Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχισε την αντίδραση με το... στανιό το Χρηματιστήριο

Νέα μικρή άνοδο για τον Γενικό Δείκτη, η τέταρτη κατά σειρά, με οδηγούς Πειραιώς, Metlen, Viohalco. Πωλητές σε Jumbo, Titan. Η τεχνική εικόνα και η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Συνέχισε την αντίδραση με το... στανιό το Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ συνδυάστηκε και με την λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου στην Αγορά Παραγώγων, χωρίς να υπάρξουν “αναταράξεις” από την λήξη και μετά.

Θα μπορούσε, εύκολα, να υποστηριχθεί, ότι και η σημερινή συνεδρίαση ακολούθησε την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με τους αγοραστές να πετυχαίνουν “καρέ” ανόδου, συνεχίζοντας το “rotation” στους Δεικτοβαρείς τίτλους, όμως και σήμερα έλειψαν οι εξάρσεις και οι εντυπωσιακές ημερήσιες μεταβολές, καθώς η ανακυκλούμενη καθαρή αξία συναλλαγών είναι σχετικά περιορισμένη και δεν συνηγορεί για τέτοιους είδους εντυπωσιακότερα δείγματα γραφής.

Περιορισμένη, αλλά καλοδεχούμενη η κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον στο χρηματιστηριακό ταμπλώ και ταυτόχρονα κινητοποιεί και κάποια χαρτοφυλάκια που αρέσκονται στις “συγκινήσεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι φήμες που ακούγονται σε χρηματιστηριακά γραφεία και σύμφωνα με τις οποίες, “μπορεί η συνεδρίαση της Δευτέρας να γίνει αιτία επιστροφής περισσότερων θεατών στις εξέδρες του Χ.Α.”.

Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές με πιο αισιόδοξη οπτική, “αν συνεχιστεί η αργή ανοδική κίνηση, η μεγάλη ‘μάχη’ θα δοθεί στην ζώνη 1450 – 1475. Υπέρβαση αυτής της ζώνης θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τις 1615 μονάδες”.

Ωστόσο, για την υπέρβαση κρίσιμων τεχνικών επιπέδων, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση συναλλαγών με εισροή “φρέσκου” χρήματος, κάτι που δεν φάνηκε και στη σημερινή συνεδρίαση.

Ερωτηματικό αποτελεί το αν ποιοτικότερα χαρτοφυλάκια αρχίζουν να παίρνουν σταδιακά θέση, μετά την ένταξη του Χ.Α. σε “watchlist” από τον Οίκο FTSE Russel, ή η αργή ανοδική κίνηση είναι αποτέλεσμα κάποιων πρωτοβουλιών από traders, που σπεύδουν να τοποθετηθούν, ποντάροντας σε κάποιο “ δώρο” σήμερα το βράδυ από την S&P και οι οποίοι θα προχωρήσουν σε επιθετικές μειώσεις θέσεων, στην πρώτη υποτροπή του διεθνούς κλίματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Standard and Poor’s έχει βαθμολογήσει την Χώρα με “ΒΒΒ-” με θετική προοπτική, ενώ την έχει τοποθετήσει από πέρυσι σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Με μικτές διαθέσεις οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να περάσουν από μία “δεύτερη ανάγνωση” τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις δηλώσεις Λαγκάρντ. Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν, αν και η πρόεδρος της ΕΚΤ έσπευσε να τονίσει ότι “η συνέχιση της μείωσης των επιτοκίων, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη”.

Με αργές κινήσεις, διολισθαίνουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,95% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,08% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,029% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 25 Απριλίου 2025.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1444,46 μονάδες (+0,40%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1444,23 (+0,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1443,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,34%.

