Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Βγήκαν οι άμυνες κόντρα στο μέρισμα της Εθνικής

Οριακή η πτώση του Γενικού Δείκτη με αισθητή όμως τη μείωση των συναλλαγών. Πτώση 3,96% για την ΕΤΕ από την αποκοπή μερίσματος. Ανοδική κίνηση για Titan, ΟΤΕ και Motor Oil.

Χρηματιστήριο: Βγήκαν οι άμυνες κόντρα στο μέρισμα της Εθνικής

Μία πρώτη γεύση, για το τι αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα, όσον αφορά τους συναλλακτικούς ρυθμούς στο Χ.Α., έδωσε η σημερινή συνεδρίαση με τον Γενικό Δείκτη, εκτός από τις χαμηλές συναλλαγές, να έχει να αντιμετωπίσει και τις συνεχιζόμενες αποκοπές μερισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Εθνικής (-3,96%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,3642586663 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,346045733 ανά μετοχή), οι μετοχές του ΟΛΠ (-5,82%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €1,34 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: € 1,273 ανά μετοχή) και του Άβακα (-2,36%) χωρίς το ποσό €0,03 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0285 ανά μετοχή), ενώ εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 11250000 νέες (ΚΟ) μετοχές της ΕΚΤΕΡ (-3,43%), που προέκυψαν από το πρόσφατο split μετοχών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 22500000.

Από εκεί και πέρα, στο μόνο στο οποίο δείχνουν να συμφωνούν οι περισσότεροι από τους αναλυτές που έχουν απομείνει “επί των επάλξεων” είναι ότι “η Καλοκαιρινή περίοδος, με τους χαμηλούς τζίρους που την συνοδεύουν, δεν βοηθάει στην εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση”.

Μένει να φανεί αν τα Τραπεζικά αποτελέσματα που αναμένονται αυτή την εβδομάδα θα αφυπνίσουν μερίδα επενδυτών, ή οι περισσότεροι traders θα περιμένουν την επόμενη κίνηση των Διεθνών Αγορών.

Αξίζει υπενθύμισης ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2024 της Eurobank θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18.30.

Την ίδια μέρα και πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου και η Πειραιώς, ενώ θα ακολουθήσει και ενημέρωση αναλυτών.

Η Εθνική θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2024 την Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 10.30 της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024, την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024, στις 08.00, ενώ στις 12.00 θα ακολουθήσει ενημέρωση αναλυτών και Θεσμικών επενδυτών, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Λόγω της περιόδου Θερινών διακοπών, οι παρουσιάσεις στους Ξένους επενδυτές και οι αναθεωρήσεις στόχων, έχουν προγραμματιστεί από Σεπτέμβριο.

Μένοντας στις Τράπεζες, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός τους δείκτης συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,13%.

Να σημειωθεί ότι σήμερα και μετά την λήξη των συναλλαγών στο Χ.Α., η ΕΧΑΕ ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ εξαμήνου.

Εκτός από ΕΧΑΕ και συστημικές Τράπεζες και σύμφωνα με την Beta Sec.,μέσα στην εβδομάδα που ξεκίνησε, είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου οι MIG, Entersoft (30/7), TITC, Mermeren (31/7) και Optima bank (1/8)”.

Με μικτά πρόσημα και με τον Γαλλικό CAC 40 να δείχνει και σήμερα ιδιαίτερα επιφυλακτικός, κινούνται οι κύριες Αγορές, καθώς η ατζέντα της εβδομάδας δείχνει ιδιαίτερα φορτωμένη και οι περισσότεροι traders έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις επικείμενες συνεδριάσεις των Fed και Bank of England ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα των Τεχνολογικών Κολοσσών. Η προσοχή και στην Μέση Ανατολή, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα που ξεκίνησε, ανακοινώνουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου και οι υπόλοιπες των “υπέροχων 7’’, (Apple, Microsoft, Amazon, Meta).

Επίσης, την Τρίτη θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου στην Ευρωζώνη, ακολουθούμενη από τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Ιουλίου την Τετάρτη, ενώ στις 30 - 31/7 συνεδριάζει η Fed (οι ανακοινώσεις στις 31/7, 21.00 ώρα Ελλάδος), με αυξημένα πονταρίσματα πλέον στο ενδεχόμενο ο Τζερόμ Πάουελ να σηματοδοτήσει την πρώτη μείωση επιτοκίων του τρέχοντος κύκλου για την επόμενη συνάντηση του Σεπτεμβρίου (18/9). Στις 1/8 (14.00) οι ανακοινώσεις από την BoE. Την Παρασκευή θα δημοσιευτεί η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., εκτός της απογοητευτικής συναλλακτικής δραστηριότητας (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 5/7 με 55,5 εκατ.), θα πρέπει να σημειωθεί η απόλυτα επιφυλακτική εικόνα στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου οι περισσότεροι τίτλοι αναλώθηκαν σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος και οι ελάχιστες πρωτοβουλίες που πήραν οι ενεργοί παίκτες σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Με συναλλαγές και ενδιαφέρον να παραπέμπουν σε συνεδριάσεις διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, ασφαλώς και το “ερώτημα του εκατομμυρίου” είναι αν θα ισχύσει το “ραντεβού τον Σεπτέμβρη”, που αναγράφουν και τα περισσότερα Χειμερινά σινεμά (!)

