Στο κόκκινο η προθεσμιακή αγορά των ΗΠΑ, σταθερά σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά, διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στις 4.374 από τις 4.388 μονάδες τα futures του S&P500, σχεδόν παράλληλα με την υπέρβαση και του 4,4% στην απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ.
Προειδοποιεί η BofA πως, οι αγορές, οι οικονομίες επιστρέφουν στον "κόσμο του 5%" με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και ενόσω σε Wall Street και Φρανκφούρτη κ.α. ενισχύεται η προεξόφληση και νέων αυξήσεων στα επιτόκια, τον Σεπτέμβριο.
Σε αυτό το δυσοίωνο για τους long περιβάλλον έχουν προστεθεί οι ανησυχίες για την διάσταση/σύνθεση της κρίσης στην οικονομία της Κίνας, ενισχύοντας περαιτέρω το πλεονέκτημα των short.
Την ώρα που στην Φρανκφούρτη ο DAX διορθώνει 0,72% στις 15.569 μονάδες, στην Αθήνα διευρύνεται η διόρθωση απόρροια σταθερών ρευστοποιήσεων σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips. Παράλληλα όσο πιεστικότεροι γίνονται οι πωλητές τόσο λιγοστεύουν οι αγοραστές σε τιμές σε επίπεδο 1.280 μον. για τον ΓΔ.
Η χωρίς ουσιαστική αντίσταση απώλεια, διαδοχικά όλης της ζώνης τιμών 1.280-1.270 συνδυαστικά με την κλίση στα Παράγωγα είχε ως συνέπεια την εμβάθυνση της διολίσθησης προς τις 1.265 μονάδες. Με συναλλαγές αξίας 31,6 εκατ. , στις 13.55', τζίρος "καθαρός" καθώς έχει πραγματοποιηθεί μόλις μία προσυμφωνημένη εντολή (για 40.000 μτχ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στα 16 ευρώ, στις 10.50' και έκτοτε ουδέν) με τους δυνητικούς αγοραστές να αφήνουν τους πωλητές να ενεργούν όλο και χαμηλότερα.
Αυτό γιατί εκτιμούν ότι, εάν δεν μεσολαβήσουν ουσιαστικές θετικές εξελίξεις, από Δευτέρα πιθανότατα θα δοκιμαστούν και οι 1.250 μον. για τον ΓΔ. Δεδομένης της φοράς των τραπεζικών ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αντιστοιχούσε με "μάχη" για τη μη απώλεια του "4ψηφιου" για τον ΔΤΡ, θυμίζοντας πως σε εβδομαδιαίο διαμορφώνεται διπλός πυθμένας στις 1.015 (χαμηλό Δευτέρας- σημερινό).
Πρακτικά όσο επιμένουν οι πωλητές στο τραπεζικό "καρέ" τόσο οι δυνητικοί αγοραστές δεν έχουν λόγο να βιαστούν, μπορούν να περιμένουν για πιθανά χαμηλότερες τιμές την προσεχή εβδομάδα. Με την τρέχουσα συμπληρώνεται διορθωτικό "καρέ" εβδομάδων με αρνητικό πρόσημο, με τον ΔΤΡ να διορθώνει από τις 1.117,78 με περιθώρια συνέχισης χαμηλότερα των 1.000 προς τις 990 μονάδες.
Σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς οι κύριες εντολές πώλησης, με Mytilineos, OTE, ΔΕΗ, Aegean, Cenergy Holdings, Viohalco κ.α. να ακολουθούν. Προφανώς οι πωλητές δεν περιορίζονται στα τραπεζικά χαρτιά, συμπεριλαμβάνουν και blue chips κυρίως όσα είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα (3μηνο).
Overweight για Ελλάδα από την HSBC, που προτείνει 7 μετοχές- οι 4 συστημικές τραπεζικές- σύσταση που όπως και άλλων οίκων τελευταία περιορίζονται στην δημοσιοποίηση τους.
Επί της ουσίας ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πλευρά των αγοραστών δεν υφίσταται ούτε σήμερα- απλά απορροφάται η προσφορά σε διολισθαίνουσα αγορά χωρίς βιασύνη.
Οι αγοραστές δεν δείχνουν να συγκινούνται- μέχρι τώρα- ούτε από την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell, την νέα σύνθεση των δεικτών MSCI κ.λ.π σε μία συγκυρία που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος των επιχειρήσεων "πάγωσε" το δεύτερο 3μηνο. Η δε προβολή των διεθνών οικονομικών δεν είναι ευοίωνη για το τρίτο, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης εσόδων/κερδών για τις επιχειρήσεις.
Στο 1/3,5 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, με 24 στην πρώτη κατηγορία.
Στα 42 εκατ. η αξία συναλλαγών, με νηνεμία στο ΧΠΑ. Μόλις 462 Συμβόλαια στην τρέχουσα σειρά (Αυγούστου) και 666 στην επόμενη (Σεπτεμβρίου) αμφότερες με discount, διευρυμένο σε 1,28% και 1,56% αντίστοιχα.