Ο τζίρος στα 121,6 εκατ., από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, CENER, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ), ενώ οι ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 121,6 εκατ., τα 112,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, πιστώνοντας τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 1,89%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 2,57%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 11,63% και ο ΔΤΡ κέρδη 16,6%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Αγορά μπορεί να κούρασε, αλλά τελικά οι αγοραστές κατάφεραν να κερδίσουν βραχυπρόθεσμα την παρτίδα του 1400 και τον ΓΔ να κάνει προσπάθεια να κλείσει το ‘χάσμα’ του 1447, θυμίζοντας ότι το 1450 είναι και πάλι ένα επίπεδο αντίστασης. Η κίνηση στην παρούσα ήρθε πρωτίστως από τον Τραπεζικό κλάδο και από λίγους επιλεγμένους Δεικτοβαρείς τίτλους όπως η ΔΕΗ, χωρίς ακόμα να βλέπουμε διάχυση στα μικρομεσαία, που πάντα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Όταν υπάρχουν εκροές από Θεσμικούς, τα ‘βαριά χαρτιά’ ξεφορτώνονται ευκολότερα, οπότε η ‘ουρά’ πάντα έχει πωλητές σε δεύτερους τίτλους, μέχρι η Αγορά να πάρει μεγαλύτερη τάση. Η μετοχή των ΕΛΠΕ είναι σε ημερήσιο ‘short’ από την αποκοπή του μερίσματος, αρχές Ιουλίου, έχοντας έρθει και κάτσει κοντά στην βάση, στην ζώνη του 6,90 – 7,10. Το 1,94 είναι κύρια αντίσταση για την ΕΛΧΑ. Τυχόν κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει συνέχιση. Πλέον πλησιάζουμε στο τελευταίο δίμηνο, που ο Όμιλος ‘προσέχει’ τις Θυγατρικές του. Από τις πιο φτηνές περιπτώσεις στο ταμπλώ, με τον έλεγχο στην Μητρική, κάτι που συμβαίνει και με την Cenergy. Προφανώς τελείωσε ο πωλητής στην ΠΕΡΦ και η μετοχή ανέπνευσε πληρώνοντας το 6,30 που είχαμε στοχεύσει. Μόνο το Χρυσάφι είναι ‘παντός καιρού’ το τελευταίο διάστημα. Ακόμα και το Πετρέλαιο που πολλοί περίμεναν με τα γεγονότα να κάνει πάρτι, ‘λούφαξε’ με τιμές κάτω από τα $70”, όπως σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές επεξεργάζονται τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις προοπτικές πολιτικής μετά την τελευταία κίνηση χαλάρωσης από την ΕΚΤ”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα στις Αγορές Πετρελαίου, πιστεύουμε ότι στα τρέχοντα επίπεδα η μετοχή της Motor Oil προσφέρει ένα ελκυστικό σημείο εισόδου”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων μπορεί να βάλουν σε πειρασμό για κάποιες ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ωστόσο οι επενδυτές στρέφονται σταδιακά στις εγχώριες ανακοινώσεις του 3ου τριμήνου, οι οποίες παρέχουν περιθώριο για επιλεκτικές αγορές. Σήμερα η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας”, υπενθυμίζει η Beta Sec.

Έληξαν σήμερα τα ΣΜΕ για τον τρέχοντα μήνα, ενώ αργά το βράδυ ο Οίκος S&P ανακοινώνει την έκθεσή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής οικονομίας. Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και το ξέφρενο πάρτι στις Ευρωπαϊκές Αγορές συνετέλεσαν στην υπέρβαση με την πρώτη προσπάθεια της διακεκαυμένης ζώνης που διέρχονται οι ΜΚΟ των 20, 30, 60, 90 και 100 ημερών (1428 - 1435 μονάδων) που μετατρέπεται στην πλησιέστερη στήριξη, όπως προσδιορίζει η τεχνική ανάλυση. Επόμενος ‘άθλος’ η υπέρβαση του καθοδικού ‘χάσματος’ των 1447 μονάδων”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Εβδομάδα με σημαντικά κέρδη για τον ΓΔ, με την μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα όμως να κυμαίνεται κάτω από 100 εκατ. Καθώς πλησιάζουμε την ημερομηνία προς τις Αμερικανικές εκλογές, η Αγορά κρατά τα επίπεδα των 1400 μονάδων, με το επενδυτικό κλίμα σε γενικές γραμμές να είναι υποστηρικτικό και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Η ΕΚΤ προχώρησε στην μείωση των βασικών επιτοκίων που είναι η τρίτη φέτος, ενώ και σε εταιρικό επίπεδο έχουμε θετικές ειδήσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις αποτυπώνονται και στο ταμπλώ. Απόψε περιμένουμε την ‘ετυμηγορία’ για της S&P για το Ελληνικό αξιόχρεο, με την πιθανή αναβάθμιση να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Από την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η αυλαία των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μηνου για τις Ελληνικές Εισηγμένες με METLEN (24/10), ΣΑΡ( 23/10) και ΠΑΠ (22/10) να κάνουν την αρχή. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1447 και 1471 μονάδες, ενώ και ο ΚΜΟ200 να βρίσκεται στις 1420 μονάδες”, όπως επισημαίνει η Merit Sec.

