Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επικράτηση πωλητών με συναλλαγές-μαμούθ στην ΕΤΕ

Το 62% του τζίρου κατευθύνθηκε στη μετοχή της Εθνικής που έκλεισε με οριακές απώλειες. Νέο κύμα ρευστοποιήσεων σε blue chips, έσωσε τα «προσχήματα» η άνοδος της Coca Cola. Η εικόνα στα μεσαία.

Χρηματιστήριο: Επικράτηση πωλητών με συναλλαγές-μαμούθ στην ΕΤΕ

Μετά το ανοδικό διάλειμμα της Παρασκευής και αφού είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει αθροιστικές απώλειες 3,59% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 6,16%, σήμερα οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν, εκ νέου, αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τους λιγότερους αγοραστές να έχουν σαν πρώτο μέλημα να μην παραβιαστεί, εκ νέου, η στήριξη στις 1430 μονάδες, κάτι που τελικά, έστω και οριακά, δεν το απέτρεψαν.

Να σημειωθεί ότι η εικόνα θα ήταν σημαντικά χειρότερη για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν έλλειπαν οι βοήθειες από τον μόνιμα “σωματοφύλακα” της Αγοράς, δηλαδή τον τίτλο της ΕΕΕ (+1,80%).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση ήταν γεμάτη από Εθνική, με τον τίτλο να αποσπά το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, καθώς εκεί επικεντρώθηκαν οι κινήσεις των traders τόσο στην κανονική ώρα των συναλλαγών, όσο και στο rebalancing που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα και όσον αφορά την ΕΤΕ, πιστώθηκαν οι μετοχές του placement στους Εγχώριους επενδυτές αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, θα είναι ρευστοποιήσιμες από την αυριανή συνεδρίαση.

Χωρίς διάθεση αλλαγής της εικόνας μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, παραμένουν πεισματικά στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, ενώ σημαντικός αριθμός τίτλων, με λίγες εντολές πώλησης, δοκιμάζει τιμές σε πολυετή χαμηλά.

Από την άλλη και για ευνόητους λόγους, η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη και αυτό σημαίνει για τους ενεργούς traders, ταχύτατη αλλαγή “στρατοπέδου” στην πρώτη αλλαγή - υποτροπή του κλίματος, οπότε “απαγορεύονται” οι κινήσεις σε χαρτοφυλάκια που δεν φημίζονται για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους.

Με εναλλαγές προσήμων και ήπιες μεταβολές οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να έχουν αποφασίσει την στάση αναμονής, περιμένοντας σημαντικά μάκρο από την άλλη Πλευρά του Ατλαντικού.

Ξεχωρίζει η ανακοίνωση του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και η ανάγνωση των πρακτικών της FED την Τετάρτη 9/10.

Από την άλλη, και σύμφωνα με την Beta Sec., “ξεκινούν οι πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των Αμερικανικών Εταιρειών. Συγκεκριμένα την Τρίτη ανακοινώνει η Pepsico (8/10) την Πέμπτη (10/10) η Delta Airlines και την Παρασκευή (11/10) οι BlackRock, JP Morgan και Wells Fargo”.

Η προσοχή και στη συνεχιζόμενη άνοδο του Πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης Dow Jones, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής σε νέα ιστορικά υψηλά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι από αύριο αυξάνεται η στάθμιση της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες MSCI και FTSE Russell. Σύμφωνα με τον Οίκο “η στάθμιση στον FTSE All World αυξάνεται από 81,61%, σε 91,627%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους άλλους δείκτες που συμμετέχει η Τράπεζα, δηλαδή, MPF All World, Global Large Cap και Emerging Index”.

Αλλαγές στις σταθμίσεις θα γίνουν και στους δείκτες που έχει ο Οίκος σε συνεργασία με την ΕΧΑΕ, ήτοι FTSE ATHEX Large Cap, Market και Βanks με τη στάθμιση να πηγαίνει στο 92%, από 82%.

Την Τρίτη αναμένεται η ετυμηγορία του Οίκου FTSE για την κατάταξη των Αγορών (market classification) με Ελληνικό ενδιαφέρον.

