Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κοκκίνισαν στο τέλος Εθνική και ο ΓΔ

Ανησυχία από τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ. Σχεδόν το 30% των συναλλαγών επικεντρώθηκε στην Εθνική που έκλεισε στα 7,65 ευρώ. Ανοδική αντίδραση για ΟΤΕ και Jumbo. Πωλητές στον τραπεζικό κλάδο.

Χρηματιστήριο: Κοκκίνισαν στο τέλος Εθνική και ο ΓΔ

“Το Ιράν ετοιμάζει πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν”, υποστήριξε σε δήλωσή του ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ευνόητο είναι πως οι δηλώσεις αυτές δεν άφησαν ανεπηρέαστους τους traders που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α., σε μία συνεδρίαση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, με τους εν δυνάμει πωλητές να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, όμως αξίζει να σημειωθεί πως ο ΓΔΧΑ είχε ξεκινήσει να υποχωρεί από τα πρωινά υψηλά, σαφώς νωρίτερα.

Έτσι και κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι πωλητές κέρδισαν τις τελευταίες εντυπώσεις, έστω και αν οι επιμέρους απώλειες ήταν σαφώς λιγότερες από το χθεσινό, αναπάντεχο κατά πολλούς, “mini sell off”.

Μένοντας στο τελευταίο και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, “οι χθεσινές επιθετικές πωλήσεις που εμφανίστηκαν προς το τέλος των συναλλαγών στις Τράπεζες και σε άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές προήλθαν, κατά κύριο λόγο, από την ‘άλλη πλευρά’ του Ατλαντικού, καθώς κάποια funds επέλεξαν να ‘περάσουν από το ταμείο’, λόγω λήξης εννεαμήνου και λόγω επιδείνωσης των γεωπολιτικών ανησυχιών στην Μέση Ανατολή”.

Όσον αφορά το εσωτερικό και σύμφωνα με έμπειρο παράγοντα της Αγοράς, “είναι σύνηθες σε ‘ρηχές’ Αγορές, όπως το Χ.Α., να υπάρχει γενικευμένη υποχώρηση των αγοραστών στο ταμπλώ, όταν ανοίγει placement τέτοιου ‘ειδικού βάρους’ και αυτή η υποχώρηση, σε συνδυασμό με την σχετικά αυξημένη προσφορά, πίεσε ‘άτσαλα’ τις τιμές, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η αύξηση των γεωπολιτικών ανησυχιών”.

Ερχόμενοι στη σημερινή συνεδρίαση και σήμερα ο τίτλος της Εθνικής απέσπασε την μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές (το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών) και ενδιαφέρον, απόλυτα επιλεκτικές οι τοποθετήσεις των αγοραστών στους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους, ενώ στο περιθώριο του ενδιαφέροντος επέστρεψαν οι περισσότεροι τίτλοι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Μένοντας στους “μικρομεσαίους”, αν και ο γράφων την στήλη συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι σημαντικότερες αποδόσεις θα συνεχίζουν να βγαίνουν από αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου δεν άφησαν και τις καλύτερες παρακαταθήκες για την συνέχεια, για μεγάλο αριθμό Εισηγμένων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σύμφωνα με μία πρώτη ανάγνωση, πολλές Εταιρείες απογοήτευσαν, ειδικά στη μικρή κεφαλαιοποίηση. Κάποιες μπορεί να έχουν χαμηλή αποτίμηση, αλλά συνεχίζουν να δημοσιεύουν ζημιές, να έχουν υψηλό δανεισμό και να μη δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Επιπλέον σημαντικός αριθμός Εισηγμένων έχει στο ταμείο του λιγότερα κεφάλαια, από αυτά που θα χρειαστούν για να πληρωθούν δόσεις δανείων, που λήγουν μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Επιστρέφοντας στο placement της ΕΤΕ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η υπερκάλυψη έχει φτάσει τις 11 φορές, ενώ ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ αφορά σε προσφορές που έχουν γίνει κοντά στο πάνω εύρος της τιμής διάθεσης, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της υψηλής ζήτησης, διαφαίνεται ότι η τιμή διάθεσης δεν αποκλείεται να κινηθεί προς το πάνω μέρος του εύρους. Σε κάθε περίπτωση, για το απόγευμα έχει οριστεί ΔΣ του ΤΧΣ, το οποίο θα καθορίσει το νέο εύρος ενόψει και της αυριανής τελευταίας ημέρας που θα τρέξει το placement. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ποσοστό διάθεσης στην Ελληνική Αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί στο 20% του συνολικού placement, αντί της αρχικής πρόθεσης για διάθεση του 15% - 20%. Μετά την ολοκλήρωση του placement (την Τετάρτη), το ποσοστό της Εθνικής που θα παραμείνει στην κατοχή του Δημοσίου θα διαμορφωθεί στο 8,3%, το οποίο θα περάσει στον έλεγχο του Υπερταμείου, όταν το ΤΧΣ ενσωματωθεί σε αυτό”.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την Beta Sec., “μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται να εκκινήσουν εγχειρήματα αυξήσεων κεφαλαίων (Cenergy, Τράπεζα Αττικής) που η έκβασή τους δεν θα είναι ανεξάρτητη από το βαθμό επιτυχίας της Εθνικής Τράπεζας, που σαν γεγονός θα δοκιμάσει τις αντοχές ρευστότητας του Συστήματος. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο το roadshow της ΕΧΑΕ στην Γαλλία, στο Park Hyatt Vendome Hotel, για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Société Générale”.