Η παύση των συνεχών απαιτητικών διαθέσεων μετοχικών πακέτων και αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων, έδωσε κάποιους βαθμούς ελευθερίας στην Εγχώρια Αγορά να διορθώσει επιμέρους στρεβλώσεις και να κλείσει την εβδομάδα με μια αξιόλογη θετική απόδοση, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επιπλέον ο Τραπεζικός κλάδος έδειξε να απεμπλέκεται από το σύνδρομο της συμπεριφοράς της Εθνικής Τράπεζας στο ταμπλώ, η οποία παρουσιάζει ανάλογη εικόνα με αυτή της Τράπεζας Πειραιώς μετά την διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ.

Παράλληλα, η πολύμηνη συσσώρευση τιμών αρχίζει σταδιακά να αποδίδει στο “χώνεμα” της προσφοράς, σε μετοχές που μέσα στην χρονιά είχαν προχωρήσει σε διαθέσεις σημαντικών μετοχικών μεριδίων.

Στο εξωτερικό το ράλι συνεχίζεται, έχοντας υποστήριξη από την επιβεβαίωση της πολιτικής χαμηλότερων επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες έχουν περάσει σε “δεύτερο πλάνο” και έχουν υποβαθμιστεί ως προς την επίδρασή τους, “διασκεδάζοντας” κάπως τους φόβους ενίσχυσης των πληθωριστικών τάσεων.

Στο εσωτερικό εκκινούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αρχής γενομένης με την Παπουτσάνης την προσεχή Τρίτη, ενώ η Σαράντης θα ανακοινώσει το πρωί της Τετάρτης. Την Πέμπτη το πρωί ακολουθεί η Metlen, η οποία θα ανακοινώσει το συνοπτικό set των βασικών σημείων των αποτελεσμάτων.

Στις 45 Εταιρείες που είχαν δημοσιεύσει πέρυσι αποτελέσματα, είχαν καταγραφεί καθαρά κέρδη 6,98 δισ. ευρώ. Οι ίδιες Εταιρείες στο φετινό εξάμηνο έχουν δείξει κέρδη 4,78 δισ. ευρώ, αναλογούσαν δηλαδή στο 68% της επίδοσης του περυσινού εννεαμήνου και δεδομένης της αυξημένης εποχικής επίδρασης του κλάδου Ενέργειας και Τουρισμού, η υπέρβαση του περυσινού πήχη της κερδοφορίας είναι μέσα στις δυνατότητες των Εταιρειών.

Ήδη 11 από αυτές τις 45 Εταιρείες έχουν σημειώσει στο εξάμηνο επιδόσεις καλύτερες από το περυσινό εννεάμηνο, ενισχύοντας την πιθανότητα για μια χρήση με επιδόσεις ρεκόρ.

Η περίοδος των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, αν και περιέχει γεγονότα σημαντικού ειδικού βάρους στο εξωτερικό, με κυριότερη εξέλιξη τις εκλογές στις ΗΠΑ, μπορεί να δημιουργήσει επιμέρους αγοραστικό ενδιαφέρον, ή αναδιαρθρώσεων βάσει ελκυστικότητας μεγεθών.

Τεχνικά οι 1410 μονάδες δικαίωσαν τις ιδιότητες τους ως επίπεδο στήριξης και έδωσαν μια μικρή ώθηση προς την γνώριμη αντίσταση των 1450 μονάδων.

