«Πλήγωσε» το χρηματιστήριο η έκτακτη εισφορά

Στις 1.421 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης. Βύθιση για Motor Oil – Helleniq Energy. Θετικό πρόσημο για ΓΕΚ Τέρνα, ΤΕΝΕΡΓ. Πάνω από τα 11 ευρώ η ΔΕΗ, αντίδραση και για Titan.

«Πλήγωσε» το χρηματιστήριο η έκτακτη εισφορά

Συνεδρίαση που “έστειλε στον κουβά” τους πρωινούς αγοραστές, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τα Διυλιστήρια, έβαλε φρένο στον ενθουσιασμό των traders, από την επιβεβαίωση του πολυαναμενόμενου deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής (+0,89%).

Παίρνοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά και σύμφωνα με ανακοίνωση, “η Εταιρεία Abu Dhabi Future Energy PJSC – Masdar, ο Ηγέτης της καθαρής Ενέργειας των ΗΑΕ, υπέγραψε οριστική συμφωνία με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ και άλλους μετόχους για την αρχική απόκτηση του 67% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με τίμημα 20,00 ευρώ ανά μετοχή”, τιμή που λίγο - πολύ είχε προεξοφληθεί το τελευταίο διάστημα.

Το τίμημα εξαγοράς αντιπροσωπεύει μια συνολική αποτίμηση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της συναλλαγής, η Masdar θα εκκινήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση σε μετρητά για την απόκτηση όλων των υπόλοιπων μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή με σκοπό να φτάσει το 100%”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “το term sheet μεταξύ Masdar και Τραπεζών για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακής προβλέπει ότι το fund του Abu Dhabi θα χρηματοδοτήσει κατά 50% από Τραπεζικό δανεισμό το τίμημα (1,6 δισ.) για την απόκτηση του 67% της ΤΕΝΕΡΓ από Μπλοκ μετόχων. Το υπόλοιπο 50% θα το καλύψει η Masdar με ίδια συμμετοχή. Θα ακολουθήσει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο ποσοστό στην ίδια τιμή, το κόστος της οποίας (ως 800 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί αποκλειστικά από τη Masdar”.

Η ρευστότητα που θα προκύψει από την δημόσια πρόταση, ίσως ενεργοποιήσει κάποια κεφάλαια που παραμένουν επί πολύ καιρό “παρκαρισμένα” στην ΤΕΝΕΡΓ, ενώ σημαντικά οφέλη θα έχει και η Μητρική ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Την ίδια ώρα, ασφαλώς και θα υπάρξει διαδικασία συγκριτικών αποτιμήσεων στον κλάδο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στον αντίποδα, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης 33% στις Εταιρείες Διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023. Η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854, δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.

Σημειώνεται ότι η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης, που υπολογίζεται με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του 2023, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των Εταιρειών του φορολογικού έτους 2024.

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η αντίδραση της Αγοράς ήταν άμεση, με αποτέλεσμα ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-2,87%) να υποχωρήσει μέχρι τα 7,92 ευρώ (-3,24%) και αυτός της ΜΟΗ (-3,36%) μέχρι τα 24,42 ευρώ (-4,53%).

Ταυτόχρονα, οι πιο “προχωρημένοι” δεν απέκλεισαν την ίδια Κυβερνητική αντιμετώπιση και για τα Τραπεζικά κέρδη, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, από το πρωινό +1,14% να φθάσει να υποχωρεί έως και -2,92%, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία Τραπεζοκεντρική Αγορά, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Με εμφανώς εκτεθειμένους τους πρωινούς αγοραστές, οι εναπομείναντες “long” στρέφουν τώρα τις ελπίδες τους στις βραδινές ανακοινώσεις του MSCI, ελπίζοντας στην κατάταξη του Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση.

Το Χ.Α. βρίσκεται στο group των Αναδυόμενων Αγορών, αλλά πληροί τα κριτήρια για ένταξη σε “watch list”, ώστε να αναβαθμιστεί σε Ανεπτυγμένη Αγορά αργότερα, προς τα μέσα του 2026.

