Χρηματιστήριο: Πάτησαν γκάζι οι πωλητές στο τέλος

Στις 1.460 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές στα 81 εκατ. ευρώ. Ρευστοποιήσεις σε βασικά blue chips αλλά και τράπεζες, πλην Eurobank. Συνέχισε ανοδικά η μετοχή του ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Πάτησαν γκάζι οι πωλητές στο τέλος

Στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, οι λίγοι αγοραστές παρουσίαζαν σαν “άλλοθι”, για την συνεχιζόμενη διολίσθηση του Τραπεζικού δείκτη, τις αποκοπές μερισμάτων σε Βαρύδεικτους Τραπεζικούς τίτλους όπως ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και χθες ΕΤΕ), όμως και στη σημερινή συνεδρίαση οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές δεν επέδειξαν κάποια διάθεση ουσιαστικής αντίδρασης, εν όψει ανακοινώσεων των Τραπεζικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου – α΄ εξαμήνου και πιθανών αναθεωρήσεων προς το θετικότερο, των εκτιμήσεων για τα κέρδη της τρέχουσας χρονιάς, από τις Διοικήσεις των Τραπεζών.

Αξίζει υπενθύμισης ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2024 της Eurobank θα ανακοινωθούν αύριο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18.30.

Αύριο και πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου και η Πειραιώς, ενώ θα ακολουθήσει και ενημέρωση αναλυτών.

Η Εθνική θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2024 την Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 10.30 της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024, την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024, στις 08.00, ενώ στις 12.00 θα ακολουθήσει ενημέρωση αναλυτών και Θεσμικών επενδυτών, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Λόγω της περιόδου Θερινών διακοπών, οι παρουσιάσεις στους Ξένους επενδυτές και οι αναθεωρήσεις στόχων, έχουν προγραμματιστεί από Σεπτέμβριο.

Με τους περισσότερους από τους Επενδυτικούς Οίκους να δίνουν όλο και υψηλότερες τιμές – στόχους, αλλά και αρκετούς από τους θεωρούμενους “διορατικούς” αναλυτές να εστιάζουν στις προοπτικές του 2025, που συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλο ερωτηματικό για τις Τραπεζικές επιδόσεις, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,26%.

Να σημειωθεί ότι το πτωτικό “εξαρέ” του ΔΤΡ είναι αρνητικό ρεκόρ τετραμήνου και παραπέμπει στην περίοδο από 22/3 έως και 3/4/2024, όταν ο εν λόγω δείκτης είχε συμπληρώσει ισάριθμες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από την άλλη, την τελευταία αρνητική “πινελιά” την έβαλαν οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά και μαζί και έντεκα τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε νέα δεδομένα, όσον αφορά τις συναλλακτικές επιδόσεις του Χ.Α., καθώς η καθαρή αξία συναλλαγών παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων, πολλών, ημερών.

“Προσδοκίες επιχειρηματικών ειδήσεων - εξελίξεων δεν υπάρχουν και όπου υπάρχουν σενάρια, η υλοποίησή τους μετατίθεται για το Φθινόπωρο”, σύμφωνα με έμπειρο παράγοντα της Αγοράς, οπότε η ανακύκλωση της ίδιας περιορισμένης ρευστότητας, δείχνει σαν το επικρατέστερο σενάριο, με τον τελικό τζίρο να αυξομειώνεται ανάλογα με τα ημερήσια “πακέτα”.

Επιστρέφοντας στα εταιρικά αποτελέσματα και σύμφωνα με τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις, σήμερα ανακοινώνουν οι MIG, Entersoft, στις 31/7 οι TITC, Mermeren και στις 1/8 η Optima bank.

Δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που, στα προσυνεδριακά τους σχόλια, περίμεναν κάποια μεγαλύτερη κινητικότητα στον τίτλο της ΕΧΑΕ (+0,10%), η οποία δημοσίευσε χθες αποτελέσματα καλύτερα των εκτιμήσεων, όμως και σε αυτή την περίπτωση η επιφυλακτικότητα υπερτέρησε των ανακοινώσεων.

