Είναι γνωστό σε όλους το παλιό χρηματιστηριακό ρητό που θέλει “οι τιμές των μετοχών να ανεβαίνουν με λεφτά και να πέφτουν με χαρτιά” και στην παρούσα φάση στο Χ.Α., υπάρχει υπερπροσφορά ‘χαρτιών’ ενώ η καθαρή αξία συναλλαγών βαίνει μειούμενη.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του placement για το 10% της ΕΤΕ, ξεκίνησε η Α.Μ.Κ. της Cenergy, έως 200 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, η ομολογιακή έκδοση της Μυτιληναίος, έλαβε χώρα το mini placement της BOCHGR, ακολουθεί η Α.Μ.Κ. της Τρ. Αττικής και έπεται και συνέχεια, αν συνυπολογιστούν τα προαναγγελθέντα placements σε Trade Estates, Attica Group και Ελ. Πετρέλαια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, με δεδομένο ότι η ρευστότητα στο Χ.Α. δεν είναι απεριόριστη και “φρέσκο χρήμα” δεν διαφαίνεται να μπαίνει, αρκετοί Εγχώριοι και Ξένοι Θεσμικοί, προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις θέσεων, όχι γιατί απογοήτευσαν τα αποτελέσματα των Εισηγμένων, αλλά για να συμμετάσχουν στις νέες διανομές μετοχών.
Από την άλλη στην παρούσα φάση που βρίσκεται η Εγχώρια Αγορά, δεν μπορεί να μην αναφερθεί η νευρικότητα που διακρίνει πολλούς συναλλασσόμενους και οι οποίοι, βλέποντας τις Διεθνείς Αγορές να διεκδικούν νέα ιστορικά υψηλά, αντιδρούν νευρικά σε κάθε αμφιλεγόμενη είδηση, ενώ περνάνε “ντούκου” όλες τις, θεωρούμενες, θετικές ειδήσεις.
Την νευρικότητα επιτείνει και η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, καθώς ΓΔ και ΔΤΡ συμπλήρωσαν εννέα πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες δέκα, με αθροιστικές απώλειες 4,05% και 6,68%, αντίστοιχα, ενώ το γεγονός ότι ο ΔΤΡ ξεκίνησε να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 1200 μονάδων, βάζει σε εγρήγορση για πιθανές μειώσεις θέσεων, τους traders που κινούνται με πιο γρήγορα αντανακλαστικά και με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έχει υποχωρήσει σε χαμηλά διμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/8 (1181,61 μονάδες).
Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου, πέτυχε το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε λάθος timing, καθώς εδώ και καιρό το Χ.Α. έδειχνε αδύναμο να ακολουθήσει τους διεθνείς δείκτες – σηματωρούς προς νέα ιστορικά υψηλά, παρά το συνεχιζόμενο “re – rating” στις Ελληνικές μετοχές, από Ξένους και Εγχώριους Επενδυτικούς Οίκους.
“Ενδεχόμενη αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων, είτε λόγω αύξησης της τιμής του Πετρελαίου, είτε ακόμα και λόγω παρεμπόδισης των εμπορικών ροών που διακινούνται από την Ερυθρά Θάλασσα, θα μπορούσε να καθυστερήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής”, τονίζει σε ανάλυσή της η Alpha Bank.
Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία, “ η ένταξη του Χ.Α. σε ‘watch list’ για αναβάθμιση από τον FTSE Russel, αποτελεί θετικό νέο και έναν καλό οιωνό για τις Ελληνικές μετοχές, που σε συνδυασμό με την επαναφορά των χρηματικών διανομών από τις Τράπεζες και τη συνέχιση των αναβαθμίσεων της Ελληνικής Οικονομίας, αναμένεται να επαναφέρουν το ανοδικό momentum, όταν ολοκληρωθούν οι ‘αφαιμάξεις’ ρευστότητας από το Χ.Α. και ομαλοποιηθεί το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, ιδιαίτερα αυτό στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές”.
Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί η σταδιακή συρρίκνωση της καθαρής αξίας συναλλαγών, που έχει ξεκινήσει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και το μηδενικό ενδιαφέρον, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ανεξάρτητα από τα θεμελιώδη των Εταιρειών.
Με ήπιες μεταβολές, εναλλαγές προσήμων και έκδηλη νευρικότητα, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και να περιμένουν την αυριανή μέρα, όπου ανακοινώνουν αποτελέσματα γ΄ τριμήνου οι BlackRock, JP Morgan και Wells Fargo”.
Ταυτόχρονα τιμολογούν τα πρακτικά της Fed που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και τα στοιχεία του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.
Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, διχασμένη ήταν η Fed για τη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Μερίδα αξιωματούχων τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης, υποστηρίζοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κινηθεί σταδιακά, όπως έδειξαν τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν.
Οριακή επιβράδυνση έδειξε ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έτρεξε τον περασμένο μήνα με ρυθμό 2,4% ετησίως, ελαφρώς χαμηλότερα από το 2,5% του Αυγούστου, αλλά υψηλότερα από το 2,3% περίμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%. Ο δομικός πληθωρισμός έτρεξε τον Σεπτέμβριο με ρυθμό 3,3% ετησίως, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών περίμενε ότι θα διατηρηθεί αμετάβλητος στο 3,2%. Σε μηνιαία βάση κατέγραψε άνοδο 0,3%.
Υπενθυμίζεται ότι Dow Jones και S&P 500, ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.
Από την άλλη, “οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία, όσον αφορά την ταχύτητα των μειώσεων επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει νικηθεί πλήρως και οι κίνδυνοι για την Οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται”, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., “προσφορές κάτω από το ποσό των 9,00 ευρώ ανά νέα μετοχή, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν για την κατανομή νέων μετοχών στη δημόσια προσφορά για την Α.Μ.Κ. των 200 εκατ. ευρώ”, ενημέρωσε η Cenergy Holdings (-3,05%), επικαλούμενη την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε, μέχρι τώρα, στο πλαίσιο του βιβλίου προσφορών και αυτό θεωρήθηκε σήμα για νέες πιέσεις στον τίτλο που και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε χαμηλά διμήνου, ενώ βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 9,15 ευρώ (-3,68%). Η περίοδος προσφοράς έληξε σήμερα το απόγευμα, στις 16.00 ώρα Ελλάδος.
Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ήπια ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,99% ανεβαίνει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,07% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,191% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1422,3 (+0,21%) και 1412,61 μονάδων (-0,47%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1413,79 (-0,39%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1411,56 (-0,54%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1411,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,54%.