Οι οριακές αποκλίσεις από MACD και κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, επανέφεραν την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική τροχιά, μετά από τέσσερις ήπιες μεν, ανοδικές δε συνεδριάσεις.

Το βασικό χαρακτηριστικό, ωστόσο και των τεσσάρων συνεδριάσεων, ήταν τα διαδοχικά κλεισίματα κοντά στα υψηλά της ημερήσιας διακύμανσης, ένδειξη αφύπνισης των αγοραστών, οι οποίοι έδειξαν να ανακτούν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας.

Το τεχνικό ζητούμενο είναι η υπέρβαση των 1455 μονάδων, οι οποίες έχουν στο κοντινό παρελθόν ανακόψει ανάλογες ανοδικές κινήσεις και στο οποίο επίπεδο αναμένουμε αύξηση της προσφοράς.

Η εν λόγω αντίσταση πιθανότατα θα δοκιμαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η μικρή αισιοδοξία στο διάγραμμα της Αγοράς συνοδεύεται και από αυξανόμενους τζίρους, που συναινούν στην ανοδική κίνηση.

Τα αποτελέσματα των Εταιρειών στις ΗΠΑ επιταχύνουν και ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, το 40% των Εταιρειών του S&P θα έχει δώσει ένα αυξημένο δείγμα γραφής των οικονομικών επιδόσεων του γ’ τριμήνου.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις επισημαίνονται οι 3M, General Electric, Philip Morris, General Motors, Verizon, Alphabet, Microsoft, Snap, Visa (22/10) Boeing, CME, Coca-Cola, ΙΒΜ, AT&T, Tesla (23/10), Mastercard, Intel Corp, Amazon (24/10) και Exxon Mobil, Aon (25/10).

Ως τώρα, τα αποτελέσματα του Χρηματοοικονομικού κλάδου ήταν, στο σύνολο τους, θετικά, με αστερίσκους επιβράδυνσης, ωστόσο ως προς τις Εταιρείες οικιστικής ανάπτυξης και τον Τραπεζικό κλάδο.

Στο εξωτερικό, εκτός από τα εταιρικά νέα, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί την προσεχή Πέμπτη στους δείκτες Μεταποίησης σε Ευρώπη και Αμερική για το μήνα Οκτώβριο.

Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών και των δικαιωμάτων συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. της Τράπεζας Αττικής”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,7), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (6,8), ΟΤΕ (6,7), ΟΠΑΠ (5,9), ΠΕΙΡ (4,8), ΜΥΤΙΛ (4,8), ΔΕΗ (4,6), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,5), TITC (2,6), ΜΟΗ (2,3), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,9), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (+2,19%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+0,16%), ΕΤΕ (-0,64%) και ΕΥΡΩΒ (+0,73%).

