Εύθραυστη ισορροπία και προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Εχασε τα πρωινά κέρδη του ο Γενικός Δείκτης και οι τραπεζικές μετοχές, μάχη για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης. Αμυνες με Coca Cola και ΔΕΗ. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος.

Εύθραυστη ισορροπία και προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και έχοντας υποχωρήσει από τα αρχικά υψηλά οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και με τον γερμανικό δείκτη DAX να επιμένει στην καταγραφή νέων ιστορικά υψηλών.

Σχετική απόσταση από τα πρωινά υψηλά και για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που δείχνουν διάθεση να διατηρήσουν τον θετικό τους βηματισμό, όμως ο τζίρος είναι σχετικά χαμηλός και αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

Μικτή η εικόνα στο βαρύδεικτο τραπεζικό ταμπλό, με όλους ανεξαιρέτως τους τίτλους να έχουν χάσει μέρος των αρχικών κερδών, ενώ εξαιρετικά προσεκτικές είναι οι κινήσεις των λίγων αγοραστών, στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο τζίρος μόλις και μετά βίας φτάνει στα 37 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, CENER, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ).

Εξαιρετικά προβληματισμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, που βλέπουν την καθαρή αξία συναλλαγών να παγιώνεται χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως «με αυτούς τους τζίρους, δεν μπορεί το Χ.Α. να περιμένει σημαντική ανοδική κίνηση, ακόμα και αν παραμείνει θετικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς από εκεί και χαμηλότερα το ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο, με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας κινούνται οι ΑΡΑΙΓ (+1,76%), ΔΕΗ (+1,58%), ΕΕΕ (+1,20%), ΕΥΔΑΠ (-1,07%), ΟΤΕ (-1,13%), ΣΑΡ (+1,12%) και ΟΤΟΕΛ (+1,12%).

Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος μόνιμα στο «πράσινο», τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχει σημειώσει υψηλό ημέρας στις 1.421,06 μονάδες (+0,68%), όμως από εκεί και πέρα, αργά αλλά σταθερά διολισθαίνει προς χαμηλότερα επίπεδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για πιθανές αρνητικές εκπλήξεις, προς το τέλος της συνεδρίασης.

Σχετικά υψηλότερες σήμερα οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, καθώς την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν διακινηθεί 1.283 συμβόλαια του FTSE 25, λήξης 18/10. Παραμένουν με μηδενικές συναλλαγές το συμβόλαιο του ΔΤΡ, λήξης 20/12 και το συμβόλαιο του MSCI, λήξης 18/10.

Η «μεγάλη εικόνα» του ταμπλό παραπέμπει σε συνεδρίαση χαμηλού ενδιαφέροντος, όπου το τελικό πρόσημο θα διαμορφωθεί στο «φίνις», από λίγες εντολές σχετικού ειδικού βάρους.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v