Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με… εκτόξευση τζίρου

Το rebalancing ανέβασε την αξία των συναλλαγών στα 243 εκατ. ευρώ. Νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, πλην Eurobank. Εκτίναξη για την Titan, κέρδη για Cenergy, Metlen.

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με… εκτόξευση τζίρου

Ο MSCI, στην ετήσια ανασκόπηση που διεξήγαγε ως προς την ταξινόμηση των Αγορών, δεν προχώρησε σε ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε "watch list" για αναβάθμιση σε Ανεπτυγμένη Αγορά, διαψεύδοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Η Εγχώρια Αγορά παραμένει Αναδυόμενη. Οι ελπίδες περιορίζονται πλέον στον S&P Dow Jones Indices, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο να μετατάξει το Χ.Α. στις developed markets, σύμφωνα με τη Διοίκηση της ΕΧΑΕ. Ακολουθούν το γ’ τρίμηνο του 2024 οι επικαιροποιήσεις από τον FTSE και τον Stoxx.

Έτσι, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης 33% στις Εταιρείες Διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023, που δημιούργησε “αντίθετους ανέμους” στην θετική αύρα από το πολυαναμενόμενο deal της ΤΕΝΕΡΓ και την χθεσινοβραδινή “σιγή ασυρμάτου” από τον MSCI, αργά αλλά σταθερά η Εγχώρια Αγορά δείχνει να ξεμένει από ανοδικούς καταλύτες και ο πρώτος λόγος για την δημιουργία κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α., παραμένει στην εκόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με τις τελευταίες να έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις των μεγάλων Οικονομιών της Ευρωζώνης.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από το “triple witching” Ιουνίου, που ολοκληρώθηκε στις 14.00 και από το προγραμματισμένο rebalancing των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx, που έλαβε χώρα στις τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων).

Εξαιρετικά επιφυλακτική, με συνεχή διάβρωση των αποτιμήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένει η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αυτό αυξάνει έτι περαιτέρω τους υφιστάμενους προβληματισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή, ήταν η τελευταία συνεδρίαση για την Quest (-1,51%) στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς την θέση της παίρνει ο ΔΑΑ (+1,14%). Επιπλέον, η Optima bank (+1,45% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και η Quest θα προστεθούν στον Mid Cap και θα αντικαταστήσουν την Alumil και την Premia Properties, οι οποίες θα διαγραφούν από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη 25 Ιουνίου, καθώς τη Δευτέρα (24/6) το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα όλων των παραπάνω, είναι περισσότερο από ευδιάκριτη, για την Εγχώρια Αγορά, η προσπάθεια ανεύρεσης κινήτρων - καταλυτών προκειμένου να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά, ή και να κινηθεί ψηλότερα καθώς, σε άλλη περίπτωση θα υπερισχύσουν ο “νόμος της βαρύτητας”, η νηοπομπή από αποκοπές μερισμάτων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και η επερχόμενη Θερινή ραστώνη, που θα αρχίσει να επηρεάζει την συναλλακτική δραστηριότητα.

Η προσοχή και στην Αγορά ομολόγων, όπου καταγράφεται αλλαγή σκηνικού, με ήπια αποκλιμάκωση των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,70% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,22% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,572% αποκλιμακώνεται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, λήξεως 27 Δεκεμβρίου 2024. Στην δημοπρασία, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής Ιδιώτες, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο, τα 15000 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος ήταν στα 97,3 εκατ. και η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στα 242,9 εκατ., που σημαίνει ότι στο rebalancing διακινήθηκε το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1415,27 (-0,45%) και 1427,84 μονάδων (+0,43%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1424,57 (+0,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1424,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο τζίρος στα 242,9 εκατ., από τα οποία τα 18,6 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΠΣΙΛ, ΙΝΚΑΤ, TITC, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ), ενώ οι OPTIMA, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 242,9 εκατ., τα 191,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 1,22% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 0,05%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 10,12% και ο ΔΤΡ κέρδη 16,94%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα κάτω από το 1455, έστω και βραχυπρόθεσμα, οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι. Το 1400 είναι κοντινή μας στήριξη στην παρούσα. 14% απώλειες καταγράφουν οι συμμετέχοντες στο πρόσφατο Placement της Τράπεζας Πειραιώς. Είναι και το πρώτο Placement που πήγε πολύ καλά για την Τράπεζα και άσχημα για τους επενδυτές. Τεχνικά σε πρώτη φάση, πρέπει να κλείσει πάνω από το 3,58 για να ανακόψει την επιθετική πτωτική τάση”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Συγκρατημένες κινήσεις σήμερα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές, καθώς και τις προοπτικές πολιτικής σύσφιξης”, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Ο Οίκος MSCI άφησε το Χ.Α. στην κατηγορία της Αναδυόμενης Αγοράς, ενώ τα συμβόλαια Ιουνίου έληξαν σε μία συνεδρίαση μεταβλητότητας”, σύμφωνα με την Optima Bank.

