Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναφορά και... ρεκόρ τετραμήνου στο Χρηματιστήριο

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης. Μικρή άνοδος σήμερα χωρίςε τραπεζικές βοήθειες. Περιορισμένες οι «καθαρές» συναλλαγές. Ποια blue chips ξεχώρισαν.

Επαναφορά και... ρεκόρ τετραμήνου στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση δύο όψεων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με την πρώτη ώρα των συναλλαγών να αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως από εκεί και έπειτα οι αγοραστές πήραν λίγο περισσότερες πρωτοβουλίες και ο Δείκτης μικρή απόσταση από το προηγούμενο κλείσιμο, εξασφαλίζοντας σε ημέρα και εβδομάδα την θετική μεταβολή.

Για όσους αρέσκονται σε στατιστικά στοιχεία, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και αυτό είναι ρεκόρ τετραμήνου και παραπέμπει, σύμφωνα με την Beta Sec., στο διάστημα από 19/1 έως 8/3/2024, όταν ο Δείκτης είχε συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Όλα τα παραπάνω χωρίς Τραπεζικές βοήθειες, καθώς στην αδύναμη εικόνα των τελευταίων ημερών, προστέθηκε και η σημερινή αποκοπή καθαρού μερίσματος €0,024725188 ανά μετοχή από την Alpha Bank (-1,25%).

Να σημειωθεί ότι από Δευτέρα, οι μετοχές της Εθνικής θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα καθαρού μερίσματος ύψους €0,346045733 ανά μετοχή.

Ασφαλώς και η Καλοκαιρινή περίοδος, με τους χαμηλούς τζίρους που την συνοδεύουν, δεν βοηθάει στην εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων και μπορεί το Χ.Α. να έδειξε διστακτικό στο να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα, όμως από την άλλη αξίζει να σημειωθεί ότι “έβγαλε άμυνες”, όταν το διεθνές κλίμα έδειχνε “νότια”.

Με θετικό βηματισμό, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τα οποία λαμβάνει υπ΄ όψιν της η Fed, για να αναλάβουν τα στοιχήματά τους για πιθανή έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων από την Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι ανόδου 2,6% τον Μάιο. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,1%, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE πραγματοποίησε άνοδο 2,6% σε ετήσια βάση, όσο και τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 2,5%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ τον Μάιο είχε ενισχυθεί κατά 0,1%.

Τον δομικό δείκτη παρακολουθεί η Fed για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία, “μπορεί οι Αγορές να είναι σε πολυετή υψηλά και να αρνούνται πεισματικά μια βαθύτερη διόρθωση, τα σήματα ανησυχίας όμως εντείνονται. Οι insiders έχουν υιοθετήσει μια έντονα απαισιόδοξη στάση, πουλώντας τις μετοχές τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων, τουλάχιστον, δέκα ετών, σύμφωνα με το InsiderSentiment.com” και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, “τα περισσότερα Ξένα χαρτοφυλάκια έχουν πάψει να δηλώνουν παρουσία, όμως οι κάποιες λίγες πωλήσεις προέρχονται, κυρίως, από Ξένους, παρά την γενικότερη εκτίμηση πως τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των εγχώριων Τραπεζών, θα αποτελέσουν ένα ακόμα ισχυρό σετ, που θα θέσει τις βάσεις για μία πιθανή ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας”.

Εξαιρετικά αυξημένη προσοχή, για Διεθνείς Αγορές και Χ.Α., θέλει η επόμενη εβδομάδα, καθώς η ατζέντα είναι υπερφορτωμένη και όχι μόνο λόγω των συνεχιζόμενων αποκοπών μερισμάτων.

Έτσι, τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2024 της Eurobank θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18.30.

Την ίδια μέρα και πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου και η Πειραιώς, ενώ θα ακολουθήσει και ενημέρωση αναλυτών.