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 9 Οκτωβρίου, η ΕΧΑΕ διοργανώνει το δεύτερο “mid cap roadshow”, στη Φρανκφούρτη.

Με ευδιάκριτο εκνευρισμό μικτά πρόσημα και μακριά από τα υψηλά ημέρας οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων των Κεντρικών Τραπεζών, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αλλά και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, “η Αμερικανική Οικονομία δείχνει ότι οδεύει προς μια διαρκή επιβράδυνση του πληθωρισμού που θα επιτρέψει στη Fed να μειώσει τα επιτόκια και σταδιακά να τα φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν θα περιορίζουν πια την οικονομική δραστηριότητα. Αν η Οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται αυτό θα σημαίνει δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων το 2024, που από κοινού θα ανέρχονται σε μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά 50 μονάδες βάσης”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, σε Οικονομικό Συνέδριο στο Νάσβιλ.

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 1,8% ετησίως, από το 2,2%. Πρόκειται για την πρώτη φορά, από τον Σεπτέμβριο του 2021, που ο πληθωρισμός υποχωρεί χαμηλότερα του 2%, ενώ η μέτρηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερη και από της εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να κινηθεί στο 1,9%. Σε μηναίο επίπεδο οι τιμές μειώθηκαν οριακά κατά 0,1%. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,7% ετησίως, από το 2,8%, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών περίμενε ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “την τρέχουσα εβδομάδα, η προσοχή των επενδυτών θα επικεντρωθεί στα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ για το Σεπτέμβριο, που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι Dow Jones και S&P 500 ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ οι εν λόγω δείκτες συμπλήρωσαν πέντε συνεχόμενους ανοδικούς μήνες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και με βάση τα ακριβώς παραπάνω, δεν είναι λίγοι οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι που σπεύδουν να επισημάνουν πως “εδώ και μήνες το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει αποκοπεί από την διεθνή ανοδική τάση. Παρά το συνεχιζόμενο re – rating στις Ελληνικές μετοχές, από Ξένους και Εγχώριους Επενδυτικούς Οίκους, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αυτό δεν έχει τον ανάλογο θετικό αντίκτυπο στο ταμπλώ και παραμένει άγνωστο το πότε και το εάν θα ‘ακούσει’ η Αγορά”.

Τεχνικά, πρώτο ζητούμενο παραμένει η υπέρβαση των 1474 μονάδων, που δείχνουν να απομακρύνονται.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο, ευδιάκριτα, χαμηλότερος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων), αλλά και οι σαφώς πιο επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, με αποτέλεσμα στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να προηγούνται αυτών με θετική μεταβολή.

