Βγήκε αντίδραση στο Χρηματιστήριο με Jumbo και τράπεζες

Στην Εθνική που εκτινάχθηκε στα 7,73 ευρώ ο μισός τζίρος της συνεδρίασης. Ισχυρά κέρδη για Jumbo, Lamda Development αλλά και Titan Cenergy. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Βγήκε αντίδραση στο Χρηματιστήριο με Jumbo και τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 3,59% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών με ισόποσες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 6,16% και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης, αγνώστου διαρκείας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας.

Από την άλλη και για ευνόητους λόγους, η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη και αυτό σημαίνει για τους traders ταχύτατη αλλαγή “στρατοπέδου” στην πρώτη αλλαγή - υποτροπή του κλίματος, οπότε “απαγορεύονται” οι κινήσεις σε χαρτοφυλάκια που δεν φημίζονται για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που σπεύδουν να επισημάνουν πως, “τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες αποτιμήσεις, αναδεικνύουν την ελκυστικότητα αρκετών Εισηγμένων, αλλά όλα αυτά θα τα ‘δει’ η Αγορά, όταν επιστρέψει στην κανονικότητα”.

Δείγματα για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα δώσει η συνεδρίαση της Δευτέρας, όταν και θα πιστωθούν οι νέες μετοχές της Εθνικής, στα χαρτοφυλάκια των Εγχώριων επενδυτών. Θεωρητικά, από χθες οι Ξένοι μπορούν να πουλήσουν μετοχές της ΕΤΕ (κάτι που επεσήμανε στο χθεσινό σχόλιο η στήλη), παρ’ ότι τυπικά οι τίτλοι δεν τους πιστώθηκαν, καθώς αυτό θα συμβεί μέχρι την εκκαθάριση της συναλλαγής.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της ΕΤΕ απασχόλησε το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι από τη συνεδρίαση της Τρίτης 8 Οκτωβρίου αυξάνεται η στάθμιση της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες FTSE Russell, λόγω της διάθεσης των μετοχών από το ΤΧΣ. Σύμφωνα με τον Οίκο “η στάθμιση στον FTSE All World αυξάνεται από 81,61%, σε 91,627%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους άλλους δείκτες που συμμετέχει η Τράπεζα, δηλαδή, MPF All World, Global Large Cap και Emerging Index”.

Η ισχύς είναι με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου, άρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας 7 Οκτωβρίου θα γίνει το rebalancing.

Αλλαγές στις σταθμίσεις θα γίνουν και στους δείκτες που έχει ο Οίκος σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ, ήτοι FTSE ATHEX Large Cap, Market και Βanks με τη στάθμιση να πηγαίνει στο 92%, από 82%.

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία από τις θέσεις εργασίας του μη Αγροτικού τομέα, Σεπτεμβρίου, στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα περιμένουν την αντίδραση του Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού εορτασμού της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, με τις Αγορές να περιμένουν να δουν την ένταση της απάντησης στην επίθεση, που δέχθηκε από το Ιράν, με βαλλιστικούς πυραύλους.

Υπό στενότερη παρακολούθηση και οι τιμές του Πετρελαίου, που συνεχίζουν να κινούνται “βόρεια”, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να πληγούν Πετρελαϊκές Εγκαταστάσεις του Ιράν.

“Το γεγονός ότι οι Ενεργειακές Υποδομές θεωρούνται πλέον πιθανός στόχος, δεν αποτελεί έκπληξη για τις Αγορές, αλλά το γεγονός ότι ακούσαμε σχόλια από τον Μπάιντεν σχετικά με αυτό φέρνει την πιθανότητα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ένα μεγάλο χτύπημα από το Ισραήλ, στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν, θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατ. βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την Αγορά”, τονίζουν οι αναλυτές.

Οι τιμές του Πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν έως και κατά $20 το βαρέλι, αν η παραγωγή του Ιράν δεχθεί πλήγμα”, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Από την άλλη, η Αμερικανική Οικονομία πρόσθεσε 254000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, έναντι 159000 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 140000.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα πρέπει να σημειωθεί ο σαφώς χαμηλότερος τζίρος, η καλύτερη εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου σημειώθηκαν επιλεκτικές τοποθετήσεις από όσους εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει “δελεαστικά”, ενώ στο περιθώριο του ενδιαφέροντος παρέμειναν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όχι πάντα δικαιολογημένα.