Η συμφωνία της Τέρνα Ενεργειακή μαζί με την προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη για τις λεπτομέρειες της συναλλαγής θα καθορίσουν την τάση στην Εγχώρια Αγορά σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της εισφοράς στα κέρδη των Διυλιστηρίων το 2024. Περιμένουμε ότι η Αγορά θα κινηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Έληξαν σήμερα τα ΣΜΕ του τρέχοντα μήνα, ενώ στις δημοπρασίες διενεργήθηκε rebalancing λόγω αναδιαρθρώσεων των δεικτών (ο ΔΑΑ στον FTSE/LARGE CAP, Ιnfoquest & Optima Bank στον FTSE MID CAP). Η αξιολόγηση του MSCI δεν άλλαξε τα δεδομένα για το Χ.Α. που προσδοκάτο να ενταχθεί σε watch list για μελλοντική μετάταξη στις Ανεπτυγμένες Αγορές”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η συμφωνία της ΤΕΝΕΡΓ αντισταθμίστηκε από την επιβολή της εισφοράς στα Διυλιστήρια. Σχετικά με την εισφορά, η ανησυχία είναι ότι θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα τα περιθώρια Διύλισης παραμένουν αρκετά υψηλότερα των ιστορικών μέσων όρων. Παρά ταύτα, είμαστε ξεκάθαρα από την πλευρά των αγοραστών για τους τίτλους των ΜΟΗ και ΕΛΠΕ. Πιθανότατα να συνεχιστούν οι διακυμάνσεις, καθώς εξέπνευσαν και τα τριμηνιαία συμβόλαια Παραγώγων”, εκτιμά η Depolas Investment Services.

Ανοδικά έκλεισε για τον ΓΔ αυτή η εβδομάδα, με την Αγορά να δίνει κλεισίματα πάνω από τις 1420 μονάδες παρακολουθώντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Γαλλία. Σημαντική εξέλιξη η ανακοίνωση του deal MASDAR - ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΓΕΙΑΚΗ, με πολλά οφέλη και για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ αλλά και για την Αγορά μας (απελευθερώνετε ρευστότητα στο Σύστημα), ενώ η τοποθέτηση ενός τόσου μεγάλου Παίχτη αποτελεί θετική ένδειξη και για τις προοπτικές που έχει ο εγχώριος ενεργειακός κλάδος. Θετικά νέα είχαμε και στο κομμάτι του Τουρισμού, με τις αφίξεις και τις εισπράξεις να κινούνται σε νέα επίπεδα ρεκόρ για τους πρώτους 4 μήνες του έτους. Αναφορικά με την επόμενη εβδομάδα στο επίκεντρο θα βρίσκεται η εκλογική αναμέτρηση στην Γαλλία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός Εισηγμένων κόβουν μέρισμα στις 25/6. Τεχνικά, τα επόμενα σημεία στηρίξεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1400 - 1390 μονάδων” σύμφωνα με την Merit Sec.