Με διαθέσεις σημαντικής αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες, καθώς σημειώνεται μεταφορά κεφαλαίων προς “ασφαλέστερα καταφύγια”. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,58% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,70% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,01% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1459,12 (+0,50%) και 1449,51 μονάδων (-0,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1449,51 (-0,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1447,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,34%.

Ο τζίρος στα 107,9 εκατ., από τα οποία τα 20,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΒΜΕΖΖ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ BOCHG, ΙΝΚΑΤ, OPTIMA, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 107,9 εκατ., τα 97,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το 1473 - 1474 επίπεδο έδωσε διόρθωση που δεν σταμάτησε στις 1450 μονάδες. Το επίπεδο 1473 - 1474 συνεχίζει να είναι η αντίστασή μας, ενώ περιμένουμε να δούμε αν οι ταλαντωτές μας δώσουν το έναυσμα, άμεσα, για ανοδική κίνηση. Το 7,90 αν θέλει αν πείσει για συνέχιση, πρέπει να κατοχυρωθεί από την μετοχή της ΕΤΕ. Αν κάνουν το ίδιο λάθος όπως και με την Πειραιώς και πάνε στα υψηλά να κάνουν το placement ενδέχεται να έχουμε ταλαιπωρία στον τίτλο. Πιο πιθανό θα είναι να αλλάξει επίπεδο η Πειραιώς περνώντας το 4,00 παρά να υπέρ αποδώσει η Εθνική”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Αυξημένες απώλειες κατέγραψε χθες ο ΓΔΧΑ ακολουθώντας την τάση που επικράτησε στην Ευρώπη. Από την άλλη, καλύτερη ήταν η εικόνα των μετοχικών δεικτών στις ΗΠΑ. Στο εσωτερικό, αρκετές Δεικτοβαρείς εισηγμένες πρωταγωνίστησαν στην πτώση, μετά και τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Λαμβάνουμε το χθεσινό ως μία διόρθωση τιμών, η οποία θα μπορούσε να συνεχίσει μέχρι και τις 1430 μονάδες. Η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη, ενώ βασικό ρίσκο για τις Αγορές παραμένει το γεωπολιτικό πεδίο”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Depolas Investment Services.

Παραβιάστηκε χθες η στήριξη των 1466 μονάδων, που μετατρέπεται και πάλι σε ισχυρή και κρίσιμη αντίσταση. Νέα πλησιέστερη στήριξη οι 1443 μονάδες”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές τιμολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ενώ αξιολογούν την εγχώρια ροή ειδήσεων σχετικά με το placement της Εθνικής Τράπεζας”, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Οι επενδυτές σε στάση αναμονής, καθώς το placement της Εθνικής Τράπεζας ίσως τραβήξει ρευστότητα. Επιλεκτικές κινήσεις δικαιολογούνται, μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου, το οποίο παραπέμπει σε μία ακόμη χρονιά ρεκόρ για τις Εισηγμένες”, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec.

Η Κίνα παραμένει πάντα μια Χώρα όπου η Οικονομία έχει κεντρικό σχεδιασμό και το Κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα επιθυμεί να έχει πλήρη έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν θέμα χρόνου να επιδιώξει να επαναφέρει τον ρυθμό μεγέθυνσης στο 5%, επίπεδο που απέχει από τα συνεχή διψήφια ποσοστά που καταγράφηκαν για πάνω από 30 χρόνια, οδηγώντας την Κινεζική Οικονομία σε οικονομική Υπερδύναμη του Πλανήτη. Για το σκοπό αυτό, οι Κινεζικές Αρχές αποφάσισαν τις προηγούμενες ημέρες να εφαρμόσουν πολιτική τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας (stimulation policy) με την έκδοση ομολόγων $ 142 δισ. σε πρώτη φάση και άλλων τόσων στην συνέχεια, με τη ρευστότητα των οποίων οι Κινεζικές Τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν τους επιθυμητούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και των Ακινήτων, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι Αγορές του Πλανήτη έλαβαν αμέσως τα μηνύματα κινούμενες ανοδικά, με τους δείκτες της Wall Steet μάλιστα, τον S&P 500 και τον Dow Jones να καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, ενώ ανάλογες επιδόσεις κατέγραψε ο Dax στη Γερμανία και ο Eurostoxx 600.

