Σταθεροποιητικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Οριακές μεταβολές στον γενικό δείκτη, με το όποιο ενδιαφέρον να περιορίζεται επιλεκτικά σε συγκεκριμένες μετοχές. Ανοδικά με αυξημένες συναλλαγές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Εθνική.

Σταθεροποιητικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αργία στη Wall Street, μειωμένες οι συναλλαγές σε Παρίσι, Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με τις Βρυξέλλες να σφίγγουν τα λουριά καθώς επανέρχονται οι έλεγχοι στα δημοσιονομικά κρατών-μελών.

Την απόφαση να κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για επτά κράτη-μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία) ανακοίνωσε η Κομισιόν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Εξέλιξη προφανώς όχι ευνοϊκή για τις αγορές μετοχών/ομολόγων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τα χρηματιστήρια.

Στο στόχαστρο σταθερά η Γαλλία, στο μείον 0,53% ο CAC40 στις 7.588 μονάδες, στο 3,147% νωρίτερα το 10ετές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε, ελαφρά «τσιμπημένο» από το πρωί. Στο 3,916% το αντίστοιχο ιταλικό, με μικρές απώλειες ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο, στο 3,60% το ελληνικό 10ετές -λίγο χαμηλότερα η απόδοση/μόνο από τα ομόλογα του Νότου-, εξηγώντας το ισχνό αλλά συν 0,23% του Δείκτη Τραπεζών στις 1.254,57 μονάδες.

Στις 1.424 (0,18%) ο Γενικός Δείκτης, σταθεροποιητικά, με το όποιο ενδιαφέρον να περιορίζεται επιλεκτικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μετοχών.

Στις 3.448 (0,08%) ο FTSE25, έστω οριακά με στηρίξεις από ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Motor Oil.
Σε μέτριο ρυθμό η ροή εντολών, από την αρχή της συνεδρίασης, θα παραμείνει έτσι δεδομένης της αργίας στη Wall Street.

Ενας τζίρος στα 80 εκατ. ευρώ θεωρείται από τους χρηματιστές ικανοποιητικός για σήμερα, μετά τα 110 εκατ. της Τρίτης.

Αυξημένος ο τζίρος σε κύρια blue chips -που με γνώμονα και storάκια προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα.

Πρώτη στη σχετική κατάταξη βάσει συναλλαγών/αξίας η μετοχή της Εθνικής στα 8,176 και υψηλό ημέρας τα 8,202 ευρώ. Σηματωρός για τον κλάδο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με σημαντικές προσυμφωνημένες εντολές σήμερα. Συνολικά 12,16 εκατ. η αξία συναλλαγών μέσω προσυμφωνημένων εντολών, με 4 στη μετοχή της ΕΤΕ ο τζίρος ξεπερνά κατά τι τα 9 εκατ.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε εντολή και για 2,58 εκατ. τμχ. στη μετοχή της Orilina ΑΕΕΑΠ στο 0,935 συνολικής αξίας 2,41 εκατ. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δεύτερη και με σταθερή ροή εισροών, στο εύρος των 18,87-19,24 ευρώ. Προφανώς ενόψει της αυριανής γ.σ. στο χαρτί τοποθετείται και «γρήγορο χρήμα».

Αυξημένες συναλλαγές, με σημαντική άνοδο στα 16,82 (2,58%) στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από τα λίγα ενδιαφέροντα θέματα σχολιασμού σήμερα στα χρηματιστηριακά γραφεία.

Σχεδόν παράλληλο το ενδιαφέρον, με ροή εντολών σε Motor Oil-ΕΛΛΑΚΤΩΡ, long τάση που ενεργοποιήθηκε από τη συνεδρίαση της εξόδου της R.E.D.S από το ΧΑ. Ισχυρό δέλεαρ για τη μετοχή του κατασκευαστικού ομίλου η γενναία επιστροφή 0,50/μτχ. -σε σχεδόν ένα μήνα.

Στα 8,165 (0,31%) η μετοχή της HelleniQ Energy, στα 10,97 (0,08%) της ΔΕΗ, στα 5,94 (0,17%) της Viohalco.
Εθνική και Eurobank (2,066) διαφοροποιούνται με θετικό πρόσημο σε σχέση με Πειραιώς (3,555), Alpha Βank (1,532), σταθερά σε υποαπόδοση η τελευταία, τόσο έναντι του κλάδου όσο και της αγοράς. Στο μείον 0,45% η μεταβολή/αρνητική από την αρχή του έτους, εξαίρεση στη θετική των άλλων τριών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v