Ζητούμενο η αλλαγή... κλίματος στο Χρηματιστήριο

Προσδοκίες για ενίσχυση της μόχλευσης από τους παίκτες μετά από μια εβδομάδα... διαδικαστικού χαρακτήρα στο ταμπλό. Η επάνοδος της Τρ. Κύπρου και οι καταλύτες για τη συνέχεια.

Ζητούμενο η αλλαγή... κλίματος στο Χρηματιστήριο

Τελευταίες 5+1 συνεδριάσεις για τον Σεπτέμβριο και το «κλείσιμο» τρίτου 3μήνου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους επενδυτές.

Η επόμενη της μείωσης επιτοκίων κατά 50 μ.β. από τη Fed, η επόμενη των εκλογών στο Βρανδεμβούργο και η επόμενη της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.

Στη μεν Wall Street οι traders τιμολογούν την κίνηση Πάουελ και όσα ακολουθούν -κρίσιμο ορόσημο οι προεδρικές στις ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου), με τα futures του S&P500 από 0,19% υψηλότερα. Με θετικό ταμείο 1,36% για τον δείκτη, την προηγούμενη εβδομάδα. Με οριακά θετικό 0,11% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, γλίτωσε το «ναυάγιο» στο Βρανδεμβούργο ο Σολτς αλλά με τα άκρα να καλπάζουν.

Από 0,42% υψηλότερα για τον Γενικό Δείκτη στις 1.425,19 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ακόμη μία μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα εβδομάδα. Πρακτικά, εάν δεν ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής, οι traders δεν θα είχαν να προσβλέπουν σε κάτι ενθαρρυντικό ως προς το ενδεχόμενο αλλαγής κλίματος και τάσης.

Η αναδιάρθρωση της σύνθεσης δεικτών FTSE/Russell, οι εκροές-εισροές για συγκεκριμένες μετοχές, συνδυαστικά με 2-3 επιμέρους εξελίξεις δημιουργούν προσδοκίες πως οι 5+1 συνεδριάσεις θα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον.

Από τις 1.219,91 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με μικρή άνοδο 0,29% την προηγούμενη εβδομάδα και με την είσοδο της Τράπεζας Κύπρου από σήμερα να διαμορφώνονται προϋποθέσεις μόχλευσης. Με τη μετοχή της Alpha Bank να υπεραποδίδει, με 5,63% στο 1,595 ευρώ, η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Από τις 3.455,62 με συν 0,42% ο FTSE25 και τις εξελίξεις στο μέτωπο του GSI να λειτουργούν προς τη θετική κατεύθυνση.

Στα 2+1 ξένα funds που κοιτούν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναφέρεται ο Γιώργος Φιντικάκης, έργο που έμμεσα -σε αυτή τη φάση- θα μπορούσε να αφορά και συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές του δείκτη.

Πέραν του τίτλου του ΑΔΜΗΕ (στον FTSEMidCap η εταιρεία/μετοχή), αναλυτές εκτιμούν πως από την προώθηση του έργου θα μπορούσε να προκύψει όφελος 2-3 εταιρειών του FTSE25. Θα δείξει, ωστόσο, το γεγονός πως έγινε το πρώτο -πολύ βασικό- βήμα προσμετράται στα συν.

Στα 8 «πουλέν» των αναλυτών αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αλλά σε μία συγκυρία που σύμφωνα με την Ελενα Λάσκαρη η κυβέρνηση προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2024. Συνεκτιμώνται όλα από κοινού, με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 6μήνου, θυμίζοντας πως την προσεχή Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η περίοδος-προθεσμία για τις διοικήσεις των εισηγμένων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v