Από εκεί και πέρα, στο μόνο στο οποίο δείχνουν να συμφωνούν οι περισσότεροι από τους αναλυτές που έχουν απομείνει “επί των επάλξεων” είναι ότι “η Καλοκαιρινή περίοδος, με τους χαμηλούς τζίρους που την συνοδεύουν, δεν βοηθάει στην εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση”.

Μένει να φανεί αν τα Τραπεζικά αποτελέσματα που αναμένονται αυτή την εβδομάδα θα αφυπνίσουν μερίδα επενδυτών, ή οι περισσότεροι traders θα περιμένουν την επόμενη κίνηση των Διεθνών Αγορών.

Συνεδριάσεις που απαιτούν μεγάλα αποθέματα υπομονής, για όσους είναι “λάτρεις της αδρεναλίνης” και απαιτούν “γκολ και θέαμα” από τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, καθώς εξελίσσονται σε “σπάνιο είδος” οι τίτλοι που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές και οι οποίοι επιδεικνύουν συνέχεια και συνέπεια στην κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα.

Μία από τα ίδια, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όπου η επιφυλακτικότητα, η στάση αναμονής, τα μικτά πρόσημα και οι ήπιες ημερήσιες μεταβολές δείχνουν να είναι τα κυρίαρχα στοιχεία των τελευταίων ημερών, με μικρά – βραχύβια ανοδικά διαλείμματα.

Υπενθυμίζεται ότι στην τρέχουσα εβδομάδα, ανακοινώνουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου και οι υπόλοιπες των “υπέροχων 7’’, (Microsoft σήμερα μετά την λήξη των συναλλαγών στο NYSE, Apple, Amazon, Meta).

Επίσης, την Τετάρτη θα ανακοινωθούν, για την Ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Ιουλίου, ενώ σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Fed (οι ανακοινώσεις στις 31/7, 21.00 ώρα Ελλάδος), με αυξημένα πονταρίσματα πλέον στο ενδεχόμενο ο Τζερόμ Πάουελ να σηματοδοτήσει την πρώτη μείωση επιτοκίων του τρέχοντος κύκλου για την επόμενη συνάντηση του Σεπτεμβρίου (18/9). Στις 1/8 (14.00) οι ανακοινώσεις από την BoE. Την Παρασκευή θα δημοσιευτεί η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Σε στάση αναμονής, εν όψει ανακοινώσεων από Fed και BoE, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,39% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,17% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,363% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1468,75 (+0,05%) και 1462,98 μονάδων (-0,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1466,21 (-0,12%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 1460,42 (-0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1460,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,51%.

Ο τζίρος στα 83,2 εκατ., από τα οποία τα 17,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ), ενώ οι ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 42% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 83,2 εκατ., τα 78 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται σε ρυθμούς Θερινής ραστώνης με τις συναλλαγές να υποχωρούν, τις διακυμάνσεις του ΓΔ να ελαχιστοποιούνται και τη διαδικασία της συσσώρευσης να εξελίσσεται, αναμένοντας τον καταλύτη που θα αλλάξει το σκηνικό”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αδιάφορη ήταν εν τέλει η χθεσινή συνεδρίαση, όπου οι απώλειες (λόγω αποκοπής μερίσματος) της ΕΤΕ αντισταθμίστηκαν με ΟΤΕ και TITC. Παρά ταύτα και λόγω εποχής, ο όγκος συναλλαγών συρρικνώθηκε περαιτέρω. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου της ΕΧΑΕ έδειξαν μια σταθερά καλύτερη πορεία για την Εισηγμένη, με τα EBITDA να ανέρχονται στα ίδια επίπεδα με του Α΄ τριμήνου οδηγώντας σε ένα καλό Α΄ εξάμηνο με +17% στον κύκλο εργασιών, στα 26,8 εκατ. ευρώ και +35% στα λειτουργικά EBITDA, στα 12,8 εκατ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Πιθανότατα τα αποτελέσματα να βοηθήσουν τον τίτλο. Αν και πλούσια η σημερινή ατζέντα, δεν περιμένουμε δραματικές αλλαγές στις Αγορές. Άλλωστε, η Επενδυτική κοινότητα θα δώσει αυξημένη βαρύτητα στα αποτελέσματα της Microsoft, τα οποία, ωστόσο, ανακοινώνονται μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στις ΗΠΑ”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα αποτελέσματα μεγάλων Εταιρειών των ΗΠΑ”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Με διάθεση συσσώρευσης η Αγορά, ενόψει των αποτελεσμάτων των Τραπεζών που αρχίζουν να δημοσιεύονται από αύριο. Επιλεκτικές κινήσεις και ‘rotation’ ίσως κρατήσουν την Αγορά στα τρέχοντα επίπεδα”, εκτιμά η Beta Sec.