Επιπλέον, η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ισπανία αυξάνει την πιθανότητα για συνέχιση της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή με την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, διαμορφώνουν σκηνικό που αυξάνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίστηκε με τις ανοδικές κινήσεις των Διεθνών Αγορών καταγράφοντας 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, χωρίς ωστόσο ο ΓΔ να πετύχει να ξεπεράσει τις 1470 μονάδες στην παρούσα φάση, αν και ο καταλύτης που επιζητείτο ήρθε με τον καλύτερο τρόπο: το placement των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα δρομολογήθηκε και το εύρος της τιμής για τη διενέργεια του βιβλίου προσφορών ξεπέρασε τις προσδοκίες, με το ανώτατο όριο να διαμορφώνεται στα €7,95.

Διαφαίνεται δε ότι η υπερκάλυψη της έκδοσης από Διεθνείς και Έλληνες επενδυτές θα είναι υψηλή, επιτρέποντας την εκτίμηση για υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης για τις προοπτικές τόσο της Εθνικής, όσο και του Τραπεζικού κλάδου.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία των ισχυρών επενδυτών για τη συμμετοχή τους στο placement, που συνεπάγεται ρευστοποιήσεις άλλων τίτλων, για τη δημιουργία της απαραίτητης ρευστότητας, με συνέπεια την υποχώρηση του ΓΔ. Ανάλογα είχε κινηθεί ο ΓΔ και το Νοέμβριο του 2023, όταν διενεργήθηκε το placement για το 22% της Εθνικής, πιεζόμενος προς τις 1200 μονάδες, για να αναρριχηθεί στη συνέχεια κατά 80 και πλέον μονάδες, μετά την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Την ίδια ώρα, η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών για το 1ο εξάμηνο, οδηγούν στην καταγραφή ικανοποιητικών επιδόσεων, με το συνολικό κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 7%, το EBIDTA κατά 11,6% και τα καθαρά κέρδη κατά 20,7%, εξέλιξη που αν συνεχισθεί και στο 2ο εξάμηνο θα οδηγήσει σε μονοψήφιο επίπεδο το μέσο P/E της Αγοράς.

Mε το discount του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να διευρύνεται (!), όταν ο Ελληνικός ρυθμός μεγέθυνσης υπερβαίνει το 2% και οι καταθέσεις των Νοικοκυριών αυξάνονται κατά 1 δισ. τον Αύγουστο, ενώ την ίδια ώρα στη Γερμανία η ανάπτυξη αγγίζει το μηδέν και η απειλή να γίνει και αρνητική είναι ορατή”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,4), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,6), TITC (2,8), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, όλες άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, με την τελική εικόνα να δείχνει την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (ΑΛΦΑ -1,38%, ΕΤΕ -0,34%, ΕΥΡΩΒ -1,75%, ΠΕΙΡ -0,94%).

Μεταξύ 1264,72 (+1,06%) και 1241,11 μονάδων (-0,83%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1241,11 (-0,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1238,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,03%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1222 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1202 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφές πλεονέκτημα στους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+0,37%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,23%), ΕΛΠΕ (+0,79%), ΕΛΧΑ (+0,32%), ΛΑΜΔΑ (+0,67%), ΜΠΕΛΑ (+1,95%), ΟΤΕ (+1,61%), ΟΤΟΕΛ (+0,36%).

Ο μοναδικός τίτλος, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (-1,54%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” 31,36 ευρώ και με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στα 34,10 ευρώ.

Μετά τα χθεσινό -3,67%, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος του ΟΤΕ (+1,61%). Να σημειωθεί ότι αμέσως πριν, η μετοχή είχε βρεθεί σε υψηλά 25 μηνών. Το ημερήσιο “stop long” στα 14,73 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 14,27 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στα 16,08 ευρώ.

