Ομοβροντία αρνητικών εξελίξεων πυροδοτεί μαζικό ξεπούλημα στις αγορές.
Από τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ, όπως και της Ευρώπης μέχρι την κατάρρευση στην αγορά του Τόκιο και την παρόξυνση της κρίσης στη Μέση Ανατολή όλα συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα που ενισχύει το σαφές πλεονέκτημα των short.
Σε "βαθύ κόκκινο" η προθεσμιακή αγορά στην Wall Street- μετά το sell off Πέμπτης-Παρασκευής- φημολογία για έκτακτη παρέμβαση της Fed, συνέχεια στην ισχυρή διόρθωση του DAX στην Φρανκφούρτη, του CAC40 στο Παρίσι, του FTSE100 στο Λονδίνο, με το πτωτικό ντόμινο να παρασύρει σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με τα futures του S&P500 από 2,79% χαμηλότερα και τον DAX να χάνει 2,54% στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης διορθώνει 7,5% στις 1.323,16 μονάδες.
Εσπευσμένες ρευστοποιήσεις από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, μετά το "άνοιγμα" με ευρύ πτωτικό χάσμα για τους κύριους δείκτες, με στοχευμένες εντολές στο σύνολο των τραπεζικών χαρτιών και των blue chips.
Από τις 1.221,24 στις 1.127,22 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, κλάδος που από την προσυνεδρίαση ήταν στο στόχαστρο των πωλητών, με απώλειες έτους (ως ποσοστό) για τις μετοχές των συστημικών. Τάση που σχεδόν με τη μία επεκτάθηκε σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό με συνέπεια τη καθίζηση του FTSE25 από τις 3.483 περί τις 280 μονάδες χαμηλότερα.
Κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών- με σταθερή ροή εντολών από την πλευρά των πωλητών, ενδεικτικά τα 25 εκατ αξίας συναλλαγών στα μόλις πρώτα 30' και μάλιστα χωρίς προσυμφωνημένες εντολές.
Πάνω από τα 110 εκατ νωρίτερα ( * ) με την Πειραιώς να χάνει 11% (στα 3,407 ευρώ), την Εθνική με 8,13% (στα 7,05), την Alpha Bank με 9,5% (στα 1,47) και την Eurobank με -12% (στα 1,801).
Σταθεροί επίμονοι πωλητές και στα 21 blue chips του δείκτη, με χρηματιστές να αποδίδουν την ακραία εικόνα στην επίσπευση του "κλειδώματος" θέσεων από διαχειριστές που σε βάθος 7μηνου μετρούν ακόμη κέρδη, στις αναγκαστικές πωλήσεις που δίνονται για κάλυψη κωδικών μόχλευσης, στην ενεργότατη παρουσία "γρήγορου χρήματος" κατά κύριο λόγο στον τραπεζικό κλάδο.
Απώλειες, που ξεπερνούν τις μεγαλύτερες έτους για μετοχές ομίλων με ισχυρούς ισολογισμούς και προοπτικές, καθώς το sell εκτείνεται επί "δικαίων και αδίκων" όπως χαρακτηριστικά σημείωνε χρηματιστής της "παλαιάς φρουράς".
Στα 31,7 (-9,7%) η μετοχή της Metlen, στα 10,11 (-9,5%) της ΔΕΗ, στα 14,59 (-7%) του ΟΠΑΠ, στα 29,25 (-9,4%) της Titan κ.ο.κ καθώς οι πωλητές "πυροβολούν" αδιακρίτως.
Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι η απαξιωτική "εξαέρωση" αποτιμήσεων που-προσώρας- προσλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση για το 2024.