Σαφώς πιο ενδιαφέρουσα η εικόνα στην Αγορά ομολόγων, όπου τα συνεχιζόμενα πονταρίσματα για μείωση των επιτοκίων, από τις κύριες Κεντρικές Τράπεζες, τον Σεπτέμβρη, πιέζουν χαμηλότερα τις αποδόσεις για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,36% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,16% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,360% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1462,81 μονάδες (-0,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1466,81 (-0,17%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1468,84 (-0,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1468,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,08%.

Ο τζίρος στα 67,7 εκατ., από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΟΥΝΤΛ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 28% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 67,7 εκατ., τα 58,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ξεκίνησε μία εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων των Κεντρικών Τραπεζών και μεγάλων ανακοινώσεων από τον κλάδο της Τεχνολογίας”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Ξεκίνησε μία πολυάσχολη εβδομάδα: Τα αποτελέσματα των Εγχώριων Τραπεζών και των Τεχνολογικών Εταιρειών από τον S&P 500 θα κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον. Επιπλέον, οι επενδυτές θα παρακολουθούν την ανακοίνωση της FED την Τετάρτη, αναφορικά με τις προοπτικές των επιτοκίων για το υπόλοιπο του έτους. Οι ενδείξεις για χαλάρωση του πληθωρισμού, αύξησαν τα ‘στοιχήματα’ για μείωση επιτοκίων μέσα στο έτος. Περιμένουμε στενή συσχέτιση του Χ.Α. με την τάση του εξωτερικού”, αναφέρει η Beta Sec.

Η ΕΧΑΕ ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της ΕΚΤΕΡ σε συνέχεια του split (2N/1Π). Την Τετάρτη ανακοινώνουν αποτέλεσμα 1ου εξαμήνου η Πειραιώς, η Eurobank και η TITC, την Πέμπτη η Εθνική και η Optima και την Παρασκευή η Alpha Bank. Στις ΗΠΑ, οι Pfizer, Microsoft, Apple, Amazom, Exxon κ.α. ανακοινώνουν τα μεγέθη τους για το 2ο τρίμηνο. Στις 1487 μονάδες η σημαντικότερη αντίσταση, πριν ο ΓΔ πετύχει τον ‘άθλο’ ενός νέου υψηλού έτους για το 2024”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Εντός της εβδομάδας που ξεκίνησε και συγκριμένα την Τετάρτη, έχουμε την μηνιαία συνεδρίαση της FED, όπου περιμένουμε, ενδεχομένως, να αποκαλυφθεί αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο επίπεδο των επιτοκίων από Σεπτέμβριο. Παράλληλα, σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα όπως των Microsoft (Τρίτη), Apple και Amazon (Πέμπτη) αναμένονται, γεγονός που θα ενισχύσει, η όχι την επενδυτική διάθεση, η οποία αλλοιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εσωτερικό, θα έχουμε τα αποτελέσματα των Τραπεζών με την Πειραιώς (πσ) και Eurobank (μσ) να ανακοινώνουν την Τετάρτη, την Εθνική (πσ) την Πέμπτη και την Alpha (πσ) την Παρασκευή. Σήμερα ανακοινώνει η ΕΧΑΕ το Β΄ τρίμηνο”, υπενθυμίζει η Depolas Investment Services.

“Μπορεί η Αγορά μας, την περασμένη εβδομάδα να μην έκλεισε στα υψηλά της, παρόλα αυτά κατάφερε για ακόμα μία εβδομάδα να κλείσει με κέρδη, κρατώντας χαρακτήρα σε σχέση με τις Ξένες Αγορές, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη.

Ο Τραπεζικός ήταν αυτός που έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες, παρόλα αυτά ήταν και ο μόνος κλαδικός που κατέγραψε και νέα υψηλά έτους στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Συνάμα οι αποκοπές μερισμάτων “κλέβουν” πόντους από τον ΓΔ, σήμερα η Εθνική να είναι χωρίς μέρισμα, με μόνο μέλημα πλέον το “πακέτο” του Φθινοπώρου.

