Χρηματιστήριο: Βύθιση-εισαγωγής και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας

Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 μηνών στην εγχώρια αγορά. Απώλειες για το σύνολο των μετοχών του FTSE 25 και τον τραπεζικό κλάδο να χάνει 4%. Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Βύθιση-εισαγωγής και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές οι τρεις κύριοι δείκτες στην Wall Street, με τις πιέσεις να μεταφέρονται σήμερα το πρωί στην Ασία, όπου ξεχώρισε το εμφατικό -5,81% του Ιαπωνικού Nikkei.

Την σκυτάλη των απωλειών παρέλαβαν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με σαφώς ηπιότερες απώλειες, ενώ το κλίμα “risk off” ήλθε και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός του Δείκτης ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές με πτωτικό “gap”, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και σημείωσε την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 17 μηνών (οι αμέσως μεγαλύτερες απώλειες στις 24/3/2023, με -2,97%).

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη που μετάφερε στην στήλη παλιός παράγοντας της Αγοράς, σύμφωνα με την οποία “οι Αγορές έχουν δείξει σημαντικές άμυνες σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις, όμως στην παρούσα φάση τα Χρηματιστήρια δεν απέχουν πολύ από το να εμφανίσουν κινήσεις επιθετικότερων ρευστοποιήσεων, καθώς πολλοί οικονομικοί παράγοντες υποδεικνύουν την απομάκρυνση από Περιουσιακά Στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, Όλο και περισσότεροι θέλουν τοποθετήσεις σε ‘ασφαλέστερα καταφύγια’, με τον Χρυσό να είναι πρώτος στις προτιμήσεις όλων των ενεργών επενδυτών”.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “τα οικονομικά στοιχεία μπορεί να φέρνουν πιο κοντά τις μειώσεις επιτοκίων από την Fed φέτος και οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν, όμως οι άνεμοι της ύφεσης φυσούν δυνατά”.

Το γεωπολιτικό περιβάλλον εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστο με ισχυρές επιδράσεις στο ενεργειακό πεδίο, ενώ για τα επιτόκια των ΗΠΑ η 14η Αυγούστου θα είναι μια κομβική ημερομηνία λόγω της ανακοίνωσης του πληθωρισμού για τον Ιούλιο”, σημειώνει η Beta Sec.

Η επιδείνωση που εμφάνισαν τα εβδομαδιαία στοιχεία της Αγοράς εργασίας (αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα του έτους) σε συνδυασμό με την συρρίκνωση της Μεταποίησης, επανάφεραν τις ανησυχίες για πιθανή ύφεσή στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες και οδήγησαν σε αυξημένες απώλειες τους βασικούς μετοχικούς δείκτες της Περιοχής. Σε αυτήν την εικόνα συνεισέφεραν και τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα των Amazon και Intel. Όπως έχουμε και στο παρελθόν αναφέρει, η επιδείνωση των σκληρών μακροοικονομικών δεικτών είναι προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της πραγματικής Οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη και για τον λόγο αυτό αναμένουμε η αυξημένη μεταβλητότητα να συνεχιστεί στα Χρηματιστήρια”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Από την άλλη, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τον προηγούμενο μήνα προστέθηκαν 114000 νέες θέσεις εργασίας, από 179000 τον Ιούνιο και 216000 τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 175000. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, το hedge fund Elliott Management είπε στους επενδυτές ότι “η Nvidia βρίσκεται επίπεδα ‘φούσκας’ και η Τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που οδηγεί την τιμή της μετοχής του Γίγαντα της κατασκευής τσιπ είναι ‘υπερεκτιμημένη”.

Αυξημένη προσοχή απαιτεί και η κλιμακούμενη ένταση στην Μέση Ανατολή, καθώς δεν απέχει πολύ ένα επεισόδιο που θα φέρει σημαντική άνοδο στο Πετρέλαιο, σε συνδυασμό με κλιμάκωση των δυσκολιών στις Θαλάσσιες μεταφορές, ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μίγμα που θα επαναφέρει τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος οι Διεθνείς Αγορές και κυρίως η Wall Street, “πανηγύριζαν” με τις ανακοινώσεις άσχημων μάκρο, καθώς εκτιμούσαν ότι έφερναν πιο κοντά τις μειώσεις επιτοκίων από την Fed.

