Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού κρίνεται αν θα... τριτώσει η άνοδος

Το διήμερο ουσιαστικών κερδών που προηγήθηκε και οι μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο. Σταδιακά η προσοχή μετατοπίζεται στα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Χρηματιστήριο: Πού κρίνεται αν θα... τριτώσει η άνοδος

Σε πύρινο κλοιό η Πάρνηθα, καίγεται για πέμπτη ημέρα ο Εβρος. Αυτό είναι το θέμα που μας αφορά, συνεχής
η ροή ειδήσεων από το Euro2day.gr.

Στα των αγορών, ξεκίνησαν εχθές οι εργασίες της συνόδου των BRICS στη Νότια Αφρική, ενώ οδεύουμε προς το συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ. Σε αυτά τα δύο μέτωπα στρέφεται η προσοχή των επενδυτών. Νομισματικά και επιτοκιακά/ποσοτική σύσφιξη, τα κύρια θέματα στο τραπέζι των κεντρικών τραπεζιτών, από τις όποιες δηλώσεις -κυρίως της Παρασκευής- θα επηρεαστεί η στάση των επενδυτών.

«Βαρίδι» οι τράπεζες για τη Wall Street, μετά το νέο «χτύπημα» από τη Standard & Poor's (υποβαθμίζοντας 5 περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ), στις 4.387 (-0,28%) ο S&P 500.

Νωρίτερα, μικτές τάσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας, από τις 15.705 (0,66%) ο DAX, από τις 7.270 (0,18%) ο FTSE25 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 1.300,47 (1,18%), μετά από συνεδρίαση με τζίρο 92,1 εκατ. ευρώ, με 21,6 εκατ. τεμάχια.

Εμφατική η παρουσία των αγοραστών εχθές. Μετά από αγορές ανοδικά διαμορφώθηκαν τίτλοι των Πειραιώς (3,33), Εθνικής (6,48), Jumbo (29), OTE (14,30), Alpha Bank (1,53), Eurobank (1,5645), Mytilineos (36,28), ΔΕΗ (10,11), Sarantis (7,93) και μόνο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με οριακά αρνητικό πρόσημο 0,48% στα 16,67 ευρώ. Στα συν των long τα νέα ιστορικά υψηλά για την Jumbo, που σε όρους αποτίμησης υπολείπεται μόλις 55 εκατ., για να υπερβεί το όριο και των 4 δισ.

Διακριτή η παρουσία αγοραστών για δεύτερη σερί συνεδρίαση, με χρηματιστές να παραπέμπουν σε επανενεργοποίηση ξένου/ξένων, δείχνοντας το μεθοδικό «σάρωμα» σε ευρύ φάσμα μετοχών του δείκτη. Οι ίδιοι για τον τραπεζικό κλάδο αναφέρονται στις τελευταίες θετικές εκθέσεις οίκων όπως HSBC και Deutsche Bank, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να σημειώνει τα «συν» του γερμανικού ομίλου.

Για τα blue chips το αγοραστικό ενδιαφέρον δικαιολογείται κυρίως από την ανθεκτικότητα των ίδιων των εισηγμένων, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να «μετρά» αυξημένα κέρδη για 7 στις 10 εταιρείες. Ποιες ξεχωρίζουν, ποιες πιέζονται, αναλυτικοί πίνακες από τον Στέφανο (νωρίς νωρίς), χρήσιμος γνώμονας για τη συνέχεια, καθώς αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα ισχυρές εισηγμένες (ΟΠΑΠ, AEGEAN κ.α.).

Οι 77 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 35 με αρνητικό αποτυπώνουν την τάση που επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να... τριτώσει σήμερα. Νωρίτερα, από 0,35% υψηλότερα τα futures του S&P500, από τις 4.414 μονάδες.

Σήμερα η προγραμματισμένη έκδοση εντόκων (26 εβδομάδων) για 625 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v