Ο ΟΤΕ δείχνει ότι θέλει να κάνει την διαφορά, καταγράφοντας και νέο υψηλό έτους. Έτσι λοιπόν ήταν σειρά του “σωματοφύλακα: ΟΤΕ να σώσει την παρτίδα για τον ΓΔ και να στοχεύει το 15,40 σε πρώτη φάση.

Οι τζίροι σε “χαμηλές πτήσεις” λόγω Καλοκαιριού και χωρίς ιδιαίτερα επιχειρηματικά νέα, με την Αγορά να περιμένει τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των Τραπεζών την εβδομάδα που ξεκίνησε.

Από αυτές θα εξαρτηθεί αν ο Τραπεζικός δείκτης καταφέρει ακόμα μία φορά να δοκιμάσει την ζώνη του 1350, σύμφωνα με την άποψη του κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (12,5), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,5), ΑΛΦΑ (3,9), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,6), TITC (2,5), ΔΑΑ (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), ΕΛΠΕ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), CENER (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,3) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά, ως είθισται, από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο”, λόγω αποκοπής μερίσματος η ΕΤΕ (-3,96%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (+0,36%), ΕΥΡΩΒ (+0,59%) και ΠΕΙΡ (-0,05%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 1,612 ευρώ και με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 1,85 ευρώ. Η στήριξη στα 1,58 και 1,574 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σε ημερήσιο “short” η ΕΤΕ, με “stop” στα 8,36 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 7,81, 7,632 και 7,19 – 7,03 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 8,49 και 8,60 ευρώ.

Για την ΕΥΡΩΒ, το ημερήσιο γράφημα είναι “short” με “stop” στα 2,263 ευρώ και τις επόμενες στηρίξεις στα 2,032, 1,982, 1,866 – 1,832 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 2,30 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα αγοράς από την ΠΕΙΡ, με το “stop” να εντοπίζεται στα 3,727 και τις επόμενες αντιστάσεις στα 4,00 και 4,22 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 3,786 και οι επόμενες στα 3,531 και στα 3,519 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 1271,82 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1277,15 (-1,28%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1279,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,10%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1267 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1360 και 1400 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1252, 1200, 1174 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1163 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σύμφωνα με την τελική εικόνα, με θετική μεταβολή τα περισσότερα μη Τραπεζικά blue chips, όμως ελάχιστες είναι οι μετοχές που ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας και πιο συγκεκριμένα οι ΜΟΗ (+1,20%), ΟΤΕ (+1,22%) και TITC (+2,37%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,12%), συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες, ήπια, ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκληρώνοντας τις σημερινές συναλλαγές σε υψηλά 53 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 34,88 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 31,48 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον, στο δεύτερο μισό των συναλλαγών για τον τίτλο της TITC (+2,37%), εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων (31/7). Η μετοχή κινείται σε υψηλά 201 μηνών με την αμέσως επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 33,07 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 28,50 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+194,81%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+140,11%), SOFTWEB (+105,26%), ΚΟΥΑΛ (+91,45%), MONTA (+84,29%), ΦΒΜΕΖΖ (+80,89%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+60,05%), OPTIMA (+55,9%), TITC (+50,82%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΝΑΥΠ (+4,07%), ΠΛΑΚΡ (+1,35%), ΞΥΛΠ (+1,92%), ΙΛΥΔΑ (+5%), ΜΙΓ (+0,54%), ΙΚΤΙΝ (+1,11%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,19%), ΒΙΟΚΑ (+0,83%), ΛΑΝΑΚ (+4,52%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,23%), ΦΒΜΕΖΖ (+0,24%), ΕΛΣΤΡ (+2,21%), ΙΝΤΕΤ (+1,98%).

Το Χ.Α., κατόπιν της συνεδρίασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, διαπίστωσε την κατ' αρχήν συνδρομή των προϋποθέσεων εισαγωγής και ενέκρινε την εισαγωγή των 13968683 κοινών ονομαστικών μετοχών της Performance Technologies (+2,65%) στην Κύρια Αγορά του Χ.A.

Η Εισηγμένη πήρε το ΟΚ και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στη συνέχεια, ταυτόχρονα με την εισαγωγή των μετοχών στην Κύρια Αγορά, θα πραγματοποιηθεί η διαγραφή τους από την ΕΝ.Α. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαιτούμενων για την εισαγωγή των μετοχών στην Κύρια Αγορά και τη διαγραφή από την ΕΝ.Α., θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση. Η πρώτη είδηση “πέρασε στα ψιλά”, ενώ για να “αλλάξει πίστα” η μετοχή, θέλει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 7,48 ευρώ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με ανακοίνωση της Τρ. Αττικής (+2,88%), “η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ΑΤΤ, για κάθε 1 κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της ΑΤΤ θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατείχαν πριν τη συγχώνευση. Αυτό σημαίνει ότι θα εκδοθούν 5557131 νέες μετοχές ΑΤΤ, που θα δοθούν σε μετόχους της “Παγκρήτια”. Η Τρ. Αττικής διαθέτει σήμερα 50.014.177 μετοχές”.