Παράλληλα, ξεκινάει τις επόμενες μέρες και η Α.Μ.Κ. της Cenergy με ανώτατη τιμή διάθεσης τα 9,86 ευρώ και θα γίνει μέσω δημόσιας προσφοράς, με τη Viohalco να μην παίρνει μέρος (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Ερχόμενοι στο τελικό rebalancing, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρέθηκε στα 93,8 εκατ., από τα οποία τα 13,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” και ο τίτλος της Εθνικής στα 7,69 ευρώ (-0,62%), με όγκο 6018377 τεμ.

Η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 190,5 εκατ. και την μετοχή της Εθνικής στα 7,702 ευρώ (-0,47%), με συνολικό όγκο 15340012 τεμ.

Ανόδου συνέχεια για τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,99% σκαρφαλώνει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,01% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,184% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1440,75 (+0,20%) και 1428,39 μονάδων (-0,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1429,64 (-0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1429,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,57%.

Ο τζίρος στα 190,5 εκατ., από τα οποία τα 13,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΛΟΤ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 68% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 190,5 εκατ., τα 183,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔΧΑ κινείται, εκ νέου, πάνω από την περιοχή στήριξης των 1430 μονάδων. Την τρέχουσα εβδομάδα στο επίκεντρο θα βρεθούν τα πρακτικά της FED και σημαντικά μάκρο όπως ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς και ο εγχώριος πληθωρισμός της ίδιας περιόδου. Στο εσωτερικό, η Cenergy αποφάσισε την δημόσια προσφορά νέων μετοχών με ανώτατη τιμή διάθεσης τα 9,86 ευρώ/μτχ με σκοπό να συγκεντρωθεί το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Η συνολική εικόνα για τις μετοχές παραμένει υποστηρικτική, ειδικότερα όσο τα εισερχόμενα μακροοικονομικά δεδομένα δείχνουν ανθεκτικότητα της Οικονομίας, με παράλληλη επιβράδυνση του πληθωρισμού. Από την άλλη, αξίζει να αναφέρουμε ότι συνεχίζουν ανοδικά οι Αγορές της Ασίας, ενώ αύριο ανοίγει το Χρηματιστήριο της Κίνας, το οποίο παραμένει κλειστό από την 1η Οκτωβρίου. Την Παρασκευή θα έχουμε και τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου από ορισμένα από τα μεγαλύτερα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα των ΗΠΑ όπως Wells Fargo, BlackRock, και JP Morgan. Πιθανό εβδομαδιαίο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ η ζώνη των 1420 - 1470 μονάδων”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Depolas Investment Services.

Οι αλλαγές σε διάφορους δείκτες (που ισχύουν από αύριο), λόγω της αύξησης της ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΤΕ, αύξησαν τη συναλλακτική δραστηριότητα”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Ισχυρά στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ, έναντι γεωπολιτικών ανησυχιών: Η ανάκαμψη της Παρασκευής δοκιμάστηκε σήμερα λόγω αντιφατικών ‘δονήσεων’ από το εξωτερικό. Για άλλη μία φορά οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έδωσαν τον τόνο στην Αγορά με το rebalancing λόγω αύξησης της στάθμισης στους δείκτες MSCI και FTSE Russell στο τέλος της μέρας, να κρατάει τους όγκους συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα”, όπως επισημαίνει η Beta Sec.

Η αύξηση της στάθμισης της Εθνικής σε συνέχεια του αυξημένου free float, λόγω του placement, επέφερε αλλαγές σε όλους τους δείκτες (FTSE, FTSE Russell & MSCI). Τα βλέμματα όλων στον Πλανήτη παραμένουν στη Μ. Ανατολή, με τις εξελίξεις να σηματοδοτούν την κατεύθυνση των δεικτών στις Αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Στις 1444 μονάδες η πλησιέστερη αντίσταση του ΓΔ, στο ανοδικό σενάριο”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σκωτσέζικο ντους για τους αγοραστές μιας και η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, πήρε πίσω σχεδόν το σύνολο των κερδών της προηγούμενης. Ο ΓΔ δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει το 1473 επίπεδο, φέρνοντας και πάλι τιμές στις παρυφές του γνωστού μας πλέον εδώ και καιρό επίπεδο του 1420 που έδωσε και αντίδραση, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι αγοραστές, όσο και οι πωλητές φοβούνται κάθε φορά που η Αγορά δοκιμάζει τα δύο επίπεδα.

