Χρηματιστήριο: Θετικό πρόσημο με... αστερίσκους

Ανακόπηκε οριακά η πτωτική πορεία, αλλά συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους. Σημάδια «κόπωσης» και στις συναλλαγές. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Θετικό πρόσημο με... αστερίσκους

Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες δέκα, με αθροιστικές απώλειες 4,05% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με την ίδια ακριβώς συμπεριφορά, κατέγραφε απώλειες 6,68%, δοκιμάζοντας και τιμές χαμηλότερα των 1200 μονάδων, κάτι που επανέλαβε και σήμερα. Μάλιστα το χθεσινό κλείσιμο του ΔΤΡ παρέπεμπε σε χαμηλά διμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/8 (1181,61 μονάδες).

Με όλα τα παραπάνω, επόμενο ήταν σήμερα οι αναλυτές να περιμένουν μία συνεδρίαση αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, περισσότερο για την “τιμή των όπλων” και όχι για ουσιαστική αλλαγή εικόνας και εντυπώσεων.

Αντ΄ αυτού, όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, είδαν την επιστροφή “κουρασμένων αγοραστών”, οι οποίοι με ελάχιστες πρωτοβουλίες σε μικρό αριθμό Δεικτοβαρών τίτλων, προσπάθησαν να επαναφέρουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε θετικά πρόσημα, όμως η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ μάλλον ενέτεινε, παρά καθησύχασε τις όποιες ανησυχίες για την δυναμική της Αγοράς.

Σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, “φρέσκα κεφάλαια που να μπορούν να απορροφήσουν την μικρή προσφορά δεν εμφανίζονται, με αποτέλεσμα την συνεχόμενη διολίσθηση των αποτιμήσεων. Οι περισσότερες μετοχές από τις τελευταίες εισαγωγές και τα placements, σε μικρό χρονικό διάστημα υποχωρούν χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής, προκαλώντας απογοήτευση στους επενδυτές που σπεύδουν να μειώσουν θέσεις, για να προστατεύσουν το κεφάλαιό τους”.

Με την νευρικότητα διάχυτη σε αναλυτές και επενδυτές, σε συνδυασμό με την “λειψυδρία” ειδήσεων – καταλυτών, που θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα, αλλά και την συνεχιζόμενη μείωση της καθαρής αξίας συναλλαγών, δεν μπορεί να αποκλειστεί προσπάθεια αντίδρασης, αλλά αυτή δύσκολα θα πείσει για τοποθετήσεις τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν εκτός Αγοράς, με αυξημένη ρευστότητα, ιδιαίτερα όσο οι κινήσεις στο ταμπλώ, περιορίζονται σε μικρό αριθμό τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Cenergy, “με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών που διεξήχθη από τις 8/10/2024 μέχρι τις 10/10/2024 στο πλαίσιο της Θεσμικής προσφοράς, η τιμή διάθεσης καθορίστηκε στο ποσό των €9,00 ανά νέα μετοχή. Η τιμή διάθεσης για τη Βελγική δημόσια προσφορά, την Ελληνική δημόσια προσφορά και την Θεσμική προσφορά είναι ίδια. 22222222 νέες Μετοχές θα εκδοθούν σύμφωνα με την προσφορά. Η κατανομή μεταξύ των διάφορων κατηγοριών επενδυτών θα ανακοινωθεί στις15/10/2024”.

Σύμφωνα με κύκλους της Αγοράς, υπήρξε άνετη υπερκάλυψη, κοντά στις τρεις φορές.

Η παραπάνω ανακοίνωση, επανέφερε τους αγοραστές στον τίτλο της Cenergy (+1,63%), που ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και οκτώ πτωτικές στις τελευταίες εννέα. Μένει να φανεί η συμπεριφορά της μετοχής, όταν μπουν προς διαπραγμάτευση τα καινούργια κομμάτια, καθώς σήμερα υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 9,52 ευρώ (+3,37%).

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, προσπαθώντας να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν JP Morgan, Wells Fargo και BlackRock.

“Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έστω και οριακά υψηλότερα των εκτιμήσεων, αλλά και η μεγάλη ενίσχυση των αιτήσεων για τα επιδόματα ανεργίας, δημιουργούν δύο αντικρουόμενα δεδομένα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ των πιο μικρών μειώσεων επιτοκίων, της τάξης του 0,25%”, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Από την άλλη, αξίζει υπενθύμισης ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας έχει προγραμματίσει να δώσει συνέντευξη Τύπου το Σάββατο στις 10.00 τοπική ώρα. Η πολυαναμενόμενη Σύνοδος ενημέρωσης, αναμένεται να αποκαλύψει νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης και αυτό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους περισσότερους Διαχειριστές.

Εν τω μεταξύ, o ετήσιος πληθωρισμός χονδρικής επιταχύνθηκε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, από 1,7% τον Αύγουστο. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από το 1,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε αμετάβλητος.

Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ήπια ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,97% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,10% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,222% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1417,42 (+0,41%) και 1408,72 μονάδων (-0,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1414,19 (+0,18%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1416,78 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Ο τζίρος στα 111,3 εκατ., από τα οποία τα 32,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, BOCHGR), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 111,3 εκατ., τα 102,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, χρεώνοντας τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαίες απώλειες 1,47%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 1,72%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 9,56% και ο ΔΤΡ κέρδη 13,67%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Σχεδόν διπλή κεφαλαιοποίηση, από τα προχθεσινά χαμηλά για την ΑΤΤ. Οι πωλητές εξαφανισμένοι και υπάρχουν 2 κατηγορίες αγοραστών. α) οι συνειδητοποιημένοι που θα μπουν στην Α.Μ.Κ και δεν τους πολυνοιάζει η τιμή αλλά το δικαίωμα και β) οι traders που ‘είδαν φως και μπήκαν’. Ο ΔΤΡ συνεχίζει να παλεύει με το 1200 επίπεδο. Χρειάζεται μία επιβεβαιωμένη κατοχύρωση του 1206, γεγονός που αν συμβεί θα ‘ξυπνήσει’ τους πρώτους αγοραστές που κυνηγούν ‘πάτους’ τεχνικά, έστω και για μικρές περιόδους. Δεν φαίνεται να είμαστε σε κάποιο κινητήριο κύμα, παρόλα αυτά ο τρόπος που εξελίσσεται η υποχώρηση δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια για την συνέχεια. Τα margin κάνουν την εμφάνισή τους όσο η Αγορά δεν αντιδρά, ειδικά σε τίτλους που έχουν πιεστεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο ΓΔΧΑ, μετά την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, έφτασε να καταγράφει μόλις μία θετική ημέρα, στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις υποαποδίδοντας πλέον από αρχές του έτους αρκετών Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών, ενώ ένας άσχημος συνδυασμός υψηλότερου πληθωρισμού, με επιδείνωση των εβδομαδιαίων στοιχείων για την Αγορά εργασίας οδήγησε σε απώλειες και τις ΗΠΑ. Στο εσωτερικό, θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν το Χ.Α. λειτούργησε ως πρόδρομος δείκτης για πιθανή πτώση των Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών, ή η πτωτική αυτονόμηση του ΓΔΧΑ οφείλεται κυρίως στα placement της περιόδου”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Oι επενδυτές αναμένουν περισσότερες πληροφορίες για το Κινεζικό πακέτο στήριξης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Λόγω έλλειψης καταλυτών περιμένουμε επιλεκτικές κινήσεις στην Αγορά”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Piraeus Sec.

Περιμένουμε από το Χ.Α. να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με το βλέμμα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή”, σημειώνει η Optima Bank.