Η Εθνική θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2024 την Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 10.30 της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024, την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024, στις 08.00, ενώ στις 12.00 θα ακολουθήσει ενημέρωση αναλυτών και Θεσμικών επενδυτών, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Λόγω της περιόδου Θερινών διακοπών, οι παρουσιάσεις στους Ξένους επενδυτές και οι αναθεωρήσεις στόχων, έχουν προγραμματιστεί από Σεπτέμβριο.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, ανακοινώνουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου και οι υπόλοιπες των “υπέροχων 7’’, (Apple, Microsoft, Amazon, Meta), ενώ στις 31/7 συνεδριάζει η Fed (η αμέσως επόμενη συνεδρίαση στις 18/9).

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η, σταθερά, χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, ενώ εξελίσσονται σε “σπάνιο είδος” οι τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που κατορθώνουν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Με διαθέσεις ήπιας υποχώρησης, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,38% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,21% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,447% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1462,25 (-0,11%) και 1470,01 μονάδων (+0,42%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1469,45 (+0,38%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1469,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Ο τζίρος στα 143,8 εκατ., από τα οποία τα 64,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΦΒΜΕΖΖ, ΙΝΛΟΤ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ), ενώ οι ΔΕΗ και ΤΕΝΕΡΓ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 143,8 εκατ., τα 136,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 0,33%. Στον αντίποδα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 2,13%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 13,62% και ο ΔΤΡ κέρδη 21,86%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Μετά από τρεις ημέρες αδυναμίας, οριακή ανάκαμψη της Αγοράς, με σχετική αποκλιμάκωση της αστάθειας. Οι Τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο, ενόψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων της επόμενης εβδομάδας”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Με αρνητικό πρόσημο, αλλά στα υψηλά ημέρας έκλεισε χθες ο ΓΔΧΑ, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται με ουσιαστική βελτίωση στον όγκο συναλλαγών. Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι από τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σήμερα, βαρύτητα θα δοθεί στα μεγέθη του πληθωρισμού προσωπικής κατανάλωσης Ιουνίου (PCE) στις ΗΠΑ, καθώς στην περίπτωση που η μέτρηση κινηθεί χαμηλότερα των εκτιμήσεων θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες μιας μείωσης επιτοκίων από την FED τον Σεπτέμβριο”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Με θετικό πρόσημο έκλεισε η εβδομάδα για τον ΓΔ με την Αγορά μας να δείχνει ανθεκτικότητα στην πτώση των βασικών δεικτών του εξωτερικού. Την Πέμπτη η METLEN, άνοιξε την αυλαία των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο και δημοσίευσε ένα πολύ καλό σετ αποτελεσμάτων, με την Διοίκηση να είναι αρκετά αισιόδοξη και για το υπόλοιπο της χρήσης. Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν και οι Γ.Σ. των EUROBANK και ΕΤΕ, ενώ ξεκίνησε και η διαδικασία της συγχώνευσης των Τραπεζών ATTICA - ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ γεγονός που αποτυπώνει την κινητικότητα που επικρατεί στον Τραπεζικό κλάδο. Για την συνέχεια, τις αποκοπές μερισμάτων διαδέχεται η περίοδος των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου, που θα επηρεάσουν και την βραχυπρόθεσμη τάση της Αγοράς μας. Έτσι την επόμενη εβδομάδα στο επίκεντρο θα είναι τα αποτελέσματα των Τραπεζών. Οι 4 συστημικές Τράπεζες και η OPTIMA θα ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου ως εξής (31/7: ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EUROBANK 1/8: ΕΘΝΙΚΗ, OPTIMA 2/8: ALPHA BANK)), ενώ στις 31/7 θα ανακοινωθεί και το εξάμηνο του TITC. Τεχνικά για τον ΓΔ, ο ΚΜΟ200 βρίσκεται στις 1360 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στα επίπεδα 1480 μονάδων”, σύμφωνα με την Merit Sec.

“Μία εβδομάδα αναταράξεων με έντονες διακυμάνσεις σε όλες τις Αγορές, με αφορμή τα χαμηλότερα των αναμενομένων μεγέθη κερδοφορίας και την αναβολή επιχειρηματικών συμφωνιών ολοκληρώθηκε, βάζοντας εκ νέου το στοιχείο της αβεβαιότητας στους επενδυτές, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι επιμέρους απαιτητικές αποτιμήσεις στις μετοχές του κλάδου Τεχνολογίας στις ΗΠΑ, προσγειώθηκαν κάπως ανώμαλα υπενθυμίζοντας ότι παρά το περιβάλλον υπερβάλλουσας ρευστότητας ο βασικός καταλύτης κίνησης των Αγορών είναι και θα παραμείνει η κερδοφορία και η προοπτική αύξησης των κερδών στο μέλλον.