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της ΕΤΕ δοκίμασε τιμές υψηλότερα από το πρόσφατο placement, αναρριχόμενος μέχρι τα 7,61 ευρώ (+1,22%), αλλά η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε αισθητά χαμηλότερα και κάτω από τα 7,55 ευρώ, δείχνοντας ότι συνεχίζει να έχει πωλητές.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1240,63 μονάδες (+0,66%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1237,65 (+0,42%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1237,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,43%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1189 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1287, 1311, 1360 και 1400 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 1232 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η αμέσως επόμενη στις 1204 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Η λήξη των συναλλαγών, βρήκε με πλεονέκτημα τους τίτλους με θετικό πρόσημο, στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου στην ανοδική κίνηση δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν οι ΔΑΑ (-0,05%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,59%), ΕΛΠΕ (-0,21%), ΛΑΜΔΑ (-0,13%), ΜΠΕΛΑ (-0,92%), ΕΛΧΑ (-0,74%), TITC (-0,89%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Μόσχου, “διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης συνεχίζει να καταγράφει η Αγορά τυχερών παιγνίων και το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), το σύνολο των πονταρισμάτων έφτασε τα 28,36 δισ. ευρώ, από 24,83 δισ. ευρώ το οκτάμηνο του 2023, σημειώνοντας άνοδο κατά 14,2%”.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,69%), στον απόηχο των παραπάνω δημοσιεύσεων. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 16,08 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 15,67 – 15,55 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Συνεχίστηκαν οι “αψιμαχίες στην μετοχή της Cenergy, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενη μέχρι τα 9,10 ευρώ (+1,45%) για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές σχετικά χαμηλότερα, στα 8,99 ευρώ (+0,22%) και οριακά χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ (+0,81%), “στο πλαίσιο ελέγχου των Οικονομικών Χρήσεων 2017 - 2021 της 100% Θυγατρικής του Telekom Romania Mobile (“TKRM”), η Φορολογική Αρχή της Ρουμανίας επέβαλε 33,5 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις (αρχικό ποσό), που σχετίζονται με εκτιμώμενους εσφαλμένους υπολογισμούς ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος Εταιρειών, οι οποίες θα επιβαρυνθούν περαιτέρω με πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις. Η TKRM σκοπεύει να κάνει χρήση των διατάξεων του διατάγματος 107/2024 της Ρουμανίας, το οποίο προβλέπει την απαλλαγή από κυρώσεις, τόκους και προσαυξήσεις εάν καταβληθεί το αρχικό ποσό. Παράλληλα, η TKRM θα καταθέσει αίτηση για την ακύρωση των πορισμάτων του φορολογικού ελέγχου ενώπιον των Αρμόδιων Δικαστηρίων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τα παραπάνω ποσά αφορούν προηγούμενες χρήσεις και δεν επηρεάζουν τις οργανικές επιδόσεις του Ομίλου”.

Πηγές του Ομίλου ανέφεραν ότι, "η TKRM δεν συμφωνεί και δεν αποδέχεται τα ευρήματα της απόφασης και για αυτό θα προσβάλλει την απόφαση. Το γεγονός αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και τις επαναλαμβανόμενες χρηματοοικονομικές ροές του Ομίλου".

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+249,06%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+157,69%), ΦΒΜΕΖΖ (+95,54%), MONTA (+93,72%), ΚΟΥΑΛ (+90,79%), SOFTWEB (+87,79%), OPTIMA (+65,38%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,04%), TITC (+55,71%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 191.841 ίδιες (ΚΟ) μετοχές της BOCHGR (-0,93% και νέο χαμηλό από τότε που επέστρεψε στο Χ.Α.). Το σύνολο των μετοχών της Τράπεζας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 442526550.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΛΕΒΚ (+5,76%), ΕΛΒΕ (+1,87%), ΝΑΥΠ (+6,14%), ΠΑΙΡ (+2,52%), ΔΟΜΙΚ (+0,90%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,76%), ΜΟΝΤΑ (+3,35%), ΔΡΟΜΕ (+2,04%), REALCONS (+1,12%), ΙΚΤΙΝ (+0,69%), ΑΒΕ (+3,01%), ΚΥΡΙΟ (+2,20%), ΧΑΙΔΕ (+2,50%), SOFTWEB (+0,94%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ (-0,62%), “σχετικά με τη διάθεση ποσοστού 20% της Θυγατρικής Εταιρείας του ‘Αριάδνη Interconnection Α.Ε.Ε.Σ.’ στην Εταιρεία ‘State Grid International Development Belgium Ltd’, το ποσό της βελτιωμένης προσφοράς στον σχετικό διαγωνισμό ανήλθε στα 62 εκατ. ευρώ”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της Αγοράς, με πηγή από Ιδιωτική ΑΧΕ, η Εισηγμένη πρόκειται να ανακοινώσει μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή και θα είναι τελικό και προμέρισμα της επόμενης χρήσης.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει δώσει 0,058 ευρώ ανά μετοχή.

