Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μάχη με φόντο τις 1.300 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ, με τους αγοραστές να αξιοποιούν το θετικό κλίμα στις αγορές. Οι βασικές επιλογές των long από το ταμπλό και οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο.

Νέα μάχη με φόντο τις 1.300 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στην Nvidia, στο «πράσινο» οι αγορές στην Ασία και αναμονή στα ευρωπαϊκά, μετά τα δυσοίωνα μηνύματα από την οικονομία της Γερμανίας.

Για τους traders στη Νέα Υόρκη η εταιρεία-νέο «άστρο» των long είναι η Nvidia και κλάδος που «φουσκώνει» τις αποτιμήσεις στον Nasdaq η τεχνητή νοημοσύνη. Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται τη μόδα των dotcoms, τώρα το νέο play ακούει στο Artificial Intelligence. Τετραψήφιες αποδόσεις, χρηματιστηριακή αξία τρισ. δολαρίων, με μερίδα αναλυτών επιφυλακτική πως στο μέτωπο των ομολόγων πιθανότατα να σημειωθούν υψηλότερες αποδόσεις. Διόρθωσε λίγο, εχθές, το 10ετές των ΗΠΑ στο 4,19%, μόλις δύο μέρες μετά τα επίπεδα εποχής Lehman/2007, εξελίξεις που απαιτούν επαυξημένη προσοχή και ετοιμότητα, ιδιαίτερα από τους traders.

Πάντως τα μεγέθη της Nvidia -ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση- έσπασαν τα κοντέρ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Στο 1,2 τρισ. η χρηματιστηριακή αξία, μετά από νέο άλμα 7% για το... φτερωτό χαρτί της Wall Street.

Στην Ευρώπη, όλο και πληθαίνουν τα ανησυχητικά μηνύματα (κυρίως) από την «καρδιά» της, τη μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας, χωρίς να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση η δεύτερη, της Γαλλίας. Μεταξύ σφύρας και άκμονος η ΕΚΤ, πώς θα ενεργήσει η επικεφαλής της στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, στο 40% (από 50%) οι αναλυτές που προεξοφλούν νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Μας αφορούν οι εξελίξεις και αρκετά μάλιστα, σε μία συγκυρία που η καταστροφή που συντελείται από τις πυρκαγιές έχει και οικονομικό κόστος, πέραν των άλλων.

Πώς και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν αυτά τη στάση των ξένων ενόψει των αξιολογήσεων από DBRS και Moody's αρχές Σεπτεμβρίου μένει να φανεί, γιατί προφανώς και τιμολογούνται άπαντα, αν και προσώρας παραμένουν υποστηρικτικοί και επιλεκτικά αγοραστές. Η JPMC εξηγεί γιατί έχει δρόμο το ράλι στις μετοχές, Deutsche Bank και HSBC ήταν θετικοί τελευταία, μένει να δει το ΧΑ τους τελικούς πελάτες των οίκων αγοραστές.

Στα 71,1 εκατ. η αξία συναλλαγών εχθές, στα 16,9 εκατ. ο αριθμός μετοχών, στα 5,02 εκατ. τα πακέτα και σε τίτλους των Alpha Bank, Eurobank και Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco οι 5 κύριες επιλογές των αγοραστών.

Με σχετική διακύμανση η διαμόρφωση δεικτών-τιμών, με ένα πρώτο ανοδικό σκέλος (έως τις 12:30) και ένα πτωτικό -σε σχηματισμό W- με κλείσιμο για τον ΓΔ στις 1.293,73, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.292,34 μονάδων.

Αντίρροπες δυνάμεις στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο: με αγορές σε Alpha Βank (1,54), Eurobank (1,579), με πωλήσεις σε Πειραιώς (3,26), Εθνική (6,428). Μεγαλύτερη διόρθωση για την Πειραιώς, με 2,10%, καθώς παραμένει το τραπεζικό «χαρτί» με μεταβολή 18,55% στο 3μηνο και απόδοση 126,70% για το 2023. Η επικείμενη ένταξη στον MSCI Standard Greece αποφέρει -προσώρας- απώλειες 1,21% σε διάστημα εβδομάδας. «Κλειδί» οι τιμές που θα αρχίσουν να προσελκύουν αγοραστές, νέες εισροές ενόψει της αναδιάρθρωσης, υπάρχει περιθώριο και από λίγο χαμηλότερα.

Mytilineos, Jumbo, ΟΠΑΠ από τις κύριες επιλογές των funds δεν προβληματίζουν στις διορθώσεις τους -τουναντίον ελκύουν και νέους επενδυτές-, στη δε περίπτωση της Jumbo, θέμα ελάχιστων συνεδριάσεων προεξοφλείται πως θα είναι η υπερκάλυψη του 0,322 -μέρισμα που αποκόπηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

ΔΕΗ και ΟΤΕ διαφορετικές περιπτώσεις, με τη μετοχή του Οργανισμού σε short τάση σε όλα τα χρονικά διαστήματα (για το 2023) πλην του 3μήνου (με οριακά θετική μεταβολή 0,21%). Αντιθέτως, για τη μετοχή της ΔΕΗ όλα τα χρονικά διαστήματα έχουν φορά long, πλην του μηνιαίου που διορθώνει 8,91%, και σχηματισμός αναστροφής να διαμορφώνεται στην περίπτωση πειστικής επαναφοράς πάνω από τα 10,50 ευρώ, τουλάχιστον.

Σημαντικό το χθεσινό 2,95% στα 13,24 ευρώ για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως και το 0,98% στα 22,76 της Motor Oil, πιθανόν να υπάρξει συνέχεια.

Ουσιαστικές εξελίξεις, ειδήσεις χρειάζονται οι εν δυνάμει αγοραστές, ο διαγωνισμός για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού είναι ένας λόγος προεξόφλησης, αλλά όχι σε άμεσο χρόνο. Ξεκινά η εξέταση/αξιολόγηση των προσφορών, σύμφωνα με την Πέννυ Κούτρα, με την αγορά να εκτιμά για το ποιοι είναι οι επικρατέστεροι. Αλλά δεν θα είναι άμεσο το επενδυτικό όφελος.

Τέσσερις οι προσφορές για το 67% του φορέα Λιμένος Βόλου, αλλά ούτε και από αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να προκύψει κάτι άμεσα.

Συνεπώς, εύλογα χρηματιστές εκτιμούν πως μέχρι νεωτέρας θα συνεχιστεί το stock picking σε εύρος τιμών που για τον ΓΔ θα μπορούσε να διαμορφωθεί με άνω όριο τις 1.310 και χαμηλό τις 1.270 μονάδες. Ζητούμενο η συντήρηση του ΔΤΡ σε 4ψήφιο και στη χειρότερη περίπτωση όχι χαμηλότερα των 1.010 μονάδων.

Ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 1.080 θα μπορούσε να αλλάξει τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση και ενόψει της 31ης Αυγούστου-1ης Σεπτεμβρίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v