Τράπεζες και ΟΤΕ «τραβούν» χαμηλότερα το Χρηματιστήριο

«Δοκιμάζονται» οι 1.430 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Στο κόκκινο οι τραπεζικές μετοχές μετά το «γύρισμα» στην Εθνική, σημαντικές πιέσεις για ΟΤΕ, αμυντικές διαθέσεις από Jumbo, ΟΠΑΠ.

Τράπεζες και ΟΤΕ «τραβούν» χαμηλότερα το Χρηματιστήριο

Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, σε διόρθωση με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σταθερά στο μείον η προθεσμιακή αγορά στη Νέα Υόρκη, με πωλητές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και σε δοκιμασία η περιοχή των 1.430 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα.

Εως 1,01% χαμηλότερα ο CAC40 στις 7.535 μονάδες, έως 0,88% ο DAX στις 19.485, με το κύριο μέρος των ρευστοποιήσεων/πιέσεων να επικεντρώνεται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Στράβωσε το κλήμα στα διεθνή, διαδραματίζονται όσα εξελίχθηκαν με την περίπτωση της Attica Bank, για να ενισχυθούν κατά τι οι πωλητές στη μετοχή της Εθνικής, με συνέπεια ο Δείκτης Τραπεζών να διορθώσει από τις 1.239 προς τις 1.222 μονάδες.

Με βάση τη διαγραμματική απεικόνιση, η στάση των traders άλλαξε από τις 11:55 και μετά, όταν αρχικά σταμάτησαν να περνούν εντολές στη μετοχή της Attica Βank, στις 12:10 να εμφανιστεί στα κεντρικά τερματικά των χρηματιστών η ένδειξη για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης και μετά για σχεδόν μισή ώρα να αναζητείται από την κοινότητα κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Στα 7,39-7,50 ευρώ οι εντολές στη μετοχή της Εθνικής, μέχρι τις 12:55 η πλειονότητα των εντολών περνούσε με θετικό πρόσημο μέχρις ότου ενεργοποιήθηκαν περισσότερες εντολές από την πλευρά των πωλητών.

Ωστόσο, τη διαφορά σε βάρος των long την έκανε ο ΟΤΕ, με τους πιο βραχυπρόθεσμους να έχουν καθαρά πωλητική διάθεση από την προσυνεδρίαση κιόλας. Η δημοσιοποίηση της επιβολής προστίμου (33,5 εκατ.) στη θυγατρική του Οργανισμού στη Ρουμανία έδινε εξαρχής πλεονέκτημα στους short. Με πτωτικό κενό οι πρώτες εντολές, από τα 16,02 σταδιακά έως τα 15,74 ευρώ, με τη διόρθωση να φθάνει ακόμη και στο όριο του 2%. Από τα βαριά χαρτιά του FTSE25 ο ΟΤΕ, ήταν θέμα συγκυρίας και αφορμής να «τραβήξει» χαμηλότερα και άλλα blue chips.

Προέκυψαν δε οι περιπτώσεις της Attica Βank, το «γύρισμα» της ΕΤΕ, για να υποχωρήσει ο δείκτης από τις 3.522 έως τις 3.487 μονάδες.

Η επιβάρυνση του σκηνικού (από πολλές απόψεις) είχε ως συνέπεια την ενεργοποίηση και νέων πωλήσεων σε μετοχές που μέχρι τις 14:00-14:30 ήταν με θετικό πρόσημο.

Μόλις δύο τίτλοι -Jumbo (25,94) και ΟΠΑΠ (15,99)- νωρίτερα, στις 14:45 και με την Πειραιώς μόνη από τα τραπεζικά να κυμαίνεται πέριξ των 3,87 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v