Από την άλλη και σύμφωνα με την πρόσφατη ετήσια ανακοίνωση του Οίκου αξιολόγησης S&P DJI για την κατάταξη των Χρηματιστηριακών Αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών περιλαμβάνεται στη λίστα παρακολούθησης (watchlist) του 2025, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση για την επάνοδό του στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών.

Ο Διεθνής Οίκος επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, κάνοντας ωστόσο αναφορά στη μέχρι τώρα θετική πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Εγχώρια Αγορά και Οικονομία μέχρι την ανακοίνωση της επόμενης ετήσιας αξιολόγησης το 2025.

Την είδηση την “πέρασε ντούκου” η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.

Όλα τα παραπάνω, έφεραν σε “δεύτερη ανάγνωση” τα ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα και πριν το ξεκίνημα των συναλλαγών η Alpha Bank, με την Διοίκηση να αυξάνει την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή του 2024 στα 0,33 ευρώ, από 0,31 ευρώ. Η Τράπεζα θα επαυξήσει το κεφαλαιακό της “πλεόνασμα”, εξέλιξη που θα επιτρέψει τη διανομή του 35% των φετινών κερδών ως ανταμοιβή στους μετόχους (μέρισμα και πιθανώς Buyback), με το στόχο για το payout να αυξάνεται στο 50% για τα κέρδη χρήσης 2025.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΛΦΑ, “η τακτική γ.σ. ενέκρινε την αύξηση του μέγιστου αριθμού ιδίων μετοχών που μπορούν να αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος σε ποσοστό έως 3,0% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ήτοι συνολικά σε έως 70 εκατ. ίδιες μετοχές”.

Η Παπουτσάνης επίσης δημοσίευσε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η εικόνα των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων συνεχίζει να δείχνει πως το Χ.Α. έχει περιθώρια ανόδου, αλλά η όποια ανοδική κίνηση, απαιτεί “κανονικές συνθήκες” στις Διεθνείς Αγορές.

Από εκεί και πέρα, για πολλοστή συνεδρίαση, εξαιρετικά αδύναμη συνεχίστηκε η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, σαφέστατη ένδειξη ότι η συντριπτική πλειονότητα των “μικρότερων” τίτλων, παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος και χωρίς διαθέσεις να διεκδικήσουν καλύτερες αποτιμήσεις. Μάλιστα αρκετοί τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων βρέθηκαν σήμερα υπό πίεση, χωρίς να έχουν ακολουθήσει την ανοδική κίνηση των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Η αδύναμη εικόνα των Χρηματιστηριακών Αγορών, σε συνδυασμό με τα μάκρο που ανακοινώνονται, γίνονται αφορμή μεταφοράς κεφαλαίων στην Αγορά ομολόγων, όπου καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 3,97% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,86% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,253% βουτάει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 1430,3 μονάδες (-2,99%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1434,9 (-2,68%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1430,9 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,95%.