Ο τζίρος στα 107,4 εκατ., από τα οποία τα 20,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΜΠΡΙΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΛΑΜΔΑ, TITC, ΙΝΚΑΤ), ενώ οι ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 107,4 εκατ., τα 99 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Μετά την ολοκλήρωση του placement οι στηρίξεις στην ΕΤΕ πήγαν περίπατο και πλέον χρειάζεται κατοχύρωση του 7,80 αν θέλει να δοκιμάσει ανοδική κίνηση. Το 7,38 και 7,25 επόμενες στηρίξεις, με το τελευταίο πολύ πιθανό. Πάνω στην μεσοπρόθεσμη στήριξη του 1,06 η ΙΝΛΟΤ που ακόμα και αν θέλει να την σπάσει, θα δοκιμάσει μία αντίδραση. Το ‘stop short’ παραμένει στο 1,15, με το 1,13 κοντινή αντίσταση. Η ΜΟΗ συνεχίζει το ‘φλερτ’ με το 20,70 που όλο το Καλοκαίρι συντηρείται σαν στήριξη. Μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει το 19,66 με το ‘stop’ στην παρούσα στο 21,68 σε κλείσιμο μέρας. Δοκιμάζει την στήριξη των 33 ευρώ η TITC, που μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στο 31,50 επίπεδο που είναι και το ημερήσιο ‘stop long’ στην παρούσα. Το 34,90 αντίσταση”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Federal οδήγησε σε νέα ιστορικά ρεκόρ τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 στη Wall Street. Στον αντίποδα, το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χ.Α. έχει υποχωρήσει και οι θετικοί καταλύτες αγνοούνται. Παραμένει μεταξύ των 1414 μονάδων η πλησιέστερη στήριξη και 1438 μονάδων η πλησιέστερη αντίσταση για τον ΓΔ”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα έκλεισε χθες ο ΓΔΧΑ, με τον Τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί και την Τράπεζα Κύπρου να ηγείται της πτώσης. Παρά ταύτα η γενική εικόνα στο Χ.Α. δεν έχει διαφοροποιηθεί και αναμένουμε αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, εφόσον το επενδυτικό κλίμα παραμείνει υποστηρικτικό. Για σήμερα αναμφισβήτητα στο επίκεντρο θα βρέθηκε ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου τις ΗΠΑ”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Η αυξανόμενη προσφορά ‘χαρτιών’, εκ μέρους των Εισηγμένων, αποτελεί στην παρούσα φάση το κυριότερο ‘story’ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τις κεφαλαιακές ενισχύσεις να ενισχύουν την εταιρική ευρωστία, τη διασπορά μετοχών και τη γκάμα των επενδυτικών επιλογών, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη. Στον αντίποδα, στην “άνυδρη” Λεωφόρο Αθηνών, των συγκεκριμένων σε αυτή τη φάση δυνατοτήτων, η απορρόφηση πολύτιμης ρευστότητας γίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ταυτόσημη ενός ελαφρά πτωτικού και ανησυχητικού καναλιού των τιμών σε Γενικό Δείκτη και επιμέρους αποτιμήσεις.
Η πολύμηνη συσσώρευση του ΓΔ έχει αφήσει ουσιαστικά τους επενδυτές με τα κέρδη του Ιανουαρίου, καθώς έκτοτε το “bottom line” των διαφοροποιημένων χαρτοφυλακίων πιθανότατα… δεν εντυπωσιάζει.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, προβληματιζόμαστε από το ότι οι 8 από τις 9 προηγηθείσες συνεδριάσεις έκλεισαν στο “κόκκινο”, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται επί τη βάσει γρηγορότερων αντανακλαστικών και μικρότερης “υπομονής”.
Παρότι δεν θα τα “μαυρίσουμε”, όλα αγνοώντας την εκπληκτική πορεία που έχουν να επιδείξουν οι αποτιμήσεις επιλεγμένων τίτλων τα τελευταία, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, χρόνια, το Χ.Α. εσχάτως συνεχίζει να χάνει πολύτιμες ευκαιρίες και χρόνο να συμπορευτεί με τα “Ξένα” τα οποία, έστω με φυσιολογική διστακτικότητα, διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ, έτοιμα να “ρεφάρουν” άμεσα την οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση με νέα rebound.
Βεβαίως, τα πολεμικά μέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, το “profit taking” σε ιστορικά υψηλά και οι ενδείξεις ηπιότερης μείωσης των επιτοκίων παρέμβασης, συντηρεί την απροθυμία ανάληψης επιπλέον επενδυτικών ρίσκων.
Πλέον, το “ερώτημα του ενός εκατομμυρίου” είναι το από που θα αντληθούν τα “φρέσκα κεφάλαια” που τόσο πολλή ανάγκη έχει το Χ.Α., ώστε να υπερκεράσει τα ζητήματα κορεσμού και “αποστράγγισης” ρευστότητας που το ταλανίζουν.
Καλό βεβαίως το “rotation” τίτλων, αλλά εξ’ ορισμού δεν μπορεί να οδηγήσει μόνο του τον ΓΔ προς, το προ ολίγων μηνών επιτευχθέν πολυετές υψηλό των 1500+ μονάδων.
