Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα μετά από τρεις συνεχείς πτώσεις

Το ερώτημα εάν μπορούν οι αγοραστές να κλείσουν 4η διαδοχική ανοδική εβδομάδα αντιμετωπίζουν οι traders. Κόβει μέρισμα σήμερα η Alpha Bank, μετά τη Eurobank που βούτηξε χθες η μετοχή της.

Χρηματιστήριο: Τα στοιχήματα μετά από τρεις συνεχείς πτώσεις

Συνεδρίαση στην οποία περίσσεψαν η νευρικότητα και οι εναλλαγές προσήμων, αυτή που διεξήχθη χθες το βράδυ στη Wall Street, με τη λήξη των συναλλαγών να βρίσκει με μικτά πρόσημα τους βασικούς δείκτες (Dow Jones +0,20%, S&P 500 -0,51%, Nasdaq -0,93%). Από τις 30 μετοχές του Dow, οι 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 13 με αρνητικό.

Η θετική έκπληξη ήλθε από τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης, Russel 2000, που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 1,26%.

Σύμφωνα με Διαχειριστές, «η Wall Street προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ κάποιων εταιρικών αποτελεσμάτων που δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες της Αγοράς και εν μέσω πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Την ίδια ώρα, αρκετοί traders συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις στους τεχνολογικούς τίτλους, παρασύροντας χαμηλότερα τον Nasdaq. Η εικόνα, τις τελευταίες μέρες, στο NYSE, θυμίζει κάτι από εναλλαγή φρουράς ή σκυταλοδρομία».

Οι επενδυτές περιμένουν σήμερα τα στοιχεία του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, για να επιβεβαιώσουν τα στοιχήματα για έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων της Fed.

Μικτή η εικόνα και οριακές οι μεταβολές, σήμερα το πρωί στις μεγάλες Αγορές Ασίας - Ειρηνικού.

Για οριακά θετικό ξεκίνημα προϊδεάζουν τα futures στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ μένει να φανεί η συμπεριφορά από τον Γάλλο CAC 40, που εδώ και αρκετές συνεδριάσεις έχει επιστρέψει σε καθαρά πτωτική διάθεση (σήμερα στις 20:30 η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Για πρώτη φορά, φέτος η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί έξω από ένα στάδιο και η λεγόμενη «παρέλαση των Εθνών» θα πλεύσει στον ποταμό Σηκουάνα στο Παρίσι, μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ).

Ερχόμενοι στο Χ.Α., το οποίο επέδειξε χθες ικανοποιητική συμπεριφορά, κλείνοντας με μικρές απώλειες αλλά στο υψηλό ημέρας, η σημερινή τάση θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και από τη συμπεριφορά ορισμένων Δεικτοβαρών τίτλων (Τράπεζες, ΟΤΕ).

Στην περίπτωση των τραπεζικών τίτλων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν πονταρίσματα ενόψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων της επόμενης εβδομάδας, αλλά είναι άγνωστο αν αυτή η προσπάθεια αντίδρασης θα ευοδωθεί, εν μέσω συνεχόμενων αποκοπών μερισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Alpha Bank θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,026026514 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,024725188 ανά μετοχή), οι ομολογίες της Attica Group αφαιρούνται από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α., ενώ οι μετοχές της SOFTWeb θα είναι διαπραγματεύσιμες με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής. Σημειώνεται ότι όταν διενεργείται Ειδική Διαπραγμάτευση στη μετοχή, τότε το μέγιστο όριο διακύμανσης της τιμής ανέρχεται σε ±30% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής.

Από Δευτέρα 29/7, οι μετοχές της Εθνικής θα διαπραγματεύονται στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα καθαρού μερίσματος ύψους €0,346045733 ανά μετοχή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το πρόσημο της συνεδρίασης.

Στα ερωτηματικά της συνεδρίασης, αν η Εγχώρια Αγορά θα επιχειρήσει προσπάθεια αντίδρασης, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αν οι αγοραστές πετύχουν την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, για τον Γενικό Δείκτη, οι συναλλακτικές επιδόσεις του Χ.Α. και κατά πόσο θα δραστηριοποιηθούν οι λεγόμενες «περιφερειακές δυνάμεις» σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

«Στο σενάριο της επανόδου σε ανοδική κίνηση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, η πλησιέστερη αντίσταση για τον ΓΔ προσδιορίζεται στις 1.468 μονάδες για να ακολουθήσει εκείνη των 1.481 μονάδων», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v