Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τακτική κατενάτσιο παίζουν οι traders

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους παίκτες στην εγχώρια αγορά είναι το σημαντικό ψαλίδισμα του τζίρου. Τεστ οι 1.485 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Το βλέμμα στις τράπεζες.

Χρηματιστήριο: Τακτική κατενάτσιο παίζουν οι traders

Με οριακές απώλειες και μακριά από τα αρχικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street (Dow Jones -0,14%, S&P 500 -0,16%, Nasdaq -0,06%), χάνοντας στο τέλος τα κέρδη τους, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, αναμένοντας την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β' τριμήνου από Alphabet και Tesla, οι οποίες ανήκουν στην ομάδα των “Magnificent 7” του τεχνολογικού κλάδου.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, 12 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό.

Άλμα εσόδων 14% ανακοίνωσε η Alphabet, μητρική της Google, για το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού ανήλθαν στα $84,74 δισ. το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, την ώρα που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούσαν για έσοδα $84,19 δισ. Τα κέρδη, στο ίδιο διάστημα, ανήλθαν στο $1,89 ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη $1,84 ανά μετοχή.

Από την άλλη, η Tesla ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 52 cents ανά μετοχή για το β' τρίμηνο, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 60 cents ανά μετοχή. Τα έσοδα για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο αυξήθηκαν στα $25,5 δισ., ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για $24,6 δισ., ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε $1,48 δισ. το β' τρίμηνο, σε σύγκριση με $2,7 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Η εταιρεία επανέλαβε ότι «βλέπει σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2024».

Στο μέτωπο των οικονομικών ανακοινώσεων, σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με τον δείκτη PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση για την αύξηση του ΑΕΠ, κατά το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ (την Πέμπτη) και ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, που ανακοινώνεται την Παρασκευή, θα ολοκληρώσουν την εβδομάδα, την ώρα που oι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν μια πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, κατά 25 μονάδες, από τη Fed, τον Σεπτέμβριο.

Απόλυτη δείχνει η επικράτηση των sellers για τις μεγάλες Αγορές Ασίας - Ειρηνικού, όπου ξεχωρίζει το -1,27% για τον ιαπωνικό Nikkei.

Δεν θα είναι «πράσινο» το ξεκίνημα των σημερινών συναλλαγών στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, όπως τουλάχιστον προϊδεάζουν τα futures.

Εν τω μεταξύ, η Deutsche Bank διέκοψε ένα σερί 15 τριμήνων με κέρδη, ανακοινώνοντας ζημίες, καθώς προχώρησε σε πρόβλεψη για μια συνεχιζόμενη αγωγή σχετικά με το τμήμα Postbank. Οι καθαρές ζημίες που αναλογούν στους μετόχους ήταν 143 εκατ. ευρώ, έναντι δημοσκόπησης της LSEG μεταξύ αναλυτών που προέβλεπε ζημίες 145 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα είχε προηγουμένως επισημάνει ότι θα δεχόταν πλήγμα στο τρίμηνο λόγω της πρόβλεψης για την Postbank, η οποία θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., πέρα από τις χθεσινές οριακές απώλειες για τους βασικούς δείκτες, αυτό που προβλημάτισε περισσότερο τους επαγγελματίες του χώρου, όσους δεν έχουν πάει ακόμα διακοπές, ήταν η νέα βύθιση του τζίρου, ενώ μένει να φανεί αν θα συνεχίσουν να αντιστέκονται οι 1.485 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Και σήμερα η προσοχή των traders θα παραμείνει στραμμένη στο βαρύδεικτο τραπεζικό ταμπλό, καθώς το σύνολο των αναλυτών είναι πεπεισμένο πως οι ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ να ανακοινώσουν ένα ακόμα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, για το β' τρίμηνο, που θα θέσει τις βάσεις για μία πιθανή ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024, την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024, στις 08:00, ενώ στις 12:00 θα ακολουθήσει ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του β' τριμήνου 2024 της Eurobank θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18:30.

Η Εθνική θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β' τριμήνου 2024 την Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 10:30 της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Σήμερα η γενική συνέλευση της Alpha Βank και αύριο της Εθνικής.

Από την άλλη, μένει να φανεί αν και στη σημερινή συνεδρίαση θα συνεχιστεί το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση και διαγράφονται οι 5.308.440 ίδιες (ΚΟ) μετοχές του ΟΤΕ. Το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 412.693.573.

Επίσης παύει η διαπραγμάτευση των ομολογιών της Attica Group, ενώ οι μετοχές της ΕΚΤΕΡ θα είναι διαπραγματεύσιμες με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,26 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split των μετοχών της, σε αναλογία 1 νέα δωρεάν (ΚΟ) μετοχή για κάθε 1 παλαιά (ΚΟ) μετοχή). Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 11.250.000 νέων (KO) μετοχών στο Χ.Α. ορίστηκε η 29/7/2024. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: 2,1500 ευρώ.

Εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 2.360.000 νέες (ΚO) μετοχές της AVE που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. με κεφαλαιοποίηση υφιστάμενων καταβολών βασικών μετόχων της Εταιρείας. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εισηγμένης που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 178.157.803.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v