Τα στοιχεία από τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, δεν άφησαν ανεπηρέαστη την Αγορά ομολόγων, όπου συνεχίστηκε η αναρρίχηση για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,85% σκαρφαλώνει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,93% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,157% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1436,65 μονάδες (+1,29%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1436,65 (+1,29%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1438,05 (+1,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1437,88 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,37%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 164,8 εκατ., από τα οποία τα 16,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΚΟΥΑΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 164,8 εκατ., τα 155,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, χρεώνοντας τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαίες απώλειες 2,10%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 3,84%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 11,19% και ο ΔΤΡ κέρδη 15,67%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ουσιαστικοί πωλητές στην ΑΤΤ πρέπει να είναι μόνο μέτοχοι που προέκυψαν μετά την συγχώνευση με την Παγκρήτια και χωρίς κανένα σκοπό να συμμετάσχουν στην επερχόμενη Α.Μ.Κ.. Τo ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ, πιο δυνατό από τους ‘ΜΕΖΖεδες’, δείχνει πως μπορεί να δοκιμάσει μεγαλύτερη κίνηση. Κατοχύρωση του 0,45 σε κλείσιμο μέρας, δείχνει επιθετική τάση, ενώ κατοχύρωση του 0,4770 μπορεί να του δώσει στόχο στο 0,57. Το 0,40 κοντινή στήριξη, με κύρια το 0,3760 που στην παρούσα είναι και ‘stop’ στο ‘long’. Η Αγορά σαστισμένη, χωρίς βιασύνη, δείχνει ότι χρειάζεται χρόνο για να μας δείξει κάτι καλό”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα τη γεωπολιτική κατάσταση”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Συνεδρίαση αντίδρασης, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή”, σύμφωνα με την Optima Bank.

Διάθεση για αποφυγή ρίσκου, λόγω Σαββατοκύριακου. Οι επενδυτές ενδέχεται να κρατήσουν επιφυλακτική στάση, μέχρι νεωτέρας”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

Η συνολική εικόνα στο Χ.Α. δεν έχει αλλοιωθεί, ενώ ο ΓΔΧΑ διατηρεί την επαφή του με την περιοχή των 1430 - 1420 μονάδων με αποτέλεσμα να παραμένει αρκετά πιθανή μια ανοδική αντίδραση. Σημειώνουμε ότι στην παρούσα φάση, πέραν των γεωπολιτικών εντάσεων που αποτελούν ένα σταθερό πτωτικό ρίσκο, η αποφυγή μιας πιθανής ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι αυτό που μπορεί να αποτρέψει σημαντικές διορθώσεις τιμών στους διεθνείς δείκτες”, αναφέρει η Depolas Investment Services.