Ανέκαθεν οι πολιτικές αποφάσεις επηρέαζαν σημαντικά και άμεσα την οικονομική ζωή Χωρών, Επιχειρήσεων & Πολιτών. Τις τελευταίες 10ετιες οι πολιτικές αποφάσεις ενός Ηγέτη σε μια Χώρα επηρεάζουν και ευρύτερες οικονομικές ζώνες, ανάλογα με το μέγεθος της Χώρας, τόσο σε οικονομικό όσο και γεωπολιτικό επίπεδο. Ειδικά Χώρες με Παγκόσμιο οικονομικό βεληνεκές, όπως οι ΗΠΑ, μπορούν να επηρεάσουν με τις πολιτικές αποφάσεις τους το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα, όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Οι Αγορές με την μεγαλύτερη ευαισθησία στις πολιτικές αποφάσεις είναι οι Αγορές χρέους, δημόσιου & ιδιωτικού (ομολογιακές Αγορές), για 2 βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι το μέγεθος των Αγορών αυτών, που είναι πολλαπλάσιο των μετοχικών τίτλων & ο δεύτερος είναι ότι στην Αγορά αυτή δραστηριοποιούνται υψηλού επιπέδου επαγγελματίες επενδυτές, με ταχύτατη αντίδραση σε σημαντικά γεγονότα και πολιτικό-οικονομικές αποφάσεις.

Στην τρέχουσα χρονική συγκυρία οι Διαχειριστές ομολόγων είχαν επικεντρωθεί στις επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και το βασικό ερώτημά τους ήταν πόσο γρήγορα θα γινόταν μια επιτοκιακή αποκλιμάκωση.

Η βασική πρόταση της πλειοψηφίας ήταν η τοποθέτηση κεφαλαίων σε μέσο-μακροχρόνιες εκδόσεις, προσπαθώντας να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Όμως, όπως συμβαίνει πάντα, λογάριαζαν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους, ή αγνοώντας το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, το οποίο ως “κινούμενη άμμος” αλλάζει τάχιστα & δημιουργεί νέα δεδομένα.

Όσον αναφορά τις ΗΠΑ, το υψηλό δημόσιο & ιδιωτικό χρέος (νέα ιστορικά υψηλά), η αποθέρμανση της Αμερικανικής Οικονομίας, μια απρόβλεπτη εκλογική περίοδος με 2 υπερήλικους Υποψήφιους και οι υπερθερμασμένες Χρηματιστηριακές Αγορές, διατηρούν το επιτόκιο του 10ετους ομολόγου πέριξ του 4,30%. Από το τέλος του 2023 μέχρι σήμερα το επιτόκιο κινείται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 5% & 3,30%.

Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι για φέτος προγραμματίζονται τεράστιες εκδόσεις για αναχρηματοδότηση του χρέους, η μείωση των επιτοκίων καθυστερεί, βασικοί αγοραστές Αμερικανικού χρέους όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία μειώνουν την έκθεση τους σε USD και αναμένοντας το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, δύσκολα θα δούμε σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ.

Καθοδική διάσπαση του 3,80% θα οδηγήσει στην μεγάλη στήριξη του 3,20%, όπου και θα κριθεί η μακροχρόνια πορεία του διαγράμματος. Το πιθανότερο είναι να συνεχίσει η παλινδρομική κίνησή του σε ένα στενότερο εύρος μεταξύ 3,80% - 4,70% μέχρι να ξεκαθαρίσουν περαιτέρω οι αστάθμητοι παράγοντες.

Όσον αναφορά την Ευρωζώνη, η μικρή 1η μείωση επιτοκίου από την ΕΚΤ, περισσότερο ως μια κίνηση ψυχολογικής υποστήριξης προς την ασθμαίνουσα Ευρωπαϊκή Οικονομία μπορεί να εκληφθεί, παρά σαν μια ειλημμένη απόφαση για σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί και το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με πολιτική αστάθεια στις δύο μεγαλύτερες Οικονομίες (Γερμανία –Γαλλία), δυσκολεύει η προσπάθεια της κας Lagarde για εξισορρόπηση μεταξύ πληθωριστικών πιέσεων & κόστους χρήματος.

Επιπρόσθετα το υψηλό χρέος της Ιταλίας και άλλων 6 Χωρών, σε συνδυασμό με το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα στην Γαλλία, δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες στις Αγορές για την δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Ήδη το 10ετες Κρατικό Γαλλικό ομόλογο διαπραγματεύεται πέριξ του 3,20%, όταν αρχές του 2022 κυμαινόταν στο 0,125% και αρχές του 2024 στο 2,35% (+27%).

Οι Διαχειριστές ανυπομονούν να δουν τα αποτελέσματα των εκλογών και πιθανή επικράτηση των άκρων θα οδηγήσει το κόστος χρήματος για το Γαλλικό Δημόσιο άνω της αντίστασης του 3,60%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Γαλλική Οικονομία.