Δοκίμασε να κινηθεί προς νέα ιστορικά υψηλά, σε κλείσιμο, αλλά στο τέλος υπέκυψε στην επιδείνωση του κλίματος, ο τίτλος της Cenergy (-0,10%). Υπενθυμίζεται ότι αύριο είναι η γ.σ. που θα κληθεί να εγκρίνει την Α.Μ.Κ. 200 εκατ. ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 10,18 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 9,65 ευρώ.

Επιστροφή των αγοραστών και στην μετοχή της Jumbo (+1,95%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Εισηγμένης σύμφωνα με την οποία, “ξεκινά τις αγορές ιδίων μετοχών. Ο ανώτατος αριθμός των μετοχών που δύνανται να αποκτηθούν συνολικά θα είναι μέχρι 13605975, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Ως κατώτατη τιμή αγοράς των μετοχών ορίστηκε το ποσό των 1,00 ευρώ και ως ανώτατη τιμή αγοράς τους το ποσό των 27,20 ευρώ ανά μετοχή. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως 25/9/2026”. Αν συνεχιστεί η ανοδική κίνηση πάνω από τα 27,20 ευρώ, δε θα μπορεί να αγοράζει μετοχές η Εισηγμένη.

Ελκυστική χαρακτηρίζει τη μετοχή της Jumbo, σε έκθεσή της, η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, ενώ θέτει τιμή - στόχο στα 30 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 311 εκατ. ευρώ φέτος, 327 εκατ. το 2025 και 345 εκατ. ευρώ το 2026.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+218,4%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+150%), ΦΒΜΕΖΖ (+100%), SOFTWEB (+98,84%), ΚΟΥΑΛ (+95,39%), MONTA (+91,10%), OPTIMA (+65,64%), TITC (+65,03%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,76%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΑΙΡ (+2%), ΜΙΓ (+2,56%), ΚΟΥΑΛ (+0,34%), ΚΛΜ (+0,93%), MED (+1,76%), ΝΑΥΠ (+2,60%), ΚΕΠΕΝ (+1,32%), ΚΑΡΕΛ (+2,40%).

Χθες στο limit up, σήμερα με μεγάλες απώλειες τα “MEZZ” (ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ -7,89%, ΣΑΝΜΕΖΖ -5,57%, ΓΚΜΕΖΖ -9,16%, ΦΒΜΕΖΖ -3,09%) Αφορμή οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών και πολύ περισσότερο τα αποτελέσματα της ΓΚΜΕΖΖ και η σημείωση στο τέλος της λογιστικής κατάστασης με τη δήλωση αποποίησης ευθύνης.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου και οι πρόσφατες ανακοινώσεις για απόκτηση του υπόλοιπου 44% της “Ενεργειακός Κόμβος”, βύθισαν ακόμα χαμηλότερα την ΕΚΤΕΡ (-4,18% και τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Δεν ικανοποίησαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Κορδέλλου (-7,06%), Medicon (-4,15%) και Interlife (-5,09% και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΑΤΕΚ (+9,74%, με αξιοσημείωτο “bid”, λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε).

Επιστροφή αγοραστών σε Unibios (+1,94%), Fourli (+0,78%), Intralot (+1,96%), ΟΛΠ (+1,12%) και ΕΥΑΘ (+0,31%).

Βγήκε μικρό “bid” στα ΑΣΤΑΚ (+1,43%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 23/9 για τον ΟΛΘ (+0,93%).

Αίσθηση προκάλεσε η εντολή πώλησης 55000 τεμ. στα 6,00 ευρώ (+1,01%) για την Ιντεάλ (+1,01%), με τους αγοραστές να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1411 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1393 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3425 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3386 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία σε Κίνα, Ν. Κορέα, Χονγκ Κονγκ.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Τα μηνύματα από τον Λευκό Οίκο δίνουν σημαντικά κέρδη στο Πετρέλαιο, στο 1,1065 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Τιμές πάνω από τα $2690 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), πάνω από τα $31,85 κινείται το Ασήμι.

Προς τα $62550 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2525 το Ethereum.