Τα φοβικά σύνδρομα για αρνητικές επιπτώσεις από τα τύμπανα του πολέμου στη Μ. Ανατολή λόγω αναζωπύρωσης του πληθωρισμού εξαιτίας των αυξημένων τιμών Πετρελαίου, νέων προσφυγικών ροών, ακόμη και πιθανών τρομοκρατικών κτυπημάτων, διαβρώνουν την επενδυτική ψυχολογία προκαλώντας κύμα πωλήσεων στο Χ.Α. Στις 1404 μονάδες η πλησιέστερη ισχυρή και κρίσιμη στήριξη του ΓΔ”, σύμφωνα με την ανάλυση της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με πτώση ολοκλήρωσε ο ΓΔ αυτή την εβδομάδα, αφού στο επίκεντρο βρίσκεται η κρίση στην Μέση Ανατολή. Τα καλά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και οι θετικές εντυπώσεις που άφησαν αρκετές Εισηγμένες το τελευταίο διάστημα, περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η Επενδυτική Κοινότητα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική κρατώντας στάση αναμονής, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην διαμάχη Ισραήλ - Ιράν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το placement της ΕΤΕ που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα κρίνεται πετυχημένο. Πέρα από το γεωπολιτικό, αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν αυτή την εβδομάδα, για τις προοπτικές της Ευρώπης, τονίζοντας ότι το οικονομικό μοντέλο της Ε.Ε. είναι παρωχημένο και θα πρέπει να αλλάξει (να υπάρξει πιο απλοποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και οικονομική ενοποίηση) προκειμένου η Ένωση να γίνει πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τις ΗΠΑ και τις Ασιατικές Οικονομίες. Για την συνέχεια, βραχυπρόθεσμα η πορεία της Αγοράς αναμένουμε ότι θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Τεχνικά τα επόμενα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1407 και 1397 μονάδες, ενώ ο ΚΜΟ200 να βρίσκεται στις 1413 μονάδες”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η δημόσια προσφορά των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο Χ.Α. την εβδομάδα που πέρασε, ενώ η γεωπολιτική κατάσταση στο εξωτερικό διαμόρφωσε κλίμα και διαθέσεις. Το εγχείρημα πώλησης του 10% της Εθνικής, συνέπεσε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τις Αγορές, που είχε σαν αποτέλεσμα τον μετριασμό του εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε σχέση με άλλες αντίστοιχες προσφορές Τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρόλα αυτά η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, καθώς έβγαλε την Αγορά από μια μακρά περίοδο αναμονής και παράλληλα αύξησε το ενδιαφέρον, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε στην κάλυψη της προσφοράς των Διεθνών κεφαλαίων.

Σειρά παίρνουν τώρα τα εγχειρήματα των αυξήσεων κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και της Cenergy, τα οποία θα έχουν χαρακτηριστικά δημόσιας προσφοράς.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η ένταση στην Μ. Ανατολή έχει αναβαθμιστεί και η σύγκρουση του Ισραήλ με τις παραστρατιωτικές και τρομοκρατικές οργανώσεις έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά διακρατικού πολέμου με το Ιράν.

Το γεγονός αυτό, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις, ως τώρα ψύχραιμες, Αγορές ωθώντας τις τιμές του Αργού Πετρελαίου προς την περιοχή των $80/βαρέλι.

Η επίδραση της αύξησης των τιμών, αυξάνει το βαθμό αβεβαιότητας, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει εκ νέου αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, ανακόπτοντας την, τιμολογημένη, μείωση των επιτοκίων.

Ο βαθμός εγρήγορσης παραμένει υψηλός και οι Αγορές θα παραμείνουν εστιασμένες στις γεωπολιτικές εξελίξεις, μέχρις ότου διαπιστωθεί κάποια ουσιώδης αποκλιμάκωση. Ως εκ τούτου, η μεταβλητότητα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις Χρηματιστηριακές Αγορές βραχυπρόθεσμα, ακολουθώντας την ροή των γεγονότων.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη επέστρεψε στον Ιούνιο, καταγράφοντας μια συσσώρευση τιμών σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος, που διαρκεί παραπάνω από τέσσερις μήνες.

Ότι κέρδισε ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, χάθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ανακόπηκαν από μια συνεδρίαση εκτόνωσης της πίεσης την Παρασκευή χωρίς να αλλάξει η μεγάλη εικόνα.

Η βραχυπρόθεσμη τάση ξαναγύρισε πτωτική, μετά από τα διαδοχικά σήματα πωλήσεων του MACD και των δυο βασικών κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. Τα περιθώρια ωστόσο δείχνουν να στενεύουν και για την μακροπρόθεσμη τάση, καθώς στις 1394 μονάδες βρίσκεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών, ο οποίος δοκιμάστηκε τον Αύγουστο και ενεργοποίησε αγοραστικά αντανακλαστικά. Ενδεχομένως η ζώνη τιμών του ΚΜΟ-200 ημερών να αποτελεί και την κυριότερη βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Η ανάκτηση της ανοδικής τάσης απαιτεί την επιβεβαιωμένη ανακατάληψη της περιοχής των 1435 μονάδων, ενώ η βασική αντίσταση βρίσκεται στην γνωστή ζώνη των 1450 μονάδων.