Οι ανακοινώσεις κερδών για την περίοδο του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ, έδωσαν το ‘εναρκτήριο λάκτισμα’ στη Wall Street και αναμένεται ότι το ενδιαφέρον θα στραφεί στις Εταιρείες και στις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους. Η Εγχώρια Αγορά δικαιολογεί μία αντίδραση για τεχνικούς λόγους, καθώς φτάνει σε κρίσιμα σημεία στήριξης”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

Υπό την επήρεια του γεωπολιτικού κινδύνου, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει σοβαρό έλλειμμα ενέργειας, με τους επενδυτές εξωτερικού να επιλέγουν την αποεπένδυση στην παρούσα φάση και τους αγοραστές να επιλέγουν την αποχή. Στις 1394 μονάδες πλέον, στο ΜΚΟ 200 ημερών, η ισχυρότερη κοντινή στήριξη, όπου εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι αγοραστές”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τον ΓΔ με μόλις δύο ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δέκα. Στα θετικά της εβδομάδας το ενδιαφέρον για το placement της CENER, καθώς και την ομολογιακή έκδοση της MYTIΛ, γεγονός που δείχνει ότι σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας, η Επενδυτική Κοινότητα δίνει ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ στις προοπτικές των Εισηγμένων, αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα. Σε επίπεδο μάκρο σημαντική η αύξηση της της βιομηχανικής παραγωγής, που κατέγραψε άνοδο άνω του 3% τον μήνα Αύγουστο. Στο εξωτερικό η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό test για την πορεία των ξένων δεικτών /μετοχών. Για την επόμενη εβδομάδα, στις 17/10 περιμένουμε την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, ενώ την Παρασκευή 18/10 θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Τεχνικά, για τον ΓΔ τα επόμενα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1407 και 1385 μονάδες, ενώ ο ΚΜΟ200 βρίσκεται στις 1416 μονάδες”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η κόπωση της Αγοράς ήταν εμφανής την εβδομάδα που πέρασε, λόγω των συνεχών και απαιτητικών εταιρικών πράξεων διάθεσης μετοχικών ποσοστών. Μέσα σε λιγότερο από 15 ημέρες αντλήθηκε από την Αγορά σε μετοχές σχεδόν 1 δισ. ευρώ και 750 εκατ. ευρώ σε ομολογιακές εκδόσεις, όπως υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι διαθέσεις μετοχών, οι νέες εισαγωγές μετοχών και εταιρικών ομολόγων και οι αυξήσεις κεφαλαίου, έχουν “τραβήξει” από εγχώριους και ξένους κωδικούς μέσα στο 2024 συνολικά κεφάλαια ύψους 4,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας εξαιρετικά ευάλωτη την Εγχώρια Αγορά, στην διαχείριση όλων αυτών των εταιρικών πράξεων.

Τα δεδομένα δεν δείχνουν πάντως ότι η κατάσταση αυτή οδεύει προς εκτόνωση, καθώς η “ουρά” των αυξήσεων κεφαλαίων έχει ακόμα αρκετούς ενδιαφερόμενους που θα επιθυμούσαν να εκμεταλλευθούν το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, πριν την διενέργεια των Αμερικανικών εκλογών, που θεωρείται ένας εν δυνάμει αστάθμητος παράγοντας.

Όλες αυτές οι εταιρικές πράξεις που έλαβαν χώρα, καθώς και εκείνες που ακολουθούν, δυσκολεύουν το βηματισμό του Χ.Α., το οποίο δείχνει αποκομμένο από την τάση των Ξένων Αγορών.

Η αύξηση της ελεύθερης διασποράς είναι μεν μια κίνηση που μακροπρόθεσμα μπορεί να ωφελήσει την Αγορά, ωστόσο το “χώνεμα” των νέων “χαρτιών” θα απαιτήσει χρόνο και αν μη τι άλλο θα πρέπει να συνοδευτεί από φρέσκα νέα που θα προσελκύσουν νέα ρευστότητα. Καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους και η διαχειριστική τακτική θα γίνει πιο επιλεκτική από την Θεσμική Επενδυτική Κοινότητα, οι σημαντικές εισροές που αναμένει η Εγχώρια Αγορά, προέρχονται κυρίως από την ολοκλήρωση της συναλλαγής της Τέρνα Ενεργειακή και τα προμερίσματα κάποιων Εισηγμένων Εταιρειών.