Η πίεση μεταδόθηκε σε όλες τις Ανεπτυγμένες Αγορές, δεν άφησε ανεπηρέαστο το Χ.Α., το οποίο ωστόσο είχε ηπιότερης έντασης διακυμάνσεις.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “κομβική” καθώς, εντός και εκτός των τειχών αναμένονται νέα “υψηλού ειδικού βάρους” από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας, από το μέτωπο δηλαδή που ήταν ο βασικός φορέας των ρευστοποιήσεων.

Στο εσωτερικό, η Επενδυτική Κοινότητα αναμένεται να εστιάσει στις Τράπεζες την προσεχή εβδομάδα, καθώς μέσα σε τρεις ημέρες θα ολοκληρωθούν οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου.

Σε γενικές γραμμές αναμένεται μείωση του επιτοκιακού εισοδήματος (-3,1% 2,048 δισ. ευρώ) σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024, λόγω της μετανάστευσης λογαριασμών όψεως προς τις προθεσμιακές καταθέσεις, καλύτερα έσοδα από προμήθειες (+3,5% 473 εκατ. ευρώ), καλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων πιστωτικές απομειώσεις (249 εκατ. ευρώ) και καλύτερη εικόνα στις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις, κυρίως λόγω της προόδου που έχει συντελεστεί στο χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ της Alpha Bank.

Στην τελική γραμμή οι τέσσερις Τράπεζες θα δείξουν συνολικά κέρδη 1,05 δισ. ευρώ, έναντι 1,09 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ανεβάζοντας την κερδοφορία του α’ εξαμήνου στα 2,14 δισ. ευρώ, αμιγώς από λειτουργική συνεισφορά, επίδοση που συνιστά ρεκόρ από το 2008.

Εφόσον οι τάσεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα υπάρξει περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις των αρχικών καθοδηγήσεων από τις Διοικήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς και ακολούθως αναβαθμίσεις αξιολογήσεων.

Στο εξωτερικό οι αστοχίες στις εκτιμήσεις των αναλυτών στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των Google, Tesla και Ford είχαν ισχυρή αντανάκλαση στην τάση της Αγοράς, η οποία πλέον μπαίνει στον πυρήνα των ανακοινώσεων του β’ τριμήνου. Ο κλάδος Τεχνολογίας θα συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο αφού οι 4 από τις “7 υπέροχες” Εταιρείες του κλάδου έρχονται στο τριήμερο (30/7 - 1/8) να ανακοινώσουν τρίμηνο και να φτιάξουν κλίμα και διαθέσεις.

Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις β’ τριμήνου που θα “τρέξουν” την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ είναι οι εξής: McDonald’s (29/7), Merck, Pfizer, P&G, AMD, Microsoft (30/7) Boeing, Mastercard, Meta, Qualcomm (31/7) Modena, Apple, Amazon, Intel, Snap (1/8) και Chevron, Exxon, AMC (2/8).

Μέχρι στιγμής, στο 27% των Εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, η αύξηση των κερδών βρίσκεται στο 7,6%, ενώ για το σύνολο εκτιμάται ότι η αύξηση θα προσεγγίσει το 9,6%, με τον κλάδο Τεχνολογίας να έχει ισχυρή βαρύτητα στην διαμόρφωση της τάσης.