Μία τέτοια εξέλιξη και ανεξάρτητα από την πρώτη αντίδραση της Αγοράς, θα έχει σαν αποτέλεσμα οι αναμενόμενες εισροές από την “δεξαμενή” των Ανεπτυγμένων Αγορών να αντισταθμίσουν τις εκροές που θα προκύψουν από Funds που δραστηριοποιούνται στις Αναδυόμενες Αγορές και τα οποία, αναγκαστικά, θα αποχωρήσουν από το Χ.Α.

Τα υπόλοιπα και εξ ίσου σπουδαία στην αυριανή συνεδρίαση, στην οποία είναι προγραμματισμένο το “triple witching” Ιουνίου, αλλά και οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx, στην λήξη της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του τζίρου.

Με διαθέσεις αντίδρασης οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, παρασυρόμενες και από τις διαθέσεις για νέα ρεκόρ των δεικτών στο NYSE, όμως οι περισσότεροι αναλυτές συνεχίζουν να συστήνουν επιφυλακτικότητα τονίζοντας πως “μέχρι τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών (7 Ιουλίου), σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της αυξημένης μεταβλητότητας και αυτές οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά”.

Ταυτόχρονα οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε εκ νέου το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25% μετά από μια απόφαση που οι αναλυτές δυσκολεύτηκαν να προβλέψουν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το κύριο επιτόκιό της αμετάβλητο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, στο 5,25%, ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ευνόητο είναι η μεταβλητότητα να βοηθήσει στην αύξηση των συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων), ενώ εξαιρετικά κακή παραμένει η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου σημαντικός αριθμός τίτλων κινείται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, χωρίς την παραμικρή διάθεση στήριξης.

Συνεχίζουν σε ανηφορικό δρόμο οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,74% αναρριχάται λόγω αργίας η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,27% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,617% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1434,66 (+0,59%) και 1411,53 μονάδων (-1,03%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1421,77 (-0,31%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1421,71 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,31%.

Ο τζίρος στα 159,7 εκατ., από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ, OPTIMA, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ, NOVAL), ενώ οι ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 159,7 εκατ., τα 147,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το πολύμηνο σήριαλ σχετικά με την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής στην Masdar έφθασε στο τέλος του. Στα 20€ η διενέργεια δημόσιας πρότασης, που προβλέπεται από τη συμφωνία. Μετά τη συναλλαγή (+880 εκατ. ευρώ), η ΓΕΚΤΕΡΝΑ πάει στα 2,4 δισ. ευρώ. Η Αγορά τεχνικά έκλεισε βιαστικά το ανοδικό ‘χάσμα’ από τις 19 Απριλίου στο 1395 και έδωσε αντίδραση συντηρώντας το επίπεδο του 1400. Μένει να δούμε αν σε πρώτο χρόνο καταφέρει να κινηθεί προς το κύριο 1460 επίπεδο, ή θα κάνει μία βάση πάνω από το 1400 περιμένοντας και την αυριανή λήξη των συμβολαίων. Προς το παρόν, τα ‘roll over’ προχωράνε με ήρεμους ρυθμούς και τεχνικά περιμένουμε να δούμε αν και ο ταλαντωτής μας τις επόμενες συνεδριάσεις, καταφέρει να μας δώσει ανοδικό ημερήσιο έναυσμα. Τα μεγάλα μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου όπως ΜΟΗ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκαναν τη διαφορά στην αντίδραση, ενώ εξαιρώντας την άψογη ΕΕΕ έχουμε τον ΟΠΑΠ που έχει καταγράψει χαμηλό στο 14,50 αισθητά νωρίτερα από την υπόλοιπη Αγορά. Αρκετοί τίτλοι έχουν έρθει αισθητά κοντά σε πολύ σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις, χωρίς ακόμα να μας έχουν δώσει πιθανότητες για μία καλή ανοδική κίνηση. Τις επόμενες μέρες και ειδικά μετά τη λήξη των Παραγώγων, θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για την κίνηση της Αγοράς. Ο Τραπεζικός είναι αυτός που δίνει και τον τόνο στην Αγορά και που έχει και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου. Μεσοπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει η ανοδική εικόνα μας, κάτι που σίγουρα κάποιοι που ήταν εκτός Αγοράς το θεωρούν ως ευκαιρία τοποθετήσεων”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις μακροοικονομικές μετρήσεις, για να βελτιώσουν τα στοιχήματα σχετικά με τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, ενώ παράλληλα αξιολογούν τις αναφορές πολλών πολιτικών σεναρίων για τη Γαλλία”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Η συμφωνία της Τέρνα Ενεργειακής με εταιρική αξία 3,4 δισ. ευρώ θα μείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η Αγορά έπρεπε να καλωσορίσει την είδηση και τις μετοχές των Ενεργειακών Εταιρειών, αλλά και τον Τραπεζικό κλάδο που θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία”, σημειώνει η Beta Sec.