Παράλληλα οι συναλλασσόμενοι αρχίζουν να μην αντιδρούν (τουλάχιστον προς ώρας) με ενθουσιασμό, σε ειδήσεις όπως ο “χρησμός” του FTSE Russel αναφορικά με την εν δυνάμει αναβάθμισή του Χ.Α. στο “club” των Αναπτυγμένων Αγορών.
Οπωσδήποτε τέτοιου τύπου αναβαθμίσεις δημιουργούν αυξανόμενο Θεσμικό “flow”, αλλά η ολοκληρωτική ανάκτηση εμπιστοσύνης “θέλει δουλειά πολλή”, καθώς το Χ.Α. παραμένει το τελευταίο “Αναδυόμενο” Χρηματιστήριο της Ευρωζώνης.
Αντίστοιχα, οι υψηλότερες τιμές - στόχοι που θέτουν Ξένοι και Εγχώριοι αναλυτές, δεν επαρκούν για να δώσει ένας πελάτης λιανικής μια άμεσα εκτελεστέα εντολή αγοράς.
Και ενώ το ανοδικό momentum παραδοσιακά αποτελεί ζητούμενο για την τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο ΓΔ μοιάζει διαγραμματικά “θολός”, ενόσω παραμένει “κλειδωμένος” εντός του, γνωστού και μη εξαιρετέου, εύρους 1400 - 1450 μονάδων.
Εκ των πραγμάτων η Αγορά θα διαφύγει από το εν λόγω πλαίσιο, αλλά η κατεύθυνση προς την οποία θα το κάνει σε εβδομαδιαίο κλείσιμο είναι άγνωστη.
Όσο το Χ.Α. παραμένει ‘μαγκωμένο’, τα επιχειρήματα περί ‘χωνέματος’ της δομικής ανοδικής κίνησης από τα πολυετή χαμηλά θα ‘ξεθωριάζουν’ και τα ενεργά χαρτοφυλάκια, στο θετικό σενάριο, θα γίνονται πιο επιφυλακτικά, αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων εισόδων και στο αρνητικό σενάριο θα ‘τραβήξουν για άλλες πολιτείες”, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης ( πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής).
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,2), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,2), ΕΤΕ (6,8), ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (4,7), ΠΕΙΡ (4,6), ΔΕΗ (4,4), ΜΠΕΛΑ (3,5), ΑΛΦΑ (3,5), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,1), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (0,9 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο (ΑΛΦΑ -0,88%, ΕΤΕ -0,19%, ΕΥΡΩΒ +0,82%, ΠΕΙΡ -0,89%).
Μεταξύ 1204,88 (+0,18%) και 1197,11 μονάδων (-0,47%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1200,29 (-0,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1200,57 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,18%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1232 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η ενδιάμεση αντίσταση στις 1203 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1228 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, η επόμενη στήριξη στις 1189 μονάδες.
Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΔΑΑ (+0,61%), ΕΕΕ (+0,61%) και ΟΤΟΕΛ (+0,58%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.
Στα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με αναλυτές, η ΑΡΑΙΓ θεωρείται φθηνή (πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και χαμηλά διμήνου) και τυχόν υποχώρηση προς τα 10,00 – 9,80 ευρώ θα προσφέρει σημείο εισόδου για όσους πιστεύουν στις προοπτικές της Εισηγμένης, με το βλέμμα πάντα στραμμένο και στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Η επόμενη στήριξη στα 9,85 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 11,27 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “στην ίδρυση του SPV που εκπροσωπεί τη Μικτή Εταιρεία Ανάπτυξης Οικιστικών Ακινήτων στο Ελληνικό, προχώρησε η Lamda Developement, μέσω της Θυγατρικής της ‘Ελληνικό ΑΕ’, με την ‘Xeris Venture Limited’, η οποία αποτελεί εταιρεία συμφερόντων του βασικού μετόχου της Lamda, Σπύρου Λάτση. Η ιδρυτική πράξη αφορά στην Εταιρεία ‘Aura’, όπου η ‘Xeris’ συμμετέχει με ποσοστό 80% και η Lamda Develοpment (μέσω της Ελληνικό ΑΕ) με 20%, γεγονός που καθορίζει και τη συμμετοχή στο αρχικό κεφάλαιό της, που ανέρχεται σε 44,75 εκατ. ευρώ. Πέραν των διαδικαστικών, η επένδυση εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 225 εκατ. ευρώ”.
Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “για τη μετοχή της ΛΑΜΔΑ, το 7,78 είναι το ‘make or break’ αν θέλει να συνεχίσει την ανοδική κίνηση. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,42 ευρώ”.
Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΕΕΕ (+0,61%). Η μετοχή, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, συνεχίζει να παρουσιάζει “ροκ συμπεριφορά” καθώς αλλάζει κατεύθυνση σχεδόν επί καθημερινής βάσεως. Η προσοχή στα 31,48 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και στα 34,10 ευρώ (επόμενη αντίσταση).
Με βιαστικό πρωινό αγοραστή και “market” εντολές αγορών, ο τίτλος της Viohalco βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 5,85 ευρώ (+3,54%) ενεργοποιώντας και Α.Μ.Ε.Μ. Από εκεί και πέρα ακολούθησε σταθερή πλαγιολισθητική πορεία έως τα 5,60 ευρώ, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 5,61 ευρώ (-0,71%). Στα 5,99 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 5,74 – 5,84 συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+227,83%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+131,32%), ΚΟΥΑΛ (+91,45%), SOFTWEB (+91,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+91,08%), MONTA (+85,34%), OPTIMA (+66,67%), TITC (+53,85%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΠΑΙΡ (+0,20%), ΒΙΟΚΑ (+2,60%), ΚΟΡΔΕ (+2,69%), ΜΕΝΤΙ (+1,33%), ΚΕΚΡ (+1,10%), ΟΛΘ (+0,94%), ΚΥΡΙΟ (+3,33%), ΕΛΤΟΝ (+0,83%), MED (+1,27%), ΛΕΒΚ (+0,77%), ΓΕΒΚΑ (+3,28%).
Επιστροφή των αγοραστών στην μετοχή της BOCHGR (+1,61%), καθώς οι φήμες - εκτιμήσεις που έκαναν τον γύρο της Αγοράς ανέφεραν πως “τα επόμενα ‘πακέτα’ διάθεσης από τα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να πουλήσουν, αλλά και από τον Εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής, έχουν δρόμο ακόμη μέχρι να ολοκληρωθούν”, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και να μην υπάρξουν νέες εκπλήξεις ξαφνικής διάθεσης μετοχών. Η σημερινή προσφορά μόνο αμελητέα δεν ήταν.
Η ΙΝΤΚΑ (-1,71% και χαμηλά 10 μηνών) συνεχίζει να αγοράζει ΙΝΛΟΤ (-2,04% και χαμηλά εξαμήνου).
Σε χαμηλά 8 μηνών η ΑΤΤΙΚΑ (-1,80%), 11 μηνών η ΕΚΤΕΡ (-2,78%), 14 μηνών η ΔΟΜΙΚ (-4,19%), 24 μηνών τα ΠΛΑΘ (-1,36%), 88 μηνών ο ΙΚΤΙΝ (-8,41%).
Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 8μηνου στα Πλ. Κρήτης (-2,08%).
Επιστροφή αγοραστών στην Ελλάδος (+0,38%).
Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 27/9 για ΑΒΕ (+0,81%).
Προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά 27 μηνών για Δρομέα (+3,19%).
Βγήκε μικρό “bid” σε Προοδευτική (+10%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,72) και Παπουτσάνη (+0,43%).
Μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, σήμερα έδωσε αντίδραση η Τρ. Αττικής (+29,11%).
Αγορές από “insiders” στον Λούλη (+1,15%).
Αν με τα αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσίευσε ο Καρέλιας “κατορθώνει” να καταγράφει ημερήσιες απώλειες 2,29%, με συνολικό ημερήσιο όγκο 7 τεμ., κάθε άλλο σχόλιο περισσεύει (!)
