Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μετρούν τις δυνάμεις τους long και short

Μικρή άνοδος στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η διορθωτική τάση στις διεθνείς αγορές και το «ελκυστικό σημείο εισόδου», ενόψει θετικού Σεπτέμβρη. Τα στοιχήματα στο ταμπλό και το σενάριο για... μαύρο κύκνο.

Χρηματιστήριο: Μετρούν τις δυνάμεις τους long και short

Με πλεονέκτημα στον Αύγουστο οι πωλητές στα διεθνή και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με 5+4 συνεδριάσεις για να κλείσει ο μήνας, μετρώντας απώλειες 1,83% την προηγούμενη εβδομάδα στο ΧΑ -τέταρτη συνεχόμενη-, απόρροια της σταδιακής μείωσης θέσεων ξένων και στη συνέχεια εγχώριων διαχειριστών.

Διαμορφώνοντας χαμηλότερες αποτιμήσεις ενόψει ενός Σεπτεμβρίου που μπορεί να αποβεί καθοριστικά θετικός για την ελληνική οικονομία, για μετοχές και ομόλογα η προσέγγιση ενός long αυτή την περίοδο. Με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.263,34 μονάδες, με τον FTSE25 από τις 3.063,77, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 1.017,73 και με τον FTSEMidCap από τις 2.076,23 μονάδες.

Χαμηλότερες τιμές μετά από διόρθωση και λόγω πιέσεων από τις διεθνείς αγορές που μπορεί να διαμορφωθούν ακόμη χαμηλότερα, καθώς τα δύσκολα έπονται, θα μπορούσε να είναι η προσέγγιση ενός short αυτή την περίοδο.

Δύο αντίπαλα στρατόπεδα long vs short εν όψει Σεπτεμβρίου, μήνας «κρησάρα» τόσο εκτός όσο εντός, με συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους.

Γεγονός πως μέχρι τώρα οι πωλητές παίζουν με πλεονέκτημα, η συγκυρία, οι εξελίξεις τούς διευκολύνουν, επιβεβαιώνοντας όσους από τα τέλη Ιουλίου έβλεπαν ότι ο Αύγουστος θα είναι μήνας που οι περισσότεροι θα κάνουν ταμείο. Ομως, πλέον εύλογο είναι το ερώτημα εάν οι τρέχουσες τιμές προσφέρονται για σταδιακή είσοδο, επανατοποθέτηση, εάν υιοθετηθεί το θετικό ενδεχόμενο.

Στις διεθνείς αγορές, η τάση παραμένει διορθωτική, με την προσοχή να στρέφεται και προς τη Σύνοδο των BRICS αύριο στο Ντέρμπαν/Νότια Αφρική, με ό,τι αυτή θα μπορούσε να σημαίνει για τις ισορροπίες στις αγορές (κυρίως συναλλάγματος). Στο επίκεντρο και το sell off στα cryptos, με την πτώχευση της Evergrande US να πυροδοτεί νέο γύρο ανησυχιών, πέραν των τελευταίων που προκλήθηκαν από την οικονομία της Κίνας.

Πολλά θα κριθούν από την πορεία της Wall Street, ενδεικτικά ο S&P500 στις 4.383, εάν οι 4.270 επιβεβαιωθούν ως σημαντική στήριξη, τότε θα μπορούσε να (υπο) στηριχθεί ένας επόμενος ανοδικός κύκλος (καταληκτικό στις 4.900-5.000 μονάδες). Θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις της Fed (20-21/9), μέχρι τότε θα πρέπει να αντέξουν οι στηρίξεις.

Στο ΧΑ τα στοιχήματα που έπονται είναι πολλά, ξεκινώντας από τα πιο κοντινά: 9 οι αλλαγές μετά την 6μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών FTSE/Russell, με Viohalco στον Large Cap, Cenergy Holdings και ΟΛΠ στον MidCap, Epsilon Net στον Small Cap και Dimand, Lavipharm, Πετρόπουλος στον MicroCap. Εκτός ΚΡΙ-ΚΡΙ, Intrakat.

Από την 1η Σεπτεμβρίου η Πειραιώς εντός MSCI Standard Greece, εκτός η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με ζητούμενη την επιβεβαίωση (ή όχι) των εκτιμήσεων για (δυνητικές) εισροές-εκροές και αλλαγές στη στάθμιση βαρύτητας καθώς ενισχύεται οριακά το ΧΑ στις αγορές ΕΜΕΑ.

Θεωρητικά, στις 5+4 συνεδριάσεις που μένουν για να ολοκληρωθεί ο Αύγουστος θα μπορούσε να ενεργοποιηθούν σταδιακά εισροές/αγορές σε συγκεκριμένες μετοχές, λ.χ. Πειραιώς από τον τραπεζικό κλάδο, αν και η υπεραπόδοση για τη μετοχή -120,86% από αρχή έτους- είναι ένα ισχυρό δέλεαρ για τους πιο μεσοπρόθεσμους να «κλειδώσουν» υπεραξίες.

Με την ίδια λογική, εισροές θα μπορούσε να υπάρξουν για εισηγμένες που από αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα, ενδεικτικά ο ΟΠΑΠ στις 4 και η AEGEAN στις 7, ενώ μία μέρα αργότερα βαθμολογεί την Ελλάδα η DBRS. Ορόσημα σημαντικά και ικανά για έναν long να αρχίσει να παίρνει θέσεις σταδιακά, επίσης σημαντικά όμως για έναν short που προσβλέπει σε μη επιβεβαίωση των προσδοκιών ακόμη και στην εμφάνιση ενός... μαύρου κύκνου. Και από τους τελευταίους, αρκετές οι εμφανίσεις τους τα τελευταία χρόνια.

Πρακτικά, για long και short, η προσοχή στρέφεται στον τραπεζικό κλάδο, «εργαλείο» καθώς η βαρύτητα στάθμισης στο «καλάθι» του MSCI Standard Greece αυξάνεται περισσότερο από την υφιστάμενη 40% με την προσθήκη της Πειραιώς.

Για τον ΔΤΡ στις 1.007/5 κοντινή ασθενής στήριξη -ενθαρρυντική ένδειξη εάν επιβεβαιωνόταν σήμερα-, με αρκετά κενά όλη η περιοχή έως τις 980 μονάδες, δυνητικά θα μπορούσε να καλυφθούν με το πτωτικό ενδεχόμενο. Στις 1.035 η κοντινή αντίσταση, εάν διασπαστεί άμεσα (Τρίτη;) θα ενεργοποιούσε αγοραστές και σε άλλους τίτλους πέραν της Εθνικής, πιθανόν στην Πειραιώς.

Επίσης σε μετοχές-σηματωρούς, είτε ανθεκτικές την τελευταία εβδομάδα όπως Coca Cola HBC, Cenergy Holdings, Jumbo, OTE είτε με ένδειξη αναστροφής όπως ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v