Το πολύ σημαντικό νέο είναι ότι η προσφορά της Εθνικής καλύφθηκε με άνεση, ασχέτως της χαμηλότερης τιμής, από την αρχική εκτίμηση.

Όλα δείχνουν ότι έχουμε σταθερά αγοραστές, κυρίως funds που επενδύουν μακροπρόθεσμα, χωρίς να τους νοιάζουν οι αυξομειώσεις, ενώ από την άλλη φαίνεται ότι οι πιέσεις προέρχονται από κεφάλαια που αρέσκονται σε πιο γρήγορες επενδύσεις και πιθανότητα έχουν αποφασίσει να μειώσουν θέσεις στις Αναδυόμενες Αγορές.

Η Αγορά, άσχετα με την συσσώρευση του τελευταίου 7μηνου, φαίνεται να αντέχει τις “επισκέψεις” στην ζώνη των 200 ημερών, ενώ τα αποτελέσματα του 6μηνουν συνέχισαν να καταγράφουν νέα ρεκόρ κερδοφορίας, με τον Τραπεζικό κλάδο να είναι πάνω από το 50% αυτών και για αυτό και συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών.

Την Τρίτη αυξάνεται η στάθμισή της ΕΤΕ στον Russell και MSCI, λόγω της διάθεσης του “πακέτου”.

Τα γεωπολιτικά, σε άλλη φάση θα είχαν επηρεάσει πολύ περισσότερο τις Αγορές, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουμε δει να συμβαίνει.

Οι Αμερικανικές εκλογές πλέον, είναι σε απόσταση αναπνοής και σίγουρα παίζουν τον ρόλο τους.

Το Πετρέλαιο φαίνεται να είναι το μόνο που μπορεί να προβληματίσει, μιας και συνέχεια στην ανοδική κίνηση, μπορεί να επηρεάσει τον πληθωρισμό και μαζί με αυτόν την μείωση επιτοκίων.

Στο ταμπλό τώρα, η ΛΑΜΔΑ έκλεψε την παράσταση μιας και δοκιμάζει τα υψηλά της και τυχόν διαφυγή πάνω από το 7,74 θα δούμε σαφώς πιο επιθετική κίνηση. Ο ΟΤΕ φαίνεται να θέλει και πάλι να δοκιμάσει τιμές πάνω από το 16, η ΔΕΗ συνεχίζει να κρατάει επαφή με το 12, ενώ η ΜΟΗ, για ακόμα μία φορά, συντήρησε το πολύ σημαντικό 20,70 – 20,80. Η Αττικής συνεχίζει να καταρρέει εν όψει της Α.Μ.Κ.

O Τραπεζικός συγκεντρώνει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος τόσο του τζίρου, αλλά αναλογικά και το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησης της Αγοράς. Το 2024 ουσιαστικά άλλαξε μετοχικά χέρια, με το ΤΧΣ να έχει διώξει το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής του. Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι το 2024 είναι ουσιαστικά μία νέα αρχή για τον κλάδο, που προσδοκά σε σημαντικά κέρδη μεσοπρόθεσμα. Από την άλλη, ήταν και η πρώτη χρονιά που μοιράστηκαν μερίσματα μετά από 16 χρόνια. Μόνο από Εθνική και Πειραιώς φέτος μοιράστηκαν πάνω από 2 δισ. μετοχές, ποσό δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τους τζίρους της Αγοράς.

Από την μία υπάρχουν τα μακροπρόθεσμα funds που τοποθετούνται, χωρίς να βιάζονται, στην Αγορά και στον Τραπεζικό κλάδο, που σε κάθε περίπτωση χρειάζεται επιμονή και όχι βιαστικές κινήσεις που κυνηγάνε βραχυπρόθεσμες αποδόσεις και από την άλλη είμαστε σε μία φάση που υπάρχουν πωλητές που έχουν τοποθετηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και αποχωρούν ψάχνοντας και πάλι πιο βραχυπρόθεσμα κέρδη. Στο γράφημα του ΔΤΡ φαίνεται ότι χρειάζεται κατοχύρωση των 1287 μονάδων, για να πάρουμε μία μεσοπρόθεσμη καλύτερη τάση και παράλληλα συντήρηση των 1200 αν δεν θέλουμε να δούμε συνέχιση της κίνησης. Η ζώνη του 1245 είναι το επίπεδο που συντηρείται σαν αντίσταση.