“Η Τέρνα Ενεργειακή θα βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς με επίσημη ανακοίνωση έκλεισε η συμφωνία με το Masdar για το 67% της Εταιρείας και δημόσια πρόταση στα 20 ευρώ ανά μετοχή. Παρόλο που η συμφωνία θα βοηθήσει σημαντικά το Χ.Α. καθώς θα προσθέσει σημαντική ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια, το βασικό μας βραχυπρόθεσμο σενάριο δεν προϋποθέτει άμεση διαφυγή πάνω από τις 1500 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί την προηγούμενη ‘κορυφή’ του ΓΔΧΑ”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Με τον Γενικό Δείκτη να κάνει ‘ασκήσεις ισορροπίας’ λίγο πάνω από τα χαμηλά διμήνου των 1400 μονάδων, οι σκεπτικιστές του Χρηματιστηρίου Αθηνών κερδίζουν εσχάτως τις εντυπώσεις, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Οι αναταράξεις σε "βαθιές" μετοχικές Αγορές όπως ο Γερμανικός DAX, ο Γαλλικός CAC, αλλά και σε Ευρωπαϊκά Κρατικά ομόλογα ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης "περιγράφουν εύγλωττα" ότι εάν δεν ομαλοποιηθεί το κλίμα στην Ευρωπαϊκή πολιτική "σκακιέρα", ο "νόμος της βαρύτητας" θα πρωταγωνιστήσει στα επιμέρους Εθνικά Χρηματιστήρια.

Καθώς πρωτίστως μας ενδιαφέρει η Λεωφόρος Αθηνών, εκτιμούμε τις "ανάσες" που οι διορθώσεις προσφέρουν στο Χ.Α., αλλά με μέτρο, καθώς η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα θα αρχίσει να "στραβώνει" σημαντικά, σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης καταγράψει αλλεπάλληλα κλεισίματα κάτω από τις 1400 μονάδες.

Ας αναλογιστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει υπερδιπλασιάσει από την Ανοιξη του 2020 και από το αλήστου μνήμης χαμηλό των 500 μονάδων, με το συνολικό ποσοστό της απόδοσης του "χαρτοφυλακίου της Αγοράς" να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πόσω μάλλον αν συνυπολογίσουμε τα καταβληθέντα μερίσματα.

Στο τρέχον, γεμάτο ερωτηματικά περιβάλλον, προκρίνονται οι μετοχές χαμηλότερου beta και ισχυρότερων θεμελιωδών και τέτοιες ευτυχώς υπάρχουν αρκετές στο Χ.Α.

Η βελτιούμενη άποψη των ομολογιακών Διαχειριστών για την Ελλάδα, ως επενδυτικό προορισμό, απεικονίζεται και από το spread του Ελληνικού δεκαετούς, έναντι του αντίστοιχου Γερμανικού (bund), το οποίο ταλαντώνεται σε πολυετή χαμηλά, πέριξ των 100 μονάδων βάσης, με ελεγχόμενες πάντως ανοδικές πιέσεις μετά τις Ευρωεκλογές.