Ενδεικτική ως προς αυτό είναι οι συνεχείς μικρές, αλλά σταθερές εκροές από τα μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού και η εικόνα καθαρών εκροών από τους Αλλοδαπούς κωδικούς για πέντε συνεχόμενους μήνες.

Επιπλέον, η μεταβατική φάση στην οποία είναι το Χ.Α. δεν δίνει κάποιο ισχυρό σινιάλο σε νέους επενδυτές, οι οποίοι αναμένουν την ολοκλήρωσης του ταξινόμησης της μετάβασης της Αγοράς στην Ανεπτυγμένη κατηγορία.

Η καλή εικόνα, σε επίπεδο κερδοφορίας, όπως αποτυπώθηκε στο εξάμηνο, αποτελεί ένα μοχλό επιβράδυνσης των πιέσεων, χωρίς ωστόσο να παράγει συστηματική δράση σε επίπεδο τοποθετήσεων. Επομένως η αργή πλάγια κίνηση δείχνει, επί του παρόντος, ότι θα παραμείνει ως το επικρατέστερο σενάριο βραχυπρόθεσμα, με πιθανούς καταλύτες αλλαγής την μείωση της έντασης των κεφαλαιακών δράσεων και πιθανόν τα αποτελέσματα 9μηνου τα οποία εκκινούν σε δύο εβδομάδες και τα οποία θα ενδυναμώσουν την προσδοκία επιδόσεων ρεκόρ κερδοφορίας και για το 2024.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν βελτιώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, διατηρώντας τον βηματισμό φθοράς προς τις 1400 μονάδες. Η μικρή αντίδραση που καταγράφηκε την Παρασκευή αποδίδεται στην προσέγγιση της ζώνης στήριξης του Σεπτεμβρίου, η οποία ωστόσο απλώς λειτούργησε ως επίπεδο απορρόφησης των πιέσεων.

Ο Γενικός Δείκτης προσεγγίζει τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στις 1396 μονάδες, μια άκρως κομβική ζώνη για την μακροπρόθεσμη τάση με στενά χρονικά περιθώρια, καθώς η πορεία του ΚΜΟ έχει ελαφρώς ανοδική κλίση. Η απλή εκδοχή του κινητού μέσου όρου βρίσκεται στο όριο της διάσπασης, ενώ η απόσταση που χωρίζει πλέον τον εκθετικό κινητό μέσο από το Γενικό Δείκτη είναι μικρότερη του 2%.

Η συνεχής δοκιμασία μιας ζώνης τιμών, αδυνατίζει τις ιδιότητες στήριξης, ή αντίστασης ενός επιπέδου και εφόσον χαθεί το επίπεδο, θα θέσει σε αμφισβήτηση, με φίλτρο δύο ημερών, την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση, οδηγώντας σε αύξηση της μεταβλητότητας με πιθανό πέρας το προηγούμενο χαμηλό του φετινού Αυγούστου στις 1320 μονάδες.

Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός της πολύμηνης συσσώρευσης (Απρίλιος – Οκτώβριος) βρίσκεται σε μια πολύ οριακή καμπή, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο όλη αυτή η περίοδος να αποκτήσει χαρακτήρα διανομής.

Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των Εταιρειών στις ΗΠΑ αναλαμβάνουν ρόλο οδηγού των τάσεων την ερχόμενη εβδομάδα, με έντονο Τραπεζικό χρώμα.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις επισημαίνονται οι Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, Johnson & Johnson (15/10), Abbot Laboratories (16/10), Morgan Stanley, Netflix, Blackstone (17/10) και American Express, P&G, (18/10).

Στην Ευρώπη, την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ συνεδριάζει για τα επιτόκια της Ευρωζώνης, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων να αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης (3,25%).

Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η πιστοληπτική αξιολόγηση της S&P για το Ελληνικό αξιόχρεο, την προσεχή Παρασκευή. Κατά τα λοιπά: οι νέες μετοχές της Cenergy θα ξεκινήσουν την διαπραγμάτευσή τους από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο”, όπως υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,3), ΕΤΕ (6,8), ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,4), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΑΛΦΑ (3,5), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή και να επιβεβαιώνει την έλλειψη διάθεσης για ουσιαστικότερη αντίδραση (ΑΛΦΑ -0,17%, ΕΤΕ +0,38%, ΕΥΡΩΒ +0,99%, ΠΕΙΡ +0,90%).

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 137.597 νέες (KΟ) μετοχές της Alpha Bank (-0,17%) που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, από 36 στελέχη της Τράπεζας, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,29. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της ΑΛΦΑ που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 2.352.977.294.

Μεταξύ 1206,15 (+0,46%) και 1193,46 μονάδων (-0,59%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1203,14 (+0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1206,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,52%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1232 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η ενδιάμεση αντίσταση στις 1229 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η επόμενη στήριξη στις 1189 μονάδες.

Σχετικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, έστω και με οριακές ημερήσιες μεταβολές στους περισσότερους τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,69%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,65%), ΕΛΧΑ (-0,44%), ΛΑΜΔΑ (-0,79%), ΜΠΕΛΑ (-0,86%), ΟΠΑΠ (-0,19%), TITC (-0,76%).

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές και εννέα πτωτικές στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις, με κλείσιμο σε χαμηλά 12 μηνών, σήμερα επιχειρήθηκε αντίδραση στον τίτλο της Μυτιληναίος (+0,73%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 36,44 ευρώ και ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 35,06 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 36,17 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (+2,02%), ολοκληρώνοντας στις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας. Οι στηρίξεις στα 11,60 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 11,27 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 11,12 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η επόμενη αντίσταση στα 12,39 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+227,83%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+131,87%), SOFTWEB (+95,93%), ΚΟΥΑΛ (+90,79%), ΦΒΜΕΖΖ (+90,45%), MONTA (+87,96%), OPTIMA (+65,9%), TITC (+52,68%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+50,36%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της “ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ” (+1,11%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,03 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0285 ανά μετοχή), ενώ έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 116.364 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (-0,45%). Το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 442.718.391.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα SOFTWEB (+2,12%), ΜΙΝ (+3,85%), MED (+1,25%), ΦΛΕΞΟ (+2,72%), ΜΟΝΤΑ (+1,41%), ΕΒΡΟΦ (+1,03%), ΣΠΙ (+2,30%), ΒΙΟΚΑ (+0,28%), ΔΡΟΜΕ (+2,06%), ΑΣΤΑΚ (+1,11%), ΣΠΕΙΣ (+0,32%), ΚΕΚΡ (+2,90%), ΝΑΚΑΣ (+3,45%), ΛΟΓΟΣ (+1,49%), ΜΕΡΚΟ (+2,94%), ΧΑΙΔΕ (+10,66%), ΚΤΗΛΑ (+1,11%).

Δεύτερη μέρα αντίδρασης από Τρ. Αττικής (+28,43%).

Έντονη φημολογία πως στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ (0%) εκδηλώνονται, σε καθημερινή βάση, αγορές από συγκεκριμένο fund, το οποίο “κτίζει” θέση.

Η Έλτον (-0,94%) ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% των μετοχών της Εταιρείας “Ν. ΛΕΚΟΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΕ” με έδρα τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών της “Ν. ΛΕΚΟΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΕ”, για την 12μηνη χρήση που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024, προβλέπεται να ανέλθει στα 12 εκατ. ευρώ. Το τίμημα δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου.

Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 88 μηνών για ΙΚΤΙΝ (+2,83%), από τα χαμηλά 6 μηνών για ΙΝΛΟΤ (+2,46%), από τα χαμηλά 10 μηνών για ΙΝΤΚΑ (+1,22%) και από τα χαμηλά 11 μηνών για ΙΝΛΙΦ (+1,64%).

Σε νέα χαμηλά 14 μηνών η ΔΟΜΙΚ (-4,38%), σε νέα χαμηλά 24 μηνών τα ΠΛΑΘ (-0,28%).

