Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πλεονέκτημα των short και οι άμυνες στο Χρηματιστήριο

Τα διδάγματα από τη βίαιη διόρθωση της Παρασκευής και το δύσκολο διεθνές σκηνικό για τους επενδυτές. Ποιες μετοχές μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας ανοδικής διόρθωσης. Τα ορόσημα της εβδομάδας.

Το πλεονέκτημα των short και οι άμυνες στο Χρηματιστήριο

Ανασύνταξη long ή νέα επέλαση short. Τα διαδοχικά sell off στην Wall Street συντηρούν τους δεύτερους εντός παιδιάς, σε μία συγκυρία που η κατάσταση στα ευρωπαϊκά δεν είναι καλύτερη. Οσον αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών το μείον 2,95% για τον Γενικό Δείκτη ήταν το χειρότερο ποσοστό από την συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου 2023.

Ο Dr Money στην διάγνωση του θέτει το εύλογο ερώτημα «νηνεμία πριν την καταιγίδα;», ενώ ο Γουώρεν Μπάφετ «αδειάσει» την θέση του στην Apple, στέλνοντας μήνυμα-προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση.

Για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η «βύθιση» του DAX με 2,35% στις 17.661,22 μονάδες ήρθε την στιγμή που τα ανησυχητικά μηνύματα για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης πυκνώνουν με γεωμετρικό ρυθμό. Με αρκετούς αναλυτές να επιφυλάσσονται για το αν τα χειρότερα έχουν ξεπεραστεί ή έπονται, με το δεύτερο ενδεχόμενο επικρατέστερο.

Ωστόσο, το πρόβλημα για την Ευρώπη- σε αυτόν τον χρόνο- είναι κυρίως η Γαλλία, το μείον 1,61% του CAC40 στις 7.251,80 θα πρέπει να ιδωθεί συνολικά δηλαδή με τις απώλειες 3,54% σε διάστημα εβδομάδας και 4,98% στο μήνα. Κοινός τόπος στην κοινότητα πως από την επομένη κιόλας της λήξης των Ολυμπιακών (11/8) θα φανεί η στάση που θα τηρήσουν οι διαχειριστές, ειδικότερα των vulture funds.

Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον, με τις επιφυλάξεις για ενδεχόμενο κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ, με τις ανησυχίες για την Γερμανία, τα προβλήματα με την Γαλλία το ερώτημα είναι εάν και πως θα μπορούσε να επηρεαστεί η Αθήνα. Δεν είναι ανέφελη η κατάσταση για την ελληνική οικονομία, η τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ είναι ενδεικτική.  Σε καλύτερη θέση, συγκριτικά πάντα, με άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά όσον αφορά στο ΧΑ, η έκταση της έκθεσης στα «ξένα χέρια» το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο, στις (δυνητικές) ρευστοποιήσεις όπως λ.χ. της Παρασκευής.

Η «βύθιση» 4% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.254,65 μονάδες ήρθε, απλά, να επιβεβαιώσει το πόσο εκτεθειμένος είναι ο κλάδος σε «ξένα χέρια» και «γρήγορο χρήμα». Τα 6,69 εκατομμύρια τεμάχια σε μετοχές της Πειραιώς με μείον 4,85% στα 3,829 ευρώ, με ανάλογη διακύμανση Εθνικής (7,68 ευρώ), Alpha Bank (1,627 ευρώ) και Eurobank (2,047 ευρώ) κατέδειξαν το πως έχει η κατάσταση.

Η προσοχή των βραχυπρόθεσμων είναι στην Νέα Υόρκη, η κατάρρευση 26,3% για τη μετοχή της Intel (η μεγαλύτερη ημερήσια διόρθωση από το 1982), το μείον 8,9% της Amazon δίνουν προβάδισμα στους short. Ωστόσο, ακόμη και σε βεβαιωμένες bear φάσεις των αγορών καμία από τις δυο πλευρές (short vs long) δεν έχει τον συνεχή έλεγχο του παιχνιδιού.

Ο αντίλογος (long) «δείχνει» την αντίδραση για τη μετοχή της Apple, μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων Q2. Αυτό σημαίνει ότι στα sell off θα αναζητηθούν ανοδικές διορθώσεις, ευκαιρίες για trade από τους long θα υπάρξουν, και μάλιστα από την στιγμή που η Fed φαίνεται ότι διαδραματίζει (έμμεσα έστω) ρόλο στην προεκλογική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, στοιχείο που θα βαραίνει όλο και περισσότερο πλησιάζοντας προς την κάλπη της 5ης Νοεμβρίου. Ηδη ο Τζερόμ Πάουελ άνοιξε παράθυρο για μείωση επιτοκίων στην συνεδρίαση της 17-18ης Σεπτεμβρίου.