“Πακέτο” 157410 τεμ. για ΦΟΥΝΤΛ (-0,66%) στα 0,4100 ευρώ.

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά από τα 1,27 ευρώ (κλείσιμο 8/7) η Unibios (+3,57%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Έλτον (+1,13%) και Quest (+1,68%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για SOFTweb (-9,99%).

Επιστροφή αγοραστών σε ACAG (+1,05%) και ΑΔΜΗΕ (+1,35%).

Βγήκε αξιοπρόσεκτο “bid” σε ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,82%), ΕΧΑΕ (+1,91%) και ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ (+0,62%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγοράς, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1438 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1400 - 1395 και 1372 - 1361 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1485, 1500 - 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3498 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3392, 3380, 3333 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3311 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με τον CAC 40 να υπεραποδίδει σε απώλειες, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Πετρέλαιο, στο 1,0822 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Τιμές στα $2380 δοκιμάζει ο Χρυσός, προς τα $27,70 ισορροπεί το Ασήμι.

“Ο Χρυσός είναι το καλύτερο αντιστάθμισμα χαρτοφυλακίου, σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακαταλάβει τον Λευκό Οίκο. Δείκτης του Bloomberg για το Δολάριο διολίσθησε περισσότερο από 10%, ενώ η τιμή spot του Χρυσού σημείωσε άνοδο πάνω από 50%, κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του Τραμπ” σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Bloomberg Markets Live Pulse.

Πάνω από τα $68000 το Bitcoin, προς τα $3320 ανηφορίζει το Ethereum.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε, σε Συνέδριο για το Bitcoin στο Νάσβιλ να καταστήσει τις ΗΠΑ την “κρυπτογραφική Πρωτεύουσα του Πλανήτη και την υπερδύναμη του Bitcoin” εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι “θα διατάξει την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να απέχει από την πώληση cryptos που κατασχέθηκαν σε ποινικές υποθέσεις και αντ’ αυτού να χρησιμοποιεί τα token ως βάση για αυτό που αποκάλεσε στρατηγικό απόθεμα Bitcoin”.

Από την άλλη, οι σύμβουλοι της Κάμαλα Χάρις προσέγγισαν κορυφαίες Εταιρείες Κρυπτονομισμάτων για να “επαναπροσδιορίσουν” τις σχέσεις μεταξύ του Δημοκρατικού κόμματος και ενός τομέα που έχει αποδειχθεί σημαντικός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, του αντιπάλου της για την Προεδρία των ΗΠΑ.

Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες βάζουν όλο και περισσότερα χρήματα στην άκρη, για να διαχειριστούν πιθανές ζημίες από την κλιματική αλλαγή, ανταποκρινόμενες στην πίεση της κορυφαίας Ρυθμιστικής Αρχής τους.

“Περίπου το 55% των Τραπεζών λαμβάνουν πλέον υπόψη τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, κατά τη δημιουργία των λεγόμενων προβλέψεων, από 16% στα ευρήματα του περασμένου έτους”, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,1 δισ., στα 102,1 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και με το αρνητικό οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και στο χαμηλό η Viohalco.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 70 ανοδικούς τίτλους, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (5.394 συμβόλαια).

Στα 2.989 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.993 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.238 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.233 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 217, 119 για τον Αύγουστο και 98 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.566), κινήθηκε μεταξύ 3.561 και 3.570 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.332,75).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.586,25).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.411), Πειραιώς (1.092), Εθνική (129), ΔΕΗ (347), Alpha Bank (1.141), ΓΕΚ (143), Ελ. Πετρέλαια (283), Ελλάκτωρα (154), Τέρνα Ενεργειακή (115).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 166.633, Πειραιώς 99.307, Eurobank 24.701, Τέρνα Ενεργειακή 21.592, ΑΔΜΗΕ 24.321, ΓΕΚ 14.383, ΔΕΗ 31.606, Εθνική 16.929.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 63.984.876 τεμ., (από 63.923.658 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.468.344 τεμ. (1.468.344), Eurobank 35.716.587 τεμ. (34.841.771), ΟΠΑΠ 1.772.439 τεμ. (1.781.362), Εθνική 11.246.613 τεμ. (11.246.613), ΟΤΕ 1.635.270 τεμ. (1.644.179), Πειραιώς 13.471.941 τεμ. (13.651.414), Optima bank 1.324.758 τεμ. (1.325.192), Motor Oil 1.137.450 τεμ. (1.129.201), Ελ. Πετρέλαια 1.001.897 τεμ. (1.011.181).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v