Μάχη αγοραστών - πωλητών με φόντο την ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο

Επιχείρηση αντίδρασης με αυξημένη... προσοχή μετά τη χθεσινή εξαέρωση στο τέλος της συνεδρίασης. Πώς έγινε η πλήρης ανατροπή σκηνικού, οι κινήσεις των ενεργών «παικτών».

Μάχη αγοραστών - πωλητών με φόντο την ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στη Wall Street μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ για την αμερικανική οικονομία.

Ωστόσο, στα ευρωπαϊκά είχε προηγηθεί διόρθωση, ισχυρότερη για τον CAC40 στο Παρίσι.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεδρίαση ανατροπών και πιεστικών ρευστοποιήσεων με επίκεντρο την Εθνική, με συνέπεια το «κλείσιμο» για τον Γενικό Δείκτη στις 1.451 μονάδες/χαμηλό ημέρας.

Εκ προοιμίου γνωστό πως εχθές τελευταία συνεδρίαση Σεπτεμβρίου, τρίτου 3μήνου και 9μήνου, συνδυαστικά με την εκκίνηση του placement της Εθνικής θα έβγαιναν αρκετές πωλήσεις από συγκεκριμένους διαχειριστές, κυρίως εγχώριους. Και δη από θεσμικούς μεγάλων αμοιβαίων κεφαλαίων, προφανής ο λόγος, αποτυπώθηκε άλλωστε στη θεαματική υπερκάλυψη του 10% του μ.κ. της ΕΤΕ.

Ομως, ήταν ο τρόπος που ενεργοποιήθηκαν στοχευμένες πωλήσεις στη μετοχή-κλειδί των ημερών, για να «γυρίσει» από τα 7,974 στα 7,676 ευρώ -χαμηλό ημέρας-, για να παρασυρθεί σχεδόν συνολικά η μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Σε θετικό έδαφος μέχρι και τις 16:30 για τη μετοχή της ΕΤΕ, με υψηλό στα 7,974 ευρώ να έχει προηγηθεί και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές και αίφνης, πλήρης αλλαγή του σκηνικού την τελευταία ώρα.

Συνέπεια του «γυρίσματος» της ΕΤΕ η σχεδόν αντανακλαστική ενεργοποίηση πωλήσεων στις άλλες 3 τραπεζικές μετοχές και σε χρόνο d.t μετάσταση σε ευρύ μέρος του ταμπλό.

Χρηματιστές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η όλη εξέλιξη να είναι αποτέλεσμα αντικρουόμενων θέσεων ισχυρών χεριών, που η μεν μία πλευρά να επεδίωκε τη διαμόρφωση υψηλής τιμής, η δε άλλη χαμηλής. Κοινή εκτίμηση ότι αμφότερες ενεργούν με επίκεντρο τη διάθεση του μειοψηφικού ποσοστού, σχετίζεται δε με την τελική τιμή που θα προχωρήσει η διάθεση.

Συνεκτιμώντας ότι σύμφωνα με την τελική τιμή θα καθοριστούν τόσο τα περιθώρια απόδοσης για τους traders όσο και για τους επενδυτές που σχεδιάζουν να αποκτήσουν πιο μεσομακροπρόθεσμες θέσεις στη μετοχή.

Από τις 3.581 στις 3.525 και «κλείσιμο» στις 3.527 μονάδες για τον FTSE25, απόρροια των συντονισμένων πωλήσεων/πιέσεων που βγήκαν σε μετοχές-σηματωρούς, με πιο ενδεικτική την περίπτωση του ΟΤΕ. Από τα 16,08 στα 15,49 -χαμηλό ημέρας-, με εμφανή πίεση στα τελευταία 15' της συνεδρίασης. Το μείον 3,67% για τον τίτλο και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές 444 χιλ. τμχ. αποδόθηκε από χρηματιστές στην εσπευσμένη άντληση ρευστότητας προκειμένου να καλυφθούν θέσεις για το placement της ΕΤΕ. Για αυτό και θεωρούν πως σήμερα-αύριο θα απαιτηθεί αυξημένη προσοχή.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v