Τη μεγαλύτερη πτώση της φετινής χρονιάς έκανε η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για τη Μεταποίηση στην Ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 45,0 τον Σεπτέμβριο, αν και λίγο πιο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 44,8, αλλά πιο μακριά από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

H μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα τον Σεπτέμβριο για έκτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τον δείκτη Μεταποίησης PMI του Ινστιτούτου ISM. Ο δείκτης διατηρήθηκε στις 47,2 μονάδες. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του τομέα της Μεταποίησης. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 47,5 μονάδες.

Οι λιμενεργάτες κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών και στον Κόλπο του Μεξικού κατέβηκαν σε μαζική απεργία σε όλα τα μεγάλα Λιμάνια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

“Η απεργιακή κινητοποίηση θα μπορούσε να ‘τραντάξει’ τη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου και να προκαλέσει πολιτική αναταραχή λίγες εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές εκλογές, ενώ μπορεί να προσθέσει νέες ανησυχίες και πληθωριστική πίεση στην Οικονομία των ΗΠΑ”, όπως σχολίασε στο Bloomberg ο Έρικ Κάντορ, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Moelis και πρώην Ηγέτης της Πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο αριθμός των ανοικτών θέσεων εργασίας στις ΗΠA ανέκαμψε τον Αύγουστο, μετά από δύο διαδοχικές μηνιαίες πτώσεις. Οι ανοικτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 329000, στα 8,04 εκατ. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ανοικτές θέσεις θα υποχωρήσουν στα 7,66 εκατ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 101,3 δισ. ευρώ.

Ο ΔΤΚ επιβράδυνε και στην Ελλάδα στο 3% ετησίως ,από το 3,2% του Αυγούστου. Σε επίπεδο μήνα, στη σύγκριση Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα παρουσίασε το μεγαλύτερο ρυθμό ανατιμήσεων στην Ευρωζώνη με +1,7%.

Σε “BB (high)” από “BB” αναβάθμισε την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Πειραιώς η DBRS, ενώ αναβάθμισε σε “BBΒ (low)” την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων της Τράπεζας. Τo οutlook των αξιολογήσεων αναθεωρήθηκε σε θετικό από σταθερό.

“Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 110,2 μονάδες, από περίπου 106 μονάδες κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο”, επισημαίνει ο ΙΟΒΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ και με το θετικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Autohellas και στο χαμηλό οι Alpha Bank, TITC, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.

Κατώτερη τη αρχικής η τελική εικόνα με 43 ανοδικούς τίτλους, έναντι 88 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Διορθωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.171 συμβόλαια).

Στα 4.500 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.481 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.326 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.326 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 422, 397 για τον Οκτώβριο και 25 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.505,75), κινήθηκε μεταξύ 3.505 και 3.549,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.287), κινήθηκε μεταξύ 1.269,25 και 1.287 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.435,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Κρι Κρι), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.797), Πειραιώς (4.785), Εθνική (1.825), Alpha Bank (7.931), ΔΕΗ (257), ΑΔΜΗΕ (3.601), Άβακα (110), Motor Oil (222), Ελλάκτωρα (160), Ιντρακόμ (164), Μυτιληναίο (195), Jumbo (131), Lamda Development (438).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 157.680, Πειραιώς 84.580, ΑΔΜΗΕ 26.296, ΔΕΗ 21.591, Eurobank 17.829, Εθνική 18.558, ΓΕΚ 11.146, Τέρνα Ενεργειακή 17.020.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.217.475 τεμ., (από 66.288.051 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 36.056.368 τεμ. (35.956.368), ΟΠΑΠ 1.712.942 τεμ. (1.665.078), Εθνική 13.596.977 τεμ. (13.168.492), ΟΤΕ 1.861.933 τεμ. (1.892.686), Πειραιώς 13.774.915 τεμ. (13.783.701), Ελ. Πετρέλαια 1.307.088 τεμ. (1.302.473), Intralot 1.174.926 τεμ. (1.880.374), Motor Oil 1.287.585 τεμ. (1.220.716).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v