Συνεχίζονται οι επιλεκτικές αγορές από “insiders” στον Λούλη (+2,26%).

Επιστροφή αγοραστών σε Αλουμύλ (+1,68%), Κρι Κρι (+1,54%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+2,53%).

Στις 27/9 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για AVE (+5,41%), που σήμερα διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 3 μηνών. Ο τίτλος σε υψηλά 6μηνου, εν μέσω εκτιμήσεων για βελτιωμένα αποτελέσματα, λόγω της διαγραφής των δανείων που πέτυχε.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1416 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1396 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 3390 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στο Χονγκ Κονγκ.

Θετικός βηματισμός και ήπια κέρδη στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Κινήσεις “profit taking” στο Πετρέλαιο, στο 1,094 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Επαναπροσεγγίζει τα $2680 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,80 αναρριχάται το Ασήμι.

Προς τα $62200 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $2440 αντιδρά το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25%, που ήταν η πρώτη μείωση από το 2020.

Η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ΑΕΠ ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι προέβλεπαν ανάπτυξη 0,2%.

Η Τράπεζα της Ιταλίας προχώρησε σε αναθεωρημένες πιο θετικές προβλέψεις για επέκταση της Οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ συνεχίζει να κρατά χαμηλά τον πήχη για το 2024. “Το ΑΕΠ θα αυξηθεί 0,6% φέτος. Ακολούθως, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1% το 2025 και στο 1,2% το 2026”, αναφέρει στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της.

Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 68,9 μονάδες, από 70,1 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 71 μονάδες.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, βλέποντας τους κινδύνους να αυξάνονται σε όλο τον Κόσμο. “Παρακολουθούμε στενά τη γεωπολιτική κατάσταση, εδώ και καιρό και τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι ύπουλες και χειροτερεύουν”, δήλωσε ο Dimon κατά την παρουσίαση της Τράπεζας για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 99,4 δισ. ευρώ.

“Το βασικό στοιχείο για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα, τι εισροές θα μπορούσαμε να περιμένουμε, πόσες Ελληνικές μετοχές θα ήταν επιλέξιμες στους δείκτες των Αναπτυγμένων Αγορών, αλλά και αν η αναβάθμιση από τον Οίκο FTSE Russel και προηγουμένως από τον Οίκο S&P DJI, θα μπορούσαν να ‘πιέσουν’ και τον Οίκο MSCI προς την ίδια κατεύθυνση”, αναφέρει η Jefferies.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι Eurobank, Autohellas, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ.

Σαφώς βελτιωμένη, σε σχέση με τις προηγούμενες, η τελική εικόνα με 83 ανοδικούς τίτλους, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.094 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 4.032 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.040 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.562 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.562 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 554, 433 για τον Οκτώβριο και 121 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.438), κινήθηκε μεταξύ 3.413 και 3.440 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.208,25), κινήθηκαν μεταξύ 1.208,25 και 1.208,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.237,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.303), Πειραιώς (3.584), Εθνική (308), Alpha Bank (3.203), ΔΕΗ (615), ΑΔΜΗΕ (883), Μυτιληναίο (125), Cenergy (145), ΓΕΚ (339).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 178.049, Πειραιώς 88.111, ΑΔΜΗΕ 29.267, ΔΕΗ 21.213, Eurobank 19.910, Εθνική 18.019, ΓΕΚ 11.329, Τέρνα Ενεργειακή 16.662.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 67.529.862 τεμ., (από 67.923.875 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 49.903.674 τεμ. (50.006.940), ΟΠΑΠ 1.669.296 τεμ. (1.669.296), Εθνική 15.200.156 τεμ. (20.457.666), ΟΤΕ 1.901.069 τεμ. (1.941.450), Πειραιώς 13.323.499 τεμ. (13.507.411), Ελ. Πετρέλαια 1.310.171 τεμ. (1.311.601), Intralot 1.166.442 τεμ. (1.174.957), Motor Oil 1.443.534 τεμ. (1.441.968).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα. 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v