Αδυναμία κινήσεων στο Χρηματιστήριο

Μικρό προβάδισμα πωλητών κυρίως σε τράπεζες και blue chips. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με μίνι αναδιάρθρωση δεικτών FTSE/Russell και λήξη στα παράγωγα.

Αδυναμία κινήσεων στο Χρηματιστήριο

Κάνουν ταμείο στα ευρωπαϊκά, με συνέπεια την ελεγχόμενη διόρθωση. Με απώλειες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με μικρό προβάδισμα πωλητών στην αρχή της συνεδρίασης.

Στα διεθνή οι επενδυτές εξετάζουν τα δεδομένα μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. από τη Fed, με τα futures του S&P500 από λίγο χαμηλότερα να είναι από τους λόγους που σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο εξελίσσεται μερική κατοχύρωση θέσεων.

Στις 18.870 μονάδες ο DAX, στο μείον 0,72% προσώρας αλλά στο συν 0,92% σε διάστημα εβδομάδας. Στις 7.577 ο CAC40, στο μείον 0,66% αλλά και στο συν 1,51% στα αντίστοιχα διαστήματα.

Για το ΧΑ η εικόνα διαμορφώνεται μικτή, καθώς περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις γίνονται τόσο σε τραπεζικές μετοχές όσο και σε blue chips, αλλά η εβδομαδιαία μεταβολή είναι οριακά θετική. Παρά την ανακολουθία του ΧΑ έναντι των ευρωπαϊκών, μέσα στην εβδομάδα υπήρξαν διαλείμματα ανοδικών διορθώσεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αρκετούς να κάνουν θετικό ταμείο.

Στον τραπεζικό κλάδο παραμένει ενεργός πωλητής -από την αρχή της εβδομάδας-, με χρηματιστές να «φωτογραφίζουν» διαχειριστή ξένου fund, στις 1.222,82 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, κατά 0,22% χαμηλότερα αλλά στο συν 0,53% στην εβδομάδα.

Κερδισμένοι όσοι είναι τοποθετημένοι στην Alpha Bank, που στο 1,5885 ευρώ αποφέρει ένα στρογγυλό 5% στην εβδομάδα. Στα 3,806 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με απώλειες 1,83%, είναι η μόνη από το καρέ των συστημικών με αρνητικό πρόσημο.

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με μίνι αναδιάρθρωση δεικτών FTSE/Russell, με λήξη στα Παράγωγα και στην τελική ευθεία για την (επαν)είσοδο της Τράπεζας Κύπρου και το placement της Εθνικής. Σε αυτό το πλαίσιο και η συνέχεια σε προσυμφωνημένες εντολές, με σημαντικά πακέτα να αλλάζουν χέρια και σήμερα.

Στο ημίωρο, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές για 300 χιλ. μτχ. της Εθνικής στα 7,298 ευρώ (συνολικής αξίας 2,19 εκατ. ευρώ) και για 2,24 εκατ. μτχ. της Eurobank στο 1,982 ευρώ (αξίας 4,43 εκατ.) με διαφορά 7' και χρηματιστές να αναφέρονται για κοινό αποδέκτη. Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης μάς έχει αναλύσει τεχνικά τις Πειραιώς, Alpha Bank.

Αυξημένος συγκριτικά ο τζίρος σε blue chips αλλά και σε συγκεκριμένα mid caps-σηματωρούς της κατηγορίας τους.

Στις 3.461 (-0,08%) o FTSE25, με τους πωλητές να υπερισχύουν των αγοραστών, αλλά η προσφορά τους δεν φεύγει πέραν της ποσοστιαίας μονάδας.

Τάση short αλλά με μέτρια πίεση που δεν αποκλείεται στη συνέχεια να αλλάξει σε long για κάποιες από τις μετοχές του δείκτη.

Ενισχυμένος ο τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ, σε ακόμη μία συνεδρίαση με σταθερές αγορές έως τα 15,49 ευρώ. Σε νέα υψηλά και σε συνέχεια σταθερών εισροών από τις αρχές Ιουλίου. Στο συν 3,33% η μεταβολή, θετική για ακόμη μία εβδομάδα.

Με αγορές σε Metlen (33,88), στα 47 ευρώ η τιμή-στόχος από τη Morgan Stanley με σύσταση «αγοράς» και long επιλογή κόντρα στην αρνητική συγκυρία.

Στα 15,90 ευρώ οι αγορές σε ΟΠΑΠ, στα 5,64 σε Viohalco -καθώς ο όμιλος κράτησε τα κέρδη σε περίοδο χαμηλής ζήτησης, σύμφωνα με την ανάλυση του Στέφανου Κοτζαμάνη-, στα 10 ευρώ η Cenergy Holdings, στο 1,854 η ElvalHalcor, στα 7,52 η Lamda Development -στο συν 13,25% από την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόκτηση του 2% του μ.κ. από τον Γεώργιο Προκοπίου.

Από τα mid caps, στο επίκεντρο μεν ο ΑΔΜΗΕ -λόγω εξελίξεων στο μέτωπο του GSI-, αλλά με πωλητές στα 2,245 ευρώ. Ωστόσο, η προσφορά είναι ελάχιστη σε σχέση με τις αγορές που έγιναν στη διάρκεια του συν 2,52% στην εβδομάδα. Ο Γιώργος Φιντικάκης εξηγεί πώς αποφεύχθηκε το «ναυάγιο» στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.

Με θεαματικά αυξημένες συναλλαγές σε νέα υψηλά η μετοχή της Profile -στα 5,45 ευρώ, έτοιμη για εξαγορά-μαμούθ η Ideal Holdings, με επαναφορά πάνω από τα 6 ευρώ η μετοχή.

Στα 13,20 η μετοχή της ΚΡΙ ΚΡΙ, στο 1,176 της Intralot με ιδιαίτερα ενισχυμένο τζίρο και σήμερα -μετά το 1,45 εκατ. μτχ. την Πέμπτη και τις 725 χιλ. την Τετάρτη-, στο 1,632 η TradeEstates.

Στα 20 plus εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, στα 8,733 εκατ, μέσω πακέτων και 5,980 εκατ. ευρώ σε μετοχές με αγοραστές/άνοδο.

Ελάχιστα τα «ανοιχτά» ΣΜΕ στα Παράγωγα, μόλις 235 στην σειρά Σεπτεμβρίου, με οριακό 0,04% premium.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v