Στις ΗΠΑ, που χρηματιστηριακά βιώνουν "χρυσές ημέρες" (βλ. μετοχές Τεχνητής Νοημοσύνης και "στοιχήματα" για χαλαρότερη νομισματική πολιτική), η ανάληψη κινδύνου βρίσκεται στα καλύτερά της.

Οι προσδοκίες των Αμερικανών επενδυτών ότι οι τιμές των μετοχών θα ανέβουν συνολικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι σε επίπεδα - ρεκόρ, όπως καταδεικνύει η έρευνα επενδυτικού συναισθήματος (investor sentiment) της AAII.

Όμως (και αυτό είναι ένα μεγάλο όμως) το υπερενθουσιώδες επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ μπορεί να πληγεί καίρια για οποιονδήποτε λόγο, όπως άλλωστε συνέβη προ διμήνου κατά την πρώτη αποτίμηση της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο ΓΔ έχει διαγραμματικές στηρίξεις στις 1395, 1385 και στις 1357 μονάδες, ενώ πρόσφατες αντιστάσεις σχηματίζουν οι 1445, 1472 και οι 1.505 μονάδες”, όπως εκτιμά ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,7), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (5,6), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,4), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,6), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,4), TITC (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,3), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει το απόλυτο πλεονέκτημα στους “sellers” (Alpha Bank -1,55%, Εθνική -1,34%, Eurobank -0,24%, Πειραιώς -1,80%).

Μεταξύ 1275,75 (+1,14%) και 1224,56 μονάδων (-2,92%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1249,94 (-0,91%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1246,79 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,16%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1144 - 1122 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “το ύψος των μερισμάτων που θα διανείμουν οι Τράπεζες εφεξής πρέπει να είναι ‘σωστά ισορροπημένο’, με την ανάγκη να μειωθεί η συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια, αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην άρση των δικαστικών εμποδίων που μπλοκάρουν τη ρευστοποίηση ενεχύρων επί δανείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπο-απόδοση στα έσοδα των servicers”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (-0,36%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,99%), ΕΛΠΕ (-2,87%), ΕΛΧΑ (-0,22%), ΛΑΜΔΑ (-0,60%), ΜΟΗ (-3,36%), ΟΠΑΠ (-0,82%), ΟΤΟΕΛ (-0,86%) και CENER (-0,32%).

Εταιρική αξία 3,2 δισ. ευρώ δίνει το deal για την ΤΕΝΕΡΓ και αυτή η εξέλιξη φέρνει διαδικασία συγκριτικών αποτιμήσεων για την ΔΕΗ (+2,10%), ο τίτλος της οποίας κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Το ημερήσιο “stop short” στα 11,87 ευρώ και η πρώτη στήριξη στην ζώνη 10,95 – 10,92 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+98,9%), ΚΟΥΑΛ (+87,17%), MONTA (+75,39%), ΦΒΜΕΖΖ (+72,82%), OPTIMA (59,23%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 80000 νέες (ΚΟ) μετοχές της Optima bank (+2,64% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά), που προέκυψαν λόγω κεφαλαιοποίησης μέρους μη διανεμηθέντων κερδών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 73.774.142 (ΚΟ) μετοχές.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΒΟΣΥΣ (+5,74%), ΜΟΤΟ (+1,76%), ΡΕΒΟΙΛ (+0,96%), ΔΟΜΙΚ (+1,53%), ΛΟΓΟΣ (+0,74%), ΚΥΡΙΟ (+4,19%), ΞΥΛΚ (+1,15%).

Επιστροφή αγοραστών σε Q&R (+5,76%) και Ελινόιλ (+2,67%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ικτίνο (+4,58%), προσπαθεί να “αποδράσει” από τα πρόσφατ χαμηλά 81 μηνών.

