμηλά 8μηνου, με ασταμάτητο κατήφορο η Doppler (-2,48%), σε νέα ιστορικά υψηλά η OPTIMA bank (+2,77%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 16/9 για AS Company (+0,36%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Quest (+2,10%).

Επιστροφή αγοραστών σε Revoil (+1,14%) και ΞΥΛΚ (+1,03%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1450 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1404 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1389 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1455 – 1463 (gap), 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Παραμένει το ημερήσιο σήμα πώλησης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3529 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3409 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3374 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτες πιέσεις στην Ευρώπη, ήπια διόρθωση στην Wall Street.

Ελεγχόμενο “profit taking” στο Πετρέλαιο, στο 1,1162 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Δοκιμάζει τιμές πάνω από τα $2645 και νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,55 κινείται το Ασήμι.

Οριακά υψηλότερα από τα $63000 το Bitcoin, πάνω από τα $2560 το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,25%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης, σήμερα. Η απόφαση ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters. Η BoJ διατήρησε την άποψή της ότι η Οικονομία της Ιαπωνίας παραμένει σε πορεία μέτριας ανάκαμψης.

“Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Οκτώβριο και να μειώσει περαιτέρω τη νομισματική στήριξη φέτος, παρά την κακή πορεία των οικονομικών στοιχείων”, σύμφωνα με την Moody's Analytics.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανακοίνωσε την απόφασή της να διατηρήσει τα επιτόκια αναφοράς της στα ίδια επίπεδα, κατά τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, ταυτιζόμενη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ετήσιο άλμα 2,5% τον Αύγουστο του 2024, φθάνοντας στην υψηλότερη ετήσια μεταβολή από τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφερε η ONS. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αυξήθηκε κατά 1,0%.

Κατά 0,8% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία ετησίως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,2%.

Στο 100% του ΑΕΠ σκαρφάλωσε το δημόσιο χρέος στην Βρετανία, στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων έξι δεκαετιών. Τον Αύγουστο η Χώρα δανείστηκε 13,7 δισ. λίρες.

“Ριζικές μεταβολές στην Παγκόσμια Οικονομία, μπορεί να καταστήσουν τον πληθωρισμό ασταθή για αρκετά χρόνια ακόμα, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ελέγχου των τιμών”, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σε εκδήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 98,8 δισ. ευρώ.

Μετά τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου της Fourlis και τη συμφωνία με τη Foot Locker, η Eurobank Equities ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 5,7 ευρώ, από 5,45 ευρώ, δίνοντας σύσταση “buy”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό ο ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και στο χαμηλό οι Εθνική, ΔΑΑ, Σαράντης, Motor Oil.

Δεν αρέσει η τελική εικόνα με 56 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση πτώσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (102.306 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.995 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.301 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.271 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 840 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.068, 885 για τον Σεπτέμβριο, 1.179 για τον Οκτώβριο και 4 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.440), κινήθηκε μεταξύ 3.440 και 3.470 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 83, 40 για τον Σεπτέμβριο και 43 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.235), κινήθηκε μεταξύ 1.235 και 1.245 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 5.302,25).

Ελάχιστος αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (44.000 OPTIMA), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.715), Πειραιώς (20.440), Εθνική (7.324), Alpha Bank (50.403), Ιντρακόμ (1.163), ΔΕΗ (1.648), Αεροπορία Αιγαίου (562), Τέρνα Ενεργειακή (305), ΑΔΜΗΕ (4.483), Άβαξ (114), Lamda Development (341), Motor Oil (1.304), Ελλάκτωρα (563), ΕΛΧΑ (975), ΓΕΚ (1.764), Ελ. Πετρέλαια (782), Viohalco (1.334), ΔΑΑ (391), Cenergy (506), ΕΥΔΑΠ (140), ΕΧΑΕ (1.202), ΟΤΕ (131), Ιντρακάτ (245), Μυτιληναίο (833), Fourli (274), Quest (110).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 132.718, Πειραιώς 57.163, ΑΔΜΗΕ 20.084, ΔΕΗ 20.349, Eurobank 16.888, Εθνική 17.335.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.432.566 τεμ., (από 66.386.136 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 35.947.657 τεμ. (35.948.061), ΟΠΑΠ 1.687.904 τεμ. (1.689.321), Εθνική 12.586.007 τεμ. (12.602.894), ΟΤΕ 1.669.436 τεμ. (1.672.702), Πειραιώς 14.649.020 τεμ. (14.866.967), Optima bank 990.098 τεμ. (1.004.921), Ελ. Πετρέλαια 1.269.898 τεμ. (1.269.608), Intralot 1.595.769 τεμ. (1.395.769).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v