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 1415 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1395 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3435 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3389 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στην Ταϊβάν.
Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.
Επιστρέφουν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, στο 1,093 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $2640 ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $31,10 αντιδρά το Ασήμι.
Προς τα $60600 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2390 αντιδρά το Ethereum.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία, έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 2,8% τον Σεπτέμβριο, από ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές, σε δημοσκόπηση του Reuters, είχαν εκτιμήσει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν στο 2,3%, από 2,5% τον Αύγουστο.
Ο κύκλος εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 2,1% τον Αύγουστο, σε πραγματικούς όρους, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Destatis.
Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατέγραψαν άνοδο στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Οκτωβρίου, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους. Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν στις 258000, από 225000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 230000.
“Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αυξάνει τον κίνδυνο ενός σοκ στασιμοπληθωρισμού”, προειδοποίησε ο Νουριέλ Ρουμπινί, σε Οικονομικό Φόρουμ που διεξήχθη στο Κονέκτικατ.
Κατά τη γνώμη του, οι πολιτικές που σχεδιάζει ο Τραμπ, όπως η επιβολή υψηλότερων δασμών, η υποτίμηση του Δολαρίου και η υιοθέτηση πιο σκληρής στάσης στο Μεταναστευτικό, απειλούν να επιβραδύνουν την Οικονομία και ταυτόχρονα να οδηγήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό.
Επίσης, μια περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, μπορεί να οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές του Πετρελαίου και να εντείνει τις πιέσεις στις τιμές.
Ως αντιστάθμισμα στους κινδύνους αυτούς, ο Ρουμπινί συνιστά στους επενδυτές να αγοράσουν Χρυσό και ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 98,9 δισ. ευρώ.
Πληθωρισμό 2,9% σε ετήσια βάση (έναντι 3% τον Αύγουστο) καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, ενώ ο εναρμονισμένος κινείται στο 3,1%. Ο ΔΤΚ τον μήνα Σεπτέμβριο 2024, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2024 παρουσίασε αύξηση 1,8%.
Η Citi διατηρεί τις αξιολογήσεις “buy” για όλες τις Ελληνικές Τράπεζες, ενώ προτιμάει τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας με τιμή - στόχο για την Alpha Βank στα 2,40 ευρώ και για την Εθνική στα 9,45 ευρώ. Για τη Eurobank η τιμή - στόχος είναι τα 2,30 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,20 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, CENER και με το αρνητικό η ΕΕΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σαράντης και στο υψηλό οι Eurobank, ΕΥΔΑΠ.
Κακή η τελική εικόνα με 36 ανοδικούς τίτλους, έναντι 87 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.948 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 4.040 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.020 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Στα 1.562 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.565 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 771, 533 για τον Οκτώβριο και 238 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.424,75), κινήθηκε μεταξύ 3.418 και 3.450 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.221,5).
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.276).
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 Cenergy), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (301), Πειραιώς (1.757), Εθνική (429), Alpha Bank (5.428), ΔΕΗ (257), ΑΔΜΗΕ (477), Μυτιληναίο (151), Cenergy (437), Ιντρακόμ (254), Viohalco (107).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 176.727, Πειραιώς 87.814, ΑΔΜΗΕ 29.099, ΔΕΗ 21.927, Eurobank 20.074, Εθνική 18.126, ΓΕΚ 11.324, Τέρνα Ενεργειακή 16.662.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 67.923.875 τεμ., (από 68.033.843 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 50.006.940 τεμ. (49.701.019), ΟΠΑΠ 1.669.296 τεμ. (1.669.296), Εθνική 20.457.666 τεμ. (20.484.967), ΟΤΕ 1.941.450 τεμ. (1.928.076), Πειραιώς 13.507.411 τεμ. (13.508.111), Ελ. Πετρέλαια 1.311.601 τεμ. (1.321.437), Intralot 1.174.957 τεμ. (1.178.606), Motor Oil 1.441.968 τεμ. (1.442.947).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.