Η Επενδυτική Κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της προς τον επικεφαλής της Federal, τον Τζέρομ Πάουελ, προσδοκώντας ότι η ρητορική του, μετά την αυριανή συνεδρίαση, θα επιβεβαιώσει την έναρξη του κύκλου υποχώρησης των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από την Κριστίν Λαγκάρντ κατά την συνεδρίαση στις 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα μεγέθη των Τεχνολογικών Κολοσσών του 2ου τριμήνου στις ΗΠΑ, καθώς και τα στοιχεία της Αγοράς εργασίας για τον Ιούλιο.

Επί του παρόντος, οι Αγορές κινούνται με τη συνήθη συναλλακτική ραστώνη του Καλοκαιριού, προσδοκώντας ότι δεν θα συμβούν εξωγενείς διαταραχές που μπορεί να εξελιχθούν σε “μαύρους κύκνους”, καλώντας εσπευσμένα τους Διαχειριστές να διενεργήσουν κινήσεις περαιτέρω μείωσης των επενδυτικών κατηγοριών που ενσωματώνουν αυξημένους κινδύνους, δηλαδή των μετοχών.

Συνεκτιμώντας μάλιστα ότι αρκετοί δείκτες στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη έχουν ήδη καταγράψει ιστορικά υψηλές επιδόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ απειλεί να κλιμακώσει τη βία στη Μ. Ανατολή και να διαμορφώσει προϋποθέσεις εμπλοκής και άλλων Χωρών, καθώς ακόμη και η Τουρκία ξεδιπλώνει απειλητική ρητορική κατά του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη και όλα δείχνουν ότι η μονομαχία ανάμεσα σε Τραμπ και Κάμαλα Χάρις θα είναι μέχρι τις 5 Νοεμβρίου αβέβαιη ως προς το αποτέλεσμά της, με τον πολιτικό κίνδυνο να είναι υψηλός για τις Αγορές.

Παράλληλα, δεν προκύπτουν δεδομένα που να δικαιολογούν αισιοδοξία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε σχέση με τη διάρκειά του.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναπόφευκτα επηρεάζεται από τα παραπάνω δεδομένα. Η Θερινή ραστώνη προκαλεί υποχώρηση των συναλλαγών, ενώ η αυξημένη αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και η απειλή επιδείνωσης της κρίσης στη Μ. Ανατολή οδηγεί σε αυξημένη νευρικότητα.

Σαν αποτέλεσμα, έχουν κάνει την εμφάνισή τους πτωτικά “χάσματα” στο γράφημα του Γενικού Δείκτη, με τους Διαχειριστές να επιστρατεύουν καθημερινά διαφορετικές παλέτες Δεικτοβαρών τίτλων, για να επαναφέρουν τον ΓΔ σε αξιοπρεπές κλείσιμο στις δημοπρασίες.

Το μήνυμα είναι ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο τυγχάνει πάντα ειδικής προσοχής από τους επενδυτές εξωτερικού που σύμφωνα με την ΕΧΑΕ διενήργησαν το 65% των συναλλαγών στο 1ο εξάμηνο, αυξάνοντας την καθαρή κερδοφορία της κατά 42,4% και διαμορφώνοντας προϋποθέσεις γενναιόδωρων χρηματικών διανομών.

