Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Που οδηγούν οι κινήσεις «αποφόρτισης»

Προς την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών οδεύει η εγχώρια αγορά. Το δύσκολο διεθνές περιβάλλον και το ράλι που προηγήθηκε σταθμίζεται από τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές.

Χρηματιστήριο: Που οδηγούν οι κινήσεις «αποφόρτισης»

Με απώλειες στην Wall Street, σε χαμηλό 9 μηνών οι αγορές στην Ασία. Σε αναμονή, με πλεονέκτημα πωλητών στα ευρωπαϊκά, προσπάθεια εξισορρόπησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεδρίαση δύο ταχυτήτων
για τα blue chips και την Εθνική να διαφοροποιείται από τα τραπεζικά "χαρτιά" για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Στην Νέα Υόρκη η δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις των μελών της FOMC ως προς το αν στη συνεδρίαση (της 19-20 Σεπτεμβρίου) θα προχωρήσουν σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων (στο 5,25%-5,50% το βασικό) ή θα σημάνουν "παύση" (πιθανότατα προσωρινή). Προφανώς η πολιτική της Fed καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την ΕΚΤ, το Δ.Σ της οποίας συνεδριάζει μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ωστόσο, σε αυτά ήρθε να προστεθεί η παράμετρος Κίνα -οι ανησυχίες για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη- με τις περιπτώσεις των Country Garden, Zohngrong- την φυγή των funds κ.α. που εντείνουν την επιφυλακτικότητα των "δυτικών αγορών/κεφαλαίων".

Στα ευρωπαϊκά, με την διόρθωση στην Νέα Υόρκη να μην... προλαβαίνει τους επενδυτές σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο ο DAX διαμορφώθηκε στις 15.789,45 και ο FTSE 100 στις 7.356,88 μονάδες.

Με αυτά εκτός και το ΧΑ να έχει υπέρ-υπεραποδώσει στο 7μηνο, η σταδιακή μείωση θέσεων -στο πλαίσιο της κατοχύρωσης υπεραξιών- ήταν περισσότερο από εύλογη με τους ξένους να χαμηλώνουν από τα μέσα Ιουλίου. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται χρηματιστηριακά στο σερί των τριών εβδομάδων με αρνητικό πρόσημο, που με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει διορθώνοντας 2,53% σε διάστημα (τέταρτης) εβδομάδος, δύσκολα θα αποφευχθεί το διορθωτικό "καρέ" σε κλείσιμο, αύριο Παρασκευή.

Μερίδα χρηματιστών θεωρεί βολική την αποφόρτιση της αγοράς, την διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών, την αναδιάταξη δυνάμεων παραπέμποντας στα σπουδαία του Σεπτεμβρίου που ακολουθούν. Σε μέγιστο βαθμό σχετίζονται με τον κύκλο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, τις προσδοκίες για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με την καναδική DBRS να ανοίγει την αυλαία στις 8 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο λογίζονται οι κινήσεις των επενδυτών, με το μίνι "ξεπούλημα" της Δευτέρας και την προσπάθεια σταθεροποίησης εχθές Τετάρτη. Διακριτές οι προτεραιότητες πωλητών και αγοραστών, με τους δεύτερους να επικεντρώνονται από τον τραπεζικό κλάδο στη μετοχή της Εθνικής, και από τα blue chips σε Coca Cola HBC, Jumbo και στην χθεσινή συνεδρίαση σε ΟΤΕ, AEGEAN, Autohellas, ElvalHalcor αλλά και Mytilineos, TITAN, Cenergy Holdings. Στο πλαίσιο αναδιάταξης θέσεων μεταξύ blue chips, σύμφωνα με χρηματιστές.

Από την πλευρά των πωλητών, στο στόχαστρο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ με σημαντική διόρθωση σε διάστημα εβδομάδος. Ομως, απ' ότι φάνηκε στην χθεσινή συνεδρίαση σε φάσεις σταθεροποίησης για τα blue chips αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον εγχώριων δυνάμεων σε επιλεγμένα mid & small caps.Τάση που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα επικρατεί σε συνεδριάσεις όπως η χθεσινή. ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης, Medicon, Lavipharm, MOTO, Ιλυδα, RealCons, Revoil, Intrakat αλλά και επαναφορά των mezzanines (PhoenixVega, GalaxyCosmos, Cairo) ξεχώρισαν την Τετάρτη.

Τα νέα υψηλά για τη μετοχή της EpsiloNet στα 10,20 ευρώ ενισχύουν την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως στα χαμηλότερα της αγοράς η διαφοροποίηση σε φάσεις διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια είναι περισσότερο εφικτή απ΄ ότι στα υψηλά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v