Από την συνεδρίαση της Δευτέρας της 8ης Οκτωβρίου θα είναι σε ισχύ οι αλλαγές στο Γενικό Δείκτη, με την αύξηση της στάθμισης της Εθνικής Τράπεζας και την προσθήκη των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου ως 61η Εταιρεία στην σύνθεση του Δείκτη. Την ίδια ημέρα θα αλλάξει η στάθμιση της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες FTSE, FTSE Russel και MSCI.

Την Τρίτη εξάλλου αναμένεται η ετυμηγορία του Οίκου FTSE για την κατάταξη των Αγορών (market classification) με Ελληνικό ενδιαφέρον.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζει η ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου και η ανάγνωση των πρακτικών της FED την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν ονομαστικό πληθωρισμό στο 2,3% (προηγ. 2,5%) ενώ ο δομικός αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,1% (Αυγ. 3,2%).

Εφόσον αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, ο δείκτης θα έχει καταγράψει την πέμπτη συνεχόμενη μείωση και την χαμηλότερη μέτρησή του από τον Φεβρουάριο του 2021.

Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των Αμερικανικών Εταιρειών. Συγκεκριμένα την Τρίτη ανακοινώνει η Pepsico (08/10) την Πέμπτη (10/10) η Delta Airlines και την Παρασκευή (11/10) οι BlackRock, JP Morgan και Wells Fargo”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (7,1), ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (4,9), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,5), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΑΛΦΑ (3,5), TITC (2,7), ΜΟΗ (2,4), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,4) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο” ΑΛΦΑ (+1,62%) και ΠΕΙΡ (+2,31%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΕΤΕ (+2,49%) και ΕΥΡΩΒ (+0,62%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1227,14 μονάδες (+1,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1226,4 (+1,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1227,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,70%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1290 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες και ενδιάμεση αντίσταση στις 1225 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η επόμενη στήριξη στις 1202 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφές προβάδισμα των τίτλων με θετική μεταβολή, δίνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,38%), ΔΑΑ (-0,85%), ΟΤΟΕΛ (-1,28%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, “η επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2024, ανήλθε σε 3,30 εκατ., αυξημένη κατά 9,7% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2023. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 4,0% και 12,3% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη. Συνολικά, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, η κίνηση του Αεροδρομίου έφθασε τους 24,56 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 13,3%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού, παρουσίασαν αύξηση της τάξης των 7,3% και 16,0% αντίστοιχα”.

Σε επιτόπιο βηματισμό έχει αναλωθεί η μετοχή του ΔΑΑ (-0,85%) κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ συμπλήρωσε 82 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 8,20 ευρώ. Η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 7,74 – 7,76 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών).

Σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο, η Εισηγμένη θα ανακοινώσει αποτελέσματα για το γ΄ τρίμηνο του 2024 την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χ.Α.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Μόσχου, “την πολιτική που θα χαράξει ώστε το 2030 ο ΟΤΕ να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ψηφιακούς τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους της Ευρώπης παρουσίασε ο επικεφαλής του Ομίλου Κ. Νεμπής. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, μοιράστηκε με όλους τους εργαζόμενους τον οδικό χάρτη για να γίνει πραγματικότητα το όραμά του για τον ΟΤE του 2030, θέτοντας ως προτεραιότητες: Οπτικές ίνες, 5G, συνδρομητική τηλεόραση, εταιρικοί πελάτες και ανάπτυξη Υπηρεσιών στις νέες Αγορές που έχει εισέλθει (ασφάλειες, πληρωμές κ.λπ.). Επίσης ξεκαθάρισε ότι πέρα από Otesat maritel και Ρουμανία (που έχουν ήδη γίνει ανακοινώσεις για πώληση) δεν είναι στα πλάνα καμία άλλη πώληση Θυγατρικής Εταιρείας του Ομίλου. Το επενδυτικό πλάνο στα 3 δισ. ευρώ”.