Παράλληλα, η Metlen (ο γνωστός μας Μυτιληναίος) κατέγραψε ιστορικά υψηλή κερδοφορία στο 1ο εξάμηνο, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα ανακοινωθούν τα μεγέθη των συστημικών Τραπεζών και της Optima Bank, με τον πήχη των προσδοκιών να είναι υψηλός για τις επιδόσεις τους.

Σαν αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τη συσσώρευση με μικρό εύρος διακύμανσης, λίγο πάνω από τις 1460 μονάδες, εν αναμονή του θετικού καταλύτη που θα τον οδηγήσει στην υπέρβαση των 1487 μονάδων, του σημαντικότερου ορίου αντίστασης στην πορεία του για την πραγματοποίηση νέου υψηλού για το τρέχον έτος.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας ζητεί τη συστράτευση δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η μεταρρυθμιστική κόπωση, προκειμένου να διατηρηθούν ρυθμοί μεγέθυνσης πάνω από το 2%, ώστε μακροπρόθεσμα να μειωθεί το χάσμα στο κατά κεφαλήν εισόδημα ανάμεσα στη Χώρα μας και τις άλλες Ευρωπαϊκές”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,7), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,3), ΜΟΗ (2,6), TITC (2,5), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,9), CENER (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τέσσερις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή και να μην βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων (Alpha Bank 0%, Εθνική -1,16%, Eurobank +0,98%, Πειραιώς -0,26%).

Μεταξύ 1280,67 (+0,09%) και 1273,76 μονάδων (-0,45%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1278,33 (-0,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1277,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1267 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1175 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1165 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφές πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,11%), ΕΛΧΑ (+1,62%), ΟΤΕ (+1,60%), CENER (+0,42%).

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή του Ελλάκτωρα (-2,96%), που συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά μήνα. Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 2,67 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται επιτάχυνση της πτωτικής κίνησης, αν διασπαστεί καθοδικά η στήριξη στα 1,977 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ένα νέο Αιολικό Πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 140 MW, στη θέση Deleni της Επαρχίας Vaslui στην Ανατολική Ρουμανία, έρχεται να προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ.

Ο Όμιλος ΔEΗ αποτελεί ενεργειακό Ηγέτη στη Ν.Α. Ευρώπη. Ήδη, έχει δημιουργήσει ένα υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4,7 GW σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ έχει ένα συνολικό πορτφόλιο ανάπτυξης ΑΠΕ της τάξης των 20 GW ως το 2030. Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-1,62%) βγάζει εικόνα έλλειψης δυναμικής για να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα. Οι στηρίξεις στα 11,21 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 11,19 (ημερήσιο “stop short”) και 11,04 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Για την αλλαγή των τεχνικών δεδομένων, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 11,96 ευρώ.

Πέριξ των 16,00 ευρώ, ή και σχετικά χαμηλότερα, είναι τα κλεισίματα που δίνει ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-0,62%) κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Μένει να φανεί η επόμενη κίνηση της μετοχής, αν ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις του Αμερικανικό χαρτοφυλάκιο. Οι στηρίξεις στα 15,62 (ημερήσιο “stop long”) και στα 15,38 – 15,31 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Το σήμα για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, θα δώσουν κλεισίματα πάνω από τα 16,80 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+194,81%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+136,26%), ΚΟΥΑΛ (+92,76%), MONTA (+92,67%), SOFTWEB (+84,74%), ΦΒΜΕΖΖ (+80,25%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+61,81%), OPTIMA (+56,92%), ΠΕΡΦ (+50,37%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΜΟΝΤΑ (+4,55%), ΔΟΜΙΚ (+1,62%), ΑΒΕ (+1,72%), ΜΙΝ (+0,84%), ΕΛΤΟΝ (+1,68%), ΚΥΡΙΟ (+0,85%), ΛΟΥΛΗ (+1,89%), ΕΛΒΕ (+1,80%)