Πέρα από τα αποτελέσματα των Εταιρειών, η εβδομάδα έχει και συνεδρίαση της FED για την νομισματική πολιτική την προσεχή Τετάρτη, χωρίς να αναμένεται διαφοροποίηση στα επιτόκια του Δολαρίου, έχοντας ωστόσο πολύ ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις που αφορούν την προοπτική της χρονιάς.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης είχε την ένταση διαφυγής μετά την ανοδική διάσπαση των 1452 μονάδων, κάνοντας ένα μίνι ράλι 35 μονάδων, το οποίο ωστόσο αναχαιτίστηκε υπό την πίεση της πτώσης των Διεθνών Αγορών. Το γεγονός ότι η διόρθωση σταμάτησε στις 1450 μονάδες, δείχνει ότι οι αγοραστές δεν έχασαν τον έλεγχο της Αγοράς, μάλιστα σε μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση όπως αυτή της Πέμπτης έδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά, κλείνοντας την Αγορά με οριακές απώλειες, διατηρώντας όλους τους τεχνικούς δείκτες αγορασμένους.

Το σενάριο επαναπροσέγγισης των 1505 μονάδων παραμένει σε ισχύ, οι πωλητές έχασαν την ευκαιρία να γυρίσουν την τάση με το μέρος τους και η νέα τοπική κορυφή που θα κληθεί να υπερκεράσει ο Γενικός Δείκτης, πριν το νέο φετινό υψηλό, είναι οι 1487 μονάδες.

Εκτός από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, αποτελέσματα εξαμήνου αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα από ΕΧΑΕ (29/7), τις MIG, Entersoft (30/7), TITC, Mermeren (31/7) και την Optima (1/8).

Την προσεχή Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (προηγ. δημοπρασία 3,33%) ενώ την Παρασκευή λήγει η Δημόσια Πρόταση της E-Net”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από ΕΤΕ (7,7), EΥΡΩΒ (7,6), ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,4), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,6), TITC (2,5), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), CENER (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά, ως είθισται, από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η ΕΤΕ (-0,02%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (-1,25%), ΕΥΡΩΒ (-0,59%) και ΠΕΙΡ (-0,55%).

Μεταξύ 1300,9 (+0,07%) και 1290,78 μονάδων (-0,71%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1294,05 (-0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1293,69 μονάδες,  με ημερήσιες απώλειες 0,49%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1267 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1173 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών)  και 1161 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφές πλεονέκτημα στους τίτλους με θετικό πρόσημο, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,48%), ΕΛΠΕ (-0,88%), ΕΛΧΑ (-0,11%), ΣΑΡ (-0,18%), CENER (-0,94%).

Να σημειωθεί ένα “πακέτο” 3,5 εκατ. τεμ. για την ΔΕΗ (+1,13%), περίπου το 1% της Εισηγμένης, που πέρασε μέσω του Χ.Α. στα 11,63 ευρώ (τιμή κλεισίματος).

Συμπλήρωσε δύο μήνες με κλεισίματα χαμηλότερα των 6,00 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+0,52%). Ο τίτλος είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 5,40 ευρώ, ενώ πρώτο ζητούμενο είναι να αφήσει πίσω του την ζώνη 5,78 – 5,89 (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επιχείρησε προσπάθεια αντίδρασης η μετοχή του ΔΑΑ (+2,67%). Η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 8,07 – 8,08 όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών. Η μετοχή συμπλήρωσε 33 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής των 8,20 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΜΥΤΙΛ (+2,21%), συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η πρώτη στήριξη στα 36,5 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη αντίσταση στα 37,22 ευρώ. 

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+194,81%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+133,52%), SOFTWEB (+128,05%), ΚΟΥΑΛ (+97,04%), MONTA (+93,19%), ΦΒΜΕΖΖ (+80,47%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+60,14%), OPTIMA (56,67%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι ομολογίες της Attica Group (+0,38%) αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α., ενώ οι μετοχές της SOFTWeb (-10%) ήταν διαπραγματεύσιμες με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής. Σημειώνεται ότι όταν διενεργείται Ειδική Διαπραγμάτευση στη μετοχή, τότε το μέγιστο όριο διακύμανσης της τιμής ανέρχεται σε ±30% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΑΑΑΚ (+4,67%), ΔΑΙΟΣ (+7,19%), ΒΙΟΚΑ (+2,54%), ΜΕΝΤΙ (+1,87%), ΚΟΥΑΛ (+0,34%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,21%), ΟΛΘ (+0,48%), ΣΙΔΜΑ (+0,30%), ΕΠΙΛΚ (+1,56%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΑΔΜΗΕ (-0,67%).