Ο τίτλος της Βιοτέρ διακίνησε μόλις 2350 στα 0,302 ευρώ (+9,42%) και υπήρχαν φανερά ανεκτέλεστα στο “limit up” 48828 τεμ. και άλλα 80000 τεμ. με “market” εντολές αγοράς που δεν φαινόντουσαν και που ακυρώθηκαν, όμως οι συναλλαγές ήταν λίγες και ο τίτλος δεν άλλαξε τιμή. Παντελώς “ερασιτεχνικό παίξιμο”. Φήμες για επερχόμενο “λευκό ιππότη”, που έχουν ξανακουστεί. Υπάρχει συμφωνία με τις Τράπεζες για “κούρεμα”, αλλά εξ ίσου σημαντικό θεωρείται και η δικαίωση της Εταιρείας, σχετικά με τις απαιτήσεις που διεκδικεί από το Δημόσιο, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της μετοχής δείχνει σημαντικά ανοδικά περιθώρια. Μόνο για τους “λάτρεις της αδρεναλίνης”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μουζάκης (0%), “στις 16/10/2024 η Alpha Bank προέβη απροειδοποίητα και μονομερώς σε είσπραξη δια συμψηφισμού μέρους της ισχυριζόμενης απαίτησής της εκ της αναφερόμενης εγγυητικής ευθύνης της Εταιρείας υπέρ της πρωτοφειλέτριας Εταιρείας με την επωνυμία “ΗΛΙΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΑΒΕΕ” με ποσό ύψους 490408,30 ευρώ που ευρισκόταν σε λογαριασμούς που τηρεί η Εταιρεία στην Αlpha Bank. Η Εταιρεία θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων της και θα συνεχίσει να ενημερώνει το Επενδυτικό Κοινό και τις Αρμόδιες Αρχές για κάθε εξέλιξη”.

Αγορές από τον CEO στην Μοτοδυναμική (-0,38%).

Η ΙΝΤΚΑ (+0,69%) συνεχίζει να αγοράζει ΙΝΛΟΤ (+0,92%).

Σε χαμηλά 10 μηνών η ΙΝΚΑΤ (-0,22%).

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 13 μηνών για Αλουμύλ (+1,08%).

Βγήκε μικρό “bid” στην MED (+3,85%, ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου διμήνου).

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,23%) και Fourli (+1,05%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Performance (+6,49), στην προσπάθεια απόδρασης από τα χαμηλά εξαμήνου. Μένει να φανεί αν ολοκληρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις από Εγχώριο Θεσμικό χαρτοφυλάκιο.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 10/10 για Τεχν. Ολυμπιακή (+3,25%) και στις 11/10 για Unibios (+0,94%).

Αύξησε συναλλαγές ο Άβακας (+1,51%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,85%) και ΓΚΜΕΖΖ (+0,41%).

Πλαγιοανοδικά από τα 5,01 ευρώ (κλείσιμο 10/10) η Quest (+0,72), περιμένοντας τις εξελίξεις για ACS.

Μία “ανάσα” από το να κλείσει σε νέα ιστορικά υψηλά ο ΟΛΠ (+1,78%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1405 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 1419 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 1397 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1474 - 1479, 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3404 μονάδων. Η πρώτη στήριξη στις 3445 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στις 3393 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικότερες αντιστάσεις στις 3609, 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Με μικτές διαθέσεις η Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,086 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $2730 και προς νέα ιστορικά υψηλά ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $33,00 ανηφορίζει το Ασήμι.

Πάνω από τα $68700 το Bitcoin, προς τα $2645 κινείται το Ethereum.

Το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 4,6% το γ' τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για ανάπτυξη 4,5%. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,2% τον Σεπτέμβριο, επίσης ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, ενώ και η βιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις προβλέψεις, στο +5,4%.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 2,4% από πέρυσι, ξεπερνώντας ελαφρώς την εκτίμηση των αναλυτών στο Reuters για άνοδο 2,3%.

Οι Βρετανικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα. Η ποσότητα των αγαθών που αγοράστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκε κατά 0,3% μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό ήταν ισχυρότερο από τη συρρίκνωση 0,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της LSEG. Τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Η εποχικά προσαρμοσμένη κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,1% τον Αύγουστο, ανέφερε η Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξήθηκε κατά 0,4%. Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 2,5% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 2,4% στην ΕΕ.

