Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση στη σκιά του μεγάλου ντιλ

Νέο ενδιαφέρον αποκτά η συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση του μεγαλύτερου ενεργειακού ντιλ στην ιστορία της εγχώριας αγοράς. Η εικόνα στους βασικούς δείκτες και το διεθνές περιβάλλον.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση στη σκιά του μεγάλου ντιλ

Μία από τις συνεδριάσεις που έχει λόγους να περιμένει με ενδιαφέρον η κοινότητα, η σημερινή, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ανακοίνωση του πολυαναμενόμενου ντιλ για την Τέρνα Ενεργειακή.

Με προσεκτική άνοδο στις 1.426,20 (0,27%), βασισμένη κυρίως στις τραπεζικές Εθνική (8,192), Eurobank (2,087) και συγκεκριμένα blue chips ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (16,64), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (19,18) και Motor Oil (25,58), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,52), ο μεν Δείκτης Τραπεζών ενισχύθηκε προς τις 1.261,38 (0,78%), ο δε FTSE 25 στις 3.455,44 (0,25%).

Στα 93,2 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, ικανοποιητική δεδομένης της αργίας στη Wall Street, αλλά απολύτως στοχευμένη, καθώς τα 23,5 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στον τίτλο της Εθνικής -μάλιστα τα σχεδόν 9,5 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών.

Με τα futures του S&P 500 από οριακά (0,03%) υψηλότερες τιμές, με CAC40 και DAX μετά από διόρθωση στις 7.570,20 (-0,77%) και τις 18.067,91 (-0,31%) αντίστοιχα, η σημερινή συνεδρίαση προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα. Το πρόβλημα σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένει κυρίως στη Γαλλία -διόλου τυχαίο το γεγονός πως η οικονομία της «τιμολογείται» ακριβότερα απ' ό,τι της Πορτογαλίας (με γνώμονα την απόδοση του 10ετούς), με το χρονικό διάστημα έως ότου γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών (στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος γύρος) πολύ για να συμβεί το οτιδήποτε.

Δεδομένες ρευστότητα/μεταβλητότητα, συνακόλουθα ρίσκο, παρ' όλα αυτά για τους traders το ορόσημο είναι σήμερα-αύριο και για τους διαχειριστές η συνεδρίαση της Παρασκευής 28 Ιουνίου.

Συγκριτικό πλεονέκτημα υπάρχει για την ελληνική οικονομία, ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναφέρεται στα 4+1 σενάρια για το χρέος και τα ρίσκα.

Η χθεσινή εικόνα στην αγορά ομολόγων «δείχνει» αυτό το «χαρτί» της ελληνικής πλευράς. Το γαλλικό 10ετές στα 3,155% έναντι 3,936% του ιταλικού, 3,149% του πορτογαλικού και 3,615% του αντίστοιχου ελληνικού. Το μόνο ομόλογο με μείωση εχθές ήταν το GR10Y, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Case study το ελληνικό στοίχημα, σύμφωνα με τον Νίκο Σταθόπουλο, ενώ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο United/NOVA η Μαρία Μόσχου έχει το ρεπορτάζ.

Για το ΧΑ, σήμερα-αύριο «παίζεται» η τάση, κυρίως από την πλευρά όσων έχουν λάβει θέσεις προεξόφλησης ενόψει των ανακοινώσεων του MSCI, συνδυαστικά με την αυριανή 3πλή λήξη στα Παράγωγα και το rebalancing λόγω FTSE/Russell.

Προοπτικά προς τη συνεδρίαση της 28/7 -τελευταίας Ιουνίου- η προσοχή εστιάζεται και στο «κλείσιμο βιβλίων» 6μήνου, μένει να φανεί η τακτική που θα ακολουθήσουν κυρίως οι εγχώριοι διαχειριστές. Μέχρι τώρα το «ταμείο» είναι θετικό, κατά 10,29% για τον ΓΔ, με 10,65% για τον FTSE 25 και 18,82% για τον ΔΤΡ, από την αρχή έτους.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι που υπεραποδίδει, ειδικότερα με την Εθνική να έχει ενισχυθεί 30,24%, τη Eurobank 29,63%, την Πειραιώς 11,34% και με μόλις 0,32% την Alpha Βank. Σηματωρός -όπως σημειώθηκε και στα χθεσινά σχόλιά μας- σταθερά η Εθνική, με τη Eurobank σε ελάχιστη απόσταση.

Για τον κλάδο, η σύνδεση μερισμάτων με μείωση αναβαλλόμενου φόρου που ζητά η Κομισιόν, σύμφωνα με την Αναστασία Παπαϊωάννου, είναι ένας «αστερίσκος».

Αρκετά τα ενδιαφέροντα των ημερών, κυρίως από τις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων, με τη Motor Oil να έχει την τιμητική της εχθές. Η διανομή μερίσματος-ρεκόρ (199,4 εκατ.) ήταν από τα θέματα σχολιασμού στα χρηματιστηριακά γραφεία. Οπως και η «επόμενη ημέρα» στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ -όσον αφορά στις ενέργειες των δύο βασικών μετόχων, αλλά και μίας ενδεχόμενης ένταξης του ΧΑ σε καθεστώς watch list από τον οίκο Moody's.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v