Βγήκε αξιοπρόσεκτο “bid” σε ΑΣΤΑΚ (+8,09%) και Ιατρικό (+4,78%).

Διέσπασε καθοδικά τα 5,75 ευρώ και θέλει αυξημένη προσοχή η ACAG (-2,23%).

Προσπάθεια αντίδρασης στο χθεσινό -10% από ΒΙΟΤ (+9,26%).

Δεύτερη συνεδρίαση διόρθωσης για SOFTweb (-10%).

Πλαγιοανοδικά από τα 1,495 ευρώ (κλείσιμο 16/7) η Εβροφάρμα (+0,62%).

Επιστροφή αγοραστών σε Πετρόπουλο (+0,69%), Κρι Κρι (+2,21%), ΕΧΑΕ (+0,53%) και Performance (+1,50%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ευρωσύμβουλοι (+0,39%) και Αλουμύλ (+1,66%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1438 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1371 - 1361 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3330 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3307 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,0859 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2385 αντιδρά ο Χρυσός, προς τα $28,00 ισορροπεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $67500 το Bitcoin, προς τα $3250 ανηφορίζει το Ethereum.

Τα βασικά συμπεράσματα της Bank of America από την Ευρωπαϊκή έρευνα του Ιουλίου για τους Διαχειριστές κεφαλαίων είναι τα ακόλουθα:

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Παγκόσμια ανάπτυξη θα εξασθενήσει, με κινητήρια δύναμη τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα είναι εντελώς αδύναμη, με το 68% των ερωτηθέντων να κάνει λόγο για ήπια προσγείωση.

Η εξασθένηση του πληθωρισμού είναι το βασικό μακροοικονομικό θέμα, με ένα καθαρό 62% των Διαχειριστών να βλέπει χαμηλότερο Παγκόσμιο πληθωρισμό, που μεταφράζεται σε χαμηλότερα επιτόκια.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων βλέπει άνοδο πάνω από 5% για τις μετοχές της ΕΕ με προτίμηση στην ποιότητα, ενώ το κλίμα για τις Τράπεζες είναι πιο “ψυχρό”.

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι “δεν τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για μια Παγκόσμια συμφωνία, που θα επιβάλλει ειδικό φόρο στους δισεκατομμυριούχους”.

Χαμηλότερα κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Η τελική μέτρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, διολίσθησε στις 66,4 μονάδες, από 68,2 τον Ιούνιο. Η αρχική μέτρηση ήταν 66 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ., στα 102,2 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΤΕ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Autohellas, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ο Ελλάκτωρ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 80 ανοδικούς τίτλους, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντική υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.773 συμβόλαια).

Στα 2.993 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.002 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.233 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.233 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 214, 203 για τον Αύγουστο και 11 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.558), κινήθηκε μεταξύ 3.544 και 3.560 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 5, 5 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.289,5), κινήθηκε μεταξύ 1.289,5 και 1.289,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.573,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.556), Πειραιώς (2.939), Εθνική (489), ΔΕΗ (586), Alpha Bank (5.704), ΕΧΑΕ (258), Ελ. Πετρέλαια (283), ΑΔΜΗΕ (243), Τέρνα Ενεργειακή (122), Μυτιληναίο (121).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 164.835, Πειραιώς 97.714, Eurobank 22.778, Τέρνα Ενεργειακή 21.713, ΑΔΜΗΕ 24.314, ΓΕΚ 14.451, ΔΕΗ 31.293, Εθνική 17.034.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.923.658 τεμ., (από 63.343.995 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.468.344 τεμ. (1.468.344), Eurobank 34.841.771 τεμ. (34.847.460), ΟΠΑΠ 1.781.362 τεμ. (1.788.887), Εθνική 11.246.613 τεμ. (11.246.613), ΟΤΕ 1.644.179 τεμ. (1.665.711), Πειραιώς 13.651.414 τεμ. (13.651.414), Optima bank 1.325.192 τεμ. (1.330.917), Motor Oil 1.129.201 τεμ. (1.097.992), Ελ. Πετρέλαια 1.011.181 τεμ. (994.897).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v