Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα κλειδιά για τη σημερινή συνεδρίαση

Σενάριο ανοδικής διόρθωσης μετά τη ισχυρή «βουτιά» της Δευτέρας, με αφορμή και την διαφαινόμενη ανάκαμψη του S&P 500. Η ακραία μεταβλητότητα και οι κινήσεις traders και επενδυτών.

Χρηματιστήριο: Τα κλειδιά για τη σημερινή συνεδρίαση

Αλλαγή σκηνικού στις αγορές και ισχυρή αντίδραση μετά το ξεπούλημα στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Κατ' αρχήν αποτελεσματική η συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζιτών ισχυρών οικονομιών της Ασίας με αποτέλεσμα με το συν 10% του Nikkei να καλύπτεται το εύρος απωλειών της Δευτέρας.

Προφανώς πρόκειται για ανοδική διόρθωση μετά από κραχ, που μπορεί να απαντά στα ερωτήματα τακτικής των traders, όμως είναι πολύ πρώϊμο να θεωρηθεί πως λύνουν τα χέρια των επενδυτών για τη συνέχεια.

Ευκαιρία για επανατοποθετήσεις από χαμηλότερες τιμές, αναπόφευκτος και επιβεβλημένος εξορθολογισμός αποτιμήσεων εταιρειών techs, AIs, αντίδραση στο carry trade με βάση το ιαπωνικό νόμισμα
ή μία ηχηρή προειδοποίηση για να έναν μακροπρόθεσμο πτωτικό κύκλο. Η απάντηση, σε σημαντικό βαθμό, δίνεται από το κατά πόσον η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε φάση ελεγχόμενης προσγείωσης ή σε προ υφεσιακή κατάσταση.

Στο καθαρά βραχυπρόθεσμο, στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων αποτυπώνεται η "δίψα" των traders για αντίδραση, για εναλλαγή φρουράς από τους short στους long, τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε ανοδικό ξεκίνημα από 1,37% υψηλότερα. Ανάλογη προδιάθεση καταγραφόταν νωρίτερα και στα futures των DAX, CAC40, στις 38,7 μονάδες πριν λίγο ο CBOE/VIX από τις 60 plus εχθές, τις 28 την Παρασκευή και τις 17 μονάδες την προηγούμενη Δευτέρα. Ακραία μεταβλητότητα, που μέχρι να εξισορροπηθεί θα πάρει τον χρόνο της, θα εξαρτηθεί από την στάση που θα τηρήσει, κυρίως η Fed, η διαχείριση της κατάστασης από τον Τζερόμ Πάουελ.

Η χθεσινή συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζιτών Ιαπωνίας, Κορέας έδειξε πως εργαλεία διαχείρισης κρίσεων υπάρχουν, ωστόσο μένει να αποδειχτούν αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου καθώς τα πραγματικά προβλήματα των οικονομιών, οι ανισορροπίες (και στο γεωπολιτικό πεδίο) είναι ενεργές.
Στο βραχυπρόθεσμο, από τις 17.339 μονάδες ο DAX, από τις 7.148 ο CAC40, θα φανεί στο ημίωρο-μέχρι τις 10.30'- με τη διάθεση θα μπουν στο παιχνίδι οι traders στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από τις 1.341,23 μονάδες ο Γενικός Δείκτης- "υψηλό" Δευτέρας οι 1.428 μονάδες, από τις 1.159,77 ο Δείκτης Τραπεζών- με αντίστοιχη "κορυφή" τις 1.221,24 μονάδες και από τις 3.260,81 για τον FTSE25 με "υψηλό" τις 3.483,06 μονάδες.

Κυρίως δύο (2) τα σημεία τεχνικού ενδιαφέροντος για τους traders, κατ' αρχήν οι "τοπικές κορυφές" της χθεσινής συνεδρίασης και δεύτερον τα πτωτικά χάσματα που διαμορφώθηκαν με το "άνοιγμα".

Με την προϋπόθεση πως, στα ευρωπαϊκά η δυναμική θα έχει ισχύ μέχρι τις 10.30'- δλδ με το ξεκίνημα στο ΧΑ- οι long traders θα επιχειρήσουν, άλλοι να ανακτήσουν μέρος των χθεσινών σημαντικών απωλειών και άλλοι να αξιοποιήσουν τις θέσεις που απέκτησαν από τα χαμηλά της Δευτέρας.

Δεδομένη η ενεργότατη παρουσία/συμμετοχή του "γρήγορου χρήματος", μεγαλύτερη η έκθεση του στον τραπεζικό κλάδο, μένει να φανεί το εύρος της απάντησης των long στο χθεσινό μείον 7,56%. Οσον αφορά στους πιο μεσο-μακροπρόθεσμους επενδυτές κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι ότι οι πρώτες αγορές από τα χαμηλά ημέρας σε μετοχές εταιρειών με πειστικά θεμελιώδη και αδιαμφισβήτητες προοπτικές πιθανότερα θα αποδειχθούν σωστές παρά το αντίθετο.

Αλλωστε, κοινός τόπος είναι πως σε καταστάσεις ακραίων συνθηκών οι τοποθετήσεις με επενδυτικό προσανατολισμό αποδίδουν σε βάθος χρόνου, τακτική που επιβεβαιώνεται τα τελευταία χρόνια στις επάλληλες κρίσεις, λ.χ. από πανδημία λόγω Covid-19, εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία, επίθεση Χαμάς στο Ισραήλ κ.λ.π.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v