Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για αντίδραση, βαρόμετρο η ΕΤΕ

Με «καύσιμο» τα ρεκόρ στις διεθνείς αγορές, οι κινήσεις των long στο ταμπλό. Πρώτο ζητούμενο η αύξηση των συναλλαγών. Οι τράπεζες και τα δύο blue chips που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για αντίδραση, βαρόμετρο η ΕΤΕ

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές οι κύριοι δείκτες στη Wall Street (Dow Jones +0,47%, S&P 500 +0,77%, Nasdaq +0,87%, Russell 2000 +0,65%), με τους Dow Jones και S&P 500 να σκαρφαλώνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, βρίσκοντας στήριξη από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, εξαιρουμένης της Boeing που ανακοίνωσε ζημιές που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, για το γ' τρίμηνο.

Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Nvidia, με την κεφαλαιοποίηση της Εταιρείας να ξεπερνά τα $3,4 τρισ.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 21 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό.

Σύμφωνα με την Beta Sec., «τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των εταιρειών στις ΗΠΑ παραμένουν σε ρόλο οδηγού των τάσεων την τρέχουσα εβδομάδα. Στις κυριότερες ανακοινώσεις που αναμένονται, οι Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, Johnson & Johnson (σήμερα), Abbot Laboratories (16/10), Morgan Stanley, Netflix, Blackstone (17/10) και American Express, P&G, (18/10)».

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτές, «η αισιοδοξία ότι η Fed θα προχωρήσει σε άλλη μια μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης το Νοέμβριο έχει πλέον υποχωρήσει, μετά τα τελευταία ενθαρρυντικά μάκρο που ανακοινώθηκαν, ωστόσο η Αγορά συνεχίζει να περιμένει μια μείωση κατά 25 μ.β. τον επόμενο μήνα».

Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, «με δεδομένο ότι η διαφορά του νικητή με τον ηττημένο στις προεδρικές εκλογές ενδέχεται να είναι πολύ μικρή, οι Αγορές θα μπορούσαν να βρεθούν σε κλοιό πιέσεων όχι μόνο πριν αλλά και μετά τις εκλογές. Το χειρότερο σενάριο για το αμερικανικό Χρηματιστήριο και την Οικονομία είναι να μην είναι αμέσως ξεκάθαρο ποιος είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου».

Με απώλειες που ξεπερνούν τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες Brent και WTI, μετά το δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται δύο αξιωματούχους και σύμφωνα με το οποίο, «ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν και όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις». Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι το ανταποδοτικό πλήγμα του Ισραήλ θα σημειωθεί πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Είχαν προηγηθεί οι νέες υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ για την πορεία της ζήτησης το 2024 και το 2025. Σύμφωνα με αυτές, η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024, αντί για 2 εκατ. βαρέλια που περίμενε προηγουμένως. Για το 2025 το καρτέλ περιμένει η ζήτηση να αυξηθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή του για 1,7 εκατ. βαρέλια.

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι Αγορές Ασίας - Ειρηνικού, με την προσοχή να είναι στραμμένη στην αυξανόμενη ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Για μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές στο ξεκίνημα των συναλλαγών προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ασφαλώς και πρώτο ζητούμενο είναι η επιστροφή της καθαρής αξίας συναλλαγών σε υψηλότερα επίπεδα, όπως και η διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, όμως και τα δύο ζητούμενα δεν φάνηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, και όχι μόνο, με την Beta Sec. να εκτιμά πως «οι επενδυτές ενδέχεται να κρατήσουν επιλεκτική στάση, εστιάζοντας στις επερχόμενες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου που θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα με αναλυτές, «η μετοχή της Εθνικής, με τη δεσπόζουσα θέση που έχει πλέον στους δύο βασικούς δείκτες, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το βαρόμετρο της Αγοράς. Σε πρώτη φάση, καλείται να επιστρέψει σε τιμές υψηλότερα από το πρόσφατο placement, ώστε να δώσει το έναυσμα για μια ευρύτερη ανοδική κίνηση στο ταμπλό».

Η προσοχή στον τίτλο της MOH, που κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 23 μηνών, αλλά και σε αυτόν της Cenergy, που έδειξε να προσεγγίζει την τιμή του placement, πριν ακόμα μπουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της S&P για το ελληνικό αξιόχρεο, ενώ την ίδια μέρα θα έχει προηγηθεί η λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου στην Αγορά Παραγώγων.

 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v