Σε όσα μας αφορούν, η εβδομάδα ανακοίνωσης μεγεθών Q2/6μηνου των 4+1 τραπεζών συνοδεύτηκε με διόρθωση 3,02%, μειώνοντας στο 0,95% την θετική μεταβολή σε διάστημα μηνός. Στο 18,18% για το 7μηνο, πρακτικά υπάρχει περιθώριο νέων ρευστοποιήσεων κυρίως από την πλευρά όσων εγγράφουν θετικό αποτέλεσμα, για αυτό «κλειδί» θεωρείται η στάση (κυρίως) όσων είναι αγορασμένοι σε τιμές 3μηνου.

Αναλυτικότερα, με τη μετοχή της Πειραιώς στα 3,829 ευρώ, θετικό «ταμείο» είχαν την Παρασκευή- παρά το μείον 4,85%- όσοι είχαν θέσεις εβδομάδας (1,30%), μηνός (6,60%), 3μηνου (2,05%) και 19,66% από την αρχή του έτους. Καλύτερη-χειρότερη τάση διαμορφώνεται και για τις άλλες τρεις συστημικές, διαφορετική η τάση για τη μη συστημική Optima Bank, καθώς στα 11,74 (-3,77%) της Παρασκευής «μετρά» ανοδική μεταβολή 50,51% από την αρχή του έτους. Για τον κλάδο πιθανότατα οι traders θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να τοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές, θα φανεί αύριο-μεθαύριο ανάλογα από την επιβεβαίωση (ή όχι) συγκεκριμένων στηρίξεων.

Το «κόκκινο-βαθύ κόκκινο» της Παρασκευής, με συνολική διόρθωση για 21 στα 21 blue chips συντηρεί το προβάδισμα για τους short. Ομως, η εμφανής διαφοροποίηση μεταξύ εισηγμένων/μετοχών το προηγούμενο διάστημα το πιθανότερο είναι πως θα έχει συνέχεια. Οικονομικά αποτελέσματα, σύνθεση επενδυτών και προοπτικές συνεκτιμώνται από τους επενδυτές αυτή την περίοδο. Ενδεικτικά, την Τρίτη ανακοινώνει μεγέθη η ΔΕΗ (11,18 ευρώ), την Τετάρτη ο ΟΤΕ (14,78 ευρώ) και η Coca Cola HBC (33,22 ευρώ) σηματωροί για τον FTSE 25, ακολουθεί την Πέμπτη η Ideal Holdings (5,72 ευρώ) από τα χαρτιά του FTSEMidCap.

Παράλληλα για το ΧΑ «τρέχουν» εξελίξεις σε κλάδους, τομείς δραστηριότητας που επηρεάζουν την στάση των επενδυτών. Το «ενεργειακό» παραμένει από τα ζητήματα αιχμής -ο ΧΑΜαιλέων αποτιμά τις παρενέργειες από την επιβολή έξτρα φόρου- κοινή εκτίμηση χρηματιστών πως η κοινότητα δεν είδε με καθόλου «καλό μάτι» την επιβολή νέων έκτακτων φόρων σε ομίλους διύλισης, επιχειρήσεις ενέργειας.

Κλάδος «κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός, η Εθνική και λόγω ΤΧΣ στο επίκεντρο μεσοπρόθεσμα- σύμφωνα με τον ΧΑΜ ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής συμβούλων για τη νέα διάθεση μετοχών, που έχει το Ταμείο.

Αρκετές οι σηματωροί από τα blue chips, TITAN Cement International (32,30 ευρώ) εν όψει της 3μηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών MSCI (βράδυ Δευτέρας 12/8), ΟΤΕ (14,78 ευρώ) μετά τον θετικό Ιούλιο, ΟΠΑΠ (15,70 ευρώ) και λόγω Ολυμπιακών, ΔΕΗ, Coca Cola HBC με τα αποτελέσματα στο επίκεντρο, αλλά και Metlen (35,12 ευρώ), Motor Oil (22,52 ευρώ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17,30 ευρώ), Cenergy Holdings (9,45 ευρώ) κ.α. με (δυνητικά) περιθώρια επανατοποθέτησης από χαμηλότερες τιμές σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Η μερισματική απόδοση θα παραμείνει ένα από τα κριτήρια επιλογής, ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχειρεί ένα crash test στις αποδόσεις των επενδυτικών προϊόντων/επιλογών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v