Ο τζίρος στα 124,1 εκατ., από τα οποία τα 9,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΙΝΛΟΤ, ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, TITC), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 124,1 εκατ., τα 114,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 2,61%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε απώλειες 3,02%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 10,65% και ο ΔΤΡ κέρδη 18,18%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ψυχολογία στο εξωτερικό υποχωρεί, με αφορμή την ανακοίνωση αδύναμων μακροοικονομικών στοιχεία και την κατοχύρωση κερδών στις μετοχές του Τεχνολογικού κλάδου”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε τα αποτελέσματα του κλάδου για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν ΔΕΗ, ΟΤΕ και Coca Cola που θα δώσουν μία καλύτερη ένδειξη για τις τάσεις του εξαμήνου και τις προοπτικές του έτους. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι υποστηρικτικά, ωστόσο το κλίμα στο εξωτερικό είναι πολωμένο από τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους. Αναμένουμε ότι το Χ.Α. θα ακολουθήσει τις Ξένες Αγορές και το επιλεκτικό ενδιαφέρον ίσως να περιορίσει την πτώση”, αναφέρει η Beta Sec.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ που επηρεάστηκε από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις Μεγάλες Αγορές του εξωτερικού. Η πτώση αυτή δημιουργεί μια αντίθεση, καθώς στο εσωτερικό τα αποτελέσματα εξαμήνου των Ελληνικών Τραπεζών, που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα ήταν ανοδικά και με βελτιωμένο outlook για το επόμενο διάστημα, ενώ και οι Εταιρείες εκτός του Χρηματοοικονομικού κλάδου (TITC, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ) δημοσίευσαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Τώρα για την συνέχεια, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από σημαντικά blue chips (ΔΕΗ 6/8, ΟΤΕ και COCA COLA 7/8). Τεχνικά για τον ΓΔ τα επόμενα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1425 και 1400 μονάδες με τον ΚΜΟ200 να βρίσκεται στις 1369 μονάδες”, όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα των Ελληνικών Τραπεζών και η γενικότερη θετική εικόνα στα κέρδη των Επιχειρήσεων στην Αμερική, δεν στάθηκαν ικανές συνθήκες να αναχαιτίσουν τις πιέσεις που είχαν σαν αφορμή την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης και τα αδύναμα μάκρο της Απασχόλησης και της Μεταποίησης των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν για το Χ.Α. η τρέχουσα εβδομάδα αποτέλεσε την διακοπή ενός ανοδικού σερί τεσσάρων θετικών εβδομαδιαίων κλεισιμάτων για το Γενικό Δείκτη, στις ΗΠΑ αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Η συνεχής υποχώρηση των Χρηματιστηρίων έχει οδηγήσει το δείκτη μεταβλητότητας (VIX) σε επίπεδα που συνιστούν συναγερμό, την τελευταία φορά που ο δείκτης είχε υπερβεί το επίπεδο των 29 μονάδων ήταν τον Οκτώβριο του 2023, ωστόσο αυτή την φορά η αύξηση του δείκτη συνοδεύεται από την αύξηση των τιμών του Χρυσού, μια σχέση που ιστορικά έχει παρατηρηθεί σε περιόδους που υπάρχει οικονομική επιβράδυνση.

Η οξύμωρη αυτή εικόνα μεταξύ μίκρο και μάκρο έγειρε υπέρ των μακροοικονομικών, καθώς οι φόβοι γενικότερης ανάφλεξης στην Μ. Ανατολή συνιστούν μια επιπλέον αβεβαιότητα και ως συνήθως το ρίσκο τιμολογήθηκε με εμφατικό τρόπο, έστω και με καθυστέρηση από την Ελληνική Αγορά.

Μακρινή μεν, κομβικής σημασίας, δε μπορεί να αποδειχθεί η ανακοίνωση του πληθωρισμού για το μήνα Ιούλιο στις ΗΠΑ την Τετάρτη 14 Αυγούστου, καθώς επανειλημμένα έχει διατυπωθεί ότι οι αποφάσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων είναι εξαρτημένες από την πορεία των πραγματικών δεδομένων της Οικονομίας.

Δεδομένης της αδρανούς εγχώριας οικονομικής επικαιρότητας, τα όποια εναύσματα αντίδρασης του Χ.Α. θα πρέπει να αναμένονται από το εξωτερικό, το οποίο σημαίνει ότι για το προσεχές διάστημα περισσότερο, ή λιγότερο η τάση της Ελληνικής Αγοράς θα είναι εναρμονισμένη με τον Διεθνή Παράγοντα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραδόθηκε στις έξωθεν πιέσεις, ενώ είχε καταφέρει να χτίσει δυναμική διαφυγής, προσεγγίζοντας τις 1480 μονάδες ως την συνεδρίαση της Πέμπτης. Από την Παρασκευή η βραχυπρόθεσμη τάση έχει γυρίσει πτωτική, έχοντας την “ετυμηγορία” όλων των τεχνικών δεικτών, καθώς η ημέρα ξεκίνησε με ένα “μεγαλοπρεπές” καθοδικό “χάσμα” στην περιοχή μεταξύ 1463 - 1455 μονάδων, επίπεδο το οποίο είναι και η άμεση αντίσταση του Γενικού Δείκτη.