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -23,47% για την ΜΟΤΟ (+26,89%), με την μετοχή να ξεκινά τις σημερινές συναλλαγές με Α.Μ.Ε.Μ. Να σημειωθεί ότι η χθεσινή σημαντική υποχώρηση, ήταν αποτέλεσμα “ανοιχτής” εντολής πώλησης λίγο πάνω από 30000 τεμ. στις τελικές δημοπρασίες (συνολικά άλλαξαν χέρια 50728 μετοχές, χθες), με τους αγοραστές να πιάνονται κυριολεκτικά στον ύπνο. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που κάνουν τον γύρο της Αγοράς, η χθεσινή σημαντική υποχώρηση, ήταν αποτέλεσμα λάθος πληκτρολόγησης και αντί για “ανοιχτή” πώλησης 3000 τεμ., στις τελικές δημοπρασίες, πληκτρολογήθηκε εντολή πώλησης 30000 τεμ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “μετά από πολυετές σήριαλ, η Μπήτρος Συμμετοχών (+9,48%) κατάφερε να ολοκληρώσει τη συμφωνία αναχρηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο ‘κούρεμα’ υποχρεώσεων και αποπληρωμές των πιστωτών μέσα από εκποιήσεις Περιουσιακών Στοιχείων του Ομίλου”.

Η συμφωνία αφορά την Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέρματος, η οποία είχε στο τέλος του 2023 αρνητικά ίδια κεφάλαια 14,7 εκατ. ευρώ και δάνεια 23 εκατ. ευρώ περίπου και την Μπήτρος Μεταλλουργική, η οποία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 72,1 εκατ. ευρώ και δάνεια 153,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο Όμιλος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 105,1 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο τίτλος έβγαλε μικρό “bid”.

Αύριο ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Performance (+2,73%) στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.. Σήμερα έγινε η διαγραφή της από την Εναλλακτική Αγορά, μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Σε καλύτερη Αγορά, ο τίτλος μπορεί να πάει σημαντικά ψηλότερα.

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για SOFTweb (-9,99%). Το πρώτο πακέτο προσφοράς μαζεύτηκε, αλλά όταν βγήκε και δεύτερο, πάντα στο limit down, οι αγοραστές παράτησαν κάθε προσπάθεια.

Με χαμηλές συναλλαγές, “καρέ” ανόδου για Αττικής (+1,51%) και MIG (+0,81%).

Αύξησε συναλλαγές η Realcons (+0,54%). Θεωρητικά, παίρνει σειρά για είσοδο στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., μετά την ΠΕΡΦ.

Επιστροφή αγοραστών σε Interlife (+1,99%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -4,81% από ΑΣΤΑΚ (+3,93%).

Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε ο Fourlis (+0,38%).

Η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, “ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Πέτρος Σουρέτης, στις 29/7, προχώρησε σε εξωχρηματιστηριακή πώληση 30000 μετοχών, έναντι 39900 ευρώ (1,33 ευρώ ανά μετοχή)”, έβγαλε πωλητές στον Κέκροπα (-2,30%).

Θέλει κλείσιμο πάνω από τα 12,30 ευρώ για να αλλάξει πίστα η Κρι Κρι (+0,87%).

Αύξησε συναλλαγές η ACAG (+1,56%), στον απόηχο της έκθεσης της Euroxx Sec. (λεπτομέρειες στην συνέχεια του σχολίου).

Με κλεισίματα υψηλότερα των 1,40 ευρώ, αλλάζουν τα τεχνικά δεδομένα οι Ευρωσύμβουλοι (+1,17%).

Βγάζουν μικρό “bid” τα Πλ. Κρήτης (+2%).

Σταθερά πλαγιοανοδικά από τα 1,27 ευρώ (κλείσιμο 8/7) η Unibios (+1,72%) που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 123 μηνών.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1438 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1373 - 1364 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3335 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3315 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street και σημαντικές πιέσεις στον Nasdaq.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,0807 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Τιμές πάνω από τα $2430 δοκιμάζει ο Χρυσός (συμβόλαιο Δεκεμβρίου), προς τα $28,10 ισορροπεί το Ασήμι.

Προς τα $66000 πιέζεται το Bitcoin, προς τα $3315 θέλει να κρατηθεί το Ethereum.