Μπορεί η Αγορά να μην πείθει, να έχει κουράσει, ή και να έχει φοβίσει, παρόλα αυτά το δεδομένο είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι και ότι ο κλάδος πλέον έχει "καθαρίσει" από “κόκκινα” δάνεια, έστω και με ακριβό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν.

Η Αγορά μέσα στην ζώνη του 1400 – 1500, όπως έχουμε σχολιάσει, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο τεχνικό σταυροδρόμι, που χρειάζεται χρόνο για να μας δώσει λύση. Τα οικονομικά αποτελέσματα των Εταιρειών, όσο και τα macro της Οικονομίας, συνηγορούν ότι η λύση θα είναι ανοδική. Από εκεί και πέρα μένει οι τιμές να μας το επιβεβαιώσουν.

Άλλωστε τα επίπεδα έχουν δοκιμαστεί και δουλευτεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ μην ξεχνάμε ότι πέριξ των επιπέδων έχουν γίνει και τα πιο σημαντικά placement σε μέγεθος”, υπενθυμίζει ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,4), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΑΛΦΑ (3,5), TITC (2,7), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, όμως η τελική εικόνα δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση (ΑΛΦΑ -1,23%, ΕΤΕ -0,47%, ΕΥΡΩΒ +0,99%, ΠΕΙΡ -0,45%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 1,63 ευρώ. Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 1,572 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,616 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη στήριξη στα 1,495 ευρώ.

Σε ημερήσιο “long” η ΕΤΕ, με “stop” τα 7,18 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 8,01 8,22, 8,36, 8,49 και 8,60 ευρώ. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στα 7,511 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,38 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “long” με “stop” στα 1,924 ευρώ και τις ενδιάμεσες στηρίξεις στα 1,945 – 1,927 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,263 και 2,30 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,975 και την επόμενη αντίσταση στα 4,047 και 4,22 ευρώ. Η επόμενη στήριξη στη ζώνη 3,749 – 3,649 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μεταξύ 1232,62 (+0,38%) και 1219,48 μονάδων (-0,69%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1224,83 (-0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1225,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1287 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1311, 1360 και 1400 μονάδες και ενδιάμεση αντίσταση στις 1227 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η επόμενη στήριξη στις 1203 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι EEE (+1,80%) και ΕΛΠΕ (+0,71%).

Όσον αφορά την Α.Μ.Κ. της Cenergy, μέγιστη τιμή διάθεσης στην οποία μπορούν να πωληθούν οι νέες μετοχές θα είναι τα 9,86 ευρώ, στο Βέλγιο και στην Ελλάδα. Το 80% θα διατεθεί σε Θεσμικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 20% σε Ιδιώτες ή/και Ειδικευμένους επενδυτές, που θα εγγραφούν στη δημόσια προσφορά. Επιπλέον, προβλέπεται προνομιακή κατανομή για τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες. Μεταξύ άλλων, η Α.Μ.Κ. θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία Μονάδας παραγωγής καλωδίων από τον Όμιλο στη Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ, καθώς και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και, στο βαθμό που κρίνεται αναγκαίο από τον Όμιλο, για τη χρηματοδότηση περαιτέρω βελτιώσεων και επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας των υφιστάμενων Εγκαταστάσεων του Ομίλου στην Ελλάδα.

Η ημερομηνία καταγραφής για την προνομιακή κατανομή είναι η 7 Οκτωβρίου 2024 (μετά το κλείσιμο του Euronext Βρυξελλών).

Οι νέες μετοχές θα κατατάσσονται στην ίδια τάξη με όλες τις υφιστάμενες μετοχές της Εταιρείας, όσον αφορά στην απόληψη τυχόν μερισμάτων που ενδέχεται να ανακοινωθούν και καταβληθούν για τη χρήση που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και για μελλοντικές χρήσεις.

Η προσφορά αναμένεται να εκκινήσει τις επόμενες ημέρες, ενώ η παράδοση των νέων μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου, με την επιφύλαξη των συνθηκών της Αγοράς.

Η Goldman Sachs International ενεργεί ως αποκλειστικός γενικός Συντονιστής και Συνδιοργανωτής για την προσφορά. Η Alpha Bank και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως Συνδιοργανωτές για την προσφορά. Οι Eurobank Α.Ε., Euroxx Sec., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Optima Α.Ε., Pantelakis Sec., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και ING Belgium NV/SA ενεργούν ως επικεφαλής Συνδιαχειριστές για την προσφορά.

Δεν αναμένεται αποκοπή δικαιώματος προτίμησης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η μετοχή της CENER (-1,12%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές χαμηλότερα από το άνω όριο της δημόσιας προσφοράς στα 9,86 ευρώ.

Στην έκδοση ομολογιών, συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, με λήξη το 2029, προχωρά η Μυτιληναίος. Η Εισηγμένη, έχει δώσει εντολή στις BNP PARIBAS, Citigroup, και HSBC, ως από κοινού γενικούς Συντονιστές, να διοργανώσουν για λογαριασμό της μία σειρά από εξ’ αποστάσεως συναντήσεις με επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, οι οποίες συναντήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα 7 Οκτωβρίου 2024.

Από την άλλη, σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγηση “ΒΒ+” για τη Μυτιληναίος προχώρησε η Fitch, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές. Ο Οίκος σημειώνει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές της Εισηγμένης αναμένεται να δεχτούν πιέσεις το 2024 - 2025 λόγω της εκτέλεσης μεγάλου αριθμού projects στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, αλλά αναμένεται να καταστούν θετικές ξανά το 2026.

Η μετοχή της ΜΥΤΙΛ σήμερα άλλαξε και τα δύο πρόσημα και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας (-1,76%). Το ημερήσιο “stop long” στα 33,20 ευρώ και οι επόμενες αντιστάσεις στα 35,15 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 36,25 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Όπως προαναφέρθηκε, χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε και ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,80% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), συμπληρώνοντας δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και δίνοντας σημαντικές βοήθειες σε ΓΔ και FTSE25. Η πρώτη στήριξη στα 31,48 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η πρώτη αντίσταση στα 34,08 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+227,83%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+140,11%), ΚΟΥΑΛ (+101,64%), SOFTWEB (+99,42%), MONTA (+96,34%), ΦΒΜΕΖΖ (+93,21%), OPTIMA (+64,36%), TITC (+58,51%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα MED (+5,06%), ΛΕΒΚ (+4%), ΕΒΡΟΦ (+0,32%), ΜΟΝΤΑ (+1,08%), ΒΙΟΚΑ (+0,31%), ΝΑΥΠ (+1,07%), ΣΕΝΤΡ (+0,29%), ΤΖΚΑ (+1,61%).

Σε νέα χαμηλά η BOCHGR (-1,96%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η ΑΤΤ (-30%), με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 73 μηνών.

Σε χαμηλά 11 μηνών η ΕΚΤΕΡ (-5,56%), 39 μηνών η ΕΛΣΤΡ (-3,41%), σε χαμηλά 41 μηνών η ΚΟΡΔΕ (-5,39%).

Μετά από 5 πτωτικές και 2 αμετάβλητες συνεδριάσεις, προσπάθεια αντίδρασης από ΟΡΙΛΙΝΑ (+2,38%).

Επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+2,38%).

Συνεχίζει να κινείται με σχετικά αυξημένες συναλλαγές η Ελλάδος (-0,76%).

Σε υψηλά 4 μηνών ο ΟΛΘ (+0,93%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Q&R (+1,32%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε ο Πετρόπουλος (+1,77%) και μετά από πτωτικό “εξαρέ” και χαμηλά 88 μηνών ο Ικτίνος (+0,32, συνεχίζονται οι πωλήσεις από “insiders”).

Σε νέα χαμηλά 22 μηνών και με επίμονο πωλητή η Doppler (-9,65%).

Κατέβηκαν λίγο χαμηλότερα οι πωλητές στη Λάμψα (-1,55%) και αν συνεχιστεί η διολίσθηση, θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή.

Σε υψηλά 5μηνου η Frigoglass (+10%).

Η ΙΝΤΚΑ (-0,99%) συνεχίζει να αγοράζει ΙΝΛΟΤ (-0,90%).

Σε υψηλά 9μηνου ο Καρέλιας (+0,57%). Με μικρή αύξηση του free float και με κάποιο split, η μετοχή θα μπορούσε να “απογειωθεί”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1413 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1395 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3433 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3388 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Κίνα.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες πιέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Συνεχίζει ανοδικά το Πετρέλαιο, με το Brent να ξεπερνά τα $80 το βαρέλι, στο 1,097 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

“Τα funds έχουν μειώσει τις μεγάλες ‘short’ θέσεις έναντι του Brent και αύξησαν τις θέσεις ‘long’ την εβδομάδα που έληξε την 1η Οκτωβρίου, στην αρχή του ράλι της περασμένης εβδομάδας”, σύμφωνα με στοιχεία του ICE.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $2670 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), οριακά ψηλότερα των $32,00 το Ασήμι.

Προς τα $63600 αναρριχάται το Bitcoin, προς τα $2480 το Ethereum.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο νέος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Ισίμπα, δήλωσε ότι "δεν πιστεύει ότι το περιβάλλον είναι έτοιμο για μια επιπλέον αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας”.

Τρεις Κεντρικές τράπεζες πρόκειται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα της Κορέας (BOK), η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας (RBNZ) και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (RBI). Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters αναμένουν ότι η BOK και η RBNZ θα μειώσουν τα επιτόκια, ενώ η RBI θα τα διατηρήσει αμετάβλητα.

“H Ιταλία σκοπεύει να πουλήσει περίπου το 15% της Monte dei Paschi di Siena μέσω Ιδιωτικής τοποθέτησης, περιορίζοντας το συνολικό μερίδιο του Ιταλικού Δημοσίου στην Τράπεζα στο 12%”, ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.

Οι τιμές των Βρετανικών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η Halifax. Η άνοδος αντιστοιχούσε στην αύξηση που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο. Έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων ανέμενε αύξηση 0,4%.

Οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατακόρυφα τον Αύγουστο. Η ζήτηση μειώθηκε κατά 5,8% από τον Ιούλιο, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες αυξήσεων. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο και πολύ χειρότερη απ' ότι αναμενόταν από τους οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg.

Αυξήθηκε κατά 0,2% ο εποχικά προσαρμοσμένος όγκος του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024 και κατά 0,3% στην ΕΕ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων, διορθωμένος κατά το ημερολόγιο, αυξήθηκε κατά 0,8% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 1,0% στην ΕΕ.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Ζώνη του Ευρώ βελτιώθηκε τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Sentix. Ο δείκτης εμπιστοσύνης μειώθηκε από -15,4 τον Σεπτέμβριο, σε -13,8 τον Οκτώβριο. Επιπλέον, ο δείκτης προσδοκιών βελτιώθηκε από το -8,0 του Σεπτεμβρίου, σε -3,8 τον Οκτώβριο.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 100,6 δισ. ευρώ.

Με ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος και 2,3% το 2025 προβλέπεται να κινηθεί η Ελληνική Οικονομία, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα από 2,4% του ΑΕΠ φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ το 2025. Τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, υιοθετεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στη σχετική γνωμοδότησή του.

Το χρέος προβλέπεται να μειωθεί από 153,7% του ΑΕΠ φέτος, σε 149,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC και με το αρνητικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Lamda Development, Autohellas.

Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικούς τίτλους, έναντι 88 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (8.441 συμβόλαια).

Στα 4.264 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.326 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.437 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.444 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 356, 268 για τον Οκτώβριο και 88 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.465), κινήθηκε μεταξύ 3.459 και 3.494,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 132, 132 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.236), κινήθηκε μεταξύ 1.230 και 1.240 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.361,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (65.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.214), Πειραιώς (1.845), Εθνική (871), Alpha Bank (3.248), ΔΕΗ (377), Ελ. Πετρέλαια (210), Μυτιληναίο (115).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 174.690, Πειραιώς 86.418, ΑΔΜΗΕ 28.713, ΔΕΗ 21.545, Eurobank 21.688, Εθνική 18.029, ΓΕΚ 11.091, Τέρνα Ενεργειακή 16.645.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 67.778.052 τεμ., (από 66.898.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 50.242.593 τεμ. (36.123.403), ΟΠΑΠ 1.660.280 τεμ. (1.670.691), Εθνική 17.042.740 τεμ. (17.758.780), ΟΤΕ 1.898.275 τεμ. (1.900.961), Πειραιώς 13.507.411 τεμ. (13.507.411), Ελ. Πετρέλαια 1.318.437 τεμ. (1.272.110), Intralot 1.163.366 τεμ. (1.152.666), Motor Oil 1.436.324 τεμ. (1.345.167).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v