Βλέψεις για νέα θετική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν οι long. Το στοίχημα της Εθνικής, η αύξηση των συναλλαγών και οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Βλέψεις για νέα θετική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Μικρής έκτασης διόρθωση στη Wall Street, απόρροια μερικής κατοχύρωσης κερδών. Στις 5.722,26 (-0,19%) ο S&P500 χωρίς να αλλάζει η ξεκάθαρα long τάση για τον δείκτη. Στο 0,18% η εβδομαδιαία μεταβολή, στο 1,88% η μηνιαία και στο 4,46% η 3μηνιαία, συνεκτιμώντας πως τη Δευτέρα «κλείνουν βιβλία» Σεπτεμβρίου, τρίτου 3μήνου και 9μήνου.

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου (και) στη Wall Street, με τους αναλυτές να πηγαίνουν με το σενάριο της ομαλής προσγείωσης.

Πιθανότατα στο διάστημα που ακολουθεί, θα επιχειρηθεί να αποφευχθούν απρόβλεπτες αναταράξεις, συνεκτιμώντας ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι την αμέσως επομένη των εκλογών.

Με περιορισμένης έκτασης απώλειες είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, από τις 18.918,50 (-0,36%) ο DAX. Σημειωτέον πως από τις μετοχές του δείκτη, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν των αυτοκινητοβιομηχανιών. Στο μείον 3,15% της BMW, στο 1,67% της Mercedes Benz Group, στο 1,21% της Volkswagen, στο 1,02% της Porsche, όλα στο «κόκκινο» για τον κλάδο που «πονά» περισσότερο τη γερμανική οικονομία και είναι ο πλέον ευάλωτος στο short των funds. Λόγω «βάρους» χρήζει προσοχής αυτό το διάστημα.

Σε αυτό το περιβάλλον στα διεθνή, οι traders και επενδυτές ενήργησαν προσεκτικά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους long να πετυχαίνουν ακόμη ένα θετικό αποτέλεσμα. Στις 1.462,06 (0,55%) ο Γενικός Δείκτης, σε μία συνεδρίαση με πολλές αψιμαχίες πωλητών vs αγοραστών, με ανατροπές και τελική επικράτηση των δεύτερων καθώς συνεχίστηκαν οι εισροές -κατ' αρχάς- στη μετοχή της Εθνικής (7,86) από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης, επέμειναν οι αγοραστές σε χαρτιά βάρους ενός ΟΤΕ (15,89), ενός ΤCI (34,05), έκαναν την απόλυτη ανατροπή λ.χ. σε Metlen (από τα 35,46 στα 36 ευρώ, ακριβώς στο κλείσιμο).

Το σημαντικό είναι πως αυτά έγιναν με αυξημένες και πάλι συναλλαγές, στα 114,7 εκατ. με ενεργοποίηση αγοραστών προς το τελευταίο 15λεπτο. Λιγότερα μεν πακέτα σε σχέση με τις προηγούμενες, στα 7,1 εκατ., αλλά και πάλι με επικέντρωση σε συγκεκριμένες μετοχές, καθώς σε Εθνική και Πειραιώς πραγματοποιήθηκαν περί τα 39 εκατ.

Κοινός τόπος, από την αρχή της εβδομάδας, πως το σύστημα επενδύει στο placement της Εθνικής, ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπερκαλυφθεί συνολικά το 12% του μ.κ., ει δυνατόν με μέγιστη συμμετοχή long term funds και σε όρους αποτίμησης over 7 δισ. ευρώ. Δεδομένου του ισολογισμού (6μήνου) της Εθνικής, κυρίως όμως των προοπτικών του ομίλου (για το 2025), η κοινότητα προεξοφλεί την επιτυχία του εγχειρήματος. Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που «παίζουν» τη διαφορά αποτιμήσεων της Εθνικής (στα 7,189 δισ.) σε σχέση με της Eurobank (στα 7,640 δισ.) σε ορίζοντα τέλους 2024.

Ο τραπεζικός είναι αδιαμφισβήτητα ο κλάδος αιχμής, πλην όμως ο ενεργειακός διακρίνεται εξίσου από υψηλή τάση. Γιατί αγόρασε η ΔΕΗ και πούλησε ο όμιλος Κοπελούζου, αναλύει ο Γιώργος Φιντικάκης. Στα 12,29 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με νέα άνοδο 0,66% και θετική μεταβολή 5,77% σε εβδομαδιαία μέτρηση, με 4,68% σε μηνιαία και 11,73% σε 3μηνιαία. Από τον ευρύτερο κλάδο είναι και ο ΑΔΜΗΕ στα 2,35 ευρώ με άνοδο 2,62% και συναλλαγές 1,12 εκατ. τμχ., που προφανώς δεν έγιναν από το «λιανοπούλι».

Παράλληλα θα προσέθετα την επιτυχή δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας παραγωγής της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής, του κοινού σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17,58) - Motor Oil (21,20), εξέλιξη που για ορισμένους θα μπορούσε να αποτελεί προοίμιο περαιτέρω συνεργασιών των δύο ομίλων.

Κλάδος που δυνητικά θα μπορούσε να μεγεθυνθεί (και) επενδυτικά/χρηματιστηριακά ο ευρύτερα εννοούμενος κατασκευαστικός-υποδομών-παραχωρήσεων, με πιθανότατες συνέργειες και ανακατατάξεις. Τη Δευτέρα ανακοινώνει μεγέθη 6μήνου η Intrakat (4,885), θα δοθεί δείγμα γραφής  από την πλευρά της διοίκησης (στην ενημέρωση των αναλυτών που θα ακολουθήσει), ενώ by the book προχωρά η δημιουργία του νέου σχήματος της πλευράς Κόκκαλη.

Σήμερα και δύο συνεδριάσεις για το κλείσιμο Σεπτεμβρίου, θεμιτές οι λελογισμένες κινήσεις για window dressing, με την υπεραπόδοση μετοχών του ομίλου Viohalco να μας θυμίζει την παράδοση. Στο 1,95 (3,83%) η μετοχή της ElvalHalcor, στα 5,94 (1,89%) της Viohalco, στα 9,99 (0,71%) της Cenergy Holdings.

Στα χαμηλότερα της αγοράς, δεν περνά απαρατήρητη η μόχλευση -εκ νέου- στα mezzanines, για το CairoMezz (0,429) η μεγαλύτερη άνοδος (10%) με συναλλαγές 558 χιλ. τμ., καθώς θεωρείται το πιο «ώριμο» ως προς την εισπραξιμότητα/δυνητική διανομή οφέλους στους κατόχους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v