Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι long

Σήμα για τη συνέχεια στέλνει η ανθεκτικότητα της αγοράς, κόντρα στο διεθνές κλίμα και το μέρισμα της Εθνικής. Στις τράπεζες η προσοχή, ποια blue chips βρίσκονται στο προσκήνιο.

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι long

Μικρή άνοδος για τον S&P500 στη Wall Street, σε αναμονή της συνεδρίασης της Fed σήμερα-αύριο. Η διατήρηση των επιτοκίων στο 5,25%-5,50% θεωρείται δεδομένη για αυτή τη φορά, η προσοχή στις δηλώσεις Πάουελ και κατά πόσον θα διανοίγεται παράθυρο για ενδεχόμενη μείωση από τον Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα, στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης η τάση ήταν οριακά ανοδική.

Στα ευρωπαϊκά, οι πωλητές είχαν το πάνω χέρι σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με τον CAC40 να παραμένει υπό πίεση, με εύλογο ερώτημα τη στάση των διαχειριστών από την επομένη της λήξης των Ολυμπιακών.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κόντρα στη φυσιολογική διόρθωση για τη μετοχή της Εθνικής, ενεργοποιήθηκαν αντιδράσεις από αρκετά blue chips, με αποτέλεσμα που διατηρεί τους long σε πλεονεκτική θέση. Η αποκοπή μερίσματος (0,32/μτχ.) για τον τίτλο της ΕΤΕ είχε ως συνέπεια το μείον 1,19% για τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.279,50 και το χαμηλό ημέρας των 1.271,82 μονάδων εφικτή περιοχή στήριξης. Στα 8,096 με χαμηλό στα 8,06 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ, μένει να φανεί σε πόσες συνεδριάσεις θα καλυφθεί το discount του 0,32 ευρώ. Κρίνοντας από την (περίπου) ανάλογη περίπτωση της Eurobank, η διαδικασία θα χρειαστεί 2-4 συνεδριάσεις.

Στο επίκεντρο ο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος, σε Πειραιώς (3,778) και Eurobank (2,05) η προσοχή, καθώς αύριο ανοίγουν την αυλαία της ανακοίνωσης μεγεθών 3μήνου. Πριν και μετά τη συνεδρίαση, αντίστοιχα. Πέμπτη και Παρασκευή με Εθνική (8,096), Alpha Bank (1,666) κάνουν την αρχή για τον Αύγουστο.

Παράλληλα με τον τραπεζικό, επίσης στο επίκεντρο και ο ενεργειακός κλάδος. Στα 10 ευρώ/MWh «κλείδωσε» ο φόρος στους ηλεκτροπαραγωγούς, με τον Γιώργο Φιντικάκη να έχει λεπτομέρειες για το φλέγον ζήτημα.

Φλέγον και επενδυτικά/χρηματιστηριακά, με εύλογο το ενδιαφέρον για τη στάση των εισηγμένων. Από 1 έως 3 μήνες η διάρκεια του φόρου, ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης σε ρεπορτάζ του Γιώργου αναφέρονται τα επόμενα βήματα της Protergia. Στα 37,14 με άνοδο 0,38% η μετοχή της Metlen.

Στις 3.575,90 με οριακά θετικό πρόσημο ο FTSE25, hedging στη διόρθωση της ΕΤΕ μέσω ΤΙΤΑΝ (32,35), Coca Cola (33,48), OTE (14,99) και Lamda Development (7,49). Σε αναμονή της ανακοίνωσης μεγεθών Q2 του ομίλου ΤΙΤΑΝ τα νέα υψηλά, θετική έκπληξη από το συν 10% τον Ιούλιο για τη μετοχή του ΟΤΕ. Πλούσιο παρασκήνιο και ρεπορτάζ στον ΧΑΜαιλέοντα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v