“Καρέ” ανοδικό για Frigoglass (+1,69%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/6 για AS Company (+1,79%).

Συνέχισε χαμηλότερα αλλά με σημαντικά αυξημένες συναλλαγές το ΝΤΟΠΛΕΡΔ (-7,59%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1472 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1399 - 1395, 1360, 1351 - 1335 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1477 – 1485, 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλή κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3582 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3380, 3296, 3280, 3277 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3242 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι σημαντικές αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Διαθέσεις αντίδρασης στην Ευρώπη, οριακά κέρδη στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0716 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Θέλει να κινηθεί πάνω από τα $2365 ο Χρυσός, προς τα $30,6 ανηφορίζει το Ασήμι.

Οριακά χαμηλότερα των $65000 το Bitcoin, προς τα $3530 αναρριχάται το Ethereum.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν 238000 νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα έως τις 15 Ιουνίου, από τις 243000 αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από το FactSet ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα έφταναν τις 235000.

“Η κατασκευή νέων κατοικιών μειώθηκε κατά 5,5% τον Μάιο στις ΗΠΑ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι Κατασκευαστές αποσύρθηκαν από νέα έργα. Οι ενάρξεις σε ετήσια βάση μειώθηκαν σε 1,28 εκατ., έναντι 1,35 εκατ. τον Απρίλιο”, ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,2 δισ., στα 99,5 δισ. ευρώ.

Παραμένει “ταύρος” για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ η Euroxx Sec., μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την Τέρνα Ενεργειακή. H τιμή - στόχος είναι τα 20 ευρώ και η σύσταση “overweight”.

“Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στον ESM/EFSF τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το απόθεμα μετρητών της προβλέπεται να παραμείνει μεγάλο. Ωστόσο, σε μεγαλύτερο ορίζοντα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα και την ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους της. Αυτό προκύπτει από τα μεγάλα δημόσια και εξωτερικά χρέη, τα μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας και τις ευπάθειες του Τραπεζικού τομέα. Οι Τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και χαμηλότερη κερδοφορία. Για να μετριάσει αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύνεση και τις μεταρρυθμίσεις, με επίκεντρο το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας”, σημειώνει ανάλυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό ο ΟΠΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 58 ανοδικούς τίτλους, έναντι 74 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση μεταβλητότητας και τελικής διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (167.423 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.735 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.345 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 373 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 526 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 10 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 10 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.344, 1.630 για τον Ιούνιο, 1.667 για τον Ιούλιο και 47 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.446,5), κινήθηκε μεταξύ 3.417 και 3.479 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 250, 127 για τον Ιούνιο και 123 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.269), κινήθηκε μεταξύ 1.267 και 1.270 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.418,75).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.482), Πειραιώς (39.295), Εθνική (7.993), ΔΕΗ (11.517), Alpha Bank (61.894), Τέρνα Ενεργειακή (8.639), Μυτιληναίο (790), Αεροπορία Αιγαίου (1.777), ΑΔΜΗΕ (8.174), ΓΕΚ (4.240), Lamda Development (903), Cenergy (2.851), ΟΠΑΠ (994), Ιντρακόμ (2.324), Viohalco (1.050), ΕΧΑΕ (1.029), Ελ. Πετρέλαια (2.050), Ιντρακάτ (1.033), Motor Oil (156), Ελλάκτωρ (1.097), ΟΤΕ (1.403), TITC (153), Άβαξ (263), ΕΛΧΑ (935).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 66.112, Πειραιώς 47.984, Eurobank 16.293, Τέρνα Ενεργειακή 12.413.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.522.295 τεμ., (από 61.250.559 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.792.806 τεμ. (2.792.806), Eurobank 52.423.258 τεμ. (52.494.186), ΟΠΑΠ 1.893.436 τεμ. (1.886.254), Εθνική 10.969.216 τεμ. (10.970.203), ΟΤΕ 1.739.406 τεμ. (1.729.163), Πειραιώς 9.245.578 τεμ. (9.309.586).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v