Για την μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών (+1,68%), η επόμενη αντίσταση στα 16,08 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 15,20 και η επόμενη στα 14,73 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+227,83%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+146,7%), SOFTWEB (+99,42%), ΚΟΥΑΛ (+99,01%), ΦΒΜΕΖΖ (+95,75%), MONTA (+94,24%), OPTIMA (+65,38%), TITC (+62,7%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+52,51%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 622542 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (+0,22%). Το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 442.834.755.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα SOFTWEB (+3,31%), ΣΙΔΜΑ (+0,61%), ΔΟΜΙΚ (+0,63%), ΕΒΡΟΦ (+1,31%), ΕΛΒΕ (+2,75%), ΣΠΕΙΣ (+1,95%), ΣΠΙ (+1,96%), ΜΟΝΤΑ (+0,27%).

Στα 38,80 ευρώ μαζεύτηκε η μικρή προσφορά στην Λάμψα (-0,51%).

Σε υψηλά διμήνου η Ίλυδα (+2,47%), σε χαμηλά 11 μηνών η ΕΚΤΕΡ (-2,59%).

Τέσσερα πακέτα για 850000 μετοχές, ή το 3,1% της Q&R (+1,68%) πέρασαν μέσω του Χ.Α. Πωλητής ήταν Εταιρεία του βασικού μετόχου Μάνου Ξιώνη ενώ αγοραστές, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+9,24%), Fourli (+1,72%), Realcons (+1,40%), ΑΔΜΗΕ (+0,85%), Ιντρακάτ (+1,87%).

Με συνολικό όγκο 148 τεμ. στο -5,26% τα ΠΛΑΚΡ, ενώ με τα πρώτα 60 τεμ. βρέθηκε να υποχωρεί έως και -7,89%.

Με ξαφνικό πωλητή σε νέα ιστορικά χαμηλά η Τρ. Αττικής (-23,41%), με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 73 μηνών.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΓΚΜΕΖΖ (-0,59%), πέντε για Βιοκαρπέτ (-1,21% και χαμηλά 20 μηνών) και έξι πτωτικές για Ικτίνο (-3,94%, με χαμηλά 88 μηνών και τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου 8μηνου).

Μετά από πτωτικό τρίο αντέδρασαν Κρι Κρι (+2,34%) και Lavipharm (+1,43%).

Βγήκε μικρό “bid” στον Χαϊδεμένο (+0,82%).

Έδειξε ότι θέλει να διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα ο Καρέλιας (0%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1413 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1394 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3430 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3387 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Κίνα.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Συνεχίζει ανοδικά το Πετρέλαιο, στο 1,095 υποχωρεί το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2670 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), οριακά ψηλότερα των $32,75 το Ασήμι.

Πάνω από τα $61800 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $2430 αναρριχάται το Ethereum.

Τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι “μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη Περιοχή και την Παγκόσμια Οικονομία”.

Ο αξιωματούχος της Fed, Όσταν Γκούλσμπι, επανέλαβε ότι “τα επιτόκια θα πρέπει να υποχωρήσουν κατά πολύ την επόμενη χρονιά. Η Κεντρική Τράπεζα δεν εστιάζει πλέον μόνο στον πληθωρισμό, αλλά παρακολουθεί και την Αγορά εργασίας, ενώ δεν θα ήθελε να δει περαιτέρω άνοδο του ποσοστού ανεργίας”.

Τα Λιμάνια στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών και στον Κόλπο του Μεξικού άρχισαν να επαναλειτουργούν, αφού οι λιμενεργάτες και οι εργοδότες κατέληξαν σε μισθολογική συμφωνία.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,2 δισ., στα 100,6 δισ. ευρώ.

Τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσαν ότι σήμερα, Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024, ολοκληρώθηκε η καταβολή του εφάπαξ τιμήματος ύψους 3,27 δισ. ευρώ από τον Όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ο οποίος αναδείχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής στον διαγωνισμό που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 έτη. Η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 έτη, θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΟΤΟΕΛ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, Lamda Development, Motor Oil, Cenergy, TITC.

Αντιστρόφως ανάλογη των αμέσως προηγούμενων η τελική εικόνα με 83 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v