Η μεγάλη ανησυχία έγκειται κυρίως στον πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό της 2ης μεγαλύτερης Οικονομίας του Euro, αφού από τις μέχρι τώρα δηλώσεις οι αναλυτές προϋπολογίζουν ένα πρόσθετο κόστος 106 δισ. € για το πρόγραμμα της ακροδεξιάς & σχεδόν 200 δισ. € για το πρόγραμμα της ενωμένης αριστεράς.

Αντίστοιχα και η Ιταλία δέχεται πιέσεις, αφού από το 2,60% τον Νοέμβριο του 2023, σήμερα η 3ετια διαπραγματεύεται πέριξ του 3,35%, χαμηλότερα όμως από το πρόσφατο υψηλό του Οκτώβριου στο 4,20%. Να τονιστεί ότι και η Ιταλική Δημοκρατία έχει τεράστιο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης του χρέους της για το 2024. Παρά δε την πολιτική ηγεμονία της Meloni, οι κίνδυνοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι υπαρκτοί.

Τέλος όσον αναφορά την Ελλάδα, παρά την μείωση του κόστους δανεισμού για την 10ετία από το 4,40% τον Νοέμβριο του 2023, στο 2,95% τον Δεκέμβριο του 2023, κυρίως λόγω των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αργή αλλά σταθερή αύξηση του κόστους δανεισμού πέριξ του 3,60%. Ακόμα και στην πρόσφατη επανέκδοση του ομολόγου λήξης 6/2034 το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 0,30% σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του Ελληνικού χρέους είναι στον Δημόσιο τομέα και με πολύ χαμηλό μέσο επιτόκιο δανεισμού (1,33%), αλλά και ότι έχει καλύψει νωρίς το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος δανεισμού για το 2024, δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για σχεδιαστεί η στρατηγική μετατόπιση του χρέους της στον Ιδιωτικό τομέα με ελκυστικότερα επιτόκια.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι σε απόλυτο μέγεθος το Δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και για να διατηρηθεί η βιωσιμότητά του, η Χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος χρόνου (10ετία τουλάχιστον) σε ένα υψηλής αβεβαιότητας οικονομικό & γεωπολιτικό περιβάλλον.

Επιπλέον δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο ότι τα νέα δάνεια έχουν μέση επιτοκιακή επιβάρυνση 2,3% (+170%) από το τρέχον μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού (στοιχεία ΟΔΔΗΧ), με ότι αυτό συνεπάγεται για την διαχρονική επιβάρυνση του χρέους.

Συμπερασματικά σε ένα πολύ-πολικό & αβέβαιο πλέον γεωπολιτικό & οικονομικό περιβάλλον, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις Αγορές ομολόγων, προετοιμαζόμενοι για το χειρότερο & ευελπιστώντας για το καλύτερο, αφού οι παράπλευρες επιπτώσεις σε αδύναμες Οικονομίες αλλά και στις Κεφαλαιαγορές, μπορεί να είναι σημαντικές. Εκτιμούμε ότι οι επενδυτές πρέπει να αναμένουν τις κατάλληλες συνθήκες (εκλογικά αποτελέσματα) και να επικεντρώνονται σε κοντινές λήξεις με υψηλές αποδόσεις, αναμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία εισόδου (υψηλότερες αποδόσεις) από μια πολιτική αναταραχή”, τονίζει ο κ. Παπαϊωάννου (οικονομολόγος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,3), ΔΕΗ (4,3), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,8), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank -1,22%, Εθνική -0,77%, Eurobank +0,86%, Πειραιώς -1,03%).