Οι 1450 μονάδες ήταν το κομβικό σημείο αντιστροφής της τάσης το οποίο χάθηκε με ευκολία, με την επόμενη μάχη να δίνεται στην ζώνη στήριξης πέριξ των 1400 μονάδων. Η αύξηση της μεταβλητότητας θα είναι το χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών και δεδομένου ότι οι ταλαντωτές έχουν ακόμα χώρο, ως τις βραχυπρόθεσμα υποτιμημένες ζώνες, το δυνητικό περιθώριο εκτόνωσης της πτώσης θα μπορούσε να δει και επίπεδα κοντά στις 1360 μονάδες.

Η ροή αποτελεσμάτων στο Χ.Α. συνεχίζεται με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην ΔΕΗ (6/8), ΟΤΕ, Coca Cola (7/8), Πετρόπουλος, Ideal Holdings (8/8), Intercontinental, Μπλε Κέδρος (9/8).

Με το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ολοκληρώνεται το πρώτο σετ αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών, με την επόμενη προγραμματισμένη δημοσίευση να ακολουθεί στις 29 Αυγούστου (HelleniQ Energy, ACAG).

Πέρα από τις γεωπολιτικές αναταράξεις, στο εξωτερικό οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων διατηρούν το ενδιαφέρον, έχοντας ως τώρα καλύψει το 63% της διαδρομής του S&P 500. Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις β’ τριμήνου που θα δημοσιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ είναι οι εξής: Palantir (5/8) Caterpillar, Super Micro, Airbnb (6/8) και Disney (7/8), όπως υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,8), ΜΥΤΙΛ (5), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,2), ΜΟΗ (2,5), TITC (2,5), ΔΑΑ (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, με την τελική εικόνα να δείχνει την απόλυτη επικράτηση των “sellers” (Alpha Bank -3,78%, Εθνική -3,81%, Eurobank -3,72%, Πειραιώς -4,85%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 1248,27 μονάδες (-4,48%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1256,26 (-3,87%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1254,65 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1311 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1178 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1170 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Δεν είναι καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου δεν υπάρχει τίτλος που να διασώθηκε, έστω αμετάβλητος.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για ΒΙΟ (-3,21%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,32%), ΕΛΧΑ (-3,42%), ΕΥΔΑΠ (-3,12%), ΜΟΗ (-4,25%), ΜΠΕΛΑ (-3,80%), ΟΤΕ (-3,08%), ΟΤΟΕΛ (-4,75%), CENER (-4,83%).

Μετά και τη σημερινή σημαντική βύθιση των διαγραμμάτων, οι τεχνικοί αναλυτές πρέπει να ξαναπάρουν τους “χάρακες”, καθώς πολλοί από τους Δεικτοβαρείς τίτλους έδωσαν ημερήσιο σήμα αποεπένδυσης. Τα νεότερα από Δευτέρα και για όσους παραμένουν “επί των επάλξεων”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+194,81%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+129,67%), ΚΟΥΑΛ (+92,43%), SOFTWEB (+87,93%), MONTA (+75,92%), ΦΒΜΕΖΖ (+75,8%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+57,04%), TITC (+50,58%), OPTIMA (+50,51%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της “Orilina Properties” (+7,05%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1 νέα (ΚΟ) μετοχή για κάθε 8,8095270419 παλαιές (ΚΟ) μετοχές. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 15.689.655 νέων (KO) μετοχών ορίστηκε η 7/8/2024. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 0,8080 ευρώ.

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Fieratex. Η αίτηση προσδιορίσθηκε να συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κιλκίς στις 2 Οκτωβρίου.

Έγκριση για τη χρηματοδότηση του νέου της επενδυτικού πλάνου με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ εξασφάλισε από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η Αλουμύλ (-2,65%).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΕΡΚΟ (+3,56%), ΔΡΟΜΕ (+0,93%), ΙΑΤΡ (+0,31%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Premia (+1,54%), στον απόηχο εξαγορών και μετοχικών ανακατατάξεων.