Η Οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, INSEE. Μια δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε, κατά μέσο όρο, αύξηση 0,2% του ΑΕΠ της Γαλλίας το δεύτερο τρίμηνο.

Το Γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, αποτέλεσμα που προέβλεψε μόνο ένας από τους 35 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Κατά 0,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% στην Ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στη Γερμανία τον Ιούλιο στο 2,6%, σε ετήσια βάση, από 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Destatis. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει ότι ο ρυθμός θα παραμείνει σταθερός, στο 2,5%.

Οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Μάιο για δέκατο έκτο διαδοχικό μήνα. O δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller, ο οποίος καταγράφει τις τιμές σε 20 Μητροπολιτικές Περιοχές ενισχύθηκε 0,3% τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο. Η άνοδος σε σχέση με τον Μάιο του 2023 διαμορφώθηκε στο 6,8%. Ο ευρύτερος Εθνικός δείκτης κατέγραψε άνοδο των τιμών κατά 5,9% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία. Και οι δύο δείκτες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ο αριθμός των ανοικτών θέσεων εργασίας στις ΗΠA υποχώρησε Ιούνιο στα 8,18 εκατ., από 8,23 εκατ. τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ανοικτές θέσεις θα διαμορφωθούν στα 8 εκατομμύρια.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ., στα 101,8 δισ. ευρώ.

Την κάλυψη της μετοχής της Austriacard δίνοντας σύσταση “overweight” και τιμή - στόχο τα 9 ευρώ ξεκίνησε η Euroxx Sec. Στην ανάλυσή της επισημαίνει ότι “η μετοχή της Εισηγμένης είναι ‘παρεξηγημένη’, καθώς τελεί υπό διαπραγμάτευση με πολύ χαμηλούς πολλαπλασιαστές, που αντιστοιχούν σε μια φθίνουσα Βιομηχανική Επιχείρηση, κάτι που δεν αντικατοπτρίζει τις σημερινές λειτουργίες της Austriacard”.

Με κάλυψη “overweight” και τιμή - στόχο στα 1,5 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο της Intralot η Euroxx Sec. H ΑΧΕ αναμένει σταδιακή βελτίωση τόσο σε επίπεδο τζίρου (367 εκατ. φέτος, 387 εκατ. ευρώ το 2025 και 411 εκατ. ευρώ το 2026) όσο και σε επίπεδο κερδών, περιμένοντας καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ φέτος, 9 εκατ. το 2025 και 11 εκατ. ευρώ το 2026.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΔΑΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ, Eurobank και στο χαμηλό οι Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Autohellas, TITC, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ.

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 68 ανοδικούς τίτλους, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν έτι περαιτέρω στο συμβόλαιο του δείκτη και να παραμένουν σταθερά χαμηλά στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.397 συμβόλαια).

Στα 3.044 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.989 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.238 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.238 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 182, 181 για τον Αύγουστο και 1 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.555,5), κινήθηκε μεταξύ 3.555,5 και 3.571,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.253,5).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.569,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (458), Πειραιώς (1.289), Εθνική (306), ΔΕΗ (315), Alpha Bank (1.860), Ελ. Πετρέλαια (213), Ελλάκτωρα (299), ΟΤΕ (144).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 166.420, Πειραιώς 99.728, Eurobank 25.859, Τέρνα Ενεργειακή 21.477, ΑΔΜΗΕ 24.336, ΓΕΚ 14.253, ΔΕΗ 31.652, Εθνική 16.941.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 64.122.035 τεμ., (από 63.984.876 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.468.344 τεμ. (1.468.344), Eurobank 35.713.587 τεμ. (35.716.587), ΟΠΑΠ 1.791.511 τεμ. (1.772.439), Εθνική 11.247.113 τεμ. (11.246.613), ΟΤΕ 1.643.027 τεμ. (1.635.270), Πειραιώς 13.473.195 τεμ. (13.471.941), Optima bank 1.306.370 τεμ. (1.324.758), Motor Oil 1.171.575 τεμ. (1.137.450), Ελ. Πετρέλαια 1.001.897 τεμ. (1.001.897).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v