Μεταξύ 1236,66 (-0,81%) και 1253,22 μονάδων (+0,52%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1242,89 (-0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1241,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,43%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1146 - 1123 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Bank, “διαψεύδονται ως αναληθή δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο, σύμφωνα με τα οποία η Alpha Holdings έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση ποσοστού στην Εταιρεία ‘Bank of Cyprus’ από υφισταμένους μετόχους της”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή υστέρησαν οι ΕΛΠΕ (-0,13%), ΕΛΧΑ (-0,11%), ΕΥΔΑΠ (-2,99% και κλείσιμο σε χαμηλά διμήνου), ΚΟΥΕΣ (-1,51%), ΜΟΗ (-1,70%), ΟΠΑΠ (-0,27%), ΣΑΡ (-2,33%). Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΒΙΟ και ΤΕΝΕΡΓ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 11,20 ευρώ (-2,44% και χαμηλά 16 μηνών) κινήθηκε ο τίτλος της Autohellas, για να έλθουν τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών και να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 11,68 ευρώ (+1,74%). Η επόμενη στήριξη στα 10,74 ευρώ και οι αντιστάσεις στα 12,16 (ημερήσιο “stop short”) και στα 12,72 – 12,92 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+101,10%), ΚΟΥΑΛ (+100,33%), MONTA (+74,35%), ΦΒΜΕΖΖ (+69,64%), OPTIMA (61,54%), REALCONS (+50,57%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΟΥΖΚ (+2,22%), ΝΑΥΠ (+1,07%), ΒΙΟΚΑ (+2,13%), ΧΑΙΔΕ (+5,04%), ΜΕΝΤΙ (+1,43%), ΞΥΛΠ (+8,96%), ΟΛΥΜΠ (+2,50%), ΕΒΡΟΦ (+1,41%), ΛΕΒΚ (+7,14%), ΣΕΝΤΡ (+2,17%), ΜΑΘΙΟ (+2,60%), ΜΙΓ (+1,09%).

Ο υψηλότερος όγκος από την ημέρα εισαγωγής στο Χ.Α. για Optima bank (+1,45% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά). Εισέρχεται στους δείκτες Mid Cap, All-World, Total Cap και All Cap. Η Orilina ΑΕΕΑΠ (0%) εισέρχεται στον δείκτη Micro Cap και Total Cap.

Αύξησε συναλλαγές ο ΟΛΠ (+3,79%).

Προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από 3,585 ευρώ (κλείσιμο 11/6) για Ιντρακόμ (+3,45%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+2,50%), σημαντικά ψηλότερα από την τιμή της δημόσιας πρότασης στα 12,00 ευρώ και με ανεκτέλεστο αγορών.

Μετά την “σιγή ασυρμάτου” του MSCI, σε χαμηλά 7μηνου ο τίτλος της ΕΧΑΕ (-3,19%).

Εντολές πώλησης που έκαναν αίσθηση στα ΜΕΖΖ, όπως, περίπου, 350000 τεμ. στα 0,08 ευρώ για ΦΒΜΕΖΖ (-1,84%), 450000 τεμ. στα 0,31 ευρώ (-0,96%) για ΣΑΝΜΕΖΖ (-2,24%) και περίπου, 150000 τεμ. στα 0,685 ευρώ (-2,14%) για ΓΚΜΕΖΖ (-2,14%).

Παραμένει στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση η ΦΛΕΞΟ (+1,92%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις Q&R (+7,03%) και DIMAND (+3,61%, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά).

Επιστροφή αγοραστών σε Fourli (+3,55%, άνοδο εσόδων και κερδών αναμένει στην τρέχουσα χρήση η Διοίκηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με το guidance της Εισηγμένης, οι πωλήσεις αναμένεται να ενισχυθούν φέτος κατά 5,5% στα 550 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων και τόκων να ενισχυθούν κατά 23,3% στα 26 εκατ. ευρώ), Realcons (+2,06%) και Ιντρακάτ (+1,19%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/6 για AS Company (+2,11% και υψηλά 55 μηνών). Συνεχίζονται οι αγοραστές από “insiders”.

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 17/6 για Attica Group (+0,44%).

Συνεχίζει να δείχνει “νότια” η Doppler (-10%), αλλά και αυτοί που μάζεψαν τα πρόσφατα “πακέτα” στα 1,20 ευρώ, κάποια στιγμή θα πληρωθούν.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1472 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1352 - 1336 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3582 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3279 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3243 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες πιέσεις στην Ευρώπη, με οριακές μεταβολές οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, στο 1,0692 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Χαμηλότερα των $2345 ο Χρυσός, προς τα $29,75 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $63700 υποχωρέι το Bitcoin, προς τα $3485 το Ethereum.