Αύξησε συναλλαγές ο ΟΛΠ (+0,39%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1479 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1375 - 1368 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1455 – 1463 (gap), 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3609 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3340 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3323 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Όλο και πιο χαμηλά οι δείκτες στην Ευρώπη, ακόμα χαμηλότερα και οι δείκτες στην Wall Street.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Πετρέλαιο, στο 1,0923 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Τιμές πάνω από τα $2520 και νέα ιστορικά υψηλά δοκίμασε ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), όμως τώρα έχει γυρίσει και αυτός σε αρνητικό πρόσημο, καθώς επικρατούν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, προς τα $28,25 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $62800 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $3030 το Ethereum.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 3,3% τον Ιούνιο. Ήταν η δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση μετά από ένα ανοδικό σερί τριών μηνών. Τον Μάιο οι παραγγελίες είχαν υποχωρήσει 0,5%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση κατά 2,9%

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,8 δισ., στα 100 δισ. ευρώ.

Θετικά αποτιμούν τα οικονομικά αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου της Alpha Bank οι Jefferies (τιμή-στόχος: €2,60 και σύσταση αγοράς), Morgan Stanley (τιμή-στόχος: €2,50) και η Deutsche Bank (τιμή-στόχος: €2,20), με την τελευταία να σημειώνει πως “τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΑΛΦΑ ‘διέλυσαν’ τις όποιες ανησυχίες υπήρχαν για τις επιδόσεις της το B΄ τρίμηνο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με τα ενισχυμένα κεφάλαια να αποτελούν ‘διαβεβαίωση’, για την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας”.

Θετική είναι και η αποτίμηση της UBS, η οποία χαρακτηρίζει “φθηνή” τη μετοχή της Alpha Bank και “ελκυστική” τη διανομή μερισμάτων που έχει ανακοινώσει η Διοίκηση, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση και η ενίσχυση των κεφαλαίων που προκύπτει από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την κοινή παρουσία Alpha Bank – UniCredit στη Ρουμανία.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι που απαρτίζουν τον FTSE25.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Autohellas, Cenergy, Μυτιληναίος.

Απογοητευτική η τελική εικόνα με 23 ανοδικούς τίτλους, έναντι 110 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση επιθετικής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν μικρή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.432 συμβόλαια).

Στα 3.183 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.174 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.238 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.238 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.165, 1.828 για τον Αύγουστο και 337 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.493), κινήθηκε μεταξύ 3.485,5 και 3.559 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.280,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.610,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.200 ΕΕΕ, 50.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.756), Πειραιώς (7.576), Εθνική (2.775), ΔΕΗ (1.099), Alpha Bank (13.961), Motor Oil (277), Ελλάκτωρα (309), ΓΕΚ (282), ΑΔΜΗΕ (294), Ελ. Πετρέλαια (187), Lamda Development (140), ΕΧΑΕ (100), Ιντρακόμ (274), Μυτιληναίο (195), ΟΠΑΠ (159), ΟΤΕ (339), Τέρνα Ενεργειακή (116), Viohalco (147).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 165.849, Πειραιώς 86.861, Eurobank 20.927, Τέρνα Ενεργειακή 21.417, ΑΔΜΗΕ 24.303, ΓΕΚ 13.992, ΔΕΗ 31.275, Εθνική 17.191.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 64.122.035 τεμ., (από 64.122.035 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.468.344 τεμ. (1.468.344), Eurobank 35.713.587 τεμ. (35.713.587), ΟΠΑΠ 1.759.495 τεμ. (1.770.716), Εθνική 11.690.114 τεμ. (11.653.127), ΟΤΕ 1.602.165 τεμ. (1.625.328), Πειραιώς 13.141.347 τεμ. (13.503.195), Optima bank 1.255.980 τεμ. (1.254.408), Motor Oil 1.165.636 τεμ. (1.155.923), Ελ. Πετρέλαια 979.399 τεμ. (1.012.897).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v