Μουδιασμένοι παίκτες στο Χρηματιστήριο

Το κρύο ντους της τιμολόγησης των traders για την απόφαση MSCI να μην ανεβάσει κατηγορία την εγχώρια αγορά δέχονται οι μετοχές με αιχμή τις τράπεζες, στη σκιά της συμφωνίας ΓΕΚ Τέρνα-Masdar.

Μουδιασμένοι παίκτες στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικές οι κινήσεις των επενδυτών σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Με θετικό πρόσημο, μετά τη «βουτιά» της προηγούμενης -πρώτης μετεκλογικής-, με τους επενδυτές να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, στρέφοντας την προσοχή τους στις ενέργειες των κεντρικών τραπεζιτών και την πρόωρη εκλογική διαδικασία στη Γαλλία.

Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το «ταμείο» είναι επίσης θετικό -με 1,09% για τον Γενικό Δείκτη, ακριβώς όσο για τον FTSE25 και με 0,61% για τον Δείκτη Τραπεζών.

Εβδομάδα που αναμφίβολα χαρακτηρίστηκε από την ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης συμφωνίας για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εξέλιξη με πολλαπλά και σύνθετα οφέλη για τους σχετικούς κλάδους αλλά και την αγορά ευρύτερα.

Η διατήρηση του ΧΑ από τον MSCI στην κατηγορία των αναδυόμενων -πρακτικά ο πάγος του αμερικανικού οίκου- προφανώς δεν είναι ενθαρρυντική εξέλιξη, πλην όμως θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για γενικότερο προβληματισμό και λήψη των ενεργειών που χρειάζονται.

Σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πειραιώς, Optima Bank, Εθνική, Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΑΑ, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Motor Oil, Metlen κ.α. ο μεγαλύτερος τζίρος, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις-ανατροπές.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των ομίλων διύλισης πάγωσε την κοινότητα, ενεργοποίησε εσπευσμένες πωλήσεις -μάλλον αντανακλαστικές, κρίνοντας από τη σύνθεση των 2-3 ξένων στη χθεσινή συνεδρίαση, για να ακολουθήσει η μη αναβάθμιση από την MSCI, ετυμηγορία που αποτελούσε κοινό τόπο στα μέλη της κοινότητας.

Για τα επίχειρα, αναφερόμαστε εκτενέστερα στον Εκηβόλο, το ζητούμενο από τούδε και στο εξής είναι η ορθολογικότερη τακτική από την πλευρά των καθ' ύλην αρμοδίων.

Στα 29,90 ευρώ η μετοχή του ομίλου TITAN Cement International, στα 6,61 της Lamda Development, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να αναλύει τεχνικά δεδομένα και χρήσιμα στοιχεία.

Σε νέα υψηλά η μετοχή της AsCo στα 2,95% (3,51%), στα 3,89 (2,37%) της Fourlis, στο 0,864 (0,27%) της Lavipharm, ενδεικτικά από τα mid caps και τις συνολικά 43 μετοχές με θετικό πρόσημο, έναντι 27 με αρνητικό.

Στα 11,8 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 11:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v