“Η Γερμανία εξετάζει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση για την προσαρμογή των δημόσιων δαπανών κατά τα επόμενη έτη”, ανέφεραν δύο Γερμανοί αξιωματούχοι στο “Politico”. Η βαθύτερη, από την αναμενόμενη, ύφεση της Γερμανικής Οικονομίας, είχε ως αποτέλεσμα το Βερολίνο να χάσει τη διορία της 15ης Οκτωβρίου για την υποβολή μακροχρόνιου δημοσιονομικού σχεδίου στην Κομισιόν.

H κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε 0,5% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν στις 1,354 εκατ. μονάδες, από το 1,361 εκατ. τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 1,35 εκατ.

“Η ομάδα των Χωρών BRICS θα παραγάγει το μεγαλύτερο μέρος της Παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, χάρη στο μέγεθός της και τη σχετικά ταχεία ανάπτυξή της, σε σύγκριση με εκείνη Αναπτυγμένων Χωρών της Δύσης”, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία θα φιλοξενήσει Σύνοδο Κορυφής στην Πόλη Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Ελπίζει να αναπτύξει τις BRICS, που περιλαμβάνουν τώρα την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ως ένα ισχυρό αντίβαρο απέναντι στη Δύση, στην Παγκόσμια πολιτική και στο Εμπόριο.

Η Ρωσία θέλει και άλλες Χώρες να εργαστούν μαζί της, ώστε να αναδιαμορφώσουν το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα και να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του Αμερικανικού Δολαρίου.

Όλα τα παραπάνω, έδωσαν νέα ανοδικά καύσιμα στον Χρυσό.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ., στα 102,3 δισ. ευρώ.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι “μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης της Χώρας, η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή δυναμική. Με δεδομένο το μακροοικονομικό τοπίο και τις θετικές προοπτικές των Οίκων αξιολόγησης, συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι η Ελληνική Οικονομία είναι σε καλή θέση για να κερδίσει μια πρόσθετη αναβάθμιση αξιολόγησης στις προσεχείς αναθεωρήσεις από τον Οίκο S&P σήμερα, τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου και τη Scope στις 6 Δεκεμβρίου”.

Εύρος δίκαιης αξίας μεταξύ 294 και 392 εκατ. ευρώ δίνει η Eurobank Equities στην Πλαστικά Θράκης σε ανάλυση που έκανε με τη χορηγία της Εισηγμένης. Το βασικό σενάριό της δείχνει μια εγγενή αξία σε βάθος 12 μηνών 7,7 €/μετοχή.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, CENER και με το θετικό η ΜΠΕΛΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, Motor Oil, Autohellas και στο χαμηλό ο Ελλάκτωρας.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 77 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (10.025 συμβόλαια).

Στα 3.429 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.645 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.665 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.605 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.388, 545 για τον Οκτώβριο, 839 για τον Νοέμβριο και 4 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.510), κινήθηκε μεταξύ 3.503 και 3.519 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 12, 12 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.242,25), κινήθηκαν μεταξύ 1.242,25 και 1.248 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 5.371,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.530 ΕΕΕ, 6.835 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (237), Πειραιώς (3.706), Εθνική (448), Alpha Bank (3.335), ΔΕΗ (838), Ιντρακάτ (171), Μυτιληναίο (126), Cenergy (154), Motor Oil (337), ΑΔΜΗΕ (116), Viohalco (161).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 180.072, Πειραιώς 90.516, ΑΔΜΗΕ 28.921, ΔΕΗ 20.784, Eurobank 18.016, Εθνική 20.130, ΓΕΚ 11.390, Τέρνα Ενεργειακή 16.632.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 66.335.552 τεμ., (από 66.376.827 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.469.484 τεμ. (1.469.484), Eurobank 50.371.527 τεμ. (50.293.756), ΟΠΑΠ 1.672.791 τεμ. (1.674.703), Εθνική 13.729.459 τεμ. (13.807.739), ΟΤΕ 2.003.040 τεμ. (1.995.101), Πειραιώς 13.323.499 τεμ. (13.323.499), Ελ. Πετρέλαια 1.337.070 τεμ. (1.331.386), Intralot 1.116.210 τεμ. (1.082.236), Motor Oil 1.482.277 τεμ. (1.489.175), Cenergy 2.007.289 τεμ. (2.123.684).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v