Ο όγκος των Βρετανικών λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,9% τον Μάιο, σημειώνοντας απότομη άνοδο από την αναθεωρημένη πτώση κατά 1,8% τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει, κατά μέσο όρο, ότι ο όγκος των πωλήσεων θα αυξανόταν κατά 1,5% τον μήνα.

Ο δανεισμός του Δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι, αλλά ήταν μικρότερος από τις προβλέψεις του Γραφείου για τον Προϋπολογισμό (OBR). Κατά το οικονομικό έτος έως τον Μάιο του 2024, ο δανεισμός ανήλθε σε 33,5 δισ. Στερλίνες, 0,4 δισ. Στερλίνες περισσότερα από ότι το προηγούμενου έτος, αλλά 1,5 δισ. Στερλίνες λιγότερα από την πρόβλεψη του OBR για 35 δισ. Στερλίνες.

Το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 99,8% τον Μάιο, ενισχυμένο κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν και στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Η ανάπτυξη των Επιχειρήσεων της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε απότομα αυτόν τον μήνα. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 50,8, από το 52,2 του Μαΐου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο στο 52,5.

O δείκτης PMI για τον τομέα Υπηρεσιών πραγματοποίησε άνοδο στις 55,1 μονάδες τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, από 54,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2022.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών κινήθηκαν χαμηλότερα για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Μάιο. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις υποχώρησαν 0,7% σε σχέση με τον Απρίλιο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 4,11 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR). Η πτώση είναι οριακή μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,1 δισ., στα 99,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “στο τετράμηνο, το συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος στη Εφορία διαμορφώνεται σε 107,057 δισ. ευρώ, με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο στα 80,731 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης”.

Η Deutsche Bank ξεκινά την κάλυψη της μετοχής του ΟΤΕ με σύσταση “Buy” και τιμή - στόχο στα 19,50 ευρώ. Ο Οίκος αναμένει ότι ο OΤΕ θα επιτύχει μέση ετήσια αύξηση στις λειτουργικές ταμειακές ροές 5% φέτος και το 2025.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό η ΕΥΔΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Autohellas, Cenergy, TITC και στο χαμηλό οι Quest, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να μειώνονται τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (91.178 συμβόλαια).

Στα 3.182 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.957 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 935 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 812 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 3 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.129, 727 για τον Ιούνιο, 1.379 για τον Ιούλιο και 23 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.414,75), κινήθηκε μεταξύ 3.384 και 3.430 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 218, 104 για τον Ιούνιο και 114 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.211), κινήθηκε μεταξύ 1.211 και 1.222,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 10, 10 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον δεύτερο μήνα 5.344,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.296 Eurobank, 5.771 Μυτιληναίος, 6.008 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.731), Πειραιώς (15.362), Εθνική (1.624), ΔΕΗ (3.462), Alpha Bank (42.837), Τέρνα Ενεργειακή (5.893), Μυτιληναίο (673), Αεροπορία Αιγαίου (261), ΑΔΜΗΕ (1.242), ΓΕΚ (2.723), Lamda Development (1.231), Cenergy (231), ΟΠΑΠ (379), Ιντρακόμ (2.506), Viohalco (302), ΕΧΑΕ (1.797), Ελ. Πετρέλαια (1.046), Ιντρακάτ (178), Motor Oil (146), Ελλάκτωρ (850), ΟΤΕ (510), MIG (103), Άβαξ (220), ΕΛΧΑ (848), ΔΑΑ (159), ΕΥΔΑΠ (341), Fourli (268).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 151.666, Πειραιώς 92.783, Eurobank 14.500, Τέρνα Ενεργειακή 23.945, ΑΔΜΗΕ 22.789, ΓΕΚ 11.729, ΔΕΗ 31.014, Εθνική 11.139.

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξης Ιουλίου 2024, με τιμή εξάσκησης τα 3,40 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.519.300 τεμ., (από 60.522.295 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.792.806 τεμ. (2.792.806), Eurobank 52.170.387 τεμ. (52.423.258), ΟΠΑΠ 1.903.366 τεμ. (1.893.436), Εθνική 10.969.216 τεμ. (10.969.216), ΟΤΕ 1.747.647 τεμ. (1.739.406), Πειραιώς 8.526.724 τεμ. (9.245.578).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v