Μετρά δυνάμεις «watch list» το Χρηματιστήριο

Αφορμή για τους long να αξιοποιήσουν την απόφαση του οίκου FTSE να θέσει το ΧΑ υπό αξιολόγηση για απόκτηση καθεστώτος αναπτυγμένης αγοράς. Τα μάτια στη μετοχή της Εθνικής.

Μετρά δυνάμεις «watch list» το Χρηματιστήριο

Σειρά των long να πάρουν τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street. Ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς πιθανολογεί το ενδεχόμενο της ήπιας προσγείωσης για την οικονομία των ΗΠΑ.

Επιπλέον το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε 11% τον Αύγουστο -χαμηλότερο επίπεδο 5μήνου- ενώ υποχώρησαν σημαντικά και οι τιμές του πετρελαίου. Από σημαντικά υψηλότερες τιμές νωρίτερα τα futures του S&P500 στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, αρκετά χαμηλότερες για τον VIX/CBOE αλλά πάνω από το όριο των 20 μονάδων (21,42).

Αφορμή για τους long στο Χρηματιστήριο Αθηνών να εκμεταλλευτούν την χθεσινοβραδινή θετική απόφαση του οίκου FTSE να εντάξει το ΧΑ στην κατηγορία αγορών υπό αξιολόγηση για ένταξη στην κατηγορία των Αναπτυγμένων.

Ενταξη σε watch list, επιτέλους και μία ουσιαστικά ενθαρρυντική εξέλιξη, κόντρα στη γενικότερη εκτίμηση (μεταξύ αυτών και ο γράφων) για αυτό και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Στις 1.427,29 (-0,17%) ο Γενικός Δείκτης, στις 1.216,93 (0,68%) ο FTSE25 και τις 2.293,65 (-0,23%) ο FTSEMidCap.

Η θετική ψήφος από τον οίκο FTSE συνδυαστικά με τις πληροφορίες του Χρήστου Κίτσιου για πρόταση «χέρι χέρι» πορείας μερισμάτων και μείωσης DTC κρατά τον δεικτοβαρή κλάδο στο προσκήνιο, δημιουργώντας νέες προοπτικές έστω μεσοπρόθεσμα. Είναι μία αλλαγή που σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη στάθμιση της Εθνικής, την ένταξη της Κύπρου ως 61ης μετοχής στη σύνθεση του ΓΔ μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να ξαναβάλει τους long σε θέση οδηγού.

Ωστόσο, προέχει στο βραχυπρόθεσμο διάστημα η εξισορρόπηση αντίρροπων τάσεων στη μετοχή της Εθνικής, δηλαδή πωλητών που εχθές έφθασαν έως τα 7,512 και αγοραστών που κινήθηκαν έως τα 7,658, για να συντείνουν τελικά στα 7,584 ευρώ.

Κρίσιμη συνεδρίαση η χθεσινή, εκ προοιμίου γνωστό στην κοινότητα καθώς πολλά θα κρίνονταν από την επιβεβαίωση των 7,55 ευρώ, όπερ και εγένετο. Ενθαρρυντική εξέλιξη, ακολούθησε ο οίκος Fitch δημιουργώντας προσδοκίες για σταδιακή επάνοδο των αγοραστών σε ευρύτερο μέρος του 25άρη.

Συν τη συμφωνία LatsCo - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την Πέννυ Κούτρα να έχει το ρεπορτάζ. «Ουρά» το εύλογο από εχθές, με το που έγινε γνωστή η είδηση για το αν θα ακολουθήσει και άλλη/άλλες συμφωνία/συμφωνίες από τη στιγμή που ο παραχωρησιούχος είναι ανοιχτός σε επιπλέον διάθεση ποσοστού, αν υπάρξουν σοβαρές προτάσεις (η σημασία στη λεπτομέρεια του... πληθυντικού).

Δημιουργεί νέα δεδομένα και συνθήκες μόχλευσης η χθεσινή συμφωνία, γνωστή άλλωστε εδώ και καιρό η πρόθεση της πλευράς Περιστέρη να βάλει και άλλους «ισχυρούς με σοβαρές προτάσεις» στο project της Αττικής Οδού.

Στα 17,38 (1,28%) η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 19,56 (0,10%) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στο 1,886 (1,40%) του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 21,16 (0,19%) της Motor Oil, στα 12,94 (0,94%) της Optima Bank.

Παράλληλα, σε εξέλιξη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η διαδικασία αμκ της Cenergy Holdings, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναλύει τη στρατηγική τριών αξόνων της διοίκησης για τον επενδυτικό σχεδιασμό στις ΗΠΑ.

Στα 9,55 ευρώ η μετοχή με απώλειες 2,05%, διορθώνοντας από τα 9,87 ενδοσυνεδριακό υψηλό τη Δευτέρα. Προφανώς ο ορισμός των 9,85 ως άνω ορίου του εύρους για την αμκ συνδυαστικά με το ότι θεσμικοί επενδυτές αντλούν ρευστότητα για να «γραφτούν» στην αμκ προκαλούν αυτή